Šta je novo?

IBM T41 - WiFi Upgrade ?

ivo.r

Čuven
Učlanjen(a)
30.08.2000
Poena
649
Trebao bih da T41 upgradujem sa MiniPCI* WiFi karticom. Interesuje me koliko je IBM izbirljiv po tom pitanju, te čije dodatke preferira? Ako je neko ima info, bio bih zahvalan.

*) Znači MiniPCI kartica koja ide u MiniPCI slot u unutrašnjosti računara,a ne PCMCIA

Ja mogu da ti kazem da je IBM T40/41/42/43 stravicno osetljiv i probirljiv na minipci kartice.
Bila je nedavno rasprodaja used recertified opreme na IBM sajtu i recimo 50% svih racunara je pisalo "wifi upgradeable". Cene su bile veoma privlacne i dosta ljudi je pokupovalo lapove. sad vidim po netu da ne znaju sta da stave unutra je sve sto su probali ne radi i zakucava pri butovanju. Naravno moze preko lenovo sajta da se kupi original koji radi 100% ali video sam da kosta neverovatnih 100$!!! Za poredjenje, intelova retail takva ista/slicna je bila na neweggu 35$. Postoji i varijanta ebay...

Dakle, ako si u poziciji da probas bilo bi jako dobro da to i ucinis.

Te $100 "izbirljivosti" sam se i plašio.

Inače otvarao sam komp i koliko sam video slot je za ovaj prvi tip. Ubacuje se kao i memorija, ubaci u ležište pa pritisne nadole. Ne znam koliko mi je ovo se eBay izvodljivo. Prvo ću potražiti ovde, mada sam skeptičan.

OK.
Mozes te sto prodaju da pitas da probas na licu mesta i ako radi da je pazaris.

Ne bi bilo lose da proveris prvo na netu da li doticna karta pravi probleme u kombinaciji sa pojedinim ruterima ili access pointima. Na primer, intelova 3945ABG ume da zafrkava vezu sa npr. D-Linkovim DGL-4300 zbog svog power managementa i mal-mal pa prekida vezu (i ne samo sa tim ruterom, 3945ABG je poznatija kao "frajla" i generalno problematicnija od 2200BG). Ukoliko nameravas da koristis linux, proveri takodje i situaciju oko drajvera za pojedini WLAN cipset - i to ne samo da li postoji, nego da li i postojeca verzija podrzava npr. WPA2 ili druge specifikacije koje su ti mozda odmah u startu neophodne.

Sama ugradnja ne bi trebalo da bude problem - ja sam npr. 2200BG ugradjivao u matore P3 laptopove sa BX chipsetom.

Poslednja izmena:
OK.
Mozes te sto prodaju da pitas da probas na licu mesta i ako radi da je pazaris.

Pa to je najbolja varijanta, samo što nemam baš rutinu u rasturanju laptop, a mora da se rasturi dosta. I nakon odledanih filmića sa Lenovo.com trebalo mi je skoro sat da rastavim i sastavim. Godine stigle, ruke se tresu. :d

Ne bi bilo lose da proveris prvo na netu da li doticna karta pravi probleme u kombinaciji sa pojedinim ruterima ili access pointima. Na primer, intelova 3945ABG ume da zafrkava vezu sa npr. D-Linkovim DGL-4300 zbog svog power managementa i mal-mal pa prekida vezu (i ne samo sa tim ruterom, 3945ABG je poznatija kao "frajla" i generalno problematicnija od 2200BG). Ukoliko nameravas da koristis linux, proveri takodje i situaciju oko drajvera za pojedini WLAN cipset - i to ne samo da li postoji, nego da li i postojeca verzija podrzava npr. WPA2 ili druge specifikacije koje su ti mozda odmah u startu neophodne.

Pa zar je postoji tolika nekompatibilnost kod w'less opreme. Moji kontakti sa bežičnim umreženjem su bili vrlo površni.

Sama ugradnja ne bi trebalo da bude problem - ja sam npr. 2200BG ugradjivao u matore P3 laptopove sa BX chipsetom.

Ako bih uzimao, i uzeo bih 2200BG. Ugradnja zaista nije problem, ali me brine sa izbirljivost ovog IBM-a.

Poslednja izmena:
Pa zar je postoji tolika nekompatibilnost kod w'less opreme. Moji kontakti sa bežičnim umreženjem su bili vrlo površni.

U principu, ne bi trebalo da bude ukoliko se koriste standardni protokoli, a ne kombinacije rutera i karti koje imaju "turbo" od ovog proizvodjaca i "turbe" od onog drugog. Ali eto, ja sam doziveo par neprijatnih iznenadjenja. Neka su sredili drajveri, neka firmveri, a neka od njih su ostala neresena. Ono, drzi lepo vezu sa ruterom po 2-3 sata, pa pocne da dropuje signal; onda slede besomucni reconnecti, dok se na kraju potpuno ne zaglupi i odustane. Racunao covek da sa intelovom opremom sve mora biti kompatibilno, koji saker :S:

Uglavnom, za sta god da se odlucis, pa neka kosta i $20, proveri prvo na netu da li ima problema, da li su oni reseni ili su ostali da vise u vazduhu.

Ako bih uzimao, i uzeo bih 2200BG. Ugradnja zaista nije problem, ali me brine sa izbirljivost ovog IBM-a.

Pa idi onda na sigurno. Na ovom linku je lepo napisano da je T41 planiran sa IBM-ovom ABG kartom koja je bazirana na Atherosu. Sto onda ne sprecava tebe da pogledas i sam neku miniPCI kartu sa tim istim Atherosom. Jos sigurnije resenje je cardbus karta, ali to si rekao da neces.

Poslednja izmena:
Atheros razvaljuje kako radi! Bio sam veoma veoma skeptican ali kartica je cudo.
Brzine koja sam video na njoj nikada nisam ni blizu video na 2200BG. Isti uslovi sve je isto samo sto 2200BG daje duplo sporiji dload. Zasto je to tako ja pojma nemam.
Ipak 2200BG mi se nekako cini kao safe-side.

Prica za dlink je 100% tacna. Znam za ista ta iskustva. Zato nikada ne treba kombinovati raznorazne bustere razlicitih firmi. Ja licno nikada ne bih ni uzeo bilo kakav buster jer je to samo izvor problema. Najbolje mi se pokazalo recimo belkinov ili netgear mimo ruter sa 2200BG ili Atherosom abg...

Uglavnom, za sta god da se odlucis, pa neka kosta i $20, proveri prvo na netu da li ima problema, da li su oni reseni ili su ostali da vise u vazduhu.

To ću i uraditi.

Pa idi onda na sigurno. Na ovom linku je lepo napisano da je T41 planiran sa IBM-ovom ABG kartom koja je bazirana na Atherosu. Sto onda ne sprecava tebe da pogledas i sam neku miniPCI kartu sa tim istim Atherosom. Jos sigurnije resenje je cardbus karta, ali to si rekao da neces.

Hvala za link. Mog modela nema tamo (2374 TG6), ali vidim da konfiguracija ne odstupa.

MiniPCI mi je delovalo kao elegantnije rešenje, ali nakon svega rečenog izgleda da je PC Card i sigurnije i dostupnije (barem ovde) i jeftinije rešenje.

Poslednja izmena:
Izgleda da je ovo sa krekovanjem u najvećem broju slučajeva izvodljivo. Problem je samo što ovde slabo ima miniPCI kartica :(

Hm, glupo pitanje, ali postoji jos jedna potencijalna zackoljica; ako apgrejdujes staru wifi konfiguraciju, onda nije bitno, ali ako ugradjujes u T41 koji pre uopste nije imao wifi kartu (liferovali su se i sa praznim slotom, bez wlan karte), onda moras da utvrdis da li uopste imas antene ugradjene - sa pcmcia/cardbus kartom ih dobijas, ali u slucaju "sveze" ugradnje minipci wifi karte moras da kupis i antene (ako ih nemas).

Poslednja izmena:
Hm, glupo pitanje, ali postoji jos jedna potencijalna zackoljica; ako apgrejdujes staru wifi konfiguraciju, onda nije bitno, ali ako ugradjujes u T41 koji pre uopste nije imao wifi kartu (liferovali su se i sa praznim slotom, bez wlan karte), onda moras da utvrdis da li uopste imas antene ugradjene - sa pcmcia/cardbus kartom ih dobijas, ali u slucaju "sveze" ugradnje minipci wifi karte moras da kupis i antene (ako ih nemas).

Uzmem karticu, a nema antene, to bi baš bila stativa :wall: Odlična sugestija. Palo mi je to napamet, mada pročitah na sajtu da stoji "WiFi upgadable (mPCI)" pa mi je to sugerisalo da se antena podrazumeva. Koliko znam antene na laptopovima se obično nalaze u poklopcu pored ekrana. Na Lenovo sajtu nagde nisam video da pominju ugradnju antene. U video tutorialu pominju "Connect the auxiliary and main antenna cables".
Koliko sam video tamo gde je miniPCI slot uredno su izvučena dva kabla (crni i beli). Pretpostavljam da je reč o tim antenskim kablovima (obeležano na slici strelicama). Dalje uredno su gurniti u kanal a gde vode nemam pojma, ne vidi se a ja ne bih da rasturam komp više od ovog što sam rasturio.

Pogledaću ipak šta kažu na sajtu.

Glavni problem je da miniPCI kartice u BG izgleda nema ni za lek. Videh samo u jednom cenovniku Intel 2915ABG koga naravno nema na stanju. 2200BG ni traga, o Atherosu da i ne govorimo. Jedino da zaređam po servisima.

Prilozi

• t41.jpg
    t41.jpg
    86.4 KB · Pregleda: 82
Poslednja izmena:
To bi trebalo biti to (crna i bela zica), samo sto to kod tebe izgleda kao da zavrsava u socketu za procesor ;)

Elem, "upgradable" ne podrazumeva antene - antena moze da se ugradi bas kao i karta. Tj. za nju jos manji problem - za wlan kartu ti treba slot, dok ti za antenu ne treba nista. Imas antenice sa duzim kablovima koje mozes da ugradis u poklopac (vezes ih za ram koji drzi monitor), a imas i kratke antenice (cca 5cm dugacke) koje mozes da ugradis u sam prostor oko miniPCI slota; za nekoga je ovaj drugi nacin praktican, jer ne moraju da rasturaju ceo notebook, vec otvore jedan jedini poklopac (gde lezi inace miniPCI karta). Tako da generalno nije problem ugraditi takvu karticu ni u stariji lap; sve sta ti treba je slot (ponekad zauzet miniPCI karticom na kojoj je klasicna mrezna karta i modem, ali to se izbaci ako se prelazi na wlan).
Uglavnom, ni sa jednom miniPCI kartom koju sam bio uzimao (i intel i atheros) nisam dobijao antene u paketu. Samo karticu i cd sa drajverom (obicno vec zastarelim :d ). Sharpove antenice sam uzimao na ebayu za <4€ (par), ali ako je u SER problem naci kartice, antenice za njih je valjda jos teze naci.

Da budem maximalno konstruktivan - sad sam zvao IBM. Kazu da ako pise "upgradeable" da se podrazumeva da ima antena i da treba da se ugradi samo wifi kartica i ljubazno su se ponudili da mi zavale jednu veoma povoljno :D i ja kazem ne hvala i pozelim im prijatan dan :)
Znaci ako pogledamo ovde videcemo da je masa laptopova spremna kao zapeta puska za ugradjivanje wifi kartice :)

http://www-132.ibm.com/webapp/wcs/s...1&catalogId=-840&langId=-1&categoryId=2576396

Glavni problem je da miniPCI kartice u BG izgleda nema ni za lek. Videh samo u jednom cenovniku Intel 2915ABG koga naravno nema na stanju. 2200BG ni traga, o Atherosu da i ne govorimo. Jedino da zaređam po servisima.

Ima kako nema,ja sam umalo kupio jednu doticnu za Compaq Presario X1000 koji sam imao do pre mesec dana (dok nisam utvrdio da najnoviji BIOS ne dozvoljava instalaciju bilo koje miniPCI kartice i da moram da kupim neku iz Compaq-a pa sam odustao) i cenio je lik mislim 25 eura,ali nisam siguran 100%,mozda je bila i jeftinija ali ne secam se,a nasao sam ga na PC Berzi,medju Notebookovi oglasima,prodaje delove za sve i svasta i bas pise pored miniPCI kartica u zagradi da ih ima iz HP-ova i jos ponekih laptopova drugih proizvodjaca (ako je i tebi BIOS prepreka),pa ces lako naci njegov oglas i neku od kartica koja radi jer izgleda da ih ima vise komada pa isprobaj nekoliko njih ako imas vremena i imas gde!!
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Uzeo sam TP-Link miniPCI karticu (Atheros AR5414). Thinkpad prijavio grešku "1802", ali je regulisan po uputsvu sa linka koji je okačio Broz (Command-Tab).

Evo za sada sve radi, hvala svima na pomoći.

Poslednja izmena:
Vrh Dno