Šta je novo?

IBM T43 ?

stefl

Slavan
Učlanjen(a)
17.01.2007
Poena
319
Pozdrav svima i evo imam problem sa IBM T43 laptop-om, na kome mislim da je " crkla " maticna ploca (ne daje znake zivota, ni sa punjacem a ni sa baterijom) pa bih zamolio ako neko zna da mi kaze da li moze u Srbiji da se kupi nova IBM maticna ploca (moze na pm da ne krsimo pravila foruma) ??? Ako sam pogresio pod forum, molim moderatore da ga izmeste na odgovarajuce mesto ;) ...

Prvo pretrazi ovde - imas veliki broj oglasa, zovi ljude i postuj:

http://www.pcberza.rs/oglasi/view.php?Cat=02&Grp=07

Evo rezultata, od sest pozvanih (što servisa, što ljudi) niko nema maticnu za IBM T43, uglavnom ponude za opravku uz neku garanciju 6 meseci, a cena opravke ce se znati po izvrsenoj opravci, sto moze i preci vrednost citavog laptop-a (koji je da dodam kao nov). Upravo zato me je interesovala cena nove ploce koju bih sam ugradio (i ostavio laptop za licnu upotrebu), nego nadjoh na forumu jedan post sa brojevima telefona ovlascenih servisa http://forum.benchmark.rs/showthread.php?253329-Spisak-ovlašćenih-laptop-servisa-po-brendovima, i nazvao sam PIN ovlasceni Lenovo servis gde su mi rekli da nemaju plocu a i da imaju zamena bi bila krajnje neisplativa. Time su moje nade rasprsene, tako da verovatno ide u delove ...

pozzz

Nije to samo za taj model vec i za sve laptopove. Skoro je i neki lik bio na TV gde su mu za popravku trazili 42.000 ako se ne varam a on ga je novog platio oko 35.000. Lupio sam cifru ali tako je nesto bilo, skuplja popravka od novog lapa. Sve ostalo nekako icmozes da popravljas ali maticna je apsolutno neisplativa. Rasturi ga i juri sebi drugi.

Letimičan pogled na eBay, ima da se nađe gomila tih ploča za cifru do 50$. Možda da potražiš nekoga da ti to nabavi u USA pa pošalje ovamo.

Letimičan pogled na eBay, ima da se nađe gomila tih ploča za cifru do 50$. Možda da potražiš nekoga da ti to nabavi u USA pa pošalje ovamo.

U pravu si potpuno, ima ih na eBay-u dosta, ali resio sam ipak da ga raskupusam, jer kada bolje razmislim sigurno cu izvuci svoje pare (menajo sam ga hard 2,5") za delove koji su u redu a mozda nesto i pretekne, mnogo manje glavobolje. Ipak hvala svima na korisnim savetima kao i uvek,

pozdrav :wave:

sta je vama palo na pamet !! nova ploca za lap .. u srbiji ..

najverovatnije si mislio da to kosta 30e .. pa nije to desktop i nepostoji 100 proizvodjaca ..

nova ploca za t43 kosta koliko i sam t43 ceo ..

sta je vama palo na pamet !! nova ploca za lap .. u srbiji ..

najverovatnije si mislio da to kosta 30e .. pa nije to desktop i nepostoji 100 proizvodjaca ..

nova ploca za t43 kosta koliko i sam t43 ceo ..

"Najverovatnije" nisam mislio da kosta 30evra, a narocito ne da je to desktop :trust:, i upravo stoga sam i postavio ovakvo pitanje u zemlji Srbiji. I da hvala, da se ti nisi javio ostao bih u "mraku" ...

Ploča na tom laptopu je, najverovatnije, nepopravljiva.
Nova ploča je preskupa.
Za delove nećeš dobiti ništa, prodaćeš bateriju, možda tastaturu, sve ostalo će ti ostati.

Zaključak: Limundo, Kupindo i ostali i pecanje, polomljenog, nekompletnog lapca sa ispravnom pločom.

Da je u pitanju neki Acer ili FS te generacije, rekao bih ti da ga baciš na oglase za 10 evra, ali je T43 laptop koji bih ja uvek probao da sredim, pa makar imao još dva nova laptopa u vlasništvu.

Da druze u pravu si i tako ce najverovatnije i biti, jer stvarno si rekao ono sto ja nisam dobro izrazio (oteo si mi misli i reci) " ali je T43 laptop koji bih ja uvek probao da sredim, pa makar imao još dva nova laptopa u vlasništvu " , ja sam naprosto zaljubljenik IBM-a a pogotovo T serije (od starijih modela). Prvo sam mislio da ga rasparcam ali neka ga, nadam se da cu upecati nekog sto ti rece polomljenog ili sta vec, da kompletiram ovog koji je kao sto gore rekoh kao nov (da ga covek drzi u vitrini ;) ),

pozdrav i hvala na iskrenim savetima !!!

Ajde da ti i ja stanem na mukicu, je si li siguran da je crkla maticna, i da se ne moze popraviti?
Provereno ne daje nikakve znake zivota (ne upali nijednu lampicu, ne pokusa da pokrene ventilator, prilikom pokusaja paljenja ne povuce ni malo struje...)
Retko se i prodaju T43 (p serija skoro nikako), tako da bi trebao da uzmes u obzir i stanje ostalih komponenti (monitor, baterija,...)
pozdrav

Ne daje nikakve znake zivota, jedino sto sam utvrdio da struja dolazi na plocu sa ac adaptera, ali ne daje znake zivota. Inace kao sto rekoh kao nov je. Mozda i nije veliki kvar ali ja nisam strucnjak za maticne tako da stvarno ne znam ...

Pozdrav !

Posalji ga u neki servis pa nek kazu oni, Cika Pera sa foruma ima servis koliko se secam, i dosta ploca je oziveo, mozda stvarno nije preveliki kvar.

Slazem se sa Lomnica_city, moze da se desi da ako je vezan za napajanje (oscilator,pwm) da cena bude prihvatljiva. Ako dolazis u Bgd, ima par servisa koji se jos nisu isprofanisali, pa vredi probati, posto se trenutno rvem sa x61s (verovatno ploca), ako imas malo strpljenja, javicu ti kako sam prosao, posto verovatno zavrsavam u servisu (a ima dva sa kojima i nisu losa iskustva).

Ma najvise bi mi odgovaralo da to neko strucan pogleda, ali ne znam koliko servisi naplacuju defektaciju i da li uopste hoce da rade samo defektaciju, ako se ne isplati opravka ... A zaista je moguce i da je neki manji problem u pitanju ...

pozzz

Meni je servis u Nisu dijagnostiku naplatio 500 kinti, ali su onda skenjali stvar sto su mi posle 4 dana cackanja rekli da je nepopravljiv laptop, ne mogu da poprave to sto nece da puni bateriju niti napaja laptop, poslat za BG, posle nekog vremena i 3 soma "stete" je sredjen, mada i sa njima nisam zadovoljan bas, cika Peri se obrati pa vidi sta je...

Ma najvise bi mi odgovaralo da to neko strucan pogleda, ali ne znam koliko servisi naplacuju defektaciju i da li uopste hoce da rade samo defektaciju, ako se ne isplati opravka ... A zaista je moguce i da je neki manji problem u pitanju ...

pozzz

Odnesi do servisa da ti se dijagnostikuje kvar - ne moze puno da te kosta a mozda ti je zaista otisla neka elektronika kod napajanja. Pozz.

Imam i ja T43 ali ne radi ventilator, od pre neki dan. Ukoliko si zainteresovan za prodaju u delovima ja sam zainteresovan da kupim ventilator.

Imam i ja T43 ali ne radi ventilator, od pre neki dan. Ukoliko si zainteresovan za prodaju u delovima ja sam zainteresovan da kupim ventilator.

Prvo ide u servis pa cemo videti sta dalje, napisacu sta sam uradio cim stignem,

pozzz

Bar ventilator ne moras da trazis bas od svog modela i proizvodjaca, one koje sam video svi genericki izgledaju, pogledaj u servisu...

Bar ventilator ne moras da trazis bas od svog modela i proizvodjaca, one koje sam video svi genericki izgledaju, pogledaj u servisu...

Moze biti ali koliko se secam T43, unutra je sve gusto spakovano, mozda ce morati da juri neke nestandardne ili nizeg profila ali sve jedno - u pravu si - ne moze da skodi da potrazi po servisima

Nema vesti, uradi li sta?

Planiram ove sedmice (mozda petak) da ga posaljem u jedan servis u BG-u, pa bih verovartno znao stanje sledece nedelje, u svakom slucaju ako bude za prodaju oglasicu ga ovde svakako,

pozdrav ;) !

Da ne otvaram novu temu, imam problem sa pomenutim laptopom. Naime zvuk mi je iz cista mira prestao raditi i posle nekog vremena (mozda mesec dana) naprasno proradio na nekih par sati i od tada ne daje znake zivota (zvuk). Instalirao sam sve moguce drajvere, tako da nije softverske prirode, probao i sa linux live cd-om i ni tamo nema zvuka.
Da li znate sta bih mogao da pokusam? Eventualno da ga otvorim i neki cip duvaljkom da zagrejem ili sta vec?
Sve ostalo funkcionise na lpatopu, i u device manageru mi prikazuje da zvucna radi (postoji, nije disabled ili znak uzvika i slicno da stoji pored nje).
Hvala

Da ne otvaram novu temu, imam problem sa pomenutim laptopom. Naime zvuk mi je iz cista mira prestao raditi i posle nekog vremena (mozda mesec dana) naprasno proradio na nekih par sati i od tada ne daje znake zivota (zvuk). Instalirao sam sve moguce drajvere, tako da nije softverske prirode, probao i sa linux live cd-om i ni tamo nema zvuka.
Da li znate sta bih mogao da pokusam? Eventualno da ga otvorim i neki cip duvaljkom da zagrejem ili sta vec?
Sve ostalo funkcionise na lpatopu, i u device manageru mi prikazuje da zvucna radi (postoji, nije disabled ili znak uzvika i slicno da stoji pored nje).
Hvala

Druze ja sam svoj T43 odavno udomio, a to sto ne radi zvuk ni na linux live-u ne mora da znaci da je crkla zvucna (neki prepoznaju hardver bolje, neki losije), meni najvise mirise na " neispravan " driver za zvuk. Napravi novu cistu instalaciju sistema i odgovarajucih driver-a pa ce situacija biti jasnija ...

Pozzz

Za parsto kinti imaš i usb zvučnu.Ako problem ne rešiš reinstalacijom...

Za parsto kinti imaš i usb zvučnu.Ako problem ne rešiš reinstalacijom...

Reinstalirao sam druze...instalirao sve moguce drajvere i opet nista...
Ja samo sumnjam na neki lem.
A sto se tice zvucne na usb imam je...ali ne mogu raditi interni zvucnici preko nje, vec samo koje prikacim preko nje...a to mi bas nije prakticno da nosam sa sobom

Niko ti neće za dž rastaviti laptop u potrazi za lemom

Pozdrav sivma na forumu, imam jedno pitanje, imam IBM T43 ali ne mogu da ga upalim, stoji logu na ekranu i pise *to interrupt normal startup press the blue access ibm button* i to dugme kad stisnem na tastaturi nista se ne desava, pa ako neko zna da mi pomogne, u napred hvala.IMG_20160612_221902.jpg

Vrh Dno