Vec u startu treba da budes nacisto za sta ti laptop treba a rekao bih da to jos uvek nisi. Ne mozes igrati novije igrice na laptopu starom 5 godina.
Meni je potrebu surfa, maila, pristupa socijalnim mrezama i komunikacije uopste, pa i malo rada sa dokumentima dok sam u pokretu i daleko od desktop racunara, resio malo jaci android mobilni telefon.
Upitaj se za sta ti treba portabilnost? Jel radis na terenu za neku firmu, organizujes prezentacije za klijente? Ako to nije, onda ti je laptop samo igracka, da gledas tokom putovanja filmove ili se igras a to je po meni malo nezrela namena takvog jednog uredjaja, sem ako ne putujes vrlo cesto i bas imas novca sa kojim ne znas sta ces i bas mozes da kupis laptop samo radi toga da te zabavlja u putu ili kad nisi kod kuce. Da, i da ne zaboravim, baterija koja drzi samo sat vremena ti nece pomoci puno u svemu ovome gore sto sam naveo.Nece ti pomci da odgeldas film ili se malo duze zaigras.
Ako racunar uopste nemas i treba ti desktop i samim tim ti nije bitno trajanje baterije, a mozes da das samo 100 eura za njega,zasto bi jurio laptop? Ima na Limundu dosta polovnih Pentiuma 4 sa dosta rama i Dx9 grafikom i za manje para koji su hardverski jaci nego taj T40. Slazem se da latop zauzima manje mesta na stolu i da i resio problem monitora, ali da li to vredi jos 70-80 eura preko toga, ako poredis sa desktop racunarom?
Objasnjavam prema nekom svom rezonu, ako neko smatra drugacije verujem da ce se ukljuciti u ovu diskusiju, pa prema tome: laptop za mene treba da znaci-portabilnost i autonomiju od najmanje 2 i po sata pod umerenim nekim opterecenjem; kompetentnost hardvera da se nosi sa modernim svuda rasprostranjenim softverom i sadrzajima (HD video, kaoi video preko interneta, pa da kazemo i DX9 igre kao minimum.
Nista od ovoga, sem prenosivosti, ti ne ispunjava taj T40. Ali zato to ispunjava prakticno najjeftiniji novi notebook koji se moze sada naci na trzistu.
Nek je skoro postavio temu u kojoj trazi notebook za oko 300 eura u sobi "Sta da kupim" i bilo je pametnih predloga.
Evo je ovde:
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?264051-Koji-je-najbolji-laptop-300e
Drugo, i ptice na grani a kamoli clanovi ovog foruma znaju za ovaj sajt ispod sa kog ti linkujem ovu stranu:
http://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-List.844.0.html
na kojoj je rang lista snage grafickih kartica koje su se ugradjivale u laptopove. Naci ces tu i graficku iz T40, pa iz ovog Asusa koji se pominje za 29000 dinara iz linka iznad, pa ubikvitarnu integrusu Intel 4500 koje ima u mnogim jeftinim laptopovima.Uporedi im snagu, opis, sposobnosti, koje su igrice probali na njima, pa ces videti sta bi taj tvoj potencijalni laptop, novi ili polovni,mogao da pusta.
Thkpad T6x serije,barem ti stariji koji si mi spominjao, ne vidim uopste kao pametnu kupovinu, jako su skupi ako ih uopste nadjes za razumne pare ovde, mislim skupi prema tome sto za te pare moze da uzmes nov laptop sa par godina garancije i jacim hardverom. IBM nikad nije bio previse velikodusan prema opremanju svojih racunara i za iste pare se cesto moglo uzeti znacajno brze i jace, ali ta razlika je uvek isla u korist kvaliteta izrade. Iako imam Thinkpad koga volim i odlicno sluzi, i drago mi je sto ga imam jer mi je bio san da imam to legendarno parce hardvera, sada ga ne bih preporucivao za kupovinu. Mislim da retko kome treba laptop koga mozes bacati po podu i sipati vodu po njemu.Svaki laptop danas moze odlicno da sluzi ako nisi divljak koji ne ume nista da sacuva.
Tehnologija je sisla u mase, postala jako jeftina i dostupna. Bolje je nov racunar iz najnizeg cenovnog ranga nego vrhunski od pre 5-6 godina. Sto se laptopova tice sada, tako je, jer su napredak i pojjeftinjenje bili munjeviti.
A ako si bas zapeo da prodjes za te pare oko 15000 dinara, potrazi na oglasima polovni stari Thinkpad-ov vrsnjak, Compaq NC6000 ili NC600, ne secam se sad dobro, ali znam da je kvalitet izrade bio jako blizak IBM-u,a da je u mnoge ugradjivana Mobiliy Radeon9600 grafika, doduse sa malo video rama.
Nadam se da je od mene bilo dosta pomoci. ;-)