Šta je novo?

i5 2500k / msi p67 gd-65 linX i 3DMarkVantage

q4u

Slavan
Učlanjen(a)
01.10.2007
Poena
360
konfa :
win7 ultra 64bit sp1 sa instaliranim kriticnim zakrpama, i5 2500k / msi p67 gd-65 (b3)1.8 bios, 2x4gb exceleram black shark @ [email protected] sa asus 6850 direct cu/v2
dala je sledece rezultate:

3dmark nazivna podesavanja u biosu: cpu 17050, gpu 10520 ( proc 1600mhz-3300,gpu 790/4000-nazivne vrednosti )

a zatim sa sledecim podesavanjima u biosu:

DISABLE:
limit cpuid maximum
power tehnology
c1e support
overspeed protection
spread spectrum

ENABLE:
internal pll overvoltage
execute disable bit
intel virtualization tech

cpu@3800mhz ; 3dmarkvantage cpu score 19400 ( performance )
cpu@4200mhz ; 3dmarkvantage cpu score 21826 ( performance )

cpu@4500mhz na 1.34V stabilan rad sa pet prolaza linxa max temperature oko 80c (23 minuta all memory ) oko 61 gigaflops-a

kacim i neke slike za svaki slucaj :d

razlika izmedju default podesavanja proca ( 1600-3300mhz) i 4500mhz ( sve ostalo je isto ) je u 3dmark vantage-u
za gpu oko 10000/13000
za cpu oko 17000/23000

to bi bilo oko 30% ako se ne varam:D

Prilozi

Poslednja izmena:
Za početak:

1) Koji kuler imaš?
2) Poguraj memoriju malo više, SB to zna da ceni
3) Uključi C1E, imaćeš nižu potrošnju i temperaturu u idle

ovaj kuler sa slike
attachment.php

memaru sam stavio na 1333mhz da mi ne utice na stabilnost prilikom testa:)

za avx neznam probacu sa ovim tvojim linX-om pa cu da vidim

Posto vidim da bez AVX-a imas oko 70C, ocekuj 10-15 stepeni vise uz AVX podrsku.

sa linX-om i avx podrskom gigaflopsi znacajno skacu.

na 4500mhz bez avx-a oko 61gflops
na 4200mhz sa avx oko 89gflops

temperature ostaju iste ;).

moram da uzmem neki slim vent od 120mm, jer ovaj lianov na vrhu kucista ne voli hladnjak na ploci pa sam ga malo iskrenuo za razliku od prvih testova gde sam ga bio skroz izvadio, tako da su mi sad temperature na 4200mhz sa avx i iskrenutim ventilatorom iste kao na 4500mhz bez avx i bez ventilatora, ali su rezultati na 4200 mnogo bolji ( avx ),
oko 114gflops
interesantno da program real temp pokazuje za 3 stepena vise temperature i malo veci napon,nego sto pokazuje hw monitor i cpu-z, a koji je tacniji nznm

ps memara dignuta na 1600mhz/ x.m.p.

Prilozi

Poslednja izmena:
nesto ti cooler ili ne valja ili ne stoji dobro, ja na 4500 1.32v imam 68 stepeni max sa coolermaster 212 sto i nije neko ludilo od coolera. proveri tvoja podesavanja.

Može da proba ponovno nameštanje kulera... ali dosta zavisi od "kompatibilnosti" baze kulera i heat-spreadera procesora... da li dobro naležu jedan na drugi, npr ako su oba malo konkavna ili oba malo konveksna, hlađenje će biti loše.

Ja imam Nocutu-u NH-D14 koja bi trebala biti barem 5-6C bolja od CM212+, i na 4.5GHz na 1.30V setovanih u BIOS-u (CPUz i HW monitor kažu i do celih 1.36V pod punim opterećenjem, 1.31V idle), pod linx-om AVX temperature dostižu i do 74C posle oko 30m linxa. Mrzi me da ga poliram, jer iovako sve lepo radi. Možda naleto, ako temperature baš porastu...

Imao sam nedavno dva primerka i7-970, i sa NH-D14 jedan je na 4.2GHz i 1.37V imao temperaturu pod linx-om 75C, a drugi je imao praktično istu tempereturu ali na samo 1.28V (a trebalo bi barem 4-5C nižu, zar ne, ipak je razlika u voltaži značajna). Očigledno se sa ovim drugim NH-D14 nije najbolje slagala po pitanju konveksnosti/konkavnosti, u šta sam se uverio i na otisku kada sam skidao kuler. Probao sam montažu nekoliko puta i uvek isto!

Poslednja izmena:
da li je moguce da vasi procesori traze tolike napone? malo mi je to previse za 4.5... meni je sa 1.28 radio na 4.8 i prolazio 3dmark2011... memaru odma gruni na 1866 :) imas vrlo slican komp kao i ja :) pozz

1.28V i 4.8GHz ....joooooooooooooooooj sta cu sve videti.... neke bi trebalo banovati za primer da ne lupetaju....znachi mi smo svi budale sto smo uzeli P67A-GD65...a ti sa C43 si nas sve oduvao....uh....

da li je moguce da vasi procesori traze tolike napone? malo mi je to previse za 4.5... meni je sa 1.28 radio na 4.8 i prolazio 3dmark2011... memaru odma gruni na 1866 :) imas vrlo slican komp kao i ja :) pozz

Ako tvoj stabilno radi na 4.8GHz i 1.28V, onda si imao baš mnogo, mnogo sreće, trebalo bi da odeš da igraš loto... takav je možda 1 od 1000 primeraka, ako i toliko... Mom za stabilnih 4.8GHz treba 1.35V u BIOS-u, tj. oko 1.42-1.43V u CPUz u load-u (Linx), ali tada temperature idu do 90C, pa mi ne pada na pamet da ga tako držim...

abakus, ne lupetaj. nigde nisam rekao da je linx stabilno vec da je proslo 3dmark 2011. sada mi stoji na 4.5 na 1.26 u biosu i tako ga i koristim (sa opcijom da se klok spusta na 1.6). linx nisam terao ali sam onaj everestov bench sam drzao 1h i nije bilo problema. a ni sad nemam problema kad igram crysis itd. dakle za mene je ovo dovoljno stabilno.

edit: posto sam trenutno u turskoj na 2 nedelje, kad dodjem kuci postavicu screenshot cpuz-a na 4.5 i 4.8 sa pokrenutim everest benchom. a probacu i linx.

Poslednja izmena:
abakus, ne lupetaj. nigde nisam rekao da je linx stabilno vec da je proslo 3dmark 2011. sada mi stoji na 4.5 na 1.26 u biosu i tako ga i koristim (sa opcijom da se klok spusta na 1.6). linx nisam terao ali sam onaj everestov bench sam drzao 1h i nije bilo problema. a ni sad nemam problema kad igram crysis itd. dakle za mene je ovo dovoljno stabilno.

edit: posto sam trenutno u turskoj na 2 nedelje, kad dodjem kuci postavicu screenshot cpuz-a na 4.5 i 4.8 sa pokrenutim everest benchom. a probacu i linx.

Pusti ti prime ili linx sa sve CPU-Z u pozadini te cesh videti koji je napon tada....i malo se opusti...makar dok si u Turskoj ;)

evo za pocetak linx i 4500 na 1.25V, da bi slika sa temperaturama jos bila korektna, coretemp sam ukljucio na pola testa, tako da min temp nisu dobre, u leru se krecu od 30 do 35, kako koje jezgro.
2eprc0k.gif

videcu da danas odradim i na 4.8, mrzi me sad da se bakcem, treba posle 2 nedelje smaranja u turskoj probati crysis 2 :D

Mali ti GFlops-ovi a samim tim i zagrevanje... ajd lepo digni Win7 na SP1 pa pokreni Linx sa najnovim bibliotekama koje podržavaju AVX, pa da vidiš šta je zagrevanje i kako sistem koji misliš da je potpuno stabilan odjednom puca.... I ostavi ga barem 25-30min da se vrti...

hm , evo sa avxom, screen jesam napravio na pocetku, ali puko je posle 18minuta. e sad, zasto bi mene bolelo uvo za ovo? za avx koji se nigde ne koristi (bar ne u normalnom radu na kompu? vise mi se svidja da je proc na manjoj voltazi i hladniji nego linx avx stabilan... uzdravlje

35ivu5k.gif

evo za pocetak linx i 4500 na 1.25V, da bi slika sa temperaturama jos bila korektna, coretemp sam ukljucio na pola testa, tako da min temp nisu dobre, u leru se krecu od 30 do 35, kako koje jezgro.
2eprc0k.gif

videcu da danas odradim i na 4.8, mrzi me sad da se bakcem, treba posle 2 nedelje smaranja u turskoj probati crysis 2 :D

po meni si malo držao na linx-u,barem 50 runs ili min.30 i sat vremena mem test da se uveriš u sve a pogotovo u IMC(integrated memory controller),i to možeš smanjivati dok ne dobiješ error,kao i cpu...

@petarboj: AVX će se koristiti... a to ako ti puca Linx samo znači da je samo pitanje vremena kada će ti pucati i nešto drugo... jednostavno nije potpuno stabilno. Inače 4.5GHz i 1.25V i već posle 1minut temperatura 75C! Dakle posle 10-tak minuta računaj barem 80C, a kada dođe leto i bude barem 5C toplije u sobi, računaj 85C i verovatno potpuno nestabilan računar!

Nego šta bi sa onim 4.8GHz i 1.28V što si tvrdio iznad? Možemo li i to nekako da vidimo, pošto bi to bio verovatno najbolji primerak i5-2500k CPU-a na svetu? Prime95 ili Linx pa makar i bez AVX-a... :)

P.S. I kad testiraš sa Linx-om, stavi da vrti barem 2048MB, a poželjno i više.

Poslednja izmena:
mm prvo procitaj sta sam tvrdio iznad. ono sto sam napisao je da sam na 4.8 @1.28 proterao 3dmark11 a to mozes videti u toj temi.

@petarboj,znaš kako kažu ako je tebi dobro to je važno...

@petarboj,ajde malo prouci prvo LinX i alociraj max mem...josh puno pasulja morash da pojedesh....sto neko rece 4.8GHz i 1.28V naj primerak na planeti hahahahaha.....

Poslednja izmena:
Najbolji primerci na xtremesystems-u postižu stabilan linx sa AVX-om i to sa vrhunskim vazdušnim ili vodenim hlađenjem.

5.1GHz na 1.41V (neki prosek je oko 1.50-1.55V)
5GHz 1.37V (neki prosek je 1.45-1.50V)
4.8GHz na 1.30V (neki prosek je 1.38-1.45V)

Mnogi su promenili 10-tine primeraka da i i dalje nisu našli ovakve... Takvi primerci su verovatno 1 u 100komada... Živa šteta kad ih slučajno nabode neko ko uopšte ne overklokuje...

Poslednja izmena:
Neshto ne radi sekira ne mogu da udjem, koliko mi napona treba za 4.8ghz od prilike?

Ne znam koji kuler imaš, ako imaš stock, nemoj ni da pokušavaš 4.8GHz, onda idi na recimo 4.4GHz i 1.3V.

Ako imaš neki solidni (dakle barem Hyper 212+ ili bolji) probaj sa recimo 1.42V, pa ako sve bude išlo OK, možeš da smanjuješ po 0.01 i potvrđuješ stabilnost dok jednom ne pukne... Imaš easytune, pa sve možeš iz win-a...

Ne znam koji kuler imaš, ako imaš stock, nemoj ni da pokušavaš 4.8GHz, onda idi na recimo 4.4GHz i 1.3V.

Ako imaš neki solidni (dakle barem Hyper 212+ ili bolji) probaj sa recimo 1.42V, pa ako sve bude išlo OK, možeš da smanjuješ po 0.01 i potvrđuješ stabilnost dok jednom ne pukne... Imaš easytune, pa sve možeš iz win-a...

Imam noktuu nego me zeza cpu-z nece da mi pokazhe realan napon stoji mi stalno 1.068v treba neshto da ugasim u biosu da bi bilo normalno?

Verovatno ti pokazuje tako nisko jer u idle CPU ume da spušta napon ukoliko su odgovarajuće power saving opcije u BIOS-u uključene... pusti Linx i gledaj sa CPUz napon pod opterećenjem...

Verovatno ti pokazuje tako nisko jer u idle CPU ume da spušta napon ukoliko su odgovarajuće power saving opcije u BIOS-u uključene... pusti Linx i gledaj sa CPUz napon pod opterećenjem...

Isto se ponasha, ne znam da li bi to ispravio update biosa?

U svakom slučaju stavi najsvežiji zvanični bios, jer P67 bios-i još uvek preležavaju "dečije bolesti", toliko su friški... Vidi i šta ti taže easytune, valjda on ume da očita ploču kojoj je namenjen.

Kad klokujem cpu preko 4.5ghz odma se neshto tripuji gigaflopsi na linksu padaju zna li neko neshto???

Nazad
Vrh Dno