Šta je novo?

IDENA: Proof-of-Person Blockchain

Danas u 15.30 je validacija, nemojte da zaboravite :cool:

Imam ja,da li je i dalje potrebna?

Aha, reorganizacija foruma je bila u toku, zato nisam mogao da se ulogujem.
Pozdrav drugarice i drugari. Neki me znaju, neki ne. Član sam Idena zajednice na Telegramu i Discordu preko godinu ipo dana, pružam podršku oko idene i napravio sam dosta uputstava za većinu stvari.

Danas je AMA (Pitaj me bilo šta) sesija sa Idena programerima u 17h po našem vremenu, održaće se na Idena telegram kanalu. Pitanja su sakupljena javno od članova zajednice i tim će da odgovori na najpopularnija pitanja. Nakon čega će biti siže u vidu Medium članka kao i za prošle AMA sesije.
Postavljena pitanja možete da pogledate ovde: https://app.sli.do/event/rulp7b78/live/questions

Ako treba neka pomoć ili pojašnjenje, slobodno cimajte.

Da li se još nekome restartuje nod sam od sebe?! Meni od jutros evo već 2-3x...

Ko to jos gleda do pred validaciju 😃

Kao se unormalilo, videćemo 🤣

Da li se još nekome restartuje nod sam od sebe?! Meni od jutros evo već 2-3x...
Verzija noda 0.26.4 je uključila novu verziju ipfs-a 9.0 ispostavilo se da troši ram memoriju mnogo brže. Znači popuni memoriju i počinje da ispada iz sinhronizacije. Programeri obavešteni, sa poslednjom verzijom noda 0.26.5 vratili smo se na ifps 8.0 i normalan rad, srećom dovoljno vremena pre validacije, inače bi bio haos.

Inače ko ne zna, za ljude sa naših prostora, da ne morate da im objašnjavate sve od početka, napravio sam par stranica koje objašnjavaju uvod u idenu. Napisao sam tako da je shvatljivo za ljude koji se prvi put susreću sa kriptovalutama, ko je iskusniji najbolje je da se informiše na zvaničnom sajtu.

Imam i stranu kako napraviti nalog ali moram da ažuriram jer su se promenile stvari.

Verzija noda 0.26.4 je uključila novu verziju ipfs-a 9.0 ispostavilo se da troši ram memoriju mnogo brže. Znači popuni memoriju i počinje da ispada iz sinhronizacije. Programeri obavešteni, sa poslednjom verzijom noda 0.26.5 vratili smo se na ifps 8.0 i normalan rad, srećom dovoljno vremena pre validacije, inače bi bio haos.

Ponovo mi se dešava ispadanje i sa novom verzijom noda, šta sad može biti problem?! ;)

EDIT: Evo sad neće ni da se sinhronizuje, zaglavi na 50-60-100 blokova, WTF?! :sneaky: Restartovao par puta i nod i komp, sve isto...

Poslednja izmena:
Idena? ...Idena... U majku mu, nešto mi poznato to zvuči ali ne mogu da se setim o čemu se radi

Onaj projekat što sam zaboravio kako se zove je pomenut na EthCC[4] konferenciji. Santiago Siri član Proof-Of-Humanity projekta ga je pomenuo pored BrightID-a i Proof-Of-Humanity-a.
Takođe Vitalik je održao prezentaciju pod nazivom "Things that matter outside of DeFi" sa akcentom na Proof of human protokole.

Forum je izbagovao ne mogu da postavim link za video

1627393285802.png

UBI :) Vitalik se verifikovao i podrzao.Sto se tice idene treba za nju neka normalna menjacnica,inace nema nista.Koliko sam skontao programeri nisu zainteresovani da uloze bilo sta.

E7D1WXCXEAMN-IB.jpg

Po meni je ok što ulažu ogromno znanje, rad i trud u razvoj. To nema cenu. Menjačnice će da dođu vremenom. Sada se listanje i na manjim menjačnicama kotira od 200k (Coinomi su toliko tražili) do stvarno ne znam koliko stotina hiljada dolara. Za projekat koji je u rangu 5m mcap, to je stvarno prevelik fee za plaćanje listanja.

Što se tiče Vitalika, njegove registracije i podrške za token projekat na njegovoj mreži, ima smisla. Idena ima ogroman potencijal kao Layer 1 blockchain mreža i ne verujem da će je Vitalik pomenuti u skorije vreme, jer može da izraste u pravu tehnološku konkurenciju sa svim realnim stvarima koje rade, a koje ne mogu da se naprave na Ethereum mreži. Kod idene je dobrim delom zasnovan na Ethereum kodu što svako može da vidi ako napravi search na idena github-u, ali jednostavno ogromna razlika u koncenzusu tj načinu obezbeđenja mreže, neće dozvoliti nikad PoS ili PoW mreži da bude toliko skalabilna i zaista decentralizovana kao što će to biti Idena sa PoP-om. Videćemo vremenom.

Za PoH gde se Vitalik registrovao, morate da pošaljete 0.18 eth kao zalog, snimite video, i ako vam neko ospori video, pomisli da niste pravi čovek ili duplikat, oduzima vam se taj zalog. Druga stvar, pitanje iz publike, na kraju Santijagovog predstavljanja "Šta će da se desi kada vlade budu više zainteresovane za identifikovanje osoba na blokčejnu. I danas imamo odlične face recognition programe koji će moći da skeniraju snimljene poh klipove i povežu vaš identitet sa vašom adresom na blokčejnu." Santijago je rekao, da, ali postoje projekti kao Idena, gde je to rešeno na drugi način. Nemam ništa protiv PoH projekta, vreme će pokazati šta ima više smisla i veću vrednost. Trenutno Ubi ima neki DeFi prikačen za sebe koji kupuje i burn-uje Ubi tokene. Znači opet neka defi magija kako bi se veštački napravila vrednost. Ni idena trenutno nema realnu upotrebnu vrednost, osim kao mreža za plaćanje sa originalnim novim konsenzusom koji je potencijalno mnogo skalabilan. Nadam se da će uskoro sa on chain reklamiranjem to da se promeni pa da vidimo šta dalje.

Ako pričamo samo o ceni/čartovima/menjačnicama, da, Idena je trenutno nebitna. Treba sagledati iz makar još jednog ugla i pogledati u budućnost.

Bila je diskusija na discordu oko cene listinga za chia i forkove,200k je na manjim menjacnicama a 1 milion dolara na najvecim.

Kad je validacija tačno sutra, u 14:30h ili 15:30h ?

15:30 :)

Zbunio me tekst sa linka u jednom od postova iznad, na srpskom, koji kaže da je validacija UVEK u 14:30
Čitam lepo u aplikaciji da mi kaže 15:30 :D
pomera se u skladu sa letnjim/zimskim računanjem vremena, pa varira između 14:30 i 15:30 za našu vremensku zonu, ali uvek ti to piše u samoj aplikaciji, tačno vreme

Ljudi, našao sam sjajan alat za testiranje vaše internet veze. Ne brzine, već konekcije tj jačine rutera.
http://vvv.dslreports.com/speedtest?httpsok=0

Ako je vaša konekcija ocenjena A ili B, to je odlično i možete koristiti nod i Desktop App za validaciju.

Ako je lošija ocena, možda ste na Wifi-u, pokušajte sa LAN kablom, ako je i dalje loše, MORATE da koristite Web App za validaciju.

server not found..

Kada nudite pozivnicu, kandidatu obavezno tražite sertifikat o završenoj trening validaciji. Evo kako:

Nakon što se kandidat osposobi za validaciju. Pitajte ga kako planira da radi validaciju. Web App, ili Desktop App i pošaljite mu savete šta sve da razmotri kako ne bi pao validaciju.
Za sve koji žele da dođu do pozivnice. Pročitajte ovde kako da obavite trening validaciju i nabavite sertifikat:

Kada nabavite sertifikat, možete da postavite link u ovu grupu:

Ako budete imali dobar rezultat, neko će se javiti i brzo ćete dobiti pozivnicu.

Vrh Dno