Šta je novo?

IBM ThinkPad T43 - problem sa zvukom?

Lomnica_city

Slavan
Učlanjen(a)
07.01.2005
Poena
380
Dopao mi je saka doticni IBM od jednog druga koji bi da ga proda,i sad se javio problem koji ne mogu da resim a mozda je samo isuvise kasno pa ne mogu da razmisljam najbolje ali zato ste vi tu? :)
Dakle laptop je do njega dosao sa Zapada od njegovih rodjaka,ima AZERTY tastaturu i Francuski Windows sto njemu nije bio problem ali ovde retko ko zna Francuski pa sam ja prvo resio da ga pregazim Engleskim Windows-om,inace niko nece hteti da ga kupi :d i tu su nastali problemi!!
Znaci bez drajvera zvuka NEMA,sto je i logicno u neku ruku,pa sam skoknuo do njihovog sajta i skinuo drajver za zvucnu i... cvrc,NISTA!!
Gledao sam u Device manager-u i nigde nema problema,zvucna je enable-ovana,u BIOS-u nema podesavanja za doticnu,koliko sam primetio,a najcudnije je da drugar kaze da ga je koristio samo za SLUSANJE MUZIKE,zato ga i prodaje jer mu treba nesto sa boljim zvukom a da ne kosta 650-700 eura,odnosno da mu ne stoje tolike pare zarobljene,kako onda nece sad da radi kod mene sa,jedinim,drajverima sa sajta i sta sad jos da probam da utvrdim dal je do drajvera,nekog konflikta medju komponentama ili je riknula zvucna!?
Ako nije do drajvera,da li neko zna za neki dobar servis,a da nije ovlasceni IBM servis jer sam se opekao tako kod tih"ovlascenih"koji delove i ruke naplacuju kao da ne znaju gde zive,ispadne cena opravke skoro ista kao vrednost polovnog laptopa!?
Pozdrav ,)

Cekaj, ako sam dobro razumeo posle gazenja francuskog windowsa zvuke ne radi. Pre toga je radio, jel tako?

ibm tasteri za kontrolu jacine zvucnika ne rade u sprezi sa MS Widnows kontrolom jacine pa pokusaj da pritiskas ono dugme za "volume up" 6-7 puta pa proveri ima li zvuka...

@Broz:
Tako je,on je meni rekao da ga je koristio za to,ja sam uzeo laptop,doneo kuci,siznuo kad sam video da ima Francuski Windows jer ne znam da beknem doticni jezik i prionuo sam na"gazenje"doticnog kako bih se mogao snaci malo (mada znam napamet gde je sta ali...) a i da olaksam dalju prodaju doticnog jer meni ovo inace ne treba posto imam moderniju masinu iz potpisa a i ekran mi je premali za posao,i tada je iskrsao doticni problem!!
enigma66:
Hvala drugar,mada ja vec imam drajver za zvucnu,imam sve drajvere ali problem je bio u,pazi sad... TASTERIMA!!!! :wall:
@Miroslav:
Znaci Mico ti si genije da prepoznas jednostavno resenje naizgled komplikovanog problema!! :wave: :banana:
Da li zbog cinjenice da je bilo vec pred svitanje kad sam ga cackao i da nisam video belu macku :p pa mi nije palo na pamet nista tako jednostavno a tako pametno ili zbog neceg drugog... ko ce ga znati,mada mislim da je umor kriv za sve ali kad sam ja nedokazan i uporan kao mazga da zavrsim nesto sto pre (necete mi verovati da sam do pola noci rasturao kocnice na motoru jer nisam mogao da cekam jutro da ih namestim a onda sam drugu polovinu noci proveo cackajuci laptop)!! :eyebrows:
Sve sam probao sem toga a upravo to je bio problem,cim sam pritisnuo 7-8 puta taster za volume up i pustio nesto on je"pustio glas",znaci sve vreme sam dangubio cackajuci Windows,cak i flesujuci BIOS (mada to nikad nije gubitak vremena) i jos stosta cackao a resenje bese tako jednostavno!!
Hvala vam svima na brzim odgovorima,svi ste bili od pomoci koliko toliko,vec sam bio odustao od pokusavanja da ga namestim,nisam mogao da verujem da je IBM u stanju da napravi ovakvu glupost da hardver ne reaguje na podesavanja u Windows-u,pogotovo za ovako skup laptop,ali izgleda da se i to desava cak i najboljima,ovo mi je nauk za ubuduce,a i ostalima koje zadesi slican problem!!
Pozdrav ,)

Moram da ti priznam da su svi do jednog koje znam pali na tu foru sa dugmicima ukljucujuci i sebe :D Tacno sam znao sta je fora samo nisam video na vreme. Svako prvi kontakt sa IBM-om se placa ;)

Malo offtopic, ali ja sam se isto tako čudio zašto moj ThinkPad T40 ima tako tamnu sliku dok nisam ugledao, gle, Brightness + i - tastere! ;) Hahaha

Nije mi prvi kontakt sa IBM-om,imao je burazer pre neku godinu T22,pa do pre neki dan i R40 i na njima mi se ovo NIJE desavalo,tek sad na T43 i zato mi nije bilo jasno sta je sad problem,jer nisam dosad imao takav problem a resenje je eto tako banalno!!
Sad jos da provalim kako da podesim profile za ekran,da bude na 6/7 kad je na struji a na 4/7 kad je na bateriji,to burazeru nisam namestao a ne smanjuje se osvetljenje samo od sebe kad se iskljuci struja (nesto sasvim malo se zatamni doduse ali i dalje podesavanje stoji na 6/7),mora rucno dok ne provalim gde se namestaju profili,samo sto nemam kad!! :d
Pozdrav ,)

@Miroslav:
Znaci Mico ti si genije da prepoznas jednostavno resenje naizgled komplikovanog problema!! :wave: :banana:
naravno da sam genije samo ostavljam drugima to da provale :D
salim se, u IT-u je 90% problema sa glupom pozadinom, samo treba dobro razmisliti i ne pomisljati najgore svaki put, to mi je spasilo glavu nebrojano puta :)

Sto se dugmica tice, ima IBM (lenovo) neki softver koji ti daje OSD volume kad pritiskas te dugmice, pa makar mozes videti jacinu.. meni su mnogo odgovarali, nikada nisam ni korstio windows regulaciju jacine zvuka.

Nabacio sam i OSD meni,mislio sam u pocetku da je to jedna od onih bezveznih stavki koja samo sluzi da non-stop radi i koci Windows ali ispade sasvim korisno,sad vidim i jacinu osvetljenja i zvuka i... sve lepo i krupno!
Sad cu da prionem na provaljivanje pravljenja profila za ekran,da skapiram kako da namestim da se osvetljenje smanji jer cu kad-tad da zaboravim da smanjim i baterija ce otici mnogo brze a smislio sam mu namenu za sledecih nekoliko dana dok isprobam ispravnost jer nemam garanciju pa cu morati da dam radnu garanciju kad ga ponudim na prodaju i moram da znam da je sve cakum-pakum da bih smeo da garantujem!!
Pozdrav ,)

Ih bre Lomnice stvarno si me razocarao:)
Nema treda o laptopu a da se ti ne pojavis a sad padas na ovako sitnim stvarima, mislim stvaaaaaarno ;)

Zezaj ti zezaj,da vidim tebe da u 4 ujutru sa masnim rukama od ulja (od onog cackanja motora) instaliras drajvere vireci na jedno oko! :p Desava se i najboljima,sta da ti kazem!Sad cu malo da proucim sta sve ima od drajvera,nisam ni sve instalirao a vidim da ima i neki LCD drajver koji verovatno za to i sluzi,da se prave profili,sad kad se skinem sa neta provalicu kako se radi to kod komplikovanog IBM-a!
Pozdrav ,)

"Komplikovani" IBM tj Levo-no ima najbolju podrsku koja postoji na ovoj planeti i lejmer-proof sistem za update. Sve sto ti treba je .NET 2.0 i fajl za automatsko updateovanje sistema cca. 10MB.
Pokrenes ga sacekas da prepozna sta treba, kliknes par puta [Next] i odes da se prosetas 45 minuta. Updajtovace sve, od biosa i fw-a za kontroler pa do drajvera za uvelicavanje...

Ako hoces detaljnije uputstvo samo kazi.

PS znam da se desava i najboljima ali kakve veze ima to sa tobom :D

Poslednja izmena:
vs P.S. Pa kad si napisao vec da nisi ocekivao ovakvo pitanje od mene onda si sam rekao da nisam neki noob,jednostavno sam bio umoran da skapiram da je moguce da hardver ne reaguje na softversko podesavanje,mada mi to nije bilo ni logicno ali nije ni bitno!
Dzaba meni ThinkVantage System Update kad i posle instalacije drajvera ne radi hardver bez"dodatnih podesavanja"a na dial-up-u update sigurno ne traje 45 minuta no ni to nije sad bitno,resio sam probleme i sad je sve OK!
Pozdrav ,)

Ma bre salim se ja malo:)
Vazno da je problem resen:)

nakon sto sam ga vratio u fabricko stanje desavaju se sledeci ?="$?"?"
problemi

Kada napunim bateriju i radim sa njom, kad dodje do 55 posto , odjednom pada
na 5 posto i ne moze dalje da se puni. Bar po indikatoru mada i zapravo,
padne na 0 cim iskljucim punjac

Gubi mi se "ono zeleno" gde se ispisuje jacina zvuka kad se pritisne Fn

Ne mogu da pristupim podesavanjima za wireless sa Fn, WiFi modul stalno
ukljcuen

Sta da radim... Ubr, bios nisam nikad osvezavao jer je radilo manje vise sve kako treba

Vrh Dno