Šta je novo?

IBM PS/2 Model 50 i Winchester HDD

markokikinda

Slavan
Učlanjen(a)
28.06.2006
Poena
319
Sedeo je taj komp jedno 10 godina i nikad nije bio ukljucen .... Do pre 2 dana :D

Ortak i ja smo ga otkupili za 50 dinara sa sve monitorom (doduse ima neki trip i Ne mozemo da ga ukljucimo) i pade nam na pamet suluda ideja da ga malo modujemo i instaliramo Win3.11 + CalmiraXP i kao osposobimo za Lan Party na kojem bi trebao da bude atrakcija :D

E tu nastaje problem. Poseduje samo 30MB HDD i to Winchester HDD tako da ne mozemo da ga promenimo i tu nastaje problem oko instalacije. Takodje, iako smo relativno iskusni korisnici nemamo pojma o tom hardveru iz tog doba sto nam takodje predstavlja problem jer smo hteli da ga nakacimo na 15'' TFT ali nam problem predstavlja to sto mi niti znamo da li moze da prikazuje boje :D niti dali moze da se nadje neka grafulja za ISA slot.

Mene interesuje da li bi mogao da vuce WfW 3.11 (ili obican 3.11)?
Da li ima neki Linux koji moze da potera kakav takav GUI na tome?
Da li neko moze malo detaljnije da me uputi u taj hardver?

Toliko o suludoj ideji...

Link ka opisu (i slika za one koji mozda znaju a ne secaju se po imenu) : http://members.chello.at/theodor.lauppert/computer/ps2/8550.htm

Mozda bi i radio 3.11 mada sumnjam, ta masina ima 80286 procesor i 1MB rama (malo sam pozaboravljao koji su minimal resursi za 3.11, ali mislim da bi tu bolje legao win 3.0). Sto se tice monitora, ako je VGA karta u njemu, ne bi trebalo da bude problema. Da li je pozadi standardni vga konektor?

Mozes da probas da teras linux na njemu :)
http://www.utdallas.edu/~swadlow/ps2linux/
http://www.mcamafia.de/mcapage0/mcaindex.htm

evo ti jos jedan zanimljiv link bas za taj model:
http://members.chello.at/theodor.lauppert/computer/ps2/8550.htm

Poslednja izmena:
Mozda bi i radio 3.11 mada sumnjam, ta masina ima 80286 procesor i 1MB rama (malo sam pozaboravljao koji su minimal resursi za 3.11, ali mislim da bi

Iz iskustva (istorije :d) - radiće 3.11 doduše kilavo.

Poslednja izmena:
Ja ne razumem razliku izmedju Naprednog moda i obicnog (za napredni mi treba 386)? Razlika?

Hvala za linkove ali vec sam ih sve pogledao.

Medjutim sada najveci problem meni predstavlja graficka kartica jer ne mogu da nadjem neku za ISA slot i HDD sa kojim cu imati problem jer je 30mb!? a ne mogu da ga zamenim.

Pozadi ima standardni VGA konektor za ploce doduse nisam siguran da li funkcionise jer je original monitor prikace na drugi konektor. Nisam siguran ni kakvog je kvaliteta...

Edit : A neka verzija OS/2?

Poslednja izmena:
Heh i ja imam jedan takav sa sve monitorom :) samo ne znam sta je instalirano na njemu...

Poslednja izmena:
Kod mene je na faxu stojao sličan model (486), uspeo sam da mu instaliram AIX, zadnja verzija koja je postojala za PS/2 :-devil-:

Postoji uputstvo na netu, samo googlaj i naći ćeš (mada mislim da mu je disk premali za to)

E uzeo sam od druga IBM PS/2 Model 30 i reko da ga ukljucim.
Ukljucim ga kad .... BUUUUM!!! mini pucanj bog te !#^$ ... Kad pogledam nazad a neki biser pomerio svich sa 230 na 115 V.... Joj ...
Jel moguce da ce to da radi ako se vrati na 230 V s obzirom da je osigurac iskocio... Mozda se nije ostetio...
Apsolutno sam nestrucan za elektroniku ali ovo mi je nekako logicno da ako osigurac iskoci onda sprecava ... hm... nesto....

Ja u svom posedu imam IBM PS/2 Mod. 30 i Mod. 80. Moracem da probam da ih nadjem... a i odgovarajuci 220/110 trafo, posto su stigli sa USA trzista. Svoje prve korake u svetu racunarstva sam napravio uz pomoc njih 1988. Eh, lepa vremena :)

Na Mod. 80 je radio WfW 3.11 bez problema. U pitanju je 386, ali se ne secam koliko je RAM memorije bilo. Trebalo bi da moze da radi.

Pozdrav,
Igor

Poslednja izmena:
Tesko da ces moci da ubacis Win 3.11, ako i mozes mnogo je tesko, samo 1Mb rama je nedovoljno, on koliko se secam staje spakovan na 11 disketa il tako nesto tako da je mnogo mali hdd, plus ako hoces VGA graficku treba ti neka ona 16-bit ISA a na 286 masinama su radile samo one 8-bit ISA kartice ili tako neki slican trip, tako da si ogranicen na Herculesa u najboljem slucaju.On ima extra rezoluciju ali radi samo u monochrom-e varijanti, a i konektor nije isti kao za VGA...

Moze Win 3.11 da se instalira na 286, ali ce raditi uzasno sporo ako nemas bar 2 MB RAM-a. Sa 2 MB RAM-a moze da radi super. Inace, 30 MB je sasvim dovoljno. Koliko se secam Win 3.11 zauzima oko 10 MB kada se instalira. Naravno da je potrebna VGA graficka kartica za ISA slot, ako hoces da povezes bilo koji normalan CRT (ili TFT) monitor i koliko se secam tada su bile aktuelne Trident/Number9 i sl. graficke kartice, ali mislim da su one imale suvise malo memorije (512 KB, 1 MB uvrh glave) da bi mogle da podrze visoke rezolucije (min 1024x768 na 60Hz) koje su potrebne za TFT monitore. Ako nadjes neku ISA VGA karticu koja podrzava rezoluciju (i refresh rate) koju zahteva taj 15" TFT monitor, onda mislim da nece biti nikakav problem da to povezes. Ali, ipak je to sve suvise staro i pitanje je da li radi i koliko ce dugo da radi.

Vrh Dno