Šta je novo?

i5 6500 VS i5 6600K

B-ZiGER

Slavan
Učlanjen(a)
29.08.2007
Poena
379
E ovako dilema je tu znam da je 6600K bolji cpu i da moze da se OC na 4.6ghz lagano itd... ali budzet je problem.

Uzeo bi sve preko KP iz Madjarske i dobio sam sledece cene.

i5 6500 - 187eu
O da i trilema i5 6600 non K - 210eu OMG
i5 6600K - 265eu - Mada drug koji ga je uzeo pre par dana bi mi ga dao za 240eu
8gb Hyper X - 52eu
Mb ukoliko idem na 6500 - ASRock B150M PRO4 LGA1151 -70 do 80eu ili GA-B150M-DS3H (B150 chipset)
ili ukoliko idem na 6600K zbog OC a mora Z170 - ASROCK Z170M Pro4S 110eu.Može i neki Asus ili Gigabyte za 120eu da se iskopa.

Razlika je i5 6500 set 319eu VS i5 6600K set 402eu.

Uzeo sam gornje cene i cenu od druga za 6600K ovako bi bilo 427eu. Dali stvarno vredi ta razlika u ceni i dal jos uvek da se strpim za 6600K pošto još nemam dovoljno novca za taj setup dok 6500 i5 set bi mogao odma da pazarim.
Šta mislite o pločama i konkretno o razlici o CPU ovima.

Da Čitao sam da 6500 može da se malo OC uz pomož BLCK kloka ali opet za to mora Z170 chipset. :wall:

Komp uzimam na duge staze Ovaj Thuban je kod mene skoro pa 5god i radi savršeno i dalje ali mislim da je vreme da ga zamenim.

Poslednja izmena:
Ako komp uzimas na duze staze uvek se vise isplati uzeti otkljucane verzije procesora, jer mozes da ga kloknes za jos 30+%. Sto ce reci furace jos 2 godine duze barem nego zakljucana verzija.

meni je to sve iskreno preskupo jos,najvise zbog ploca,a skajlejk nista narocito nije doneo.lagano za te pare mozes da nadjes haski zakljucan i7 ili otkljucan i5 sa mnogo boljom plocom.

Cek cek da dodje DX12, onda nema sanse da bude barem dve godine duze. :d
Ne znam cime se bavis, ali ako je za igre, onda ti je nebitno - graficka ce uvek biti bitnija od takta procesora. A svi dobro znamo da ti intelovi procesori jos duuugo nece biti bottleneck za sadasnje-buduce non SLI masine. ;)

Tih ~100 evra razlike pametnije usmeriti na jacu graficku, jos rama, SSD, ili sta god ti treba...

meni je to sve iskreno preskupo jos,najvise zbog ploca,a skajlejk nista narocito nije doneo.lagano za te pare mozes da nadjes haski zakljucan i7 ili otkljucan i5 sa mnogo boljom plocom.

+1 za zakljucani i7 Haswell. E, on bi mogao 2+ godine duze da potraje.

Veruj mi trazio danima ili se proda za sekund ili ljudi traže neke bolesne cene.
Pa imam i ovu ponudu ali je ploca bzv. Ploca - GIGABYTE GA-H110M-S2H - 60e za budzet buy je ok ali mi ne odgovara zbog malo sata konektora i malo USB ova.

Bavim se totalno sporednim poslom, nije komp za work nego za pležur :p
Komp je za multimediju(net,filmovi i igre). Pa i ja se vodim tom politikom da tih 100eu ne bacim zato sam i otvorio temu da čujem mišljenja.Inače skačem sa Thubana na i5. Pa i u tome imam neki Eu kad ga budem prodao.

Poslednja izmena:
Haswell se naravno isplati vise, a visak ulozis u graficku, plus ne moras da kupujes nov ram.
Ovo je cisto bilo izmedju ova dva izbora, ako je vec resio da ide na Skylake.

btw. ne znam sto mislite da ce taj haswell i7 biti ista bolji u igrama nego i5 skylake. HT bi u teoriji trebalo da bude prilicno beskoristan u DX12 koji vec radi ono sto i HT, bolje iskoriscava postojecu snagu procesora.
Do sada je HT to uspevao tako sto je dugacke thread-ove DX11-ice delio na dva, a DX12 skracuje doticne, pa ne bi trebalo da bude neke koristi od HT-a.

Veruj mi trazio danima ili se proda za sekund ili ljudi traže neke bolesne cene.
Pa imam i ovu ponudu ali je ploca bzv. Ploca - GIGABYTE GA-H110M-S2H - 60e za budzet buy je ok ali mi ne odgovara zbog malo sata konektora i malo USB ova.

Komp je za multimediju(net,filmovi i igre). Pa i ja se vodim tom politikom da tih 100eu ne bacim zato sam i otvorio temu da čujem mišljenja.Inače skačem sa Thubana na i5. Pa i u tome imam neki Eu kad ga budem prodao.

Sta god da uzmes, bice pravo osvezenje nakon Phenoma. :)

Haswell se naravno isplati vise, a visak ulozis u graficku, plus ne moras da kupujes nov ram.
Ovo je cisto bilo izmedju ova dva izbora, ako je vec resio da ide na Skylake.

btw. ne znam sto mislite da ce taj haswell i7 biti ista bolji u igrama nego i5 skylake. HT bi u teoriji trebalo da bude prilicno beskoristan u DX12 koji vec radi ono sto i HT, bolje iskoriscava postojecu snagu procesora.
Do sada je HT to uspevao tako sto je dugacke thread-ove DX11-ice delio na dva, a DX12 skracuje doticne, pa ne bi trebalo da bude neke koristi od HT-a.

Onda ce biti koristi u nekom trenutku u buducnosti, kad-tad, nema sanse da ne bude. DX ili ne.

A i onih par DX10-11 naslova sto imaju benefit...mozda covek odigra.

Poslednja izmena:

Pa kupi običan Haswell i5 (~160e) i B85 (G1.Sniper B5/6, oko 90e verovatno) sa DDR3, što bi trošio više para. DDR4 ionako ima smisla tek na 2666+MHz.

Najgore što kad juriš Haski nov i5 4690K se kreće kod Madjara oko 185 eu a kod naših traže 220eu lagano. Pa za 20eu imam 6600K. A niko neće da da 4690k polovan za 150eu a i ako se pojavi ode kao hleba u toku bombardovanja.:p

Pazi ovo 4690K za 185eu da uzmem i neku korektnu MB lupam sada cifru neku oko 70-80eu to mu dodje opet. 265eu. to mu dodje isto što i i5 6500 i MB +- 10eu. Memorija nije skupa 8gb DDR4 - 2400mhz je 52eu to ni negledam kao neki trošak a prodaću ovu moju tako da mu to dodje trange frange.

Sve se svodi na isto kako god okreneš jedino što bi 4690K moga da OC dok ovo ne bi.

Kad ste se vec zaredjali...

...ja bih na njegovom mestu
prodao 1055T + M4A77TD PRO + R9 280X,
dodao 260~290 evra,
pazario i5 4460 + H81/B85 + GTX970

:d

Poslednja izmena:
cim nije kristalno jasna situacija sta kupiti znaci da:

1. sta god da se kupi nece da se pogresi, ili
2. ne treba nista dirati dok se ne pojavi ocigledna kupovina

ja bih sacekao kraj sledece godine Zen da vidim kakav je a i Skylake naslednika pa ce onda mozda biti laksi izbor. masina ovakva kakva je nije top notch ali je daleko od toga da je neupotrebljiva. ipak, ako svrbe pare ja bih samo stavio na taj setup GTX970 sa 150e doplate i cekao kraj sledece godine igrajuci igre na max do tada.

Stavis r9 290x przis sve ma na 30 fps :)

Samo kratko da upadnem da pitam nešto, i7-4790K, kakav je cooler koji dođe uz njega? Dolazi cooler uz njega? Ako dolazi kako radi sa njim? Znači bez overkloka prije svega. A ako bi bilo overkloka, makar malog, da li može sa stock coolerom? Poređenja radi koliko se grije taj i7 u odnosu na moj sadašnji Q9550 (TDP znam da je malo manji, 88W u odnosu na 95W)?

Prijatelji nabavljaju i7-6700K, da li on (Slylake) dolazi sa coolerom? Mada koliko vidim planiraju uzeti neki Hyper 212 EVO cooler.

P.S.
Nikako mi nije jasno kako ova sekcija foruma ima ovako malo tema.

jer se automatski brisu posle nekog vremena.intel boks kuleri su sasvim adekvatni za stock i neko bazicno igranje sa mnoziocem.problem su veci naponi zbog uzasnog IHS-a,zato je uobicajena praksa medju klokerima da se skalpiraju i lapuju.

Vrh Dno