Šta je novo?

i7 920 + 4870 CF playing on air

@demios
Na kom kloku je procesor stabilan?
Zanima me:
1. Kolok i sa koliko threadova za 24/7
2. Temperatura pri tom koloku i ambijentalna temperatura
3. Cime hladis CPU i na koliko obrtaja je vent
4. I cime si testirao stabilnost, LinX ili Prime95
5. Koji je napon potreban u full loadu za stabilan klok koji si postigo

Ako si testrao sa Prime95 to se ne vazi, LinX je referentan:)

@mcrazy
Sa 4 threda moze opushteno, ali kad se HT ukljuchi...hmmm..mozda i moze ali odoshe temp preko 70c solidno, a to ne volim da vidim

@zahebani
Nisam se toliko trudio da pronadjem 24/7 stabilan takt, vishe sam ishao da vrtim markove tj cepao sam ga na max. ali onako odokativno, koliko sa vrteo po nekoliko minuta, mislim da ce moci, u najgorem mogucem sluchaju 3.9 sa ht-om ili nekih 150-200 mhz na vishe bez istog,
znachi da me ne drzite za rech, nisam hvatao skrinove, ali onako po secanju, recimo na 4ghz bez ht-a posle 10 min linxa je bilo ~67c, a sa ht-om oko 75c.
vratio sam fenoma u pogon da bih video koliko je CF sporiji od neleta. 21400 mark 06 defolt, mnogo manje od 26-27k sa neletom, mada je zanimljivo shto je sm2 skor poprilichno manji, a sm3 je tu negde, cpu skor je naravno nizi za 1.2k i to mu dodje na to. stim shto je cf na amd-u 2x8, pa je i to imalo uticaja na neshto nize performanse. crysis sa 66 na 54fps, gpu bench u 1680 no aa :) itd itd
cpu hladim sa fenrirom, a ukljuchio sam bio kontrolu obrtaja i ne vrti se vishe od nekih 1650rpm, sve spakovano u anteka 900 sa otvorenom stranicom, temp u sobi oko ~24c
shto se tiche napona, opet moram po secanju, oko 1.38-1.41 se krece, ovo shto sam na brzaka probavao za 24/7
kad (ako) vrnem neleta natrag, juricu stable clock
ali mi najvishe krivo shto nisam imao jache napajanje pa da probam triple fire cfx :) grafe su tu bile, ali psu....

e da, a shto se tiche cpu skora u marku 06, i na fenomu sa nvidiom daje nekih 150-200 poena vishe...neshto mi tu smrducka :)

edit dva :)

HRISTOS VASKRESE!

Poslednja izmena:
vratio sam fenoma u pogon da bih video koliko je CF sporiji od neleta. 21400 mark 06 defolt, mnogo manje od 26-27k sa neletom, mada je zanimljivo shto je sm2 skor poprilichno manji, a sm3 je tu negde, cpu skor je naravno nizi za 1.2k i to mu dodje na to. stim shto je cf na amd-u 2x8, pa je i to imalo uticaja na neshto nize performanse. crysis sa 66 na 54fps, gpu bench u 1680 no aa :) itd itd
Ovaj ti je odgovor bio malo konfuzan pa mozda nisam sve najbolje povezao:)
Sve u svemu CF na i7 platformi daje dosta bolje performanse nego na PII platformi? Ako sam dobro razumeo sa i7 imas u crysiu 66fps dok je sa PII 54fps, to bi bilo oko 25% u koristi i7 platforme.

Jes' malko konfuzan, ali si ipak uhafizao sve kako treba :)
Plocha na kojoj je fenomche je sa 790x chipsetom koji radi u CF-u u 2x8 modu, naspram 2x16 na x58
a nele mi je sad van mashine, fenom se maltretira...ponovo.

Meni je jedna od karti u x8 slotu i nema nikakve razlike u performansam, radi se o GTX260 modelima, mozda se razlika vidi sa brzim kartama koje zahtevaju vecu propusnu moc. Proverio sam u svim rezolucjama crysis warhad i vantag.

hmmm...zanimljivo...mada je u tom tvom sluchaju 16+8, nije 2x8....ja ne mogu da turim u poslednji slot, ne moze od napajanja, tesan antec

^Gubitak je realno jako mali cak i da ga ima. Probacu samo sa jednom kartom u 8x pa u 16x PCI-e slotu, bas me zanima dali ima razlike:)

moze moze. bash i mene zanima to. a i znash shta bi josh mogli. izvrti par testova sa jednim gtx-om, 8 i 16 ako te ne mrzi, ovako kao shto sam i aj vrteo, a meni sutra stize josh jedan g8800 gts sa 512, pa da vidimo kako se ponasha 8800 gts 512 sli vs gtx 260

Performanse x8 vs x16:)
8 vs 16.jpg
Sve isto sto se tice podesavanaja i klokova samo u SLI:-devil-:
Vantage Crysis PCI-e 8x 16x SLI.jpg
Vantage testa je podesen na Extreme, Nvidia driveri default.
Znaci definitivno sto se tice ovih singl gpu karti nema gotovo nikakve razlike u performansama izmedju x8 i x16 PCI-e, nema razlike u performansama ni kada se 2 karete povezu u SLI mod jedna x16 druga x8, cak je i bolje tako posto karte nisu jedna uz drug i samim tim daleko se manje greju:)

Poslednja izmena:
josh interesantnije...brutalisanje

iskreno, nisam ochekivao ovoliki skor

8800GTS ZLO he he
Isti scor ima jedna GTX285, slicno klokovana.
Aj lebati ako vec vrtis neki marak neka to bude vantage i ako ti karte budu pri ruci izvrti CrysisWarhead sa podesavanjima kao na slikama koje sam postavio, cisto da mozemo da pravimo neka pordjenja:)

iskreno, nisam ochekivao ovoliki skor

Po vendor identifikaciji rekao bih da su ovo Gigabyte-ve kartice zar ne?
Cini mi se da si mogao bar do 800 Mhz da ih jos poguras al score je skroz ok.Ja sam imao dve Asus 8800 GTS i stvarno su karte bile zlo.Nego zanimljivo da score koji si dobio sa dva 8800 GTS-a je skoro identican mom score-u sa dve 4870 u CF na def sa CPU-om na 4.5 Ghz.Zanimljivo;)

@*******i
hocu hocu, samo sutra, tu mi devojka, pa nemam vremena sad da t oradim, ovo je bilo radjeno dok je pekla palachinke :). potrudicu se sutra ranije da ustanem pa da zveknem visticu na neku particiju pa da izrvrtim vantage i warhead

@pcbeast
jedna je sigurno GA, a na drugoj je samo oan standardna NV nalepnica, nemam pojma ko je proizvodjach. malko pucketaju na oko 800, al probacu sa ventovima na 100%
a shto se tiche skora sa dva atija...da bre pa ja sam izvukao 27k sa CF-om na neletu, a pri tom cpu skor je naravno manji za 200-300 nego sa NV-om he he koja prevara, al dobro
sutra cu gledati da grabim shto vishe tajma pa da ceram ovo josh vishe.

Nemoj da ganjas te besne klokove ni za kartu ni za cpu, to nista ne govori i ti rezultati nicemu ne sluze. Spusti klok na 4ghz to je realnije i mislim da je bolje da karte setujes na neke klokove koji su po tebi sigurni za 24/7 pa tako od karte do karte da vidimo kako ce se koja pokazati. Mislim da nije fora da se kace rezovi sa nekim sumanutim klokovima, barem meni to nije problem ali cemu to, bolje je ovako da potencijalne posmatrace ne dovodimo u zabludu, ili ako nisu klokovi za 24/7 da se to naglasi.

Ja sam u nekom poslu pa nemam vremena malo da provrtim jos koji testic sa drugim kartama ali bice uskoro, treba to pokupiti doneti instalirati itd a sad sam u guzvi.

@pcbeast
jedna je sigurno GA, a na drugoj je samo oan standardna NV nalepnica, nemam pojma ko je proizvodjach. malko pucketaju na oko 800, al probacu sa ventovima na 100%
a shto se tiche skora sa dva atija...da bre pa ja sam izvukao 27k sa CF-om na neletu, a pri tom cpu skor je naravno manji za 200-300 nego sa NV-om he he koja prevara, al dobro
sutra cu gledati da grabim shto vishe tajma pa da ceram ovo josh vishe.

Da ali ja nisam clockovao ATI,sve na def..26-27k cu i ja dobiti kad uflasjujem biose i dignem jos malo CPU.

Sto se tice manjeg score-a za CPU nije prevara vec ATI uzima malo veci koificijent iskoriscenja samog CPU-a od nVidie,stvara vece "usko" grlo za cpu.

evo i kriza i dosta za vecheras

@zahebani
ma sve ja to znam, ali imam jako malo vremena da jurim stabilne taktove, bar za sada, evo jedan od 8800gts cheka mushterija, ali ce stici josh jedna uskoro pa ce biti malko detaljnije. u svakom sluchaju spushtam sutra na 4ghz, bez ht-a sa 750 klokovima i 1050 za memoriju i cemo da vidimo, a takodjer sve u vistici.

@pcbeast
ma i nije neki opasan klok za atija, barem ovi moji safiri nisu neki bili primerci, al dobro, za 165e su vrhchina :)

@pcbeast
ma i nije neki opasan klok za atija, barem ovi moji safiri nisu neki bili primerci, al dobro, za 165e su vrhchina :)

Pa ne samo tvoji,takav je OC potencijal kod ATI-ja uglavnom,retki su primerci na kojima to ide preko.Ja sam kod mene nasao mozda jedno 10-20 Mhz preko tvog setovanja za GPU.Isto Sapphire grejalice:D

pa pazi. kroz moje shake proshlo je 10-ak 4870-ca, bilo ih je raznih primeraka. neki su ishli i na 840-850/1100-1150 za svaki dan, ali razlichiti primerci. safir se nikad nije neshto klokovao. asus i gainward su bili najbolji.

pa pazi. kroz moje shake proshlo je 10-ak 4870-ca, bilo ih je raznih primeraka. neki su ishli i na 840-850/1100-1150 za svaki dan, ali razlichiti primerci. safir se nikad nije neshto klokovao. asus i gainward su bili najbolji.

Pa to jeste,ne kazem da nema ni do brenda a ni do primerka ali generalno nikad nisam ocekivao od ATI-ja neki specijalni OC jer je po arhitekturi takav.840-850 je stvarno za respekt a jos za svaki dan ali Asus (moj omiljeni brend) je bre sila;)
Sapphire opet pravi najbolja resenja za hladjnjenje,***a,ko ce nama udovoljiti,hoces da bude i ladna a i da se OC-uje kao luda:D

ode jedan gts, nisam mogao da ga zadrzim duze za sebe, bit ce za koji dan josh jedan pa cu nastaviti sa vantage-om i dr testovima/igrama, ali mi je zato stigao gtx 285 koji naklokovan radi isto kao gts sli :)

^ to si lepo rekao, imam neke rezove sa GTX285 bas sam ih pogledao, isti su kao ove dve u sli;)

al opet sladje nekako ove dbe u sli, plus shto je dosta jeftinije :) al naravno, zna se gde ce da ubija gtx ove dve matorke.....
kad vec offujemo, neshto mi se slabo kloka core (plafon 710), a memorija ode u nebesa, vrti markove bez problema na fantastichnih 1475

^probaj sa nizim klokovima memorije, po nekad utice na klok gpua.

Usudicu se da kazem da postoji kompatibilnost u skladu podesavanja frekfencija izmedju GPU,Shader,Memory...Iz mog iskustva ovo se pokazalo kao 100% tacna cinjenica tako da i to sto je *******i predlozio nije uopste za zanemariti vec ima istine.
Moze da se desi da vrlo verovatno memorija povuce i dosta napona preko kondezatora naponske sekcije i tim skrati dotok napajnju GPU-a.To se recimo desavalo na 8800 GTS 512 karticama..

^Sta se desava ne znam ali kod mene GTX260 nece da makne preko 600mhz ako memoriju podesim na 1250mhz vec moram da je spustim na 1150mhz.

pa pokushavao sam bio onako na brzaka sa memorijom na 1350 i isto je bilo, kuca odma na 715+ za jezgro, nisa mse igrao sa razdvajanjem shejdera, posle cu probam :)

^ti koda si od juce, stavi memoriju na default pa se onda igraj sa gpu klokovima, kada dodojes do nekih maksimalnih klokova koji prolaze ili klokova za 24/7 (Furmark 30-60min sa ventovima na auto) onda guraj memoriju za po 50mhz, tako da kada pocene da se tripuje karta znas zbog cega se tripuje ovako mozes samo da nagadjas.
Inace tih 710-720 i jesu klokovi za 24/7 za GTX285 probao sam dosta njih to im je neka srednja vrednost ali nisam imao vremena da se igram sa memorijom, drazao sam je na 1400mhz.

Poslednja izmena:
^ti koda si od juce, stavi memoriju na default pa se onda igraj sa gpu klokovima, kada dodojes do nekih maksimalnih klokova koji prolaze ili klokova za 24/7 (Furmark 30-60min sa ventovima na auto) onda guraj memoriju za po 50mhz, tako da kada pocene da se tripuje karta znas zbog cega se tripuje ovako mozes samo da nagadjas.
Inace tih 710-720 i jesu klokovi za 24/7 za GTX285 probao sam dosta njih to im je neka srednja vrednost ali nisam imao vremena da se igram sa memorijom, drazao sam je na 1400mhz.

Klokovi za svaki dan jesu kod tebe zato sto si ti overkloker u pokusaju:S::d
Ja nadjoh 740 Mhz za svaki dan pa i 750,ne znam kako to kod tebe nece?!:-devil-:

Poslednja izmena:
nece pa nece. mema na defoltu i opet kuca posle par minuta i na 720. sutra ujutru ide mushteriji, ishchupah je iz makine i chekam drugi gts 512 da se vishe poigram sa sli-em.

Vrh Dno