Šta je novo?

I7 860 vs I7 920

Nikolaus

Slavan
Učlanjen(a)
07.09.2005
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600X
Matična ploča
Asus ROG Strix B550-F Gaming
RAM
2x Kingston HyperX KHX3200C16D4/8GX
GPU
ASRock RX 6600 XT Phantom Gaming
Storage
KINGSTON SHFS37A120G + ....
Zvuk
integrisana
PSU
Chiftec 750w
Kućište
Chiftec big tower
Pregoglah ceo net i ne nadjoh odgovor. Mozda ovde ima ko nesto mudro da prozbori.

Samo da vas ne buni, nije za mene (kamo srece).

prvi je za p55 tj. 1156 podnozje a drugi je za x58 tj. 1366 podnozje i skuplji je kao i ploca za njega :)

sta ti nije jasno? jedan je 1366 soket(920-ka) drugi je 1156(860-ka)...920-ka ima triple channel,dok 860-ka ima dual channel

Pa sta je bolja kupovina. Znam specifikacije, naravno, nego me interesuje sta biste kupili od ova 2 procesora.

Odnos ulozeno-dobijeno, klokovanje, dugorocnost...

Poslednja izmena:
Idi sa 920 jer ne znam koje su cene kod vas ali ovde je 920 jeftiniji. Ne samo sto je jeftiniji, nego zato sto je 1366 chipset a ne 1156.
1366 chipset ti gura 2 x PCI-E x 16 lanes dok 1156 gura 2 x PCI-E 16 @ x8.0, gledajuci na to i GPU ce biti limitovan da gura 100% zbog x8.0 speed PCI-E 16.

Svaka cast za temu ;). Ja bih jedan od ta 2 al ne znam koji:p

Nisam probao i7 920, a na poslu mi je u mashini i7 860. Za procesor sve pohvale - veoma je brz (na default clocku je 1.5 brzi od Q6600 na default clocku pri renderu u 3ds max-u), ne greje se puno (cooler je CM Hyper 212) i sa 8 Gb rama vozi windows 7 x64 sa gomilom otvorenog softvera (3ds max, After Effects, Photoshop, Premiere i josh mnogo chega) bez da shtucne.

Moje mišljenje je da je 1366 viši segment u odnosu na 1156, tako da 920. I sam sam uzeo jedan pre par nedelja,a mogao sam da biram.

Segment? Šta segment? Nisu ovo automobili...

Sa aspekta performansi, OC-a i potrošnje nema neke značajne razlike. Negde je jedan malo bolji, negde drugi... ali razlike su minimalne po svakom pitanju.

Jedina značajna razlika je to što i7-920 ide u socket 1366 i time vam je uz odgovarajuću ploču obezbeđen budući upgrade na Gulftown (6-core procesore), što je za socket 1156 još znak pitanja (možda je "slepa ulica" a možda nije)... S druge strane, socket 1156 ploče su pristupačnije po ceni... to je to.

core i7 920 revision d0. dobijes vrhunski procesor za jeftine pare. sad su i x58 ploce pristupacne po ceni.

pa nije decko postavio temu da bi mu ocitali ono sto pise u specifikacijama ili razlike u cipsetu.
Verovatno su ga razlike u preformansama interesovale.

1366 - futureproof !

a kako nije za tebe kako ocekujesh da ti ljudi bilo sta pametno kazu ? ja bih te recimo pitao 10 pitanja zbog cega neki od ta dva, i sta bi mi odgovorio ?

1366 - futureproof !

a kako nije za tebe kako ocekujesh da ti ljudi bilo sta pametno kazu ? ja bih te recimo pitao 10 pitanja zbog cega neki od ta dva, i sta bi mi odgovorio ?

Ako bi neko od pitanja bilo usmereno za namenu, onda je lako. Racunar bi se prvenstveno koristio za igranje, nista profi. Ako imas jos pitanja navali, ne vidim sto bi te sputavalo to sto racunar nije za mene. Naglasio sam da nije za mene da ne bi bilo: uzmi AMD ili neki treci Intel.

Poslednja izmena:
Idi sa 920 jer ne znam koje su cene kod vas ali ovde je 920 jeftiniji. Ne samo sto je jeftiniji, nego zato sto je 1366 chipset a ne 1156.
1366 chipset ti gura 2 x PCI-E x 16 lanes dok 1156 gura 2 x PCI-E 16 @ x8.0, gledajuci na to i GPU ce biti limitovan da gura 100% zbog x8.0 speed PCI-E 16.

dobro si sve rekao sem sto 1366 i 1156 nije cipset vec socket...cipset za njih je x58 i p55...nije neka prepreka sto je cipset p55 ima jednu 16x i jednu 8x pci-e jer se to ne oseti previse kad stavis 2 graficke u sli ili cross fire...prilikom koriscenja jedne graficke kartice nema nikakve razlike izmedju ta dva cipseta...
sto se teme tice sta da kazem sem da imam i7 920-ku i zadovoljan sam sa njim...mislim da nema bas neke bitne razlike izmedju njega i 860-ke sem sto 860-ka ima veci mnozilac pa je zbog toga na defaul brzini nesto brzi...mislim da nema neke bitne razlike i izmedju triple i dual channel-a

Poslednja izmena:
Ako bi neko od pitanja bilo usmereno za namenu, onda je lako. Racunar bi se prvenstveno koristio za igranje, nista profi. Ako imas jos pitanja navali, ne vidim sto bi te sputavalo to sto racunar nije za mene. Naglasio sam da nije za mene da ne bi bilo: uzmi AMD ili neki treci Intel.

Pa zato sto postoji razlika u ceni/performasama, ali kako si sve vec procitao na net-u onda je prvo pitanje - koliko ima para za to planinarenje...

Ako je za igranje onda bi i q9550 i 5850 bili dovoljni ili amd 965 c3 i 5850...i to da se naigra na 24" monitoru koliko volish...

Pa zato sto postoji razlika u ceni/performasama, ali kako si sve vec procitao na net-u onda je prvo pitanje - koliko ima para za to planinarenje...

Ako je za igranje onda bi i q9550 i 5850 bili dovoljni ili amd 965 c3 i 5850...i to da se naigra na 24" monitoru koliko volish...

Bas zbog ovakvih postova i nisam napominjao namenu. Pricamo o 2 procesora iz naslova teme, nizi segment ponude coveka ne interesuje.

Nije bas sve tako ...
Kod x58 ploca podrska za SLI i CrossFire zavisi prvenstveno od cene ploce.
Jeftinije ploce recimo nemaju mogucnost za nVidia SLI
i nemaj mogucnost za x16-x16 CrossFire, vec samo x8-x8

Kod p55 Chipseta, PCIe linije za grafiku idu direktno iz procesora i ima ih 16 ukupno
Bilo koja single kartica ce raditi kao x16, dok ce dve ATi kartice recimo raditi
u x8-x8 CrossFire rezimu.
SLI je podrzan samo kod skupljih P55 ploca.

Poslednja izmena:
Covek ima para i ne interesuje ga best buy konfa vec best that money can buy iako ce je koristiti uglavnom za igre i zeli INTEL-a i to je to. ja bi isao na i7 920 D0 1366 zbog buduceg upgrade-a na sestojezgricne procesore. :wave:

pazi, ako ti drugar nije kloker mozda i ima neke logike uzeti 860u odnosu na 920 jer radi na 2.8 a 920ica na 2.66......u suprotnom neka uzme 920

Ovako sam nekada ja ( tj. moj cale) kupovao ATARI 1040 STE.
Kao treba mi taj 8-bitni PCM ili sta je vec bilo...
A svi mi lijepo rekli da uzmem AMIGA 500. :d

Tako je i ovde, a moglo bi se ustediti para jer je konfa za igre.
Posto pare nisu problem, sto da uzima i7 920? Odma' na 960 ;)

Pa ne moze 960 zato sto on pita izmedju 920 i 860..

I zasto da trosimo ili stedimo tudji novac kada mu se svrha ne zna...komp za igranje..

bolje da ne otvaram ovakve teme..

Nisam probao i7 920, a na poslu mi je u mashini i7 860. Za procesor sve pohvale - veoma je brz (na default clocku je 1.5 brzi od Q6600 na default clocku pri renderu u 3ds max-u), ne greje se puno (cooler je CM Hyper 212) i sa 8 Gb rama vozi windows 7 x64 sa gomilom otvorenog softvera (3ds max, After Effects, Photoshop, Premiere i josh mnogo chega) bez da shtucne.

"Bez da stucne" je trebao i Q6600? Iii je stucao? 8GB je dovoljno da ne stuca. Imas 8 bucketa u renderu? VR? MR?

Pazi, Q6600 isto radi "bez da shtucne", ali je mashina sa 860 definitivno zivahnija :) I da, imam 8 bucketa u Vray, Mental Ray i Final Render-u, shto je zaista super.

Ako im je cena bliska , onda i 920 i pusti filozofiju, a ako ti pare nisu problem, 920 ili nesto jos jace..

Uzmi onaj za koji imas novca i tacka. Koji god da kupis, uzeces zastarelu stvar, jer se ne zna sta je iza coska od cpu-a. Ja sam ti tipican primer, jer sam sve mogao lepo da teram i sa [email protected]. Ali.
Marketing i orkestrirani benchmarci cine cuda.

Uzmi onaj za koji imas novca i tacka. Koji god da kupis, uzeces zastarelu stvar, jer se ne zna sta je iza coska od cpu-a. Ja sam ti tipican primer, jer sam sve mogao lepo da teram i sa [email protected]. Ali.
Marketing i orkestrirani benchmarci cine cuda.

Mudro zboris :Klanjanje

Vrh Dno