Šta je novo?

Igre i 8800GTS 512mb vs 5770, 5850

mikelebg26

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
09.10.2005
Poena
319
Trenutno imam 8800gts (512mb, g92 chip) i razmisljam se da uskoro predjem na nesto bolje i brze, ali sam naravno ogranicen novcem. Jedno vreme sam razmisljao da to bude Gtx260 (216) , medjutim uvideo sam da forumima da je nova serija ATI brza od ove kartice. Tako da se razmisljam izmedju 5770 i 5850 (ako bas mora).

Interesuje me sledece:
- koliko mogu da ocekujem skok u performansama u igrama tipa GTA4, Shift, Nba 2k10, Batman, itd...sa grafickom 5770 u poredjenju sa trenutnom 8800gts , kao i koliku razliku u performansama u istim igrama ali sa 5850 u poredjenju sa 8800gts ?

Znam da je 5850 brza, ali mi se nikako ne daje 20k za graficku sada, a opet mi se ne kupuje grafika sa kojom cu dobiti minimalan skok u performansama u poredjenju sa trenutnom . S druge strane, 8800gts pokazuje da je vreme da se zameni necim brzim i savremenijim.

Molim savet i pomoc !

Joj al si naporan :smash:.

Znaci rezolucija 1680x1050.

1. Dragon age Origins (window7,dx10,1680x1050,bez AA) : oko 30 fps
2. Dirt 2 (window7,dx10,1680X1050,4xMsaa, ostalo high) : oko 30-38 fps
3. GTA 4 (winXP sp3, dx9,1280X1024,medium set): oko 25fps
4. Mirrors edge (WinXP sp3, dx9,1280X1024, aa2x, medium set) : 50-60fps
5. Riddic -Assult on Dark Athena (WinXP sp3, 1280X1024,AA off,medium):40-55fps
6. HAWX (WinXP sp3, 1680X1050,AA 2x, high set) : 90 fps
7. FEAR 2 (WinXP sp3, 1680X1050, AA 2x, high setti) : 70-80fps
8. Prototype (WinXP sp3, 1680x1050, AA off, medium) : 30-35fps
9. Ghostbuster (WinXP sp3, 1680X1050, med-high set): 50-80 fps
10. Overlord 2 (WinXp Sp3, 1680X1050, high): 45fps
11. Street figher 4[/B] (WinXP Sp3, 1680X1050, high): 80 fps
12. Call of Juarez 2 (Win XP sp 3 ,1680x1050, high) : 55fps
13. Batman (Win XP sp3, 1680X1050, MAA 2x, high setting): 60 fps
14. Modern Warfare 2 (Winxp sp3, 1680x1050, AA 2x, high sett): 60-70fps
15. Boardlands (winxp sp3, 1680X1050, AF 2x,high seti): 60 fps
16. NBA 2k10 (winxp sp3, 1680X1050, MSAA 2x, medium set) : 60-70 fps

U svim igrama ces dobiti ubrzanje, samo sto u nekim ce se to vise a u nekim manje (zato jer vec imas dovoljan fps) osetiti.
Ostani ti na toj GTS 512MB !
Vidim da ti vecina igara odlicno radi na solidnim podesavanjima.
A GTA4 ce ti opet seckati :), koju god graficku da stavis, jer trazi quad procesor !

Sve je to ok, i sve je slazem, medjutim zasto insistiram da promenim graficku sada, je sto mi je sada mozda najpogodniji momenat, a imam i kupca za 8800gts tako da bi za 5770 dodao jos samo 70ak eura sto mi u ovom trenutku ne predstavlja problem, a i napajanje ne moram da menjam.
Naravno ukoliko u nekim igrama gubim performanse sa 5770 u odnosu na 8800GTS onda je suludo, ali ovako kako su neki rekli da bi dobio oko 40% brzu grafiku u vidu 5770, hteo bih to da iskoristim. Jedino me plase ti ATI driveri, ne znam uopste sta da ocekujem.
Ono sto mi ne ulazi u glavu je kako neke igre kao sto je npr NBA 2k10 u frapsu pokazuju 60-70fps , a kada se igra pod podesavanjima koje sam naveo ranije, deluje kao da radi duplo sporije, a drugo i secka cesto kad se lopa prenosi. Isto tako zar Dragon Age , kao i Prototype i Riddick ne pokazuju lose rezultate pa predpostavljam da bi sa 5770 dobio mnogo bolje performanse.
Sto se tice GTA 4 , da li je moguce da sa 5770 ne bi dobio bar 20ak fps vise u odnosu na 8800GTS ???

U GTA4 sasvim sigurno ne bi dobio 20-ak frejmova vise zamenom grafe, kao sto rece FrankBlack, ta igra je CPU-bound i prosto trazi 3 ili 4 jezgra.
Za ovo ostalo oko drajvera javice se vec neko, ali ne bi bilo nista cudno da ti neke igre rade isto ili cak malo slabije, izgleda da jos uvek nisu ispeglali drajvere, bar koliko pratim onu temu o tome.
Naravno, to ne znaci da ti neke igre nece raditi i ~30-40% brze, ali to mora da ti kaze neko ko se bas dosta igra i ko je imao prilike da uporedjuje te igre na takvim ili slicnim kartama i podesavanjima.

Sve je to ok, i sve je slazem, medjutim zasto insistiram da promenim graficku sada, je sto mi je sada mozda najpogodniji momenat, a imam i kupca za 8800gts tako da bi za 5770 dodao jos samo 70ak eura sto mi u ovom trenutku ne predstavlja problem, a i napajanje ne moram da menjam.
Naravno ukoliko u nekim igrama gubim performanse sa 5770 u odnosu na 8800GTS onda je suludo, ali ovako kako su neki rekli da bi dobio oko 40% brzu grafiku u vidu 5770, hteo bih to da iskoristim. Jedino me plase ti ATI driveri, ne znam uopste sta da ocekujem.
Ono sto mi ne ulazi u glavu je kako neke igre kao sto je npr NBA 2k10 u frapsu pokazuju 60-70fps , a kada se igra pod podesavanjima koje sam naveo ranije, deluje kao da radi duplo sporije, a drugo i secka cesto kad se lopa prenosi. Isto tako zar Dragon Age , kao i Prototype i Riddick ne pokazuju lose rezultate pa predpostavljam da bi sa 5770 dobio mnogo bolje performanse.
Sto se tice GTA 4 , da li je moguce da sa 5770 ne bi dobio bar 20ak fps vise u odnosu na 8800GTS ???

GTA 4 vise voli procesor (quad) od graficke i u ovoj igri jedva da ces primetiti veci fps (ako ga uopste i bude). Bez obzira na to sto te svrbe pare, prelazak sa 8800GTS na 5770 uz doplatu od 70 evra je blago receno - neisplativ.

Ti ovde u neverici iscekujes da ti neko kaze "super! kupuj! to je odlican dil i dobices ogroman boost u igrama!", ali ti niko ko je iole upucen u ovo to nece predloziti. :)

Prilično je besmisleno davati "samo" ~70€ za 30-40%, kad sve igre rade manje-više tečno. Bolje uzmi Samsung F3 1TB i rastereti mučeni Western Digital 2500AAKS (ako baš želiš da potrošiš tih 70 evra) ili stavi u slamaricu, pa dodaj kasnije za neku mainstream DX11 grafičku, kad 8800GTS stvarno ne bude mogla da se izbori sa novim igrama. :)

Teško da ćeš izgubiti frejmove u igrama, ali, kao što ti rekosmo više puta, nećeš mnogo ni dobiti. ;)

Ono sto mi ne ulazi u glavu je kako neke igre kao sto je npr NBA 2k10 u frapsu pokazuju 60-70fps , a kada se igra pod podesavanjima koje sam naveo ranije, deluje kao da radi duplo sporije, a drugo i secka cesto kad se lopa prenosi.

NBA 2k10, koliko znam, ima taj problem da naglo seče i na jačim grafičkim kartama. Probaj da instaliraš patch. Inače, "seckanje" nije samo kad je framerate ispod 20 (ili koliko već FPS-ova), već i kad dođe do naglog pada istog. Recimo, pad sa 35 na 25FPS ćeš osetiti baš kao i u NBA kad prenosiš loptu. Ali to je češće do optimizacije igre, nego do jačine grafičke.

Isto tako zar Dragon Age , kao i Prototype i Riddick ne pokazuju lose rezultate pa predpostavljam da bi sa 5770 dobio mnogo bolje performanse.

Za ovo stvarno ne znam, nisam igrao navedene sem Prototypea, koji mi je ok radio pri sadašnjem setupu. A i mislim da Prototype (aka šupljoglava igra, NHF ;)) definitivno ne zaslužuje promenu grafičke.

+20FPS ne bi dobio gotovo sigurno. Nešto sam upoređivao sa čovekom slične konfiguracije kao ja (8800GT @ 700/2000MHz, 4GB DDR2) i ispalo je da je on sa Q6600 na 3.2GHz imao, čini mi se, 13 frejmova više nego ja sa E6550 @ 3.5GHz. Tako da, ako hoćeš GTA IV, poslušaj Franka i uzimaj četvorojezgarni procesor. Ni to nije isplativo s obzirom na to da socket 775 biva zapostavljen od strane Intela, ali bi dobio više nego sa 5770, po mom mišljenju.

U svim igrama ces dobiti ubrzanje, samo sto u nekim ce se to vise a u nekim manje (zato jer vec imas dovoljan fps) osetiti.
Ostani ti na toj GTS 512MB !
Vidim da ti vecina igara odlicno radi na solidnim podesavanjima.
A GTA4 ce ti opet seckati :), koju god graficku da stavis, jer trazi quad procesor !

I sad ce na kraju da odluci da ipak predje na HD5770, iako mu svi pricamo suprotno. :d

Ma kupi ti 5770 :D.

70e nije malo, to je vise nego duplo u odnosu na koliko prodajes svoju graficku, dakle daces 100% vise novca, a dobiti 20-30%.
I batali testiranje kompjutera u hebenim konzolaskim portovima.

@ mikelebg26

Ako ti se bas kupuje, kupi je, i nek ide sve u 3pm... konkurenta iz nv ovoj karti, ili ti doticnoj 5770 :), sa njenom potrosnjom struje, videces tek mozda polovinom-krajem Q2 2010, bilo sta jace od ovoga zahteva i promenu napajanja, pa ti vidi jel ti se isplati da cekas, a sad opet vrzino kolo, za sadasnje dodavanje para mozda bolje uzmi napajanje a kasnije promeni i cpu pa tek onda graficku na leto 2010, ili promeni ceo racunar leta 2011 uz vec uzetu 5770.............

Malo nize od 35, jel da ;) :).

Koliko igara podrzava physx, ali STVARNO podrzava, a ne cisto reda radi da stoji u opcijama, koliko 2-3 igre :) ?
A cuda, to koristi 1% ljudi.

Nije nize od 35, a igara ima par u kojima se physx bas vidi i to ne bih bas da gubim, jeste nekolicina a i ta nekolicina je mnogo veca nego nepostojeci dx11 naslovi. A sto se tice cude to je veoma korisna stvar i verujem da svako ko malo vise zna o hd materijalu to vec koristi.;)

@mikele

Ja isto planiram da zamenim, ali opet bih da sacekam nov segment nvidie, ali ako ti se bas menja i pri tome hoces i igre, odluci izmedju 5770 ili gtx260. Kao igrac, ja sam vise za nvidiu.

situacija je vrlo zaebhana,zbog toga sto ti malisa neznas sta ces.imam ja za tebe jedan predlog:prodaj taj cpu i kupi jaci ubrzace ti kartu 15 - 20 % i kuliraj sa tim grafikama vise.......ja sam cackao po forumima da vidim sta bih dobio sa promenom ali sam odustao do sledeceg okrsaja nv vs ati u vidu pada cena pa onda.

Poslednja izmena:
Odlicno, hvala na savetima. Kako moze novi CPU, recimo neki Quad da mi ubrza postojecu karticu...A drugo, zar ne postoji misljenje da igre jos uvek nisu dobro optimizovane za quad procesore ???

Drugo, da li je moguce da recimo taj NBA 2k10 ce raditi isto recimo na nekom GTX260 (216) kao sto radi na 8800GTS , sa istim podesavanjima ??? Isto tako, prosto je neverovatno da nece biti razlike ni u GTA 4, koja je onda poenta u prodaji i proizvodnji tih kartica , a da ne pricam za GTX 275 i vise. Od ATI-a sam odustao definitivno zbog tih silnih problema sa driverima, iako su mnogo povoljniji.

E i da, verujem da sam stariji od ovog sto me nazvao klincem, ali nema veze. Jednostavno resio sam da uzmem nesto novo, i ako pitam nekoliko puta isto ili slicno pitanje, ne vidim u cemu je tu problem. Odgovori nisu skroz jasni i zato je moja nedumca veca, i to je sve.

Ja za graficku vise nikad ne dajem vise od 150e, high end kostaju mnogo a brzo stare, pa se na njima gubi najvise para.
Ja da sad kupujem graficku, 5770 bi me zadovoljilo sasvim ;).

Ok, ajmo ovako. Ajde da zavrsimo ovu temu jer vise polako postaje morbidno. Evo ja cu vam reci moj profil pa mi vi recite sta da radim:
- ostanem pri 8800GTS
- kupim 5770
- kupim GTX260 + napajanje 500W
- kupim 5850 + napajanje 500W

Moj profil:
I pored toga sto imam 29 godina, velik sam zaljubljenik u PC igre jer predstavljaju nacin opustanja. Radim u IT industriji, i razumem se trandove, pa samim tim znam da gore navedene opcije za kupovinu imaju svoje minuse i pluseve. Pratim izlazak svih igara za PC, i vecinu nabavljam, i instaliram, i igram sa zadovoljstvom. Na HDD imam instalirano standardno oko 15-18 igara, i ne stizem da igram sve,a i nemam vremena, pa mi se nekeada desava da nekada neke igre instaliram i ne pokrenem ih vise od 2-3 nedelje. Samim tim mi se igre gomilaju na HDD, ali kada ih igram, trazim odlicne performanse, da nema stucanja, sa high podesavanjima u rezoluciji 1680X1050 sa AA2x i AF2x. Primecujem da 8800GTS 512mb za moje standarde polako zastareva i zelim nesto novije, da imam performanse u najgorem slucaju nesto 10-15% bolje u odnosu na postejecu graficku. U zadnje vreme nemam puno vremena za igranje, i predpostavljam da cu ubuduce imati sve manje, ali kad imam vremena za igre zelim performanse kakve sam naglasio. U zadnjih 5 godina sam uvek ima Nvidia graficke kartice i bio sam jako zadovoljan ( 6600GT->7800GTS->7900GS->8800GTS) i driverima i igrama kakve su performanse imale na ovim karticama. Imao sam pre 6 godina jako pozitivno iskustvo sa 9600Pro (jos uvek se secam kako je na ovoj kartici iznenadjujuce dobro radil Half Life 2, kao i Doom 3) . Ne zelim da se sa novom karticom cimam oko drivera i raznih ******, jednostavno zelim plug and play. Takodje, nisam u poziciji da placam neke velike novce za graficku, jer mislim da se pare mogu potrositi na bolji nacin, i potrebne su mi sada, a opet zelim novu graficku i ako je potrebno dao bi i vise novca, ali da to bude pravo resenje na duze staze i pored toga sto se ne igram vise tako cesto i verovatno cu ubuduce imati sve manje vremena.

Eto to je to, e sad vi meni recite sta je za mene - da zadrzim 8800GTS , kupim 5770, GTX260 , ili 5850 ? Samo navedite model, i to je to, pa se posle 5-6 postova ova tema moze i zatvoriti...

Kupis 5850 i napajanje od 600W :D.
Na koje si ti napajanje mislio od 500W ?
Pretpostavljam na nekog kineza sto kosta 30e :).

ostani na cemu si, stavi pare u stek i kupi za pola godine (kada padne cena) 5850 i novo napajanje. sve osim toga ti je neisplativo. procesor ne diraj.

Odlucio sam definitivno da uzmem GTX260 (216). Cena je ok, a opet po svim testovima je nesto brza od 5770, a drugo nema smaranja kao sa Ati driverima. Sa tim cu biti ok dok ne izadje ta nova Nvidia DX11 familija kartica.

E sad, interesuje me koja je razlika izmedju:
- Gainward GTX 260 1792MB GDDR3 GTX260-1792-TV-HDMI-GS i
- ASUS ENGTX260/2DI/896MD3 with CUDA

Obe kartice su sa 216sp, ali je rezlika 2000 dinara u korist Gainwardove kartice koja ima vise od duplo video memorije (1792mb vs 896mb). Koliko tih duplo vise memorije znaci za performanse za igre i da li se isplati dati tih 2000 vise za gainward u odnosu na bilo koju drugu gtx260 (216sp) ???

Za 1680x1050 se nimalo ne isplati tih 1792MB memorije, cak ni za 1920x1080.
Btw, koliko kosta taj Asus ?

Nazad
Vrh Dno