Šta je novo?

igraće konzole ili komp?

eh da btw igre koje se rade i za konzole i za pc uporedo, mislim na nesto vishe od obichnih portova po pravilu dobijaju do 30% manje ocene na pcu nego na konzolei.. sto sam pokazuje koliko ljubitelji igara na ovim platformama imaju razlichit ukus (ne necu da kazem da su igre na konzolama losije jer je sve to subjektivno)

Bojan Novakovic je napisao(la):
Ne, nisu. To je totalno netacno.
Ima stvarno prelepih igara za konzole. Izgleda da si video jako mali broj igara kad tako sudis.
Npr. God Of War je koliko sam ja video kod Borisa dosta teska ali je zato decija.

Juce sam zavrsio God of War... i mogu reci da mi nikad nije bilo ovako zao kad predjem neku igru.. Obicno me igre smore na nekih 60, 70 %, i onda samo hocu da je zavrsim cisto onako reda radi, dok ovde nisam imao nijedan takav trenutak, ono kao, ajde kad ce kraj vise! Tako da se ne glupirajte sa tim pricama kao decija, losa je, na konozoli je, mora biti losa, jer na vasem PC-u od 1500 evra nece nikad biti ovako dobre igre u ovom zanru...!

Sta ti pricas...je*ote. Manite se te decije sprave i komjuter u ruke :type: :D

E pa brate ti nisi normalan. Je*ote ti stvarno nisi normalan :D.

Pa do pre mesec dana si pljuvao po konzolama ko nenormalan a sada je PC NAŠ a ne tvoj.

Opet i to po ko zna koji put moram ljudima da kažem jedno te isto. Ajde sad lepo probajte svi da pročitate i da me više ne smarate po tom pitanju:

JA NE MRZIM (DAKLE NE MRZIM) KONZOLE. U STVARI JA MISLIM DA SU ZA IGRANJE BOLJE OD PC-A.

Dakle to smo rešili. Nemoj više neko da m prebacuje da ne volim konzole bog toga što sam rekao da je neka igra koja je izašla na njima loša, kao na primer taj dečiji G.O.W. )Borise bio sam kod tebe i odmah sam ti rekao da mi se ne svđa, da mrzim konzole možda bih isto rekao i za GT4 ali ne govorim jer je odlična, kao i za mnoge druge igre koje sam na konzolama video....)

Sada vi lepo momci pročitajte šta sam ja rekao pa onda pričajte (da ne kažem se****). Pronadjite jedan moj post koji o konzolama govori u negativnom kontekstu.

A ti Borise lepo pokušaj da izdržiš makar mesec dana a da ne menjaš svoje stavove.

Poslednja izmena:
Ne, nisu. To je totalno netacno.
Ima stvarno prelepih igara za konzole. Izgleda da si video jako mali broj igara kad tako sudis.
Npr. God Of War je koliko sam ja video kod Borisa dosta teska ali je zato decija.
????

Nadam se da si shvatio da sam promašio quote :) Sorry!

G!!! je napisao(la):
eh da btw igre koje se rade i za konzole i za pc uporedo, mislim na nesto vishe od obichnih portova po pravilu dobijaju do 30% manje ocene na pcu nego na konzolei.. sto sam pokazuje koliko ljubitelji igara na ovim platformama imaju razlichit ukus (ne necu da kazem da su igre na konzolama losije jer je sve to subjektivno)

To je jedna od najžešćih predrasuda. Ako igra koja inicijalno dolazi sa konzole na PC i dobije znatno lošiju ocenu, to je uvek, i isključivo problem portovanja.

Ili je neoptimizovana, ali su kontrole loše prenesene, ili nije ništa urađeno sa grafikom...

Pokušaj da nađeš nekoliko igara koje su dobile lošu ocenu na PC-ju a odlične na konzoli, a da njihove mane nisu vezane isključivo za portovanje.

-=crusader=- je napisao(la):
egzaktli!

uporedite bilo koji port sa kompa (ili preradjeno izdanje) na konzolu, totalno upropastena i uproscena igra... neznam meni se to jednostavno ne dopada...
To je krivica programera, a ne konzole :)

Mislim bre šta se lozite na taj "rivalitet" konzola i kompa...
Ja da sam sad u srednjoj i da imam pare, odmah bi uzeo PS2 pored kompa, pa bih đuskao i NWN i God of War... ali nisam...

Gibli je napisao(la):
Mislio sam o maštanju da GT4 ima dobar AI, damage model, i bolju grafiku, što bi PC mogao da pruži.

Inače ja još sanjam jer imam Dreamcast ;-)

PC bi mogao da pruzi mnogo toga ali na zalost u 99.99 slucajeva ne pruza. Kad su piz.da.rije od igara kao FIFA i Colin najpopularnije u svojim kategorijama a nemogu da se porede sa PESom i GT. Samo nama EA uvaljuje razne *****ske igre upakovane u deluxe ambalazu. Konzole imaju identitet a PC igre su ubijene onda kad je PC hardverski prestigao Play Station. Od tada, igre sa idejom i nekim jacim feelingom su retke i uglavnom plod truda pravih zaljubljenika, ili sto je jos teze protivnicima konzola, konverzija (GTA, Splinter Cell, PES, Riddick, Metal Gear Solid). Na konzolama postoji bar dvadeset revolucionarnih igara, za koje pc igraci uglavnom nisu ni culi. Jos od samih pocetaka igranja konzole su u trenutku pojavljivanja bile neuporedivo jace od aktuelnih kompjutera. C64 i master system & NES, Amiga 500/1200 i Mega Drive SNES, onda tranzicija Amiga->PC i jedan od najvecih trenutaka u istoriji igara: pojava Play Stationa. PC je konkurencija samo originalnim igrama kakve su bile avanture, devedesetih, i neke kompleksnije igre koje jednostavno nije lako izvesti na konzolama. Po meni najbolji primeri su Grim Fandango, Operation Flashpoint i Morrowind. Jos jedan plus ali krajnje subjektivan je sto se kad se igram na kompjuteru mnogo vise uzivljavam u igru nego kad se igram na konzoli. Imam jos uvek malo taj osecaj da mi je igranje na konzoli nekako blize bilijaru nego kompjuteru. Zato kad vec mozemo treba da igramo najbolje sto mogu da pruze i konzole i kompjuter (Play Station si prakticno isplatio sa pet kupljenih pirata). Ako bi bas morao da se napravi izbor, zbog zastarelosti PS2 mozda je sada, trenutno, bolji PC, mada mi se cini da sa ovom najavom PS3 igranje na kompu sve vise gubi smisao.

Placebo je napisao(la):
PC bi mogao da pruzi mnogo toga ali na zalost u 99.99 slucajeva ne pruza.

A sto je to tako, oce neko to vise da objasni, ako je toliko MOCNIJI i BOLJI od konzola, zasto onda svaka igra secka, i non stop se menjaju driveri za graficku, pa sta rade vise s tim driverima, izbacuju ih cesce nego Kaspersky definicije, smucilo mi se to vise!! Mogli bi malo da iskuliraju s tim, i da se uozbilje malo, jer je PS3 nikad veca pretnja da totalno ugasi PC igracko trziste.. I sa razlogom je tako.. dokle misle da crpe pare od nas, i da mi gube zivce oko toga koji ce mi driver najbolje raditi za koju igru..

Nedostatak optimizacije, bato.... to ja pricam sve vreme.

Uvek je lako reci: kupi novi hardver.

Na konzoli to mora da radi na postojecem hardveru il' nece moci da se proda...

Boris Lozac je napisao(la):
A sto je to tako, oce neko to vise da objasni, ako je toliko MOCNIJI i BOLJI od konzola, zasto onda svaka igra secka, i non stop se menjaju driveri za graficku, pa sta rade vise s tim driverima, izbacuju ih cesce nego Kaspersky definicije, smucilo mi se to vise!! Mogli bi malo da iskuliraju s tim, i da se uozbilje malo, jer je PS3 nikad veca pretnja da totalno ugasi PC igracko trziste.. I sa razlogom je tako.. dokle misle da crpe pare od nas, i da mi gube zivce oko toga koji ce mi driver najbolje raditi za koju igru..

drajveri ? koji drajveri? ako si dovoljno promocuran menjash ih jednom u shest meseci... dal nemash mozda ati? :)

Boris Lozac je napisao(la):

Po meni je glavni razlog modularnost PC. Kladim se da na celom forumu nema dva usera sa istom konfiguracijom. Kao posledica modularnosti naveo bih :
- Nemogucnost programera da optimizuju igre da rade na svakom kompu kako treba, jos kad dodas microsoft i sve u vezi njega dobijes ovo sto imamo. Da igre rade u linuxu ne bi vise u zivotu usao u windows.
-Drugi i mozda veci razlog je taj, da na konto te modularnosti proizvodjaci hardvera mogu da ti izvlace pare non stop za upgrade, jer hebi ga uvek izadje igra koja je bas malo zahtevnija od tvoje do pre pet minuta high end konfiguracije. Sa ovom zaverom moramo da se pomirimo jer oni zive od toga.

Sto se tice konstatacije da je PS3 pretnja, sto se mene tice dobro nam dosao. Ako je stvarno onakav kako izgleda da jeste, nisam blesav da se igram na kompu.

Palo mi je sad na pamet da u ovom ratu PC mora da izgubi, jer ce eventually doci dan kad ce hardver (i PC i konzole) moci da prikazuje 100% realnu grafiku, i nece imati gde dalje da se ide. Tada vise nece postojati nacin da se opravda PC jer nece imati prostora da bude hardverki bolji.

Poslednja izmena:
Primetio li je neko da na onom poduzem spisku "vrhunskih" igara sa konzola ima uglavnom sportskih simulacija i voznji, a one koje to nisu imaju X broj nastavaka (izuzev neki Manga RPG-ovi koji su sami po sebi slicni i ne mogu da se porede sa HC RPG-ovima)?
Kada ce se pojaviti nesto novo, drugacije? Sigurno mnogi od vas imaju osecaj da, cim vide lika u nekoj igri na PC-u, mogu da prepoznaju da li je to port sa neke od konzola, ili nije. Igre za konzole su poprilicno neozbiljnije.
Cesto volim da uporedim GTA i Mafiu. Obe igre su sjajne, GTA mozda i bolji, ali kada se uporedi neka ozbiljnost, glupo je uporedjivati. GTA je vrhunska *******cija, igrica, natprosecno nesto, a Mafia je dobra, ozbiljna igra.
A uzeti nesto sa konzola, iole losije od GTA (ako nije sve losije), tesko da moze da se poredi sa najboljim PC igrama).
Konzolne igre imaju daleko drugaciju ciljnu grupu (nemojte sada da mi pominjete Barbie horse adventure) i kao takve mi ne odgovaraju, a nije da nisam pokusao da igram, mnogo toga.
I da, znam da je Mafia ubrzo izdata i za konzole, ali... "Because the PS2 version of Mafia compromises the PC version's graphical presentation and also introduces more interruptions into the gameplay, it comes off like a mere shadow of the original." Ili... "If you only played the Xbox version of Mafia, you'd still get a sense of the game's ambitious nature, but you'd also miss out on the original PC version's outstandingly good presentation."

Poslednja izmena:
Pa dobro, svako ima razlicit ukus, nekom je neka igra vrhunska, a nekom je losa.. Ali kad pogledas, par igara na PS2 su toliko dobre, da zbog njih vredi uzeti samu konzolu, kao sto sam ja uzeo zbog GT4, i ne bi mi bilo krivo da nema vise nijedna dobra igra za PS2, meni je dovoljan GT4, i ne zalim ni dinara, ali stvarno ima i drugih dobrih igara, evo ja prvu sto sam zavrsio(god of War) sam vec stavio na spisak najboljih 5 igara sto sam ikad igrao ;) , a ko zna kakvih jos igara ima, ja sam samo jednu presao...
Tako da sto se mene tice, ja bi pre dao 150 evra za PS2 samo da bi imao GT, nego da kupim neku osrednju graficku za te pare, a opet da se mucim sa trenutnim igricama, a kamoli onim sto ce izaci...
Odavno nisam u fazonu da igram 5 igrica u isto vreme, retko kad igram neku igru, ono sto se prelazi, tipa FPS, avanture i tako to, zadnje sto sam igrao pre God of war, bio je SWAT 4, kog jos nisam zavrsio, i pre njega Prince 2, koji me tako smorio na pola, da sam ga unninstalirao.. tako da mislim da nema potrebe budziti komp dalje od ovog sto imam, mogu da radim sve sto pozelim, osim da guram nove igre u full detaljima..

Pa lako je vama sto igrate te (bez uvrede) pomalo decije igre.... recimo kako ja da na konzoli igram Star Craft, Civilization, morrowind.... a nije mi bas ni naj jasnije kako da igram igre kao SWAT4, Rainbow Six... ??!! Samo nemojte da mi pominjete onaj neozbiljni analogni detalj (joystick), posto je to stvarno neupotrebljivo za takve igre. I znaci ostaje mi samo Voznje, sportske i platforme.... neka hvala. :wall: :d

Agilni je napisao(la):
Primetio li je neko da na onom poduzem spisku "vrhunskih" igara sa konzola ima uglavnom sportskih simulacija i voznji, a one koje to nisu imaju X broj nastavaka (izuzev neki Manga RPG-ovi koji su sami po sebi slicni i ne mogu da se porede sa HC RPG-ovima)?
Kada ce se pojaviti nesto novo, drugacije? Sigurno mnogi od vas imaju osecaj da, cim vide lika u nekoj igri na PC-u, mogu da prepoznaju da li je to port sa neke od konzola, ili nije. Igre za konzole su poprilicno neozbiljnije.
Cesto volim da uporedim GTA i Mafiu. Obe igre su sjajne, GTA mozda i bolji, ali kada se uporedi neka ozbiljnost, glupo je uporedjivati. GTA je vrhunska *******cija, igrica, natprosecno nesto, a Mafia je dobra, ozbiljna igra.
A uzeti nesto sa konzola, iole losije od GTA (ako nije sve losije), tesko da moze da se poredi sa najboljim PC igrama).
Konzolne igre imaju daleko drugaciju ciljnu grupu (nemojte sada da mi pominjete Barbie horse adventure) i kao takve mi ne odgovaraju, a nije da nisam pokusao da igram, mnogo toga.
I da, znam da je Mafia ubrzo izdata i za konzole, ali... "Because the PS2 version of Mafia compromises the PC version's graphical presentation and also introduces more interruptions into the gameplay, it comes off like a mere shadow of the original." Ili... "If you only played the Xbox version of Mafia, you'd still get a sense of the game's ambitious nature, but you'd also miss out on the original PC version's outstandingly good presentation."

Od kada ti imash PC ? Pa na PCu je pre 10 godina bilo daleko raznovrsnijih igara, i sve se vishe suzavalo i doshlo do toga da su dobre igre samo one koje obavezno koriste misha i tastaturu, da se endzini iz igre prave po generacijama kao i hardver i da postoji nekoliko dobrih endzina na kojima se prave sve igre, pa je svaka sledeca kao neki expansion. Originalna igra za PC ne pamtim kada je izashla, sve shto izadje originalno, je upravo na konzolama. Na konzolama jedino takve igre (mishem i tastaturom) ne valjaju, i do pre godinu-dve dana skoro da nisu ni postojale, a sada neshto pokushavaju, mada i dalje ne vidim svrhu dok mish i tastatura ne postanu standard na konzolama.
Druga stvar je ta shto tebe ochigledno ne interesuje ono shto nije fps ili rts.
GTA i Mafia nisu igre koje se mogu porediti, GTA je daleko zabavnija igra, a ni jedna nije realna, tako da cu odabrati GTA. I prvi GTA koji sam preshao je San Andreas, sve ostale su smorile na pola.
Kao shto Boris reche, PS2 koshta ko osrednja grafichka, i PC se sa njim ne moze porediti po zabavi i kolichini razlichitih zanrova...I ko kaze da su igre na konzoli lake, proste ili su za decu, nije video dve igre na konzoli.

@Agilni
@Rainbow | Kaiser

Onakvu slobodu kakvu imas u GTA daju jos samo Morrowind i mozda Operation Flashpoint(bar sto se tice prostora). Mafia je igra koja daje vise filmski feeling, ali GTA3 je jedna od najvaznijih igara u istoriji. Definitivno je da PC developeri zbog jaceg hardvera sad igraju vrlo pokvarenu igru, ne koristeci ideje vec shadere, a ono sto je veliko kod igara je bas ideja i igrivost. Takva je trenutna situacija, da konzole nemaju omasovljene tastaturu i mis, ali ce to promeniti sledeca generacija, koja donosi suvise mogucnosti da bi za njihovo koriscenje bio dovoljan pad. Mafia je ocigledno proistekla iz GTA3 kao, recimo, derivat, posto bi bilo prestrogo reci da je jedna odlicna i u velikoj meri originalna igra - plagijat. Nazalost uglavnom je tako, nema mnogo revolucije na PCju, a devedesetih je bilo upravo obrnuto. Ja sam npr. pre mesec dana igrao Day of the Tentacle, i i dalje je fenomenalan kao i '93. Ovi novi Psychonauts su super korak u pravom smeru, narocito sto je rec o arkadnoj igri.
A sto se tice "ozbiljnih" i "neozbiljnih igara" tu vec od SNES RPGova nema sta da se doda. Ako mozes da predjes preko anime izgleda probaj Chrono Trigger.

Poslednja izmena:
Ljudi, ja ne znam zašto se uopšte vi raspravljate oko nekih gluposti.
Alo....

Konzola služi SAMO za igranje (izostavićemo gledanje filmova i slušanje muzike). Dakle samo za igranje i logično je da je po tom pitanju bolja od PC-a.

PC služi za milion drugih stvari, pored igranja. Ok je on za igranje ali ne može da se poredi sa konzolama iz više razloga. A jedan osnovni je što ti za komp koji ima istu snagu kao konzola treba nekoliko hiljada evra dok za konzolu treba izdvojiti 200-300.

Prosto i jednostavno. Želite samo da se igrate uzmite konzolu.

Želite da programirate, pravite animacije, idete na Internet, pravite i obrađujete slike i JOŠ MILION STVARI, a uz to i želite da se igrate kupite PC (ali spremite malo više para i po pitanju igranja ne očekujte isti kvalitet kao kod konzola).

Dakle.... čemu sad rasprava???

Poslednja izmena:
Heh... niste vi videli psychoe sa emugalaxy-ja iz sobe 'Xbox', koji dotičnu konzolu pokušavaju da pretvore u multifunkcionalnu mašinu za programiranje, internet, mail, kuvanje kafe i pranje veša... što je najgore, već imaju kompjutere...

Poslednja izmena:
Voodoo, to su obichno argumenti zashto je Xbox bolji od PS2, jer on je bolji u onome shto nije posao konzole ;)
Nova generacija konzola ce napokon potpuno izbaciti PC iz "multimedije u dnevnoj sobi" i uz jednu lako prenosivu mashinu imacemo mogucnost slushanja muzike u svim formatima, videa (blu-ray player za dzabe), fotografija, surfa. Naravno, to sve kada budemo imali HDTV, da bi moglo da se poredi sa kvalitetom na PCu...

Ljudi, ja ne znam zašto se uopšte vi raspravljate oko nekih gluposti.
Alo....

Sve stoji sto si rekao, ali ja ovo kapiram kao raspravu striktno o igranju, dakle koje su igre bolje, ne kao raspravu ili ili

driver je napisao(la):
Voodoo, to su obichno argumenti zashto je Xbox bolji od PS2, jer on je bolji u onome shto nije posao konzole ;)
..

Dovoljan razlog zasto je xbox gori od PS2 je taj da ga pravi Microsoft

Aj sad vi svi meni recite, da ako PS3 bude totalno podrzavao misa i tastaturu, da ga necete uzeti.. ?? ;) i da cete jos uvek stekati kusur od prodavnice za novu graficku, procesor, memoriju, plocu, Direct x, drivere i ostale stvari..? ;)

Zivim za taj dan. Ovako, cim dodjem do para, prvo pomislim na hardware.

Placebo je napisao(la):
Sve stoji sto si rekao, ali ja ovo kapiram kao raspravu striktno o igranju, dakle koje su igre bolje, ne kao raspravu ili ili

Koje su igre bolje.....

Hahahahahahaha...

Pa to je kao da postavljash pitanje: "koliko košta kompjuter?" Znaš, ono... zavisi od malih milion stvari.

Ne može se nikad reći da je ova ili ona igra bolja. Sve je to stvar ukusa tj. onoga što igrači žele/vole (Ovo nekada čak i važi za igre istog žanra [RBR vs Colin]).

@All
Izgleda da je ovde ljudima dosadan život pa malo traže razloga za raspravu :D.

Heh... niste vi videli psychoe sa emugalaxy-ja iz sobe 'Xbox', koji dotičnu konzolu pokušavaju da pretvore u multifunkcionalnu mašinu za programiranje, internet, mail, kuvanje kafe i pranje veša... što je najgore, već imaju kompjutere...

ja poznajem lika koga uopste ne interesuju igre, ali je pre neki dan kupio fancy nov providni x-box samo da bi ga umrezio sa PC-jem i da bi preko kutije isao na net. znam da zvuci neverovatno, ali je ziva istina.

u vezi teme, konzole nove generacije mogu dosta da zagorcaju zivot PC-ju i mislim da ce njegova popularnost kao igracke platforme jos vise da se sroza u buducnosti, sto ce da se oseti kroz manje eksluziva za PC i 90% igara ce da budu portovi sa konzola.

Da samo sto vidim da sad i svi vi okoreli PC-jasi igrate konverzije sa konzola!!!!
I prekinite da ih pljujete kada konzole imaju mnogo,ALI MNOGO kvalitetnije i raznovrsnije igre nego PC!!(u zadnje vreme)
Sta ce biti kada izadju ove nove konzole tek????Mogu samo da zamislim.. :eyebrows:

Poslednja izmena:
Pa dodjemu da sam ja najpamentiji ovde imam i dobar PC(1400evrica)i Playstation 2!Tako sto se tice igara boli me uvo igram sve i nemam problema a ni potrebe da se raspravljam vise....Uh jos kad stigne PS3.....!!!
Uostalom Ps3 ima i oprerativni sistem,dva harda gomilu dodataka(bocnes USB mis i tastaturicu i pici!!)
Uostalom posto ce sve igre biti HDTV rezoluciji(do 2564-1600)cak ce i ako imas HDTV igre mnogo bolje izgledati nego na PC-ju(ali malo nas ce imati HDTV,ja planiram da ga uzmem u buducnosti..)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno