Šta je novo?

Identicna kopija hard diska???

outlaw

Uzvišen
Učlanjen(a)
11.01.2002
Poena
2,525
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen™ 7 5700X w/ AMD Wraith Prism LED RGB Cooler
Matična ploča
MSI B450 Tomahawk Max
RAM
16GB (2x8) DDR4 3200MHz A-DATA AX4U32008G16A-ST50 XPG
GPU
GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8G
Storage
ADATA XPG SX8200 Pro NVMe SSD 512GB M.2 2280 PCIe & WD Red Plus WD40EFPX 4TB CMR
Zvuk
Creative Sound Blaster Z
PSU
BeQuiet Pure Power 12M 750W ATX 3.0
Kućište
NZXT H5 Flow w/ 4x Arctic P12 PWM PST A-RGB 0dB & 2x Arctic P14 PWM PST A-RGB 0dB circus
Monitor
Samsung SyncMaster 2443BW 24" 1920x1200
Miš & tastatura
Logitech G502 Hero & Logitech K740 Illuminated Keyboard
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S24 Ultra
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
GoPro HERO12 Black
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Narode, jedno pitanjce:

Potrebno mi je da na poslu zamenim sistemski disk sa manjim i brzim. E sad, na disku postoji gomila programa i programcica koji su mi vise nego potrebni, ali ja nemam njihove instalacije radi ponovnog instaliranja, tako da format c: nikako ne dolazi u obzir.

Da li postoji neka varijanta da se ceo sadrzaj diska kompletno prekopira na drugi hard?

Ako neko ima neku ideju, neka vice. Castim pivo cheers

Pa pazi,licno to nikada nisam radio,no kada sam ja kupio svoj komp likovi u firmi su mi stavili samo jednu particiju a ja sam insistirao i naglasio im da zelim 3 particije.Sta su uradili:prikljucili drugi HDD na komp i iskopirali ceo sadrzaj diska a potom moj HDD preformatirali i stavili 3 particije.Naravno,posle toga je usledilo kopiranje sadrzaja sa njihovog HDD-a na moj -I sve je bilo OK.Dakle,probaj to i sam da odradis pa vidi sta ce da se desi...Pozdrav

npetar je napisao(la):
Pa pazi,licno to nikada nisam radio,no kada sam ja kupio svoj komp likovi u firmi su mi stavili samo jednu particiju a ja sam insistirao i naglasio im da zelim 3 particije.Sta su uradili:prikljucili drugi HDD na komp i iskopirali ceo sadrzaj diska a potom moj HDD preformatirali i stavili 3 particije.Naravno,posle toga je usledilo kopiranje sadrzaja sa njihovog HDD-a na moj -I sve je bilo OK.Dakle,probaj to i sam da odradis pa vidi sta ce da se desi...Pozdrav

To sam i ja mislio da uradim, ali ne znam sta se desava sa svim onim sakrivenim ili sistemskim fajlovima... Ajd probacu, hvala :)

Norton ghost.Radi pod fat16, fat32, ntfs.

Cekaj, koliko ja razumem, to je najobicnije ghost-ovanje...mislim tri puta sam procitao pitanje trazeci gde je "kvaka" jer nisam mogao da verujem da je tako jednostavno :)

Znaci uzmes Norton Ghost, instaliras ga, napravis disketu sa njim, prikljucis oba diska i stari i novi, podignes sistem sa tom disketom, i samo sledis uputstva na ekranu - tesko da moze nesto da omane...prosto k'o pasulj ! ;)

outlaw je napisao(la):
To sam i ja mislio da uradim, ali ne znam sta se desava sa svim onim sakrivenim ili sistemskim fajlovima... Ajd probacu, hvala :)

Od alata za kompletno kopiranje diskova najpopularniji su Symantec Ghost i PowerQuest DriveImage. Preporucujem Ghost, meni je laksi za rad. Ako ne znas odakle da ih dl-ujes, pogledaj h**p:))//liaokai(.)myrice(.)com/en/ (obavezno ostavi / na kraju).

To sam i ja mislio da uradim, ali ne znam sta se desava sa svim onim sakrivenim ili sistemskim fajlovima... Ajd probacu, hvala

Da,da...svim fajlovima obavezno stavi atribut "not hidden".No ako to ne upali iskoristi taj ghost(ne znam kako taj prg radi ali koliko sam cuo svi ga hvale).Ma mora da upali,pa bio sam prisutan kada su meni kopirali HDD.

Ne trebe ti bolji alat od WinCommandera, i PartitionMagica. Povezi novi hard, naravno kao slave uredjaj a zatim pomocu pm-a isformatiraj i napravi odredjeni broj particija na novom disku. Kad to zavrsis samo iskopiraj ceo stari disk na primarnu particiju novog diska, pitace te sta da radi sa *.swp ti mu samo kazi skip i to bi bilo ono sto ti treba. Ne zaboravi samo da odredis koja ce ti biti aktivna particija na novom hardu (ona na koju si iskopirao stari disk), otkaci stari i podesi novi disk kao master i izbutuj masinu sa novog diska, provereno radi.

Ne razumem bas cemu cela ova prica...
Norton Ghost je jedna jedina svetski priznata i referentna alatka za kloniranje diskova.
Sve ovo ostalo sto navodite ce verovatno isto da odradi posao, ali meni je to trazenje "preko 'leba pogace"...

Bajdvej, ovo poslednje resenje sa WC i PM mi se cini najgore jer se previse stvari radi u Windows-u. Formatiranje, particionisanje i kloniranje su stvari koje je po definiciji mnogo "zdravije" raditi u DOS-u.

Osim toga treba dobro shvatiti razliku izmedju KOPIRANJA i KLONIRANJA.To nije jedno te isto ! Da ne idem dalje, da samo spomenem pitanje Date Modified ili Created svih foldera: kloniranje zadrzava sve originalne datume i samim tim i raspored svih sub foldera u folderima itd itd. Kopiranje pravi nove foldere koji ce nositi datum i vreme trenutka kada su iskopirani. Nekome to mozda nije bitno, ali nekad nekome to moze da bude od presudnog znacaja, ako zeli da mu SVE bude potpuno isto kao na starom disku...

Koristi Ghost, proverena stvar. Ja sam ti isto radio i sve je proslo ok

Ghost je zakon za to ... mog glas ..

Norton Ghost radi sigurno i ja sam ga koristio vise puta.
Postoji jos neki program koji kompletno kopira HDD, ali posle koriscenja norton ghosta jednostavno nemas potrebe da eksperimentises sa drugim programom. Mozes ceo HD ako je manjeg kapaciteta da pretvoris u imidz fajl i da ga kao takvog cuvas na vecem HD-u.

poslusaj lepo ljude koji ti kazu da koristis ghost radi odlicno, jednostavan je a sto je najvaznije radi i solidnom brzinom (to zavisi od sadrzaja koje kopira). Koristim ga vrlo cesto i uvek odradi posao kako treba (osim za win2000 i winxp ako pravis klond HDD-a ali za drugi racunar tu nece odraditi, konkretno win2k ce se non stop resetovati)
pozdrav

BeastMaster je napisao(la):
poslusaj lepo ljude koji ti kazu da koristis ghost radi odlicno, jednostavan je a sto je najvaznije radi i solidnom brzinom (to zavisi od sadrzaja koje kopira). Koristim ga vrlo cesto i uvek odradi posao kako treba (osim za win2000 i winxp ako pravis klond HDD-a ali za drugi racunar tu nece odraditi, konkretno win2k ce se non stop resetovati)
pozdrav

Nisi lepo bas reko, tj dvosmisleano ali svakako nije u redu ..
jel si mislio da se resetuje komp u toku kreiranja clone-a ? To ti odradi u dosu, lepo ga bootnes sa diskete i pokrenes ghost i kraj ...
A ako si mislio da se takav kloniran OS resetuje posle... i sa tim se ne slazem ... ja imam clone win2k konkretno na cd-u i kopirao sam ga na hdd par puta i jos nisam imaoo problema sa Resetovanjem !! Neznam zasto se mnogima resetuje Xp ili 2k, ja sam imao oba i nijednom mi se nije desilo.. type;

swiper je napisao(la):
Nisi lepo bas reko, tj dvosmisleano ali svakako nije u redu ..
jel si mislio da se resetuje komp u toku kreiranja clone-a ? To ti odradi u dosu, lepo ga bootnes sa diskete i pokrenes ghost i kraj ...
A ako si mislio da se takav kloniran OS resetuje posle... i sa tim se ne slazem ... ja imam clone win2k konkretno na cd-u i kopirao sam ga na hdd par puta i jos nisam imaoo problema sa Resetovanjem !! Neznam zasto se mnogima resetuje Xp ili 2k, ja sam imao oba i nijednom mi se nije desilo.. type;

nisi me razumeo, znaci kad na pravis image na tvojoj masini (win2k) on radi odlicno, ali samo na tvojoj masini! ako probas da ga ghostujes na neki drugi racunar onda ghost prodje bez problema ali pri bootovanju racunara kad treba da izbaci onaj screen "windows 2000 proffesional/Server/Advanced server" se resetuje (probano vise puta na razlicitim racunarima, a sto se tice sistema koji ja koristim, trenutno imam samo Xp i radi sasvim dobro).:wave;
pozdrav

I XP i Win2000 mozete bez ikakvih problema ghost-ovati
na drugi racunar(e) ukoliko su konfiguracije identicne.
To smo odradili na faxu i radi perfektno.
2 kabineta sa po 10 identicnih racunara.
U jednom win2000, a u drugom XP.
Ghost nam je ustedeo dosta vremena.
(i posle kazu samo ne Norton, Norton Rulz:D) FX

Pozdrav,
Sasha

ps jel mi ovo (jubilarni) 300-ti post? :D
E pa onda cheers :)

Isto i kod mene na faxu su radili sa ghostom samo sto su sve mashine bile identichne, sa istom konfiguracijom ;)

Sasha je napisao(la):
I XP i Win2000 mozete bez ikakvih problema ghost-ovati
na drugi racunar(e) ukoliko su konfiguracije identicne.
To smo odradili na faxu i radi perfektno.
2 kabineta sa po 10 identicnih racunara.
U jednom win2000, a u drugom XP.
Ghost nam je ustedeo dosta vremena.
(i posle kazu samo ne Norton, Norton Rulz:D) FX

Pozdrav,
Sasha

ps jel mi ovo (jubilarni) 300-ti post? :D
E pa onda cheers :)

upravo to i kazem, ako su identicne masine radi, ali ako se razlikuju win2k i winXp onda ne radi

Sta vam znaci *identicne*?
Da li tu podrazumavete i iste HDD-ove?
Ako mi crkne HDD i kupim novi (drugaciji!) i imam image sacuvan na CD-ove, da li ste sigurni da ce da proradi OS?

Da li ja mogu da napravim ghost HDD-a na vise CD-ova?
Kako sa Ghost prepozna u dosu CDRW?

Pozdrav, i unapred hvala.

Da li identicno znaci da su i isti HDD-ovi?

Npr, meni crkne HDD, imam XP, kupim novi (drugaciji) HDD i imageove sa CD-ova prebacim na novi HDD.

Da li se OS proraditi?

Kako Ghost is DOS-a da prepozna CDRW?

Kako da ga nateram da uradi image na vise CD-ova?

Hvala vam unapred.

Cestitamo Sashi 300-ti post ! (kad li cu ja stici do tog broja...?)
GHOST-om se mogu klonirati sve masine pod Win2000 i WinXP pod uslovom da se ne menja chip set. Ako se promeni chip set nema drugog resenja osim ponovne instalacije operativnog sistema. Kod kloniranja diskova za masine sa istim chip setom, OS se malo buni ali uredno nadje sav nov hardver i uglavnom radi kako treba. Kod Win98 i WinME(nadam se da niko vise ne koristi ovaj drugi, osim Sashe naravno, koji voli da se slepo drzi onoga sto ne valja), ne postoji bolje resenje od GHOST-a koji sve to radi skoro SAVRSENO. cheers

Sto se tice Ghost file-a u njega moze da se dodaje i iz njega moze da se brise! A koliko sam razumeo thread je poceo zato sto je covek hteo da sacuva instalirane programe, cije instalere vise nema.
Iz "Duh" fajla mozes da prebacujes samo neke programe, nisi ogranicen na to da moras ceo disk/particiju da "produhovljavas".

Tako da slobodno mozes da Ghostujes postojecu disk/particiju, onda da na novi disk instaliras OS, pa da onda iz Ghosta, koji si napravio, "prebacis" samo one programe koji te interesuju.

Ja sam vise puta koristio taj fazon, da kada mi se "pokvari" neka instalacija jednostavno je pregazim onom koja je radila, a nalazi se u Ghost fajlu.

Inace Ghostovanje predstavlja idealnou zamenu, vise nego zamenu, za reinstalaciju OS-a. Ja jednostavno napravim Ghost fajla "nevinog" OS-a, koji sadrzi svega nekoliko esencijalnih programa i kada dodje vreme za reinstalaciju znam sta mi je ciniti!

Vrh Dno