Šta je novo?

i7 3770 overclocking i turbo mod ?

Borko

Čuven
Učlanjen(a)
20.02.2001
Poena
630
Kad se kaže da je i7 3770K overclockovan na 4.5 ili 4.8 GHz, šta to konkretno znači. Po defaultu on radi na 3.5 GHz, a Turbo Boost ga podiže do 3.9 GHz. Ako je overklokovan na 4.5 GHz, da li se to onda odnosi na idle ili na full load ?. Ako je to u mirovanju na koliko ga onda diže Turbo Boost ? Da li na 5 GHz ? Koje su radne temperature i7 3770K koji nije overklokovan (znači default) pri full loadu ?

Takođe, da li mu se na defaultu clock spušta i ispod 3.5 GHz ?

to znaci da teras procesor da radi na vecoj frekvenciji nego sto je dizajniran da radi(overklok). najcesce, da bi uspeo to, potrebno je da procesoru das vise napona, sto povlaci i vecu potrosnju struje i zagrevanje istog, te je potrebno i malo kvalitetnije hladjenje, da ga temperatura ne bi unistila(degradacija ili crkavanje).
ne-overklokovan 3770k radi na 3.5ghz, a turbo ga po potrebi podize na 3.9. ako zelis bolje performanse, brzi rad, mozes ga overklokovati onoliko koliko ti temperature i cip dozvoljavaju.
temperatura procesora ce zavisiti od hladjenja koje koristis, i naravno od temperature u sobi u kojoj je.
na default-u, klok moze da se spusta ispod 3.5, ukoliko je u bios-u ukljucena opcija eist(enhanced intel speedstep technology), koja sama obaa takt na gigaherc i nesto, kad procesor nije pod zauzecem, radi manje potrosnje struje, manjeg grejanja i duzeg radnog veka procesora.

OK znam ja šta je overklok i šta treba za to. Nisam bio precizan pa da preformulišem pitanje.

i7-3770K radi po defaultu na 3.5 GHz, a turbo ga diže po potrebi do 3.9 GHz. Čitao sam da ga overklokuju na 4.5 ili 4.8 GHz. Kada kažu da je overklokovan na 4.5, da li se to odnosi na full load ?
Da li onda i za tu frekvencu važi turbo boost koji bi dalje (po potrebi) podizao takt iznad 4.5 ?

Kolike su najčešće temperature za 3770 na defaultu za idle i pod punim opterećenjem ?

Da bi ga klokovao na 4.5-4.8 turbo boost ces morati da iskljucis.
Moze da ti konstantno bude klok na 4.5-4.8, bilo da je u idlle ili full load-u, a moze da i da ti skace i obara klok po potrebi, kad je opterecen radi na 4.5-4.8 a kada je u idlle radi na ~1.6 sa mnogo manjim naponom.

Moze da ti konstantno bude klok na 4.5-4.8, bilo da je u idlle ili full load-u, a moze da i da ti skace i obara klok po potrebi, kad je opterecen radi na 4.5-4.8 a kada je u idlle radi na ~1.6 sa mnogo manjim naponom.

Hvala, upravo sam ovo pitao. Ostaje jedino pitanje kolike su temperature uz ukljucen EIST i C1E. U idleu je valjda hladan (koliko ?), a na 4.5 u full loadu do koliko ide sa malo boljim coolerom ?

Niko ti to ne moze reci. Sve zavisi od mnogo faktora:
Kakav ti primerak procesora zapadne, kakav kuler koristis, koliko ti je provetreno kuciste, kakva ti je temperatura u kojoj se racunar nalazi...

Evo ti recimo primer mog Core i5 3570K.
Držim ga na 102 MHz * 16. U idle-u mu je klok 1632 MHz, dok kada se optereti ide na 4182 MHz.

Ček ček, zašto da gasi turbo boost?!?
Pa ja moj klokujem na 4.6 i dalje preko turbo množioca, baš kao i većina!

A ako hoće da i voltaža šeta kao na default-u, treba voltažu preko ofseta a ne fiksnu..

Da se nadovezem na ovu temu! Da li moze i7 3770 non k da se klokuje minimalno na nekoj dobroj p67 konkretno "sabertooth p67" ploci! Da se fixira turbo frekvencija da stalno drzi 3.9ghz!?

Moze preko tubro moda, dva jezgra da idu na 4,3, tri na 4,2, a 4 na 4,1ghz.
ja sam 2600 tako overklokovao samo sto on ima nize taktove, jedno jezgro na 4,2, dva na 4,1, tri na 4,0, a 4 na 3,9ghz i to sve full stabilno bez dizanja napona.
A sto se fiksiranja tice moze i to al na 3,7ghza.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno