Šta je novo?

i5 2500k vs i5 4460

dowlamen

Cenjen
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poena
169
Koji cpu od ova dva pomenuta je bolji generalno za gaming?
Otvorio sam ovu temu kao poredjenje ova dva procesora jer su po meni i mnogima bang for buck resenja!

U mnogim "sta da kupim" temama best buy cpu odnos cena/performanse je i5 4460 ,a i5 2500k je takodje dobar ali se dobre maticne ploce teze nalaze po realnoj ceni koje omogucavaju oc... tako da sandy bridge uslovno receno i nije best buy!

Stoga zazmurimo na lovu koju smo "pljunuli" na dobru plojku za sandy i aftermarket kuler.. i recimo da su ispunjeni uslovi za oc i5 2500k ! ..da li ce takav i5 2500k imati slicne ili bolje performanse u odnosu na danasnji po mnogima best buy i5 4460 u igrama kao sto su gta V i bf4 ,crysis 3 i ostalim AAA naslovima ?

Da napomenem jos par stvari : posto gaming naravno dosta zavisi i od graficke i ostalih komponenti ..recimo da oba cpu-a treba da iskoriste maximum iz neke graficke tipa
- srednji segment - r9 380x
- visoki segment - gtx 980ti
Da li ce oba izvuci max iz njih i moze li se sandy tako kloknut bolje snaci u iskoriscenosti grafike od haskija koji ima bolji ipc ,ali ogranicenim na stock podesavanjima!

Nema mnogo uporednih testova ova dva cpua na netu stoga ovde postavljam temu,Izvinjavam se ako je tema na podforumu gde joj nije mesto ili ako vec postoji slicna..jest postoji ona tema "da li je vreme za promeni procesora ko ima 2500k" ali ta tema je nekako vec otisla u off i ne pogadja bas u sustinu onoga sta bih zeleo znati!

izvrteo sam prime 2 sata ,,temperature su po jezgrima -- 65c 71c 72c 68c !!! voltaza je 1.380v ,,frekvencija 4.5ghz,,,sad cu polako da spustam voltazu dok ne naidjem na zid!!! pa da nadjem odgovarujucu za svaki dan!! srecno :)

AKo govorimo cisto sa strane performansi mislim da je i5 2500K na 4.2GHz u nivou i5 4460.
Na 4.5ghz i vecim taktovima trebao bi biti brzi nisu to bog zna kakve razlike ali ako se gleda cisto sa strane perfromansi mislim da tako stoje stvari.

Sad isplativost ploce i to dalo bi se diskutovati, recimo ne vidim poentu Z97 ploce i zakljucan i5 4460 ako vec uzimas z97 isprsi se i uzmi K procesor i gotovo.

A ova kombinacija ?
Matična ploča: ASUS P8Z77-V LX, Intel Z77 (Panther Point DH)
Procesor: Intel Core i5-3330, 3.00 GHz
Cpu boost 3,2 GHz.

Koliko je to dobra opcija za igre (FullHD, High settings) ?

Dobio sam za bas male pare :).

Koju graficku upariti sa tim ?

Odlicna kombinacija.

Sad ti se trenutno ne isplati uzimati jaku graficku. Za mesec dana ce biti dostupna RX 480, bice bolja od GTX970, a kostace manje od 250 evra.

odlicna,imas opciju za 3,4ghz na svim jezgrima bez bclk-a,uz bclk realno je ocekivati jos bar +100mhz ali nema pravila,zavisi od previse faktora.uz malo srece mozda na kraju bude stabilan i max multi tj 36 35 35 34 +tih 100nak mhz putem bclk-a u prevodu oko 3700mhz na bustu uz minimalnu frekvenciju od 3500mhz.mislim da ta ploca nema opciju za kucanje max multija (da ti sva jezgra rade na max dopustenom multiju u tvom slucaju 36) ali realno,nema neke razlike,ajvisa na 3,5ghz je sasvim dovoljan za skoro apsolutno sve sto postoji trenutno.

svo to akanje bi trebalo da bude izvodljivo cak i sa andervoltom (ako me dobro secanje sluzi ajvisa moze na 3,5ghz na nekih 1,175v najopustenije,verovatno i manje) u prevodu i boks kuler ce da zavrsi posao.

mozes komotno da furas na tome koju god graficku mozes da priustis,ali poprilicno na fluidnosti (tj min fps-u) bi pomogla ozbiljna ddr3 memara na 2400mhz (pozeljno cl11 bar) a kako je ddr3 i takav smesno jeftin,ja to ne bih propustio da dobudzim.

za 1080p i dalje je kralj 970gtx,a ako nemas para onda bih pojurio 290(x) sa nekakvom garancijom.i to ako bas nemas strpljenja da cekas 480 radeona,najnezgodnije vreme si izabrao za kupovinu karte.a ako uopste to nije tvoj prajs point,za 1080p ispod 270(7870) nemas kud danas da ides (vec ima par igara koje nemere da izgura kako treba u 1080p),eventualno 7790/260x ako naleti za tepsiju ribe,ja je danas ne bih platio preko 40tak evra...

i dalje dok ne izadje 480 radeon vazi standardna progresija gpu-eva po prajs pointu kod nas dakle od 7790/260x pa 7870/270(x) pa 280x (ne bih se u 2016toj mlatio za 7970,izakano je to do maksimuma),pa 290(x) pa 970gtx.preko toga nema potrebe za 1080p tj ako vec imas tolike novce,pre bih gledao da ulazem u 2k ozbiljan monitor + 290x ili ako se bas bas ima toliko para malo gubi poentu budzenje ajvi bridza preko toga. :)

Hvala puno na brzim odgovorima :).

Imam ja novce :), al ne daje mi se previse, nisam bas toliko zagrizeni gamer kao pre 10-tak godina i ranije :).

Nije mi hitno, onda cu sacekati tog Radeona 480X, znači to je best buy u najavi :) ?

Imam 2x 4GB DDR3 1600MHz, dobicu boljitak vidljivi ako predjem na 2400MHz ?

Btw, ovaj 1155 komplet me je ispao tako da cu preci sa FM1 kompleta sa Athlon A8 3870K X4 na taj i5 bez doplate :).

Jos jedna stvar, kuler.

Na ovom Athlonu mom imam CM Hyper 212, mislim da nije EVO.
Ne znam dal sam dobio kacenje za S1155.

U slučaju da mi treba kuler, sta je dobra opcija za 20-tak evra.
Necu juriti ludacke oc domete, mozda gore sto je napisano 3,4 - 3,5 GHz.

pa rekoh ti,to uz malo srece ce da radi i andervoltovano a to bi mogao da hladis i sa promajom.boks kuler sasvim dovoljan.a ako nadjes to kacenje,temperature ce biti presmesne.sto se tice RAM-a,prvo rece da hoces sve igre na high,sad da nisi hardkor gejmer. :) u sustini u dosta novijih naslova bar min fps ima jako velikih benefita od brze memorije na 1155 platformi,pa nije zgoreg ako planiras da vrtis npr witcher III,gta V itd da dobudzis ram,posto bi te prodaja postojeceg i kupovina novih 8gb ispala na kraju sitno.

sto se tice cekanja 480tice,nema garancija,za sad deluje sve jako lepo,ali nikad se ne zna dok zapravo ne izadje.ono sto je sigurno je da ce novi radeoni da poguraju cene svih gpu-eva koji tebi mogu biti interesantni dole.ja licno da sam na tvom mestu bih uzeo neku jeftiniju kartu na oglasima i provrteo mozda ono malo starije sto nisi stigao da lepo i komforno predjes usput cekajuci radeone.kao sto rekoh,ispod 7790/260x se ne isplati,a ako je povoljno nadjes (do 50e maks) neces prakticno nista izgubiti kasnijom prodajom.ako imas love,7850/7870/270(x) takodje nije suluda investicija,mogu da se nadju i za manje od 90tak e,a tesko da ce toj karti znacajno padati cena.to ti vec otvara mogucnost da ugodno igras i gtav,fallout 4...

biLA JE B3,,ALI MI JE SPALILA RAM MEMORIJU JER NIJE HTELA DA POSTUJE EKRAN,,I ODJEDNOM KAD JE POSTOVALA DALA JE VELIKE VOLTAZE ,,, sama je poedesila 104.00 bclk ,1.70v ddr , 1960 mhz !!! odma sam je liferovao!!! na kraju mi je i sprzila hard disk,,a ssd i jos jedan hdd mi radili u isto vreme bez problema!!! ram je bio crucial ballistix 16gb ddr3 1600 mhz cl8

Uh jako je lepo ova nova ploca, svaka cast na izboru. A sta si uradio sa Sabljarkom? Prodao ili?

A ploca je pcela ubica..zver! Nju sam nasao za 10 tepsija ribe..mmm sad cu i7 3770k da pazarim ako nadjem po fer ceni..i da lajferujem i5..lepota..mada eto izvrteo sam far cry 4 ---full hd 1080p na ultra sve..i stock brzine cpu i gpu ..60fps skoro uvek..nekad retko dotakne 45fps,ali retko..sad cu da kloknem i5 pa da vidim potencijalne dobitke u fc4

tuzno iskreno za tu plocu i kuler bi bio zakljucan cpu,posto igras i klokujes samim tim nikakve koristi nemas od HT-a ne bacaj pare na i7,lepo naganjaj 3570k,ponesi kod demiosa ili nekog da ga skalpira i odvrni ga koliko moze.+4 max multi moze na svemu,skoro je na oglasima bila z68 mATX iz nekog shuttle-a za tipa 4000 din,sasvim dovoljno za tu akciju.

imam z77x ,,ne treba mi sad i z68 koja je uistinu naravno dovoljna za tu akciju,kako ne bi bila i ova moja dovoljna :) ee auh pa i i7 2600 jeste da ,ali i7 3770 mi bolje zvuci i turbo za 100mhz visa frekvencija!!! a krecu se od 140 do 170 eur ..ovaj i5 2500k nije ispunio ocekivanja 1.4v mu treba za 4.5ghz ,a ni to nije bas stabilno,,sve sam zivo prevrno u biosu kako bih dobio stabilnost na 4.5ghz i na netu istrazio i tako setovao,,ali ne vredi,,,puca prime posle 3 sata samo tako!!! zato ga drzim na stoku dok ga ne prodam!!!

Poslednja izmena:
Neverovatno kako mlak ovaj i5 3330, kuler tih.
U idle 35-40 c, u full load 50, pokrenuo sam Intel Diagnostic Tool.
Definitivno nema potrebe za novim kulerom.

Nego koje napajanje preporucujete, jel ima neko ok do 50-tak evra ?

Ja sam imao Chieftec CFT 650W pa mi crklo, pa sam uzei kao na kratko da se posluzim sa Coba 650W, ispostavilo se da je napajanje sasvim pristojno. Radi mi vec skoro 2 godine sa A8-3870K i ATI 6950 1GB.

Koliko je para potrebno za neko solidno napajanje, znači za i5 i verovatno tu Radeon RX 480 ?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno