Šta je novo?

Igraonica - konfiguracija [Iskustva sa racunarskim radnjama split]

Rider84

Cenjen
Učlanjen(a)
13.06.2009
Poena
154
u Mladenovcu otvaram, i imam ljude za odrzavanje i za povezivanje svega... a placam kesom u smislu da ne uzimam nista na rate vec sa racuna na racun ili za kes naravno opravdano preko toga... pa u svakom slucaju usredsredjen sam i na kaffe, i na internet, i na igraonicu imam odlican lokal za sve to i nalazi se na 50 metara od osnovne i 100 od gimnazije.... iskreno kinta nije toliko bitna koliko mi je bitno da najdem pouzdane racunare kako sto je ovaj Procesori
-------------------------------------------------------------------
INTEL Core2Duo E7300 2.66GHz,1066,3MB BOX 64bit 45nm

Memorija
-------------------------------------
Kingston KVR 1GB 1333MHz DDR3 CL9
---------------------------------------

Ploca
----------------------------------------
Gigabyte GA-EP43C-DS3, S775 (45nm), Intel P43/ICH10, FSB1600 (OC), PCIex16, 4DDR2-1066DC, 2DDR3-1600DC, 6SATA2, ATA, 7.1ch, G-LAN, 2FW, gar. 3 god. 10.06 8.100

ASUS P5KC Intel P35, FSB 1333/1066/800, 4xDDR2 (DC, 1066/800/667MHz, 8GB) or 2xDDR3 (DC, 1333/1066/800MHz, 4GB), 4xSATA II, Extra PATA, Extra SATA, RAID, Graphics slot 1xPCI-E x16, 1xPCI-Ex1

Gigabyte GA-EP45C-DS3R
MB P4 s.775, Intel P45+ICH10R, 2xDIMM max.4GBDDR3, 4xDIMM max.16GBDDR2, 2xPCIex16, 3xPCIex1, 2xPCI

Gigabyte MB - SOCKET 775 - GA-EP45T-UD3LR
Intel P45/ICH10R, FSB 1600/1333/1066/800, 4xDDR3(Dual Ch. 2200/1600/1333/1066/800), 1xATA, 6xSata II, RAID, Graphics slot PCI-Ex16(2.0) + PCI-Ex16, GigaLAN, 2xPCI, 4xPCI-Ex1, 12xUSB, ATX, Audio ALC888 8-CH

Asus P5QC, Intel P45, 2xPCI-Ex16, DDR2/DDR3, SATA2, RAID, GLAN, SB7.1, 2xFireWire, USB2.0 (Socket 775) 09.06 11.131 (117,85€)

MSI P45-8D Memory Lover, Intel P45, PCI-Ex16, 4xDDR2 800 + 4xDDR3, SATA2, SB7.1, GLAN, FireWire, USB2.0 (Socket 775)
dakle ovakve bi mi bile konfiguracije sto licno mislim da jeok... a sto se tice konkurencije nema je u celom gradu jos samo jedna ali sa raspalim racunarima tako da bi bio jedini....

da da uzimam 19" ne wide ne volim to smara me sve mi je nekako patuljasto...hehe pa mislim da cu se opredeliti za ovo sto ste mi rekli! Hvala puno. pa obavestcu vas ovde kako stvari stoje sa otvaranjem dobro dosli ste!!!
ovako ce izgledati

Prilozi

• basta 3.jpg
    basta 3.jpg
    69.5 KB · Pregleda: 97
Postoji vrlo realna mogucnost da ce non-wide da smara tvoje buduce musterije.
Razmisli dobro o tome pre nego sto uzmes monitore, nije bitno da li tebe smaraju, vec da li ce odgovarati onima koji budu tu dolazili.
BTW, bice bas lepo.

Poslednja izmena:
na not-wide 19, cs i war3 izgledaju bolje MNOGO

a sve ostalo shto se igra u igraonicama izgleda bolje na 22" wide :p

Ja licno ne bi isao na AMD7750 zbog prevelikog zagrevanja procesora, ako kuciste bude skuceno a graficka ne bude izbacivala vruc vazduh napolje, bice haos. Moj savet mu je da kupi AMD Athlon II 250, ili da ide na Intel.

Sto se tice Sapphira, 4850 moze da se kupi za 8900 dinara.

Da li je to provereno da AMD7750 ima problema sa pregrevanjem??? i da li je ovaj AMD Athlon II 250 zaista dobar, video sam cene nije velika razlika oko 1000 din...

Da, Athlon II X2 250 je bolji, manje se greje, ali sam mislio da zbog ustede ides na 7750+BE (tacno je da se greje nesto vise, ali nije nista strasno ako je kuciste OK provetreno), ako ti nije problem da dodas, onda idi na AII 250.
Ima jos jedna stvar za koju mislim da je znacajna za igraonice, a to su kvalitetne podloge za misa. To ne moras odmah da uzimas, ali vredelo bi da razmislis o tome kasnije, ljudi koji su imali prilike da uporedjuju neke obicne platnene podloge od ~100 din i neke skuplje, kazu da se razlika itekako oseti. Video sam da A4Tech ima neke dobre plasticne modele za ~1000 din, oznaka je X7-700MP, ali otom potom.

Mislim da je grafika krsh :)
Idi na ATI u tom ~100e cenovnom rangu...mnogo bolje cjesh da prodjesh...

AMD/ Intel....same shit ...ako ne clockujesh shto svakako ne bi rpeporuchio za 24/7 mashine

Poslednja izmena:
"Intel E5200 na minimum 3.5GHz" nece bez dodatnog kulera, a i nisam siguran da taj klok moze da se izvuce na toj ploci, a i kao sto isnogood rece, bolje se ne mlati sa tim za 24/7 rad.
I ne mozes da koristis bilo koje napajanje za takav rad, znam da ne bi placao dodatno za neko kvalitetnije, ali ja nikada ne bih koristio nekog najjeftinijeg kineza, a sve mi se cini da je tako u toj konfiguraciji koju si naveo.
I naravno, ne 9800GT, vec 4770, kao sto je receno.

Kanda si pregledao koliko košta Win za 20tak compova pa ti linux deluje primamljivije? :d Definitivna preporuka da zaobiđeš te varijante što se igara tiče. Doduše, ukoliko ćeš u igraonici imati i compove koji neće služiti za igre već kao neki internet caffe odeljak (ona druga prostorija), tu već možeš da uzmeš u razmatranje i linux. Opet, ja ne bih rizikovao potencijalno loš user experience ako ti dođe neko ko ipak nije navikao da radi u bilo čemu drugom osim Windowsa jer ti od toga direktno zavisi posao.

Ponavljam, pošto već kupuješ i hardver, odličan ti je momenat da ukalkulišeš i OEM Win u cenu nabavke iako, koliko vidim u drugim temema, može kod nas uredno da se kupi OEM i bez hardvera. E, sad, što MS ima druge planove po pitanju korišćenja XPa i W7, za sad ne bi trebalo da te brine, ali opet... ne treba otpisivati ni OVS licence kao nešto što je 'za firme'. Da zaključim sa ponavljanjem, traži od dobavljača hardvera da vidiš cenu sa OEM licencama i pozovi par MS dilera sa pitanjem za OVS ugovor za potreban broj računara. Možda te u startu odbije ukupno veća cena koju platiš tokom tri godine, ali je fleksibilnije plaćanje i eventualni upgrade. Ukoliko tu razliku u ceni za prvu i drugu godinu plaćanja usmeriš u bolji hardver sada i dobiješ više zadovoljnih korisnika, mislim da može da se isplati. Opet, zavisi kakav ti je biznis plan, rastegljivost budžeta... na početku si rekao da pare nisu toliko bitne, a to je jako nezahvalno za davanje nekih konkretnih preporuka oko konfiguracija, softvera...

raspitao sam se o tome i rekli su mi da ne postoji vise multi licenca, da su to prestali da rade i da samo mogu uzeti posebno za svaki racunar, i to je za win pro minimum 14000 din, kada to pomnozis sa 16 racunara koje cu imati ipak mi je puno hvata, ukoliko mogu sve to realizovati sa linuxom, narano odradjeno bi bilo sa klijentom tako da ne bi imali oni direktan kontakt sa time vec samo nekoliko ikonica igara i to je to.... a sto se tice kompova za net tu bi isao na win... mada i tu je moguce izbaciti samo mozilu, msn, skype, operu itd kao ikonice pa i tako da nemaju dodira direktnof sa linuxom

Ček, nešto ti nisu dobro objasnili ili oni kod kojih si pitao ne znaju za varijante licenciranja. OK, pojedinačna OEM licenca je jasna - jedan comp, jedan Win, košta koliko košta, tvoj je kad ga platiš. Da te ne bih upućivao na MS sajt i opcije za licenciranje, ukratko - postoji Open Value Subscription kojim ti zapravo rentiraš Windows na 3 godine. Plaćaš godišnju cenu za broj licenci koje si prijavio i imaš pravo na upgrade, nove verzije i ostalo. Cena je negde oko 1/3 cene pune licence. 'Problem' je što posle 3 godine moraš da odlučiš da li ćeš i dalje da rentiraš Win ili odustaješ ili otkupljuješ licencu.

Uprošćeno - ako te sad OEM XP Pro košta 14.000, OVS te košta (grubo gledano, proveri obavezno za tačnu cifru) oko 5.000 i to platiš za 16 compova za prvu godinu, pa posle godinu dana plaćaš ponovo 16x5.000 i za treću isto tako. Posle isteka treće godine, možeš da nastavljaš da plaćaš ili da odsustaneš čime gubiš pravo na korišćenje tih 16 licenci, tj. kao da ništa nisi ni kupio. Obično ljudi tu odustanu od iznajmljivanja, ali treba uzeti u obzir i da u startu štediš 160.000 koje možeš da uložiš sada u bolji hardver ili prostor, da ćeš nešto zaraditi ili ako odustaneš od posla posle godinu dana nemaš investiciju od 16x14.000 već 16x5.000 u Windows. Itd itd, kao što rekoh, pozovi nekog od MS dilera (Imtel, Desk, OnLine...) i popričaj sa njima oko tih varijanti, može svašta da se iskombinuje. Naročito što onda nisi vezan i za hardver tj. možeš menjaš compove bez problema sve dok koristiš onoliko licenci koliko si prijavio.

Linux ti nikako ne savetujem za gaming - ako se korisnici budu igrali u emulaciji, neće se naigrati. Za surf i msn možda i može da prođe (može naravno), ali opet ja ne bih rizikovao nezadovoljne korisnike. To što većina nas ovde ume da se snađe na bilo kom OSu za osnovne stvari je jedno, ali kad neko neuk hoće samo da dođe da pročita na netu nešto u tvom caffeu, a zna da 'tamo ima neki čudan program za internet' i ode na drugo mesto, to nije baš najbolje za posao.

Poslednja izmena:
Vrh Dno