Šta je novo?

iCloud otkljucavanje

čovek je izgubio laptop, nije uspeo da ga povrati pomoću tog servisa, znači ne radi. jasno ko dan.

Ne, on je dobio lokaciju racunara, ali je problem sto je na toj tacki zgrada od ko zna koliko spratova i stanova. Da je isao od vrata do vrata, nasao bi ga. Dakle, servis radi, ali za ovakve kao sto je on ocigledno da "ne radi" i tako treba da ostane.

ti bi išao od vrata do vrata da tražiš svoj laptop?

dobar dan, da li ste mi vi ukrali laptop? niste. ok, hvala.

misliš da bi mu neko rekao: da, ja sam ti ukrao laptop, uđi da popijemo kafu.

kako tačno zamišljaš to: "da je išao od vrata do vrata našao bi ga"

Ili se ne razumemo ili neces da se razumemo. Da li je dobio tacku na karti gde se racunar nalazi? Jeste. Sta je mogao jos da ocekuje? Da mu iskoce noge pa da mi se sam vrati?
Ili evo drugacije, imas telefon, upali gps, locirace te, da li ce ti ispisati broj stana u zgradi u kojoj zivis? Nece. Da li ti radi gps? Radi.
Zaista ne vidim sta je ovde problem, osim umisljenosti doticnog sa snimka.
Da li isto pricaju za Atlas (servis slican ovom ali za vozila)? Isto locira auto, ali ne i sprat garaze u kojoj je auto ili tacno parking mesto.

Rekao bih sa samo trolujes iz nekog razloga. Iskljucujem se iz dalje price. Ti tvrdi jedno, ja iz iskustva coveka kojeg licno poznajem znam da servis itekako dobro radi jer je uz pomoc bas tog servisa nasao izgubljen telefon.

iCloud treba da pruzi i IP adresu a on to ne radi.

Gde to pise da treba?

Nigde, ali to je standardna opcija kod ovakvih aplikacija.

Slucajno sam naleteo na link pa sam postavio...
Kod telefona je dobro reseno, e sad neznam kakva je situacija kod laptopa, dali pamti icloud seriski broj ili moze samo da se formatira sistem...
Ako pamti onda ipak mozda ima neke nade, ako ostane trajno obelezen kao ukraden, pa jednom ce ga valjda izneti iz zgrade... :)

kod automobila je to znatno drugačije, možeš da ga lociraš kad je parkiran negde, u krugu od 100 metara sigurno nema još jedan isti takav, vrlo lako ga nađeš. ne razumem kako zamišljaš da nađeš laptop u zgradi idući od stana do stana, nisi to pojasnio, a mislim da bi mnogi ovde voleli da znaju, korisna je informacija.

zaista me zanima, ne trolujem. dakle situacija, ukrali su ti laptop, aktivirao si servis, dobio si podatak da se nalazi na lokaciji gde se nalaze 3 zgrade, taj podatak si dao policiji, policija je rekla da bez ip adrese koju ti nemaš ne može da uradi ništa. šta ti preduzimaš? koji su koraci? da znamo šta da radimo.

Za pocetak preselis se u SAD.
Salim se... :)
Mislim da je problem vise do policije.
U sustini sta ima da trazis laptop i da znas ip, ima ko prima platu za to, da pribavlja podatke, trazi lopova, ukradeno... e sad sto kod nas sistem za obicne ljude ne funkcionise to je druga stvar....

slažem se.

sličan servis ima moj thinkpad, samo je koliko vidim MNOOOGO ozbiljniji od apple-a, ali se i plaća na godišnjem nivou. doduše garantuju da ako ga ne pronađeš za 60 dana daju ti drugi, što uliva mnogo veće poverenje od ovog apple servisa. platiš laptop 2500 evra i cvrc, znaš ne možemo da ga nađemo....

Poslednja izmena:
Nevezano za ovo...
Naprimer kod telefona ima fora, ukradu ti, prijavis kradju policija ti trazi dokaz da je tvoj, ti doneses papire i racun, na racunu pise da je kupljen za dinar (uzeo si ga uz neki veci paket) i samo te skinu sa vrata, mala vrednost, nece da ga traze....
Nema veze sto realno vredi mozda 400/500/600...€

Nevezano za ovo...
Naprimer kod telefona ima fora, ukradu ti, prijavis kradju policija ti trazi dokaz da je tvoj, ti doneses papire i racun, na racunu pise da je kupljen za dinar (uzeo si ga uz neki veci paket) i samo te skinu sa vrata, mala vrednost, nece da ga traze....

Ovo jednostavno nije tacno. Ako ga je neko skinuo tako sa dnevnog reda, trebao je da obavesti nekog drugog.

Prijatelj tako prosao, pre nekih pola godine... (neverujem da bi lagao)

Ne, ne mislim na to, nego da je trebao da trazi nadredjenog. Telefon se svakako placa kroz pretplatu..

Nevezano za ovo...

Netačno, i veoma loše tumačenje prava koje bi i najgori pravnik istumačio.

Po toj lošoj logici, poklonjene stvari je dozvoljeno krasti jer vrede nula dinara.

Ne valja ni kad izgubis skup telefon.

Drugar se napio i prosle godine izgubi Xperiu Z3, ode u sup i prijavi. Pita ga policajac koja je vrednost telefona, kaze on 500E.

Tek ce njemu policajac, ma ne brinem se ja za tebe, ako si imao 500E prvi put da das, daces i drugi...

iCloud treba da pruzi i IP adresu a on to ne radi.
To ti ništa ne vredi kod nas jer provajderi dele dinamičke adrese i moguće je manipulisati tim podatkom. Zato je u EU obavezna stalna adresa a ne dinamička kako bi korisnik direktno bio odgovoran za sve ono što dolazi i što se šalje sa te adrese i onda možeš i da mu zakucaš na vrata (mislim policija ili nadležni organi).

Ako se zna vreme kada se uređaj javio i ip adresa sa koje se javio, onda je pouzdano moguće utvrditi kod koga je ukradeni uređaj. Kad mogu da pronađu ko skida torrente mogu i air.

Vrh Dno