Šta je novo?

I9 13900kf i gigabyte z790 aorus elite ddr4 problem

Ostala mi he opcija da probam da nadjem drugo napajanje i probam sve sam ostalo pokusao

Prilozi

• 20230126_174502.jpg
    20230126_174502.jpg
    70.5 KB · Pregleda: 84
Si probao DP kako ti je rečeno? Meni 4070ti neće da baci sliku za BIOS, a na DP hoće. Posle kada sam digao sistem hoće u sistem, ali u BIOS ne može preko HDMI.

Si probao DP kako ti je rečeno? Meni 4070ti neće da baci sliku za BIOS, a na DP hoće. Posle kada sam digao sistem hoće u sistem, ali u BIOS ne može preko HDMI.
Nemam DP kablo i jistam stavio distancere sada sam probao drugarovu rtx 3070 radi bez greske

Znaci tvoja 3080 radi samo kod njega a njegova 3070 radi u oba kompa?

Da na staru konfu sa i5 8600k je radila besprekorno cak sam sada probao i napajanje za zamenim izgleda da ce cekic da resi moje probleme 😁😁

Ako ima neko jos neku soluciju vec mi se place update biosa update grafickog biosa vise nemam ideja sta bih mogao da probam

Kada povezem 2 graficke vidi normalnu ovu rtx 3080 ali sa nje ne daje sliku

Prilozi

• 20230127_203338.jpg
    20230127_203338.jpg
    71.2 KB · Pregleda: 66
ne mozes nikako da nabavis dp kabl da probas preko njega?

Prilozi

• 20230127_204733.jpg
    20230127_204733.jpg
    266.1 KB · Pregleda: 57
Ali sada novi problem graficka rtx 3080 nece da radi sa novom konfom povezem grafu na drugu plocu radi danas ocigledo nije moj dan.
MA jok sve je ok, samo stavi u biosu UEFI+CSM i sve ce raditi. Kolega je imao isti problem ne moze trenutno on da ti odgovori, pa evo ja umesto njega. Dakle iz prve ruke. Radice sve normalno samo UEFI+CSM stavis i resices. Zvuciu glupo ali je tako.

Hvala do neba resilo je moj prob

Prosto, ili je boot na postojecem drajvu kako ne treba tj. drajv je ranije bio na nekom starom sistemu ili ima izvesnih problema sa boot UEFI maticne ploce. Na sve to cudno je ponasanje te 3080 grafike. Kao sto neko rece ima sliku sa DP u BIOS (uefi) ali nema sa HDMI kabelom, sto bi rekli nisu tu bas najcistija posla, ne kod tebe nego izgleda da kod jos nekih ima cudnih pojava sa grafikom. U svakom slucaju, UEFI je resio jedan problem, tj. velicinu particije preko 2 GB ali je doneo potencijalno nove probleme, jer kako kaze: "UEFI implementations can have subtle but fatal bugs and flaws. This can result in bricking the motherboard by loading the wrong driver or removing the firmware configuration."
Takodje treba uzeti u obzir i da " BIOS offers a boot process that is simpler by design. With UEFI, only non-removable media can be booted consistently. This is because bootloader entries for operating systems on internal drives are stored on the motherboard." U prevodu promenis plocu i nece vise da bootuje kako treba, sto se u tvom slucaju izgleda i dogodilo. Ne bi trebalo ali se dogodilo. Kada si prebacio na CSM ovaj problem je nestao.

Kako vreme prolazi sve je korisnik dalje od masine tj. svog kompjutera i potencijalno ima sve vise mogucnosti da nesto ne mozes podesiti/konfigurisati.

E sad ako nedostaje Windows boot manager u BIOS-u kod promene na novu plocu jednostavno odradis ovo:

Poslednja izmena:
btw, ja na primer imam totalno obrnut problem.... DP mi ne pokazuje sliku dok ne udje u win dok preko HDMI mi sve prikazuje normalno... RTX 3090 o_O

Koji monitor? Pokusaj prvo da ukljucis monitor na tasteru, da ukljuci pozadinsko osvetlenje i onda odmah ukljuci komp.

Ovo je ta mala razlika sto je Monitor+DP kabel+grafika=1 celina, dok je sa HDMI kabelom to 2 celine koje nemaju nikakve veze. U prevodu grafika ceka monitor i monitor ceka grafiku da se "jave", dogovore i upare sto nekada ne prolazi kako treba zbog XY razloga. Kod HDMI veze grafika "tera" i ne pita nista i ne ceka ninasta

Takodje uzrok mnogih "cudnih ponasanja" veze preko DP kabela moze biti i:

Pin 20 on the DisplayPort connector, called DP_PWR, provides 3.3 V (±10%) DC power at up to 500 mA (minimum power delivery of 1.5 W).[8]: §3.2  This power is available from all DisplayPort receptacles, on both source and display devices. DP_PWR is intended to provide power for adapters, amplified cables, and similar devices, so that a separate power cable is not necessary.

Standard DisplayPort cable connections do not use the DP_PWR pin. Connecting the DP_PWR pins of two devices directly together through a cable can create a short circuit which can potentially damage devices, since the DP_PWR pins on two devices are unlikely to have exactly the same voltage (especially with a ±10% tolerance).[45] For this reason, the DisplayPort 1.1 and later standards specify that passive DisplayPort-to-DisplayPort cables must leave pin 20 unconnected.[8]: §3.2.2 

However, in 2013 VESA announced that after investigating reports of malfunctioning DisplayPort devices, it had discovered that a large number of non-certified vendors were manufacturing their DisplayPort cables with the DP_PWR pin connected:

Recently VESA has experienced quite a few complaints regarding troublesome DisplayPort operation that ended up being caused by improperly made DisplayPort cables. These "bad" DisplayPort cables are generally limited to non-DisplayPort certified cables, or off-brand cables. To further investigate this trend in the DisplayPort cable market, VESA purchased a number of non-certified, off-brand cables and found that an alarmingly high number of these were configured improperly and would likely not support all system configurations. None of these cables would have passed the DisplayPort certification test, moreover some of these cables could potentially damage a PC, laptop, or monitor.

The stipulation that the DP_PWR wire be omitted from standard DisplayPort cables was not present in the DisplayPort 1.0 standard. However, DisplayPort products (and cables) did not begin to appear on the market until 2008, long after version 1.0 had been replaced by version 1.1. The DisplayPort 1.0 standard was never implemented in commercial products.

U prevodu mnogi DP kablovi imaju spojen port 20 a NE SME DA BUDE SPOJEN. Ovo moze stvarati najrazlicitije probleme. Na ovu pojavu nisu imuni cak ni kablovi koji dolaze zapakovani sa monitorom jer su mnogi proizvodjaci kupovali OEM kablove od dobavljaca koji su MASOVNO gresili.
1675376654320.png

Poslednja izmena:
Nije do kabla sigurno, posto sam samo izvadio iz rtx 2070 i zakacio u rtx 3090.... Mislim da sam locirao problem zbog neke opcije na ploci, a monitor je PHILIPS 436M6VBPAB/00

Vrh Dno