Šta je novo?

i7 4770k vs i5 4670k

face

Čuven
Učlanjen(a)
06.05.2002
Poena
650
Dakle dilema je izmedju ova 2 procesa i jedino zasto se dvoumim je dal se isplati uzeti i7 zbog nadolazecih igara i da li u bf4 ima neke razlike i7 vs i5? Po netu po obicaju pise ko sta hoce, mada vidim da je dominantnije da za igre pre i5 jer i7 ne doprinosi nista za 90e vecu cenu.

I7 doprinosi i te kako, samo nema jos potrebe za njim kada je gejming u pitanju.. Bolje je uloziti razliku u jacu grafiku. i7 prvenstveno bolje i brze radi u multitaskingu i 3D aplikacijama, rendetingu... Za igranje je cisto bacanje para..

Pa to samo me za gaming i zanima. Od ostalog koristim samo office i za to imam laptop. Ali da li ce i7 biti bacanje para i za bf4 i buduce igre?

Hoce. Kao sto je underground rekao, razliku ulozi u grafiku, za gaming se daleko vise isplati. Za gaming ti je i5 4670k dovoljan za sledece 3-4 godine minimum da ne osetis razliku u odnosu na brze procesore.

Za gaming ti je i5 4670k dovoljan za sledece 3-4 godine minimum da ne osetis razliku u odnosu na brze procesore.

a da li neko daje GARANCIJE(mozda neki nas prodavac hardwera) za ovakve tvrdnje?..:)

jos se nisu pojavile igre,tj PC portovi sa novih konzola,pa da se vidi da li njima treba vise jezgara ili sirova procesorska brzina....

imas gomilu ljudi ovde na forumu koji imaju cak i po 3 do 4 generacije starijih procesora i sve igre im rade normalno, samo dobar gpu i dovoljan cpu koji nece praviti bottleneck. onaj ko misli da za gejming treba i7 je lud xD

a da li neko daje GARANCIJE(mozda neki nas prodavac hardwera) za ovakve tvrdnje?..:)

jos se nisu pojavile igre,tj PC portovi sa novih konzola,pa da se vidi da li njima treba vise jezgara ili sirova procesorska brzina....

i5 4670K za igre, bez razmisljanja.

A sto se tice tih "nadolazecih" naslova, veruj mi da nece biti nista specijano zahtevniji od Crysis 3 ili novog Metro-a. Vec sad imas igre koje koriste do 8 thread-a i opet 4670k ne zaostaje za 4770k (a i 4930/4960 procesorima) jer ima 4 prejaka jezgra, a tek kad se overkloluje, da ne pricam. AMD tu naravno nema sta da trazi. FX8350 na 5Ghz je opet ispod 4670k i to na default-u. Tako da se u vezi procesora ne brini nego gledaj graficke.

imas gomilu ljudi ovde na forumu koji imaju cak i po 3 do 4 generacije starijih procesora i sve igre im rade normalno, samo dobar gpu i dovoljan cpu koji nece praviti bottleneck. onaj ko misli da za gejming treba i7 je lud xD

he,pa u tome je problem,tj koji je to DOVOLJAN CPU koji nece praviti bottleneck....:)

evo npr ja sam jedan od te gomile ljudi koji trenutno koristi intelov quad Q9400,cpu star bas kako kazes 3-4 generacije i pre neke 3-4 godine je bio bas ono sto je sada i5 4670,tj prava zverka...

ali rekao bih da bilo koja graf kartica novija i jaca od ATI 6850,6870 ili nvide GTX560 bi bila bottleneck za ovaj cpu......a pazi koliko su stare te kartice,po 2-3 godine......ove bas novije igre(iz 2013,pa i iz 2012 godine) nema sanse da rade sa nekim visim FPS-om na vecim setovanjima od medium u full HD rezoluciji.......tako da mi se ne isplati da kupujem samo novu graf karticu,vec moram da uzmem i novu plocu i CPU...

ja bih bio oprezan sa tim izjavama kako ce danasnji i5 4670 bez problema moci da gura sve igre naredne 3-4 godine,tj nece predstavljati problem nijednoj graf kartici koja ce se pojaviti naredne 3-4 godine.......mislim,bilo bi super da bude tako(jer cu i sam najverovatnije kupiti taj CPU),ali sumnjam u to...

Poslednja izmena:
Vec sad imas igre koje koriste do 8 thread-a i opet 4670k ne zaostaje za 4770k (a i 4930/4960 procesorima) jer ima 4 prejaka jezgra, a tek kad se overkloluje, da ne pricam.

pa 4670k bas i nije neki sampion sto se tice overkloka,nazalost......ni sa sada,a sumnjam da ce mu ta ogranicena sposobnost klokovanja nesto pomoci u narednim godinama...

nego,kako je vise puta spomenuto na ovim forumima,mozda je bolji izbor i5 4670 bez K,nego taj "overklokerski" model sa K oznakom.....jer je taj K namerno nesto(ciganski) osakacen od strane Intela....zaboravih detalje,ali koga zanima neka potrazi....

he,pa u tome je problem,tj koji je to DOVOLJAN CPU koji nece praviti bottleneck....:)

evo npr ja sam jedan od te gomile ljudi koji trenutno koristi intelov quad Q9400,cpu star bas kako kazes 3-4 generacije i pre neke 3-4 godine je bio bas ono sto je sada i5 4670,tj prava zverka...

ali rekao bih da bilo koja graf kartica novija i jaca od ATI 6850,6870 ili nvide GTX560 bi bila bottleneck za ovaj cpu......a pazi koliko su stare te kartice,po 2-3 godine......ove bas novije igre(iz 2013,pa i iz 2012 godine) nema sanse da rade sa nekim visim FPS-om na vecim setovanjima od medium u full HD rezoluciji.......tako da mi se ne isplati da kupujem samo novu graf karticu,vec moram da uzmem i novu plocu i CPU...

ja bih bio oprezan sa tim izjavama kako ce danasnji i5 4670 bez problema moci da gura sve igre naredne 3-4 godine,tj nece predstavljati problem nijednoj graf kartici koja ce se pojaviti naredne 3-4 godine.......mislim,bilo bi super da bude tako(jer cu i sam najverovatnije kupiti taj CPU),ali sumnjam u to...

Pa pazi, tvoj CPU je star vec 5 godina, a i radi na prilicno niskom taktu..... Malo ga "podigni" i neces imati problema:)

Pa pazi, tvoj CPU je star vec 5 godina, a i radi na prilicno niskom taktu..... Malo ga "podigni" i neces imati problema:)

radi na 3 GHz,ali ne znaci ni to nesto posebno....tj pomaze mi u npr mojoj omiljenoj igri Skyrim,ali ako bih zavrteo neku noviju i zahtevniju igru iz 2012-2013 godine(ili ako bih Skyrim nafilovao zahtevnom grafickim modovima),sve bi mi jedno bilo da li radi na 2.66 ili 3 Ghz,tj igre bi radile sa malim fremrejtom na npr high podesavanjima

i ne zaboravite da ce u naredne 3-4 godine rezolucija monitora 2.5K ili 4 K postati neki manje vise standard....a vidite koliko danasnje high end kartice ostvaruju FPS-ova u 4K rezoluciji...:).....tako da ce izlaziti OHOHO novih kartica i CPU-uova u narednih 4-5 godina da se prilagode tim novim grafickim standardima

slazem se, bas sam ovih dana nesto testirao gaming na GTX660 kartici i starim procesorima (ne pitajte zasto xD). Sve ispod E8500 ga gusi i to dosta ali opet to su dualcore procesori. Sa Q6600 na 3GHz igre tipa metro LL i crysis 3 su poletele tipa i 20-25 fpsa vise, sa Q9300 na 3,4GHz nekih 2-5fps-a vise od Q6600 iliti neznatno. Sa i5 3470 fps je skocio od 25-35fps u odnosu na eXXX i nekih 10-15FPS u odnosu na Q6600, kao sto procitah ovde negde na forumu nije Q6600 jos za bacanje :D. Nisam jos testirao sa haswell-om ali se nadam da cu uskoro. Zao mi je samo sto nisam sacuvao rezultate jer sam to vise radio za sebe ali vidim da moze i drugima koristiti ali otprilike to su ti rezultati.

pa 4670k bas i nije neki sampion sto se tice overkloka,nazalost......ni sa sada,a sumnjam da ce mu ta ogranicena sposobnost klokovanja nesto pomoci u narednim godinama...

nego,kako je vise puta spomenuto na ovim forumima,mozda je bolji izbor i5 4670 bez K,nego taj "overklokerski" model sa K oznakom.....jer je taj K namerno nesto(ciganski) osakacen od strane Intela....zaboravih detalje,ali koga zanima neka potrazi....

Nije sampion ali moze da ide na 4.5Ghz bez problema. Termalnih problema vise ima i7 4770k koji neretko posustane i na 4,4Ghz.

K model nije osakacen, i izbacene su stavke koje tebi nece trebati (virtualizacija, vPro zastita, TSX...). I ok je dvoumljenje izmedju ta dva procesora jer overklok ne znaci trenutno mnogo, ali ce kasnije znaciti. I razlika u ceni je smesna (10e), pa mislim da vredi doplate.

I ne obaziri se preterano na retrospektivu i performanse C2Q procesora, jer su onda skokovi bili veci nego ovi danasnji. Poslednji takav skok je bio sa Yorkfield-a na Nehalema (mada ni sa Nehalema to Sandy nije bio tako mali), a ovo danas je smesno sta rade. Ko ima Sandy Bridge danas, taj ne mora ni planirati upgrade jer su benefiti nikakvi (Overklok potencijal taman potrepi jacinu IPC-a, pa to dodje na isto).

Pa s'toga mislim da ako danas uzmes Haswell-a, neces ga morati menjati 3-4 godine sigurno i tesko da ces izgubiti bilo sta u performansama.

Poslednja izmena:

A kako zamisljas da ta "garancija" izgleda? Overena u Ustavnom sudu ili kako? Od strane Pere iz MixDonNEtBox racunara iz radnje u haustoru?
Ja ne mogu da ti garantujem ni da ce sutra Sunce izici na istoku, a ti trazis garanciju za ovo, smesno malo zar ne?
....
Detaljnom analizom stanja na trzistu mozes doci do vrlo preciznih predvidjanja sta ce se i kako desavati, al samo ako izbacis emocije, tj sta bi ti hteo i voleo, najocevidniji primer je recimo
talambasanje sa cenama memorije i HDDova, svi su znali da ce to tako biti, i tako je i bilo.
Isto je i za Haswella, ja sam od starta znao da je to mrkva na dugom stapu, ko nema nista, dobar je, al ko ima 2600K, imace ga jos dugo po svemu sudeci.
....
Primer:
GAMERI, recimo kako bi trebalo to sto mi nemamo para to je drugo
CPU - 3 godine/ GPU - 1-2 godine

3D/CAD/CDD
CPU - 1-2 godine/ GPU 2-3-5 godina

Poslednja izmena:
A kako zamisljas da ta "garancija" izgleda? Overena u Ustavnom sudu ili kako? Od strane Pere iz MixDonNEtBox racunara iz radnje u haustoru?

pa kako nisi shvatio da je to bilo IRONICNO pitanje?

bas iz razloga sto mislim da iz danasnje perspektive tesko moze tako opusteno da se tvrdi kako ce danasnji CPU-uovi moci bez problema da nose igre narednih 3-4-5 godina.....

uostalom,videcemo sta ce biti....eto vec za pocetak,kako ce se danasnji mid i high cpu-ovi i gpu-ovi nositi sa 2,5 k i 4 k rezolucijom :)

^^^^
I nisam, iskreno, mislio sam da si ozbiljan, stvarno, bez sale.
Recimo, slicnu vagu u glavi sam ja imao za 2600K<>3930K, i procenio sam da ce X79/2011 trajati bas dugo, i eto pokazalo se tacnim, + podrska za 64GB rama, nebitno...
...
Ma niko ti ne moze dati garanciju nizasta, vidis kakvo je vreme, ljudi su odlagali upgrade zbog haswella po 6-9 meseci, i pogresili zesce, ima bezbroj primera...

Nazad
Vrh Dno