Šta je novo?

Igraonica na internet preko ISDN-a

smile

Čuven
Učlanjen(a)
30.09.2000
Poena
619
Bio bih vam veoma zahvalan ako mi kazete kako da povezem kompjutere u igraonici na internet. Da li mi je potreban neki poseban uredjaj ili je dovoljno da jedan kompjuter koji je u mrezi prikljucim preko ISDN-a na internet a ostali kompjuteri da pristupaju preko njega (on bi u ovom slucaju glumio server) i koji bi mi softver u ovom slucaju bio potreban? Hvala.

Treba ti win2k ili winXP,tj windowsi koji podrzavaju sharing net konekcija....

WinRoute (Pro), radice ti sa bilo kojim Windowsom ( www.kerio.com ), mada ti za NT/W2K/XP nije potreban dodatni softver.

nesharm je napisao(la):
Treba ti win2k ili winXP,tj windowsi koji podrzavaju sharing net konekcija....

Moze i Win ME i on podrzava :)

Treba ti Cisco router. Onda ne moras da imas komp koji ti glumi server. Ako budes imao problema da konfigurises tu skalameriju, samo posalji post u konfu, verovatno ce svako biti u stanju da pomogne :D:D:D

vladojko je napisao(la):
Treba ti Cisco router. Onda ne moras da imas komp koji ti glumi server. Ako budes imao problema da konfigurises tu skalameriju, samo posalji post u konfu, verovatno ce svako biti u stanju da pomogne :D:D:D
Hmm, ipak nedovoljno za odrzavanje semi-permanentne veze preko iznajmljene ISDN linije. Uzmi odmah i odgovarajuci modem. :D :D :D

StarLight je napisao(la):
Hmm, ipak nedovoljno za odrzavanje semi-permanentne veze preko iznajmljene ISDN linije. Uzmi odmah i odgovarajuci modem. :D :D :D

Nije tacno, ruter je dovoljan. Skoro sve Cisco igracke imaju BRI port za ISDN, i mogu da vrse dial-on-demand, dakle neko na klijent masini otkuca www.benchmark.co.yu i ruter automatski zove i loguje se kod provajdera. Takodje, moze da se podesi i idle-timer, recimo 60 sekundi, posle cega se veza prekida ako nema saobracaja (ekonomija), i mnoge druge stvarcice

Modem je potreban samo ako je to iznajmljena linija (dve ili cetiri parice), i tada isti takav modem treba da ima i provajder, i onda moze da gura do 2 MB/sec :)

naravno, iza rutera mora da stoji neki switch (bolja varijanta), ili cak i 100Mb hub moze biti resenje, ali koliko sam razumeo mreza postoji vec

Koliko kosta? kao pola igraonice :d:d:d

vladojko je napisao(la):
Ma nece ti rtebati router ako dobro podesis NAT i RRAS servise.
Mada je sa routerom mnogo lakse, brze i bolje, neko medju resenje je da stavis neki swich pa da switchuje izmedju dve mreze:(
Postavio sam jednu igraonicu bez routera sa switch-om.
Mislim ide ono radi preko jednog isdn kanala ide 10 do 15 racunara. Samo sto server oce da prokljuca, s tim da je server zuta ali jaka masina (bez SCSI-a)

To ti je nekako najisplativija varijanta.

Ajde da ne zezamo coveka vise, kakav bre ruter, kosta to djavo i po. dovoljan je jedan PC na mrezi koji ima u isto vreme mreznu kartu (i povezan je u lokalnu mrezu sa privatnim ip-adresama) i isdn adapter. Sa win XP taj pc ili ako vise volite server moze bez ikakvog softvera da deli tu isdn konekciju, cak moze daradi kao i DHCP server, tako da ostatak mreze nema fiksni IP nego se samo podesi opcija Obtain IP address automaticaly

naravno, ruter je bolje i elegantnije resenje, ali i ovo ce da zavrsi posao za igraonicu bez problema

Kakav bre XP za igraonicu, kad ME ima sharing a dobar je za igre za razliku od XPa.

Kako smo poceli da se prepucavamo, vidim ja da ce covek na kraju sebi kupiti kanapce:D

bobanstosic je napisao(la):
Kako smo poceli da se prepucavamo, vidim ja da ce covek na kraju sebi kupiti kanapce:D

Jel da se obesi, ili da umrezi kompove :D :p

Sve je to lepo, samo bas me interesuje kako ce u Boru da nadje ISDN :) Posto radimo mrezu za Tehnicki fax u Boru znam da su krv propljuvali dok nisu dobili 1 isdn kanal (a trebali su 2). Sad bih svasta na racun telekoma ali necu da popijem ban :)
btw, ja bih ipak stavio ruter. Na netu moze da se preuzme potpuno besplatni MikroTik ruterski softver koji sjajno radi...mogucnosti u rangu ciska, a trazi 486, neku sicu od harda i 16 mb.
A za igranje 98 i mozda jedna 2000-arka na kojoj bleji zaposleni i dize dedicated server kad treba (warcraft 3, CS).

Kao prvo, ISDN imam vec 3 godine (kuci) a u lokalu sam ga dobio za 12 dana. Bor je prvi grad u Srbiji koji je dobio digitalnu centralu (ne zaboravi da je Bor u staroj Jugoslaviji bio prvi grad koji je imao polozen opticki kabl a samim tim i opticki link, od Bora do Nisa, ja sam ga postavljao 1987. godine kao vojnik) a samim tim i ISDN (mnogo pre Beograda), na Ksantis sam cekao mesec dana (dok je dosao direktno od Simensa AG) jer u prvoj turi, nemci su isporucili samo centralu a kasnije i jedinicu za napajanje i dodatne komponente.
Kao drugo, Tehnicki fakultet se nalazi u starom delu grada koji je ceo povezan na staru centralu, tako da nije bilo tehnickih mogucnosti da dobiju ISDN.

Nazad
Vrh Dno