Šta je novo?

IBM T40

dekishaaa

Cenjen
Učlanjen(a)
16.06.2011
Poena
151
Recite mi Dali je mnogo 14000dinara za ovaj laptop evo njegovih specifikacija:Centrino mobile 1500 mhz /1024 mb ddr / 80 gb hdd / dvd – cdrw / wifi / win xp nalepnica / docking station sa kljucem / betrija ok sat vremena. I ko ovde na benchmarku poznaje dobro ove serije neka mi se javi interesujju me delovi a i ostali modeku T serije.Unapred Hvala

Nezahvalno je malo odgovoriti na to tvoje pitanje. Ja te Thinkpad-ove T serija, T4X, T6X prosto obozavam, to je zaista kvalitet koji se verujem nece vise nikada ponoviti u proizvodnji notebook-ova. Realno, vredi, ali pod uslovom da je na njemu zaista sve ispravno, da se neko nije igrao i od delova par laptopova sastavljao jedan ispravan i tome slicno,a to se tesko da proveriti sem ako ga ne uzimas od nekoga od poverenja. Ja sam pre 3 godine uzeo T40p sa duplo manje ram-a i diska, cak i nesto boljom baterijom nego sto je tvoja i Bluetooth-om, tada sam ga platio oko 250 eura. Ne verujem da bih ga uzeo da covek koji ga je prodavao nije davao garanciju od 6 meseci na takav polovan uredjaj, cak mi je i zamenio wireless karticu koja je nesto zezala drugom,i to u rekordno vreme. Ja mu poslao ceo uredjaj kurirskom suzbom, on popravio, vratio i platio troskove. Zaista retkost i prijatno iskustvo i dakle, samo pod takvim oklolnostima bih ponovo pokusao da kupujem nesto slicno. Mislim da imam njegov kontakt jos uvek negde, momak je iz Novog Sada a da li se bavi i dalje tim stvarima nisam siguran.
Ti T40 mogu nekad biti osakaceni losom grafikom, koja je cini mi se Radeon 7500, Dx7 kartica, koja je za pojmove danasnje grafike zaista praistorija i smanjuje celu upotrebnu vrednost racunara, sto se takve vrste programa tice. Ako je samo za Office, OK, ali ja bih ipak trazio laptop sa jacom grafikom. Ja imam na svom T40p Mobility FireGL 9000 (Radeon 9000) graficku koja je ipak bolja varijanta (pustao sam emulatore za PSX i Segu i svakakve igre iz tog perioda bez neke velike drame).
Posto je cenovni jaz izmedju novih notebook-ova i tog tvog racunara ne bas tolio velik ja bih ti ipak savetovao da uzmes nesto drugo. I najslabiji netbook-ovi i notebookovi sada imaju znacajno vecu snagu od tog 1.5 Ghz Pentium-a M,a sve zahvetvniji i ubikvitarni sadrzaji kao sto su internet, HD video i i slicno ipak traze jaci hardver.

Ako je u pitanju preporuka za masinu koja ce sluziti za kucanje ili mozda neku autodijagnostiku i ne pada ti na pamet da dajes vise od toga, OK. Ali za 100 evra vise, sto nije suma koja je tako daleko, moze se probrati na nekoj akciji najjeftiniji 15 inca notebook koji je u svemu superiorniji od tog T40 sem mozda u kvalitetu izrade, a to je ipak u tovm slucaju najsporednija stavka u svemu, posto vidim da trazis najeftinije moguce resenje prenosnog racunara.
Dakle, moje misljenje: vredi ako je ispravan, ali mislim da nije vise konkurentan, vreme ga je pregazilo davno i ne bih ga pored novih masina, preporucivao za kupovinu. Ali, opet, ako ti znas za sta tebi treba i mislis da ti je dovoljan, uzmi ga. Delova ima tu i tamo ali nije valjda da vec racunas da ga popravljas? :) Danas se prenosni racunari kupuju da sluze u garantnom roku i onda ih menjas novijim modelom kad isti istekne. ;-)

Poslednja izmena:
daj mi linkove sta preporucujes meni treba za igrice Uglvnom Crossfire i tako fb,google,youtube...Nista vise..A najveca je fora sto sam nasao ovaj T40 na rate to mi je bas olaksavajuca okolnost.

daj mi linkove sta preporucujes meni treba za igrice Uglvnom Crossfire i tako fb,google,youtube...Nista vise..A najveca je fora sto sam nasao ovaj T40 na rate to mi je bas olaksavajuca okolnost.Mozes li da konakritas tog lika iz N.S uve vezi T serije meni bi t60 zavrsavao posao samo tako.a reci mi koja je razlika izmedji T40 i T40p u pravu si ima 7500 sa 32 mb.

Vec u startu treba da budes nacisto za sta ti laptop treba a rekao bih da to jos uvek nisi. Ne mozes igrati novije igrice na laptopu starom 5 godina.
Meni je potrebu surfa, maila, pristupa socijalnim mrezama i komunikacije uopste, pa i malo rada sa dokumentima dok sam u pokretu i daleko od desktop racunara, resio malo jaci android mobilni telefon.
Upitaj se za sta ti treba portabilnost? Jel radis na terenu za neku firmu, organizujes prezentacije za klijente? Ako to nije, onda ti je laptop samo igracka, da gledas tokom putovanja filmove ili se igras a to je po meni malo nezrela namena takvog jednog uredjaja, sem ako ne putujes vrlo cesto i bas imas novca sa kojim ne znas sta ces i bas mozes da kupis laptop samo radi toga da te zabavlja u putu ili kad nisi kod kuce. Da, i da ne zaboravim, baterija koja drzi samo sat vremena ti nece pomoci puno u svemu ovome gore sto sam naveo.Nece ti pomci da odgeldas film ili se malo duze zaigras.
Ako racunar uopste nemas i treba ti desktop i samim tim ti nije bitno trajanje baterije, a mozes da das samo 100 eura za njega,zasto bi jurio laptop? Ima na Limundu dosta polovnih Pentiuma 4 sa dosta rama i Dx9 grafikom i za manje para koji su hardverski jaci nego taj T40. Slazem se da latop zauzima manje mesta na stolu i da i resio problem monitora, ali da li to vredi jos 70-80 eura preko toga, ako poredis sa desktop racunarom?

Objasnjavam prema nekom svom rezonu, ako neko smatra drugacije verujem da ce se ukljuciti u ovu diskusiju, pa prema tome: laptop za mene treba da znaci-portabilnost i autonomiju od najmanje 2 i po sata pod umerenim nekim opterecenjem; kompetentnost hardvera da se nosi sa modernim svuda rasprostranjenim softverom i sadrzajima (HD video, kaoi video preko interneta, pa da kazemo i DX9 igre kao minimum.
Nista od ovoga, sem prenosivosti, ti ne ispunjava taj T40. Ali zato to ispunjava prakticno najjeftiniji novi notebook koji se moze sada naci na trzistu.
Nek je skoro postavio temu u kojoj trazi notebook za oko 300 eura u sobi "Sta da kupim" i bilo je pametnih predloga.
Evo je ovde:

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?264051-Koji-je-najbolji-laptop-300e

Drugo, i ptice na grani a kamoli clanovi ovog foruma znaju za ovaj sajt ispod sa kog ti linkujem ovu stranu:

http://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-List.844.0.html

na kojoj je rang lista snage grafickih kartica koje su se ugradjivale u laptopove. Naci ces tu i graficku iz T40, pa iz ovog Asusa koji se pominje za 29000 dinara iz linka iznad, pa ubikvitarnu integrusu Intel 4500 koje ima u mnogim jeftinim laptopovima.Uporedi im snagu, opis, sposobnosti, koje su igrice probali na njima, pa ces videti sta bi taj tvoj potencijalni laptop, novi ili polovni,mogao da pusta.

Thkpad T6x serije,barem ti stariji koji si mi spominjao, ne vidim uopste kao pametnu kupovinu, jako su skupi ako ih uopste nadjes za razumne pare ovde, mislim skupi prema tome sto za te pare moze da uzmes nov laptop sa par godina garancije i jacim hardverom. IBM nikad nije bio previse velikodusan prema opremanju svojih racunara i za iste pare se cesto moglo uzeti znacajno brze i jace, ali ta razlika je uvek isla u korist kvaliteta izrade. Iako imam Thinkpad koga volim i odlicno sluzi, i drago mi je sto ga imam jer mi je bio san da imam to legendarno parce hardvera, sada ga ne bih preporucivao za kupovinu. Mislim da retko kome treba laptop koga mozes bacati po podu i sipati vodu po njemu.Svaki laptop danas moze odlicno da sluzi ako nisi divljak koji ne ume nista da sacuva.

Tehnologija je sisla u mase, postala jako jeftina i dostupna. Bolje je nov racunar iz najnizeg cenovnog ranga nego vrhunski od pre 5-6 godina. Sto se laptopova tice sada, tako je, jer su napredak i pojjeftinjenje bili munjeviti.

A ako si bas zapeo da prodjes za te pare oko 15000 dinara, potrazi na oglasima polovni stari Thinkpad-ov vrsnjak, Compaq NC6000 ili NC600, ne secam se sad dobro, ali znam da je kvalitet izrade bio jako blizak IBM-u,a da je u mnoge ugradjivana Mobiliy Radeon9600 grafika, doduse sa malo video rama.

Nadam se da je od mene bilo dosta pomoci. ;-)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno