Sad ja rizikujem da budem napljuvan kad ovo budem pisao, al' eto moram.
Dakle, kao što Vuk reče, bitno je za šta treba da ti služi računar. Kad malo razmislim za veliku većinu korisnika i dobro ukomponovan i podešen sub-gigahertzni sistem može da odradi gotovo svaki posao. Kad uporediš cenu neke dobre sdram ploče (KT7A 1.3) u kombinaciji sa nekim jeftinim duron/morgan/palomino procesorom teško da ćeš naći bolju varijantu. Recimo da za male pare u tu ploču možeš strpati veoma dobru ISA zvučnu karticu pa ako si audiofil eto veselja za male pare. Ako nisi opterećen igrama već te interesuje dobra slika za još malo manje para može bocnuti neki G200 u ploču. Razmotriš onda kupovinu nekog mini raid sistema (2x40Gb) ili neka SCSI UltraWide varijanta pa ćeš da vidiš šta je brz rad celog sistema. Ako se baviš nekom video obradom verovatno će ti hardverski mpeg dekoderi i SCSI doneti značajni benefit i na sporijem sistemu koji sistem sa brzim procesorom bez ovih komponenti ne može da kompenzuje. Dakle, nije sve u broju megaherza, GF-X grafičkim karticdama već ima nečeg i u planiranju sistema, što je kod nas dosta redak slučaj, koji datira još iz vremena 486DX sistema sa 1mb memorije i hardom od 40mb uz Hercules grafiku.
Blesavo zvuči, ali mislim da bi za moje potrebe i danas bilo dosta imati neki Diamond Stealth2000 (S3 sa 4mb memorije), ali prosto nije bilo jeftinijeg izbora grafičke (ili se radilo o par € razlike u ceni) kad sam kupovao pa sam uzeo GF2.
A ako imaš para i 'oćeš da se igraš kupuj što brže i što skuplje komponente sa što više memorije.
Stvar je ličnih potreba (valjda si shvatio da to pokušavam da kažem); veći komfor u radu teško da ćeš na brzini od recimo 2GHz osetiti sa jednim ili drugim modelom ploče, pre će nešto drugo u sistemu biti usko grlo. Skroz je lično mišljenje, ali definitivno na komfor u radu pre svega utiču monitor, tastatura i miš. Govorim da nećeš pogrešiti da uzmeš bilo koju poznatiju marku ploče (pogledaj testove, u kojima se jure razlike od 0,5-5% u brzini rada, što na trenutno aktuelnim visokim brzinama pri realizaciji 99% operacija ništa ne znači, kad se ionako dešavaju trenutno).