Šta je novo?

Idealna kombinacija...

Hal 9000

Čuven
Učlanjen(a)
14.04.2003
Poena
645
Ako asus ne preporucujete onda da cujem vase misljenje Koja ploca i koji procesor preporucujete. Mislim AMD plocu i procesor.Ljudi Help. Hocu asus je su mi ljudi iz pakoma rekli da asus graf. karte rade najbolje na istoimenom plocom. Istina ili ne!

Naravno da ce ljudi iz Pakoma to da ti kazu, oni uvoze sve Asusove proizvode. U zavisnosti od toga za sta ti racunar treba mozes izabrati mnogo ploca i grafickih karti razlicitih proizvodjaca. Konkretno, ako zelis brzu i stabilnu plocu i nameravas da se malo bavis OC-om moj predlog je neka od Abitovih modela, npr. KX7 + XP 1700+(1400Mhz tbred B). Pomenuta kombinacija bez problema radi i na mnogo vecim frekvencijama (oko 2Ghz). Dobices relativno jeftine a brze komponente, a ako volis da ti i graficka bude od istog proizvodjaca mozes uzeti Abit Gf4 ti4200 koji sasvim lepo radi sa gore pomenutom plocom i takodje bez problema trpi znacajna ubrzanja. Za vise novca mozes odabrati i nForce plocu istog proizvodjaca koja je trenutno najbrze resenje za AMD procesore.

Sad ja rizikujem da budem napljuvan kad ovo budem pisao, al' eto moram.
Dakle, kao što Vuk reče, bitno je za šta treba da ti služi računar. Kad malo razmislim za veliku većinu korisnika i dobro ukomponovan i podešen sub-gigahertzni sistem može da odradi gotovo svaki posao. Kad uporediš cenu neke dobre sdram ploče (KT7A 1.3) u kombinaciji sa nekim jeftinim duron/morgan/palomino procesorom teško da ćeš naći bolju varijantu. Recimo da za male pare u tu ploču možeš strpati veoma dobru ISA zvučnu karticu pa ako si audiofil eto veselja za male pare. Ako nisi opterećen igrama već te interesuje dobra slika za još malo manje para može bocnuti neki G200 u ploču. Razmotriš onda kupovinu nekog mini raid sistema (2x40Gb) ili neka SCSI UltraWide varijanta pa ćeš da vidiš šta je brz rad celog sistema. Ako se baviš nekom video obradom verovatno će ti hardverski mpeg dekoderi i SCSI doneti značajni benefit i na sporijem sistemu koji sistem sa brzim procesorom bez ovih komponenti ne može da kompenzuje. Dakle, nije sve u broju megaherza, GF-X grafičkim karticdama već ima nečeg i u planiranju sistema, što je kod nas dosta redak slučaj, koji datira još iz vremena 486DX sistema sa 1mb memorije i hardom od 40mb uz Hercules grafiku.
Blesavo zvuči, ali mislim da bi za moje potrebe i danas bilo dosta imati neki Diamond Stealth2000 (S3 sa 4mb memorije), ali prosto nije bilo jeftinijeg izbora grafičke (ili se radilo o par € razlike u ceni) kad sam kupovao pa sam uzeo GF2.
A ako imaš para i 'oćeš da se igraš kupuj što brže i što skuplje komponente sa što više memorije.
Stvar je ličnih potreba (valjda si shvatio da to pokušavam da kažem); veći komfor u radu teško da ćeš na brzini od recimo 2GHz osetiti sa jednim ili drugim modelom ploče, pre će nešto drugo u sistemu biti usko grlo. Skroz je lično mišljenje, ali definitivno na komfor u radu pre svega utiču monitor, tastatura i miš. Govorim da nećeš pogrešiti da uzmeš bilo koju poznatiju marku ploče (pogledaj testove, u kojima se jure razlike od 0,5-5% u brzini rada, što na trenutno aktuelnim visokim brzinama pri realizaciji 99% operacija ništa ne znači, kad se ionako dešavaju trenutno).

Inache, to ce ti svi ovde reci, izbegavaj Asus ploche za AMD varijantu, mozesh sebi da ushtedish dosta zivaca. Meni je jedna (skupa) A7V266E, napravila mnogo problema i to samo shto je istekla garancija, a kad sam je uzimao mislio sam nema veze platicu samo da imam pouzdanu plochu. I ispalo je sve samo ne to...

a ova je bila iz "renomirane" beogradske firme preko puta hotela Metropol, sa samo godinu dana garancije.

Ako ti je vec stalo do kombinacije grafika + mobo istog proizvodjaca odluci se za MSI(K7N2+G4Ti4800)+XP1700T'Bred,naravno ako ides na masinu koja je trenutno optimum
Nisi naveo za sta ce ti ta mashina sluziti....

Qilvin je napisao(la):
Ako ti je vec stalo do kombinacije grafika + mobo istog proizvodjaca odluci se za MSI(K7N2+G4Ti4800)+XP1700T'Bred,naravno ako ides na masinu koja je trenutno optimum
Nisi naveo za sta ce ti ta mashina sluziti....

:)
Moze tako, a moze i npr Abit+Abit
:D

jaksa je napisao(la):
...

:)
Moze tako, a moze i npr Abit+Abit
:D

Sto je i pozeljno, zbog kompatibilnosti :D :D

hall je napisao(la):
Ako asus ne preporucujete onda da cujem vase misljenje Koja ploca i koji procesor preporucujete. Mislim AMD plocu i procesor.Ljudi Help. Hocu asus je su mi ljudi iz pakoma rekli da asus graf. karte rade najbolje na istoimenom plocom. Istina ili ne!
Ne da nije tacno nego je glupost najstrashnija!!
Pa to je bre standard. Isto kao kad bi neko rekao da Shell-ov benzin kompatibilniji sa bmw nego BP Amoco....Budalastina...

Vrh Dno