Šta je novo?

IBM ThinkPad T22

ikiM

Slavan
Učlanjen(a)
17.03.2005
Poena
319
:smash: :smash: :smash:
Pozdrav!

Imam ponudu za IBM T22, tacnije:
IBM ThinkPad T22 Intel Pentium 3 900MHz / 14.1-inch XGA / 128MB SDRAM / 20GB HDD / DVD-ROM / Integrated 8MB, S3 Savage IX8 Graphics Controller

Imacu neku garanciju na par meseci (mislim da se radi o repariranim racunarima).
Buduci da nemam bas neki veliki budzet da kupujem sadasnje top modele, mislim da je bolje da sacekam jos godinu, pa da razmisljam o novom laptopu.

Gledavsi po sajtovima, video sam da je navedeni model nekada bio jedan od boljih, ali me ipak:
- interesuje Vase misljenje, a narocito ako je neko radio na njemu?
- da li i kako radi WnXP na ovoj masini?
- da li grafika na njemu moze da potera AutoCad?

A sada... vi...

Naravno da nisam poredio T i A seriju, ne moze da se poredi desktop replacement i bussines laptop. Ono sto kazem je da za te pare bolje kupiti A22 npr, a mislim da moze da se nadje i A22p (mislim da sam video negde).

PS. Pogledao sam nc8000, fine je izrade, nije ona kruta plastika, radeo 9600 lomi, ima JBL zvucnike.... Ali debeo je dosta, nije bas lagan, tako da n600c jos nema pravog naslednika. A i ona srebrna strafta ne znam kome je lepa uopste.

Zar NC6000 nije naslednik N600c. Sve sto vazi za NC8000 vazi i za njega, samo ekran od 14", 2.3kg, mali, kompaktan, elegantan. Baterija oko 5h.

taj nc8000 je pogacha nevidjena. plastika je krckava (klasika za HP/Compaq) i bezmalo je duplo deblji od mog samsunga X10...
IBM-ova T klasa i A klase ne mogu da se porede. A je za siroke narodne mase a T je ipak absolut spitzenklasse :)

Broz je napisao(la):
taj nc8000 je pogacha nevidjena. plastika je krckava (klasika za HP/Compaq) i bezmalo je duplo deblji od mog samsunga X10...

Debeo je dosta, stoji, ali da je krckava plastika nije tacno. Ima jako kvalitetno kuciste, i mogu da se kladim da T42 ne bezi mnogo. Meni se za ovih par dana cini samo da mu ekran nije bas najsjajniji, ali ni IBM nije top u toj kategoriji.

mozes, ali bi izgubio opkladu:).
ne postoji hp/compaq koji ima jako kvalitetno kuciste, to je cinjenica. ustvari ne znam koji su tvoji standardi/reperi za tu tvrdnju. ako se porede sa fujitsu/siemens/ecs/CT onda jesu jako kvalitetna.
t42 ima dramaticno bolje kuciste i prosto je suludo porediti ga HP-ovom konfekcijom, zaista.
sto se tice ekrana IBM-ovi ekrani u XGA varijanti su cist kriminal i katastrofa. ovi 1400 i 1600 su vrhunski. nc8000 ima dobar ekran.

Broz je napisao(la):
sto se tice ekrana IBM-ovi ekrani u XGA varijanti su cist kriminal i katastrofa. ovi 1400 i 1600 su vrhunski. nc8000 ima dobar ekran.

Pazi, drzao sam n600c i nc8000 jedan pored drugog. Nema razlike ama ni malo! Skroz su isti, a ugao vidljivosti je prilicno jos. E sad sto se tice IBM kvaliteta: POTPISUJEM da BILO KOJI IBM, Dell, Compaq, Asus.... ima losiji ekran od Sony-a, recimo, na modelu FS115. Poredio sam IBM r40 (1400x1050) i ovog Sony-a i ovo sto je Sony napravio, to je nov standard. Razlika u korist Sony-a je neverovatna. Zato kazem da IBM ima ok ekran, ali sigurno ne vrhunski.
Ne slazem se da je ovo HP konfekcija, ne znam da li si radio sa njim, ali nc8000 je sasvim solidna bussines klasa.

sreta-steta je napisao(la):
Debeo je dosta, stoji, ali da je krckava plastika nije tacno. Ima jako kvalitetno kuciste, i mogu da se kladim da T42 ne bezi mnogo.

Smesno poredjenje. nc8000 je samo prosek, nista vise.
Debelo i sa obicnom plastikom.

sreta-steta je napisao(la):
Pazi, drzao sam n600c i nc8000 jedan pored drugog. Nema razlike ama ni malo! Skroz su isti, a ugao vidljivosti je prilicno jos. E sad sto se tice IBM kvaliteta: POTPISUJEM da BILO KOJI IBM, Dell, Compaq, Asus.... ima losiji ekran od Sony-a, recimo, na modelu FS115. Poredio sam IBM r40 (1400x1050) i ovog Sony-a i ovo sto je Sony napravio, to je nov standard. Razlika u korist Sony-a je neverovatna. Zato kazem da IBM ima ok ekran, ali sigurno ne vrhunski.

Uzmi Sony pa ga stavi pod neko svetlo.
Zbog svoje Black onyx tehnologije koja stvarno daje lepse boje i ostrinu, sony monitori su prakticno nevidljivi kada je svetlo jace, a kada je usmerno prema ekranu, mozes da zaboravis da nesto vidis.

Toliko o sony-u.

Pa dobro ja sam lepo napisao da MISLIM je baterija ni-... jer je dosta opala iako laptop nije bio upgrade-ovan a nisam rekao da sam siguran a ako je li-ion (polimer) onda bi morao da moze i posle ovih nekoliko godina da odgleda bar deo filma na DVD-u.Tako bi je najlakse poverio kakva je,znaci ponesi neki DVD i pusti ga pa ako ne rikne za pola sata onda uzmi (ali ipak mu ponudi 350E)
A zasto toliiiiiko"kudite"Compaq i HP?Ja na ovom Compaqu uzivam u radu i sem sto se malo ogrebao poklopac izrada i nije losa,mozda malo zaostaje za onim IBM-om ali bas da je konfekcija... ako je ovo konfekcija sta da kazem za burazerovu Toshibu Satellite,ono kao da je napravljeno od plasticnih casa (a verovatno i toliko debelo).
Nemojmo preterivati i pljuvati po tudjim masinama samo zato sto imamo bolju a pogotovo porediti home i biznis klasu jer to stvarno ne ide a nije ni lepo je nemogu svi da priuste vrhunski biznis racunar a nekima jednostavno ni netreba zato svaka cast vama koji imate biznis"ale"ali,verovali ili ne,i nama je lepo sa ovim sto imamo jer i jedno i drugo"vrse posao"a sad da li je neciji ekran malo svetliji ili plastika ne krcka to stvarno (OVO MISLIM BEZ UVREDE) samo nekom nervciku moze da smeta.Nemojte ovo shvatiti kao uvredu,jednostavno samo malo stanite na loptu,nije lepo da se vredjamo i ponizavamo,ko zna-zna,ko ima-nek ima,doci ce valjda bolje vreme kada ce svako od nas moci da priusti vrhunski racunar pa ce vam biti zao zbog napisanih gluposti.Vodite ljubav... ;)
Pozdrav svima ,)
:type: :crash:

Pitanje za ikiMa i za sve ostale, bas sam nameravao da uzmem neki polovan laptop koji ce mi upravo sluziti za ono za sta su nekada originalno zamisljeni a to je rad u pokretu i prenosivost.
Posto mi performanse nisu od znacaja vec robusnost, IBM T serija mi odlicno zvuci. Cak sta vise i taj IBM T22 savrseno pasuje.
A, da pitanje :) gde ga kupiti, gde ste ih vi uzeli ?

Nadam se da cu ga danas videti ili (dB) sutra.
Tek cu tada videti u kakvom je stanju i hoce li ih biti jos.

A ako neko ima neku povoljniju varijantu, neka javi takodje...

Lomnica_city je napisao(la):
Nemojmo preterivati i pljuvati po tudjim masinama

Odlican si mi uvod dao da kazem nesto sto sam rekao vec nekoliko puta ali nece da skodi da kazem jos jednom.
Ja kad god sam dao ocenu/zapazanje nekog laptopa uvek sam hvalio/kudio TU kompaniju i TAJ model a NE neciji laptop. Dalje, to nije nikakvo pljuvanje niti je baja onaj koji ima bolji laptop ili onaj ko ga stavi u signature nego onaj ko, recimo, na njemu zaradi vise. Kad se analizira neki laptop analizira se on konkretno a ne brend jer svaka kompanija ima i vrhunske modele i ljutu konfekciju.
HP, model nx 7010 kod mog prijatelja za godinu dana: ogulila se plastika koja je ispod dlanova pri kucanju, dva puta je crk`o radeon 9200, jednom crk`o hdd (pohvale za sistem dijagnostike koji je to prijavio na vreme). Nivo akanja: minimalno, sluzio kao DTR
IBM T41 kupljen u pin-u pre godinu dana, u firmi se aka maximalno, nosi na seminare ko stigne i dan danas izgleda kao nov. Oba su placena veoma slicno, mozda je razlike dvocifrena u eurima u korist IBM-a koji je btw imao garanciju tj ima garanciju 3 godine a hp ima 1 godinu garancije...
Problem koji se javljao kod IBM-a a bio je vezan za HDD od 60GB i 80GB je resen FW-om...

Razumem ja tebe ali nisi ti mene razumeo (delimicno)!
Ja na ovom laptopu iz potpisa radim sa uzivanjem a on je svuda naveden kao home/small office i sad je meni stvarno glupo da citam ovakve stvari da je Compaq i HP"cista konfekcija"!!Ispasce da se hvalim ali meni je to glupo jer meni moj laptop super sluzi i ne kvari se a posto je Compaq sad ispade da je"prirodno"da je kanta!?
Ako je neko imao problema sa konkretnim modelom konkretne firme onda tako neka kaze a ne da generalizujemo stvari!!A ako je taj kvar"jedinstven"za laptop tvog druga to opet nemora da znaci da je cela serija njesra vec MOZE BITI da je njegov laptop lose sklopljen,ostecen neki deo pri ugradnji,prvi radni dan doticnog kineza koji ga je sklapao pa... Nadam se da se sada razumemo svi a ako cete da poredite svoje masine onda gledajte da uporedjujete biznis seriju jedne firme sa biznis serijom druge ili desktop replacement sa desktop replacement i po mogucstvu u istom cenovnom rangu!!
Ispasce reklama ali to mi je sinulo kad sam se setio jednog teksta iz Digital!-a od ne tako davno kada je uporedjivana ponuda po cenovnim rangovima i klasama i tek tada se moglo stvarno videti"ko jo ko i sta je sta"!!Zato bi bilo lepo da i mi tako pokusamo pogotovo oni koji su probali laptopove vise firmi da bi pomogli onima koji tek treba da se odluce za neki konkretni model konkretne firme na osnovu nasih licnih iskustava!!
E sad posto sam isprobao konkretni model mogu ti samo preporuciti da ga uzmes ali ipak ne po toj ceni pogotovu posto kazes da je to"prijatelj"jer sam ja takav model imao pre ohoho vremena po toj ceni a evo vidimo da se moze naci i za manje pa ili uzmi ako si nestrpljiv (a nemozes da mu spustis cenu) ili potrazi malo pa mozda nadjes i neki bolji ili opremljeniji model iz serije T za te pare!
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
P.S. A zar nikom nije palo na pamet da se IBM izradjuje od mat crne"plastike"koja je onda izlivena u kalup i da kao takva nemoze da se"izlize"jer kad skinete vremenom jedan sloj ostane drugi potpuno identicne boje!?!?Ovo sam provalio kad mi je napukao taj T22,ili je bese takav i kupljen a da nisam na vreme primetio,pa je u"preseku"boja svuda bila ista!!
Dok je recimo taj HP 7010 (koji je koliko vidim isti-slican Compaq Presario samo sa novim imenom) izradjen od sive"plastike"koja je tek onda bojena u crno-sivo-srebrnu kombinaciju pa samim tim kad se vremenom"izlize"boja ostane odozdo originalna boja plastike!! :D
Pozdrav ,)

Lomnica_city je napisao(la):
Ja na ovom laptopu iz potpisa radim sa uzivanjem a on je svuda naveden kao home/small office i sad je meni stvarno glupo da citam ovakve stvari da je Compaq i HP"cista konfekcija"!!Ispasce da se hvalim ali meni je to glupo jer meni moj laptop super sluzi i ne kvari se a posto je Compaq sad ispade da je"prirodno"da je kanta!?

Ne, taj Compaq jeste konfekcija, samo razlika izmedju konfekcije i "profi" serije nije kao razlika izmedju Juga i BMW-a npr. Ti sada na konfekciji mozes da radis toliko udobno da ti se skoro ne isplati da za 10% udobnosti placas 2x vecu cenu. Osim ako nisi pacenik, snob, zakeralo (izaberi izraz koji ti odgovara), a kojima i ja definitivno pripadam, pa onda modelima koji su iz tih low-cost serija nalazis mane koje drugi nikad ne bi primetili, a one mane koje imaju prenaglasavas, pa na kraju uvek moras da imas profi-business-ultra-sega-mega laptop. Samo nemoj lose da shvatis, profi serije JESU mnogo kvalitetnije (umesto 5% skarta imaju 1%, npr), ali glavno pitanje je da li se to isplati.
S druge strane ovaj sajt je namenjen bas takvima....

Compaq X1000 je skoro isti kao Nx7010. Ja imam Nx7010 godinu dana, i nista mu se nije ogrebalo/crklo i sl. A radim na njemu svaki dan i doosta ga mucim (softwerski :)). Naravno da izbegavam da ga stavljam na beton, i izgleda kao nov. Dogradio sam mu RAM (tnx to Broz :)) i Doom3 pici odlicno!

Ma da,"konfekcija"!!!!
Procitaj sta sam napisao ranije,radio sam pre ovog Compaq-a na IBM T22 i da jeste cvrsca plastika-jeste i tastatura je bila 5% kvalitetnija ali to NEMA SANSE da ovakve laptopove cini"konfekcijom"!!!Ja jesam perfekcionista (a koji lav nije :) ) ali ciniti tako grube komparacije je stvarno smesno!!!Kao sto neko lepo rece ja ne nosim laptop stalno u rukama i udaram o vrata i zidove njime pa mi nije vazno da li ce se ogrebati boja (vec sam objasnio zasto mislim da je to"nemoguce"kod IBM-a) kad uzivam u radu na necujnom,prilicno laganom i pouzdanom racunaru!!
A kako bi ti iskoristio svoje"kriticke sposobnosti"da opises laptopove kao sto je npr Gericom Hummer koji su daleko ispod 1000 evra ako je ovo low end konfekcija,a nasao sam negde da ovaj model sa malo jacim procesorom kosta skoro 1400E,bas me zanima!?Nemoj ti da se uvredis ali sam si poceo pa izvoli zavrsi?
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
sto ti to tako licno shvatas? nema potrebe jer niko tebi nista licno nije rekao...
i mene zezaju kolege da imaju samsungov usisivac a ja laptop, pa sta:)
opusteno BRE......;)

Pa kad covek kaxe"E taj Compaq je konfekcija"normalno da cu to licno da shvatim a to sto ga on verovatno nikad nije ni video a"pljuje"po njemu vredja i mene!Juce sam naprimer na faksu imao prilike da uporedim profesorov FSC Amilo Pro cini mi se i moj Compaq i em sto je moj lepsi (ni to nije nevazno) em sto je tisi em sto je... i jednostavno ne prihvatam takvo klasifikovanje!
Za mene bi onda bilo ovakva kvalifikacija No.1 Apple (maltene po svemu) a sve ostalo kante!!E sad sto to nebi bilo primereno jer su to skroz razlicite kategorije... A ti se Broz brani od takvih"napada",ako si sam izabrao laptop onda treba da budes ponosan na svoj izbor i ne dopusti da te ponizavaju samo zato sto su (mozda) puni love pa mogu da kupe ekstra masine a onda pljuju po nasima!
Pozdrav ,)

Sreta je pogresio. Nije konfekcija vec kanta:)

Salu na stranu - Lomnice pomire se sa cinjenicom da imas entry level notebook koji ne odskace nesto previse od Gericom Hummer serije. Uostalom - u toj cenovnoj kategoriji ni jedan model (bilo kojeg proizvodjaca) ne odskace jer se vecinom i sastavljaju u istim fabrikama oem proizvodjaca. A sto se HP-a tice, nije ni prici IBM-u. Hp imam sada (i to jedan od elitnih modela) a ranije sam par puta imao IBM-a (A21, T22). A sto se Srete tice - razume se on u ono sto prica.

Pa verovatno i on ima kantu pa se tesi ili (misli) da ima nesto mnooogo bolje a neznam koliko se ti razumes kad ovakav CENTRINO i jos sa ATI MOBILITY svrstavas u entry level i to jos uz Gericom Hummer!!!!!Otvori se zemljo da propadnem!!!Batalimo vise jer ovako niko nemoze da"pobedi"a ako bas insistirate prodacu Compaq i motor i kupicu Apple pa puknite od muke!!! ;)
Pozdrav bre ljudi! ,)

Poslednja izmena:
Pre izvesnog vremena drug je prodavao na banch oglasima Gericom Hummer sa P4-2.4GHz, 512MB, HD 30GB 5400rmp, Combo, FX5600 128MB, TFT 15" i tezak ispod 3kg. Davao je skor u 3D Marku 2001SE od 9xxx poena. Star 6 meseci, ekstra ocuvan, looodilo brz - nisam video brzi lap od njega. Cepao je moj NC6000 (Dothan 1.6GHz, 512MB, ATI 9600) i pri standardnom radu u Wndows okruzenju i u igrama. Cenio ga je 750 evra a na kraju prodao za 650. Nick ortaka je Sajber. E ta masina ima da iscepa tvoj Copmaq u svakom testu i realnom radu. A nova kosta barem 2-3 stotine evrica manje.

A proveri malo oglase pa ces videti koliko sam lapova prodao i koliko ih je proslo kroz moje ruke. BTW - nisam preprodavac istih vec koristim racunar dok mi ne dosadi - tad ga menjam. I nisam pun love - samo nikad ne izgubim pri trejdovima laptopova.

Obican P4 a ispod tri kila i jos Gericom!!Da neces da kazes jos i da je tanji od 3cm kad vec opisujes Centrino?Pa ti se stvarno ne razumes u tehniku!!(BEZ UVREDE ALI...) :p A nije ni cudo da je bio bolji u testovima kad ima duplo vecu memoriju graficke i verovatno (posto je desktop replacement) obicnu memoriju za desktop racunare,samim tim i brzu,verovatno obicnu DDR400!!Samim tim normalno da bi sio i moj Compaq (a i moj procesor je ekvivalentno sporiji,negde je kao P4 na 2GHz a i graficka mi je za rang slabija) ali nije u tome stvar decko!!
Ja odnesem moj laptop na fax i ceo dan nesto radim na njemu (manje zahtevne stvari omogucavaju i preko 4 sata rada) i em mi ne otpadne rame od nosenja (a i kako bi od 2,8kg) NECUJE SE,lep je naravno,ekran je uzivancija naravno sa odlicnim uglom gledanja i,verovao ili ne,u trenutcima dosade sasvim lepo tera Call of Duty sa osrednjim setovanjima,Hitman-a... za godinu i po"zaradio"je par ogrebotina na poklopcu zato sto ga nosim u rancu sa fasciklama,lenjirima... i to je sve!!!A da pogledas malo komentare za Gericom i to pogotovo za Hummer seriju... veruj mi nebi se vise"divio"kako takva masina kosta toliko malo jer bi shvatio zasto!!A da pogledas neki cenovnik videces da su Centrino modeli tek U ZADNJOJ TRECINI CENOVNIKA!!!Naravno najskuplji i stvarno neznam otkud ti toliko"znanje"da Compaq Centrino svrstas u low end entry level škart Gericom klasu!!Ovo ti kazem ono"bez uvrede"da prestanes da se blamiras jer ti se smeju posetioci foruma kad procitaju ovako nesto!!No hard feelings! ,)
P.S.i ja menjam kompjutere i mobilne kad mi"dosade"ali sam redovan citalac tri-cetri casopisa pa se informisem sta je dobro a sta ne i zato jos uvek (dok malo ne padne cena Sonomi) cuvam svoj Compaq i SonyEricsson K700i (cekam K750i) jer znam sta vrede i da se tesko moze dobiti nesto malo bolje bez puuuno vise para!
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Sorry - nisam napisao da je u pitanju P4 Mobility na 2.4 GHz a prima do 3.06GHz procesore. I da - koristi obicnu memoriju (proban i sa 2x512 Kingston memorije). E sad - da je klasican desktop replacment - nije jer nije ni predebeo (nisam ga merio) a tezak je priblizno kao tvoj (mozda 100-200g tezi, auuu). Baterija na novom drzi oko 2.5 casa (s'obzirom da kad se izvadi teska je k'o i notebook).

1) E sad - uporedio sam ih jer je Gericom jeftiniji nego tvoj model - a niti je dosta tezi niti je glomazniji. Baterija traje manje - ali s'obzirom sta ima ugradjeno nije ni cudo. Pa covece sta mislis koliko struje trosi samo hd na 5400rmp-a. A koliko vise vuce 5600 nego tvoja 9200. Cinjenica je da Centrino **** kevu po trajanju autonomije ali rezultat doticnog Gericoma nije za bacanje.
2) Svaka cast na pracenje dva-tri casopisa. Skidam kapu jer si dokazao da si strucnjak. Nadam se da nisu SK, Gamer i Bonus :d
3) Ako se neko izblamirao to si ti kroz druge threadove. U jednom de si se raspitivao o upgrade-u svog notebook-a si se toliko izlupao da je to nevidjeno. Tipa, zamene kartice na lapu (ti) - A ne moze - jeste li sigurni da ne moze, ja mislim da je ipak moguce (ti) - stvarno ne moze - ali ja sam citao (ti)...
U istom threadu si toliko hvalio svoj lap da mi je doslo da :wall:
A tek blamiranje u trenutno aktuelnom threadu "Laptop ASUS ili ne" gde si odvalio - citiram:
"Pentium M znaci da je punokrvna"specijalna"cetvorka sa speedstep tehnologijom (obara takt procesora da ustedi bateriju) napravljen kao osnova za Centrino platformu a to sto je"samo"1,4GHz nemoj da te zbuni jer je to negde kao Pentium 4 na 2,0-2,2GHz a"
Ja koliko znam Pentium M je zasnovan na Pentium 3 tehnologiji - ispravi me ako gresim.
4) Gresis kad mislis da su Centrino modeli samo za jace klase tj. da nema Centrino entry-level modela. Pogledaj koliko samo Centrino modela ima Intel Extremme grafiku. Pa su samim tim jos jeftiniji.
5) Da sam kao ti, ja bi hvalio samo HP jer jedan i ja imam. I to NC6000:
CPU Dothan 1.6GHz, Mem 512MB, ATI 9600, WiFi, Fast Irda, BlueTooth, Gbit Ethernet, Citac kartica - baterija rekordnih 5.5 casova (u max battery modu). Platio sam ga 900 evra. Pre 5-6 meseci. Kada je svuda po inostranstvu kostao blizu 2000. I legal je, glanc nov, jedino carina nije placena - ali ko to moze da utvrdi. Jednom kad predje granicu on je cist. Dajem povremeno oglas i kad ponuda za njega padne na tu cenu prodacu ga i kupiti bolji.

1.Covece bozji nemogu se porediti babe i zabe!!
Kad si vec odvojio vremena da procitas sve moje threadove trebao si da odvojis vremena da procitas sta kazu za Gericom Hummer,kanta od najgore plastike sa najgorim ekranom i uopste NISTA NAROCITO!!A ako si negde i video entry level skart Centrino to verovatno nisi video kod Compaq-a!!
2.Pratim Digital! i S.K. kao najbitnije i jos par njih koji prate tehnologiju uopste!!
3.A sta sam se majke ti izblamirao kad sam pitao da li je moguca zamena graficke na ovom modelu?Pitao sam zbog vise stvari,neznam da li to neko radi kod nas (nisam bio siguran kako je povezana na plocu),da li mogu da se nabave kod nas,da li ploca podrzava AGPx8 za nove graficke... a nisam hteo toliko opsirno da pisem ali cisto da vidis da ipak znam zasto sam to pitao!!
Memorijski"problem"je resen upgrade-om BIOS-a a da ne pisem zasto sam to pitao kako da resim,mislim da si shvatio dosad da ipak ne lupam bezveze!!
A sta je greska sto sam napisao"specijalna"cetvorka?Naravno da je upotrebljena ista tehnologija kao kod navedenih P3 ali sta sam ja tu pogresno objasnio coveku?Ne ubija se koka koja nosi zlatna jaja,videli ljudi da je to bilo super kod P3 pa tako nastavili,logicno zar ne?
Dal je moguce da ti je toliko krivo da bi odvalio zid zato sto sam rekao nesto lepo za svoj notebook? :p Meni je dobar kakav je a tebi ako se ne svidja nemoj da radis na njemu!!
Svaka cast tebi sto si tako jeftino prosao ali zapitaj se malo zasto je tvoj model sa malo jacom grafickom i procesorom a u sustini preimenovani Presario kostao 2000evra pre 6 meseci?Na tvom mestu ja se nebih hvalio svercovanjem robe ali ****** to je moja velika slabost,postenjacina sam do koske! :) Nadam se da mi neces i to uzeti za zlo?Veruj mi znam o cemu pricam a ako nesto neznam to je samo zato sto NIKO nezna sve i nije se naucen rodio a ja sam od onih koji uce iskustveno pa posto nisam isao cak ni najobicnije kurseve za racunare morao sam nekako da naucim a tebi ako je smesno sto sam ja deo stvari naucio iz Digital-a i S.K. i mislis da oni nemaju pojma to napisi njima i objasni im gde grese,siguran sam da ce ti biti vecno zahvalni!! :D
Nebih da se ovo pretvori u svadju jer je ocigledno da nisi u pravu a istrajavas cisto zbog tvrdoglavosti,samo da znas,ja kad znam da sam u pravu nema tvrdoglavijeg od mene!Svaka cast na izboru notebook-a,HP prave solidne racunare samo da im je garancija malo duza i bili bi ko bombona ali ipak mislim da ce moj novi notebook biti Apple,cast svima ali ono je nesto najelegantnije i najzesce (a zbog MacOS i najsigurnije,najstabilnije i najlepose graficko okruzenje).Ajd da vidim da sad tom izboru nadjes manu sem cene (meni ona nije bitna a takodje nisam pun para)
Pozdrav i ukljucite se i vi ostali da razmrsimo konacno ovaj Gordijev cvor ,)

Poslednja izmena:
1) NC6000 je kostao te pare kao nov i ekstra jak model. Tada su se tek pojavili modeli sa Dothan jezgrom i bili su skuplji nego klasicni Centrino modeli. Ista fora kao sa mobilnim telefonima - cim se pojave na trzistu imaju nabijenu cenu da bi vremenom splasnula. Kod notebook racunara je to manje izrazeno ali je cinjenica da kad se upotrebi nova, gromoglasno promovisana, tehnologija kostaju nesto vise od realne vrednosti. Recimo Centrino modeli su bili basnoslovno skupi kada su se prvi put pojavili.
2) Poboljsana trojka ne moze nikako biti specijalna cetvorka. To kad bi rekao za Tualtin da je specijalna verzija cetvorke a ne poboljsana trojka. Ili za GF4MX rekao da je oslabljena verzija GF4 Titanium a ne blago modifikovana GF2.
3) Ti se definitivno nisi susreo sa Mac racunarima dosada kada tako pricas. Prvo vidi se da se lozis na tekstove iz casopisa kada pominjes kupovinu Apple-a. Jer u svakom hitech casopisu dobiju maksimalno hvale ali koji od urednika/novinara tih casopisa i ima Apple. Ja znam samo jednog - a ti? Drugo platices dosta vise novca zbog imena i da bi ti se ljudi divili kako imas Apple. I to vrlo mali procenat ljudi. Vecina ce ti reci lep PC :D Trece - u zemlji gde je PC apsolutno dominantan uzeces Apple. Sta sa software-om. Cak i u vreme opste piraterije software-a za Apple je bilo ultra tesko naci jeftine programe. Rezani diskovi su isli i do 50 kerma a imali su se nabaviti kod 2-3 coveka u zemlji. A tek sada saa legalizacijom. Pa ako izuzmes OS koji dobijas uz komp - za razliku od PC-a Apple ima vrlo malo freeware programa. Pa kad budes morao da se izujes za MS Office, Adobe i sl. Kostace te software koliko i komp, ako ne i vise. O igranju da ne pricam - tesko da ces imati sa cime da napravis predah tokom ucenja.
4) Mala anegdota - kada sam let 2003 bio u Portugalu sretnem se sa jednim Jugovicem koji zivi u Lisabonu ali radi za neku kompaniju u Angoli. Sest meseci radi a 6 odmara. Vidi moj laptop i kaze mi kako i on ima jedan. Kaze mi kako ga je platio ekstra puno i da su ga zaje*****. A ono lik upao u prodavnicu tehnike i rekao da mu daju najskuplji lap koji imaju i ladno mu likovi zapakuju Apple Powerbook. Normalno, dok su svi ostali Jugovici mogli da se zezaju i gledaju filmice (imali PC-ije) on nista. Niti je ko mogao da mu instalira nesto niti da mu pokaze kako da radi sa njime. Naravno, nisam ni ja znao.
5) Usput - u vreme kada sam ja kupio NC6000 drug koji valja laptop racunare je prodao Powerbook (oni Titanijum, sa 17" displejom), cija je vrednost po novinama tada bila 2k i kusur evrica, za 500 evra. Ja ga pitam brate sto po toj ceni, komp ubija. Znas sta mi je rekao - nema programi nema potraznja. Lomnice - ako te stvarno bude interesovao Apple - javi mi se na PM. Mozda ti covek nabavi jedan povoljno.

Blue, Broz, Lomnica, mristicm, sreta-steta...

Moram da otvorim novu temu, ona prethodna oko T22 se pretvorila u nesto drugo. Naime treba mi pomoc, posebno od vas koji ste koritili IBM T22 (21-23).

Dobio sam najzad taj IBM 22.
Izgleda O.K., ali je stigao ipak sa 128Mb RAM-a, pa cu morati da ga dopunim sa jos toliko.

Zadovoljan sam ali me jedna stvar VRLO INTERESUJE jer sam hteo da ga koristim i za gledanje Divx-a ili DVD-a na Tv-u.

Naime, S-video out postoji, ali ja jos nisam uspeo da vidim ista na Tv-u.
Drug mi rece da graficka na njemu nece moci da tera sliku na Tv-u i to me brine. Nigde nisam pronasao podesavanje za prebacivanje slike na Tv, a i racunar ne reaguje kada se u njega ubaci (odgovarajuci) S-video kabl.

Pitanje:
- da li IBM T22 moze da prebacuje sliku na Tv (gledanje filmova) ili ne?

Pozdrav svima!

t21 moze
preko S3 DuoVue u Advanced setovanjima za graficku, chekirash TVout i PAL
kabl koji koristim jeste 4pinski SVHS.
To je ono sto vidim, ne secam se kako sam namestio da radi, probaj to sa DuoVue, i ako se ne vidi na TV-u nista, sa Fn+F7 izmenjaj display modove (mislim, nadam se da si instalirao IBM-ov softver za hotkey, power managment i sl)

edit: nema potrebe za novom temom..

Poslednja izmena:
blue je napisao(la):
1) NC6000 je ...

1.Zar je on izasao tek pre 5-6 meseci kad mi je bila toliko"nabijena"cena? :)
Mislim da se nismo razumeli zato sto smo lose krenuli i zaboravili ina logiku a"zapalili vatru"!Ajd ovako da ti dokazem po cemu JA mislim da je tvoja logika"nelogicna"!Posto kod kompova ima isuvise sitnica ajde da uprostimo malo i da predjemo na automobile,po tvojoj logici bi bilo nekako ovako:Imas dva auta u ponudi,recimo Vectru i Audi A4 i ti tvrdis nesto u ovom rezonu,oba su Svapska vozila,oba su slicne velicine,potrosnje,kubikaze e sad cu ja da uzmem Vectru i da zezam one budale sto su se *****ali pa daju par hiljada evra vise za isto sr... a drugo pakovanje!?Nemozgu se porediti takve stvari zbog istog razloga kao i kod kompjutera (da se vratimo na temu),nije sve u opremi vec dosta u pouzdanosti,sigurnosti,kvalitetu...
2.Sta mislis iz cega su proizasli P2,P3 i P4?Po tvojoj logici ako je to IDENTICNA P3 sto nisi ispao pametan i zeznuo nas sve pa kupio lepo P3 za 300-tinak evra i zamenio procesor i ispao glavni dasa za 500-tinak evra a mi budale pa dajemo po par hiljada evra!?Jeste to mozda 95% identicna P3 od pre pet godina ali nije ISTA!!A nisi me pitao sta mislim pod specijalna,mozda sam mislio"retardirana"!? :D
3.Video sam i malo cackao i naravno se odusevio sa Apple PowerBook-om na 1,25GHz,15,2"TFT... i resio sam da ce mi to biti sledeci racunar a ako sve bude kako treba,da kucnem u drvo,jos nekoliko ispita pa palim za Austriju a firma ce biti vrlo rada da mi obezbedi racunar za rad a Apple hocu"za svoju dusu"!Zbog toga me ne brine cena jer cu ga uzeti za sebe zbog vise razloga bez obzira sto ima samo 5% korisnika ali veruj mi bar jos 10 puta toliko njih ga zeli a nemoze da priusti!!A nemoram da se"izuvam"da bih priustio Adobe... jer mi netreba a to sto mi treba firma ima.
Nego da se manemo corava posla ionako imamo slicne modele sada vec jedne iste firme a decko je zbog nas morao da otvori novi thread.Zavrsimo ovo i dosta vise!
Pozdrav ,)

Poslednja izmena od urednika:
Vrh Dno