Šta je novo?

i3 do 400€

• Začetnik teme Začetnik teme vlayza
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

vlayza

Čuven
Učlanjen(a)
07.11.2007
Poena
645
Komšija mi dao zadatak da mu pomognem oko nove konfiguracije. Jedini restriktivni zahtev je bio da procesor bude i3 (njegovi razlozi ne ulazim u to). Potrebni su: matična, grafička, ram, hard i napajanje (kućište ako se uklopi, ako ne, oće da zadrži nekog svog kineza, koji uzgred i nije toliko mali). Moje neko razmišljanje je: HDD SATA3 7200 1TB WD Caviar Blue WD10EALX, grafička 5770 (koja bude najpovoljnija), ram Memorija DIMM DDR3 2x2GB 1600MHz Patriot Signature CL9, PSD34G1600KH, napajanje neki LC power od 600w. Potreban mi je savet za ploču i eventualno kućište koje bi moglo da se uklopi u cenu. Naravno, sugestija za bilo koje druge komponente je dobrodošla. Računar će se uglavnom koristiti za multimediju i igranje svih mogućih simulacija letenja.

Ovako nesto, na primer:

Intel Core i3-2100, 3.10GHz, Box, LGA1155
Asus P8H61 Pro B3
2x2GB DDR3 Exceleram PC1333, CL9
Sapphire ATI 5770, 1GB DDR5
NZXT 500W AXP Simple Power 12cm
1TB WD WD10EALX, SATA3, 7200rpm, Blue

Nema potrebe za memorijom na 1600MHz, dovoljno je 1333. Ovo je oko 400 ajvara.

intel core i3 -2100 lga1155 95e
gigabyte GA-P67A-ud3-B3 100e
Sapphire 5770 80e
2x2GB DDR3 Exceleram 1600mhz black shark , CL9 40e
Chieftec CTG-500-80p bulk 48e
1TB WD Caviar Blue WD10EALX 50e

sve skupa 413e 🙂

Poruci komsiji od mene da nije normalan sto insistira na intelu u jeftinijoj konfi. Ako je tako pametan da zna da je taj intel bolji od bilo kog amd-a onda neka sastavi konfu sam 😛
Ko zna sta sta je on cuo i zasto se zacrtao bas za i3.

inace +1 za gastonovu konfu. Definitivno treba uzeti H6x plocu jer su p67 za overclock koji nije moguc (ne bukvalno, ali oc je minimalan) na ovom procesoru. Samo je pitanje da li bi kasnije mozda presao na 2500k.
Jedino ne znam odakle izvuce ovo napajanje. Ja bih ubacio vec preporucenog chiefteca ili 630W AXP Simple Power, ili LC Power LC600H-12

Poruci komsiji od mene da nije normalan sto insistira na intelu u jeftinijoj konfi. Ako je tako pametan da zna da je taj intel bolji od bilo kog amd-a onda neka sastavi konfu sam 😛
Ko zna sta sta je on cuo i zasto se zacrtao bas za i3.

inace +1 za gastonovu konfu. Definitivno treba uzeti H6x plocu jer su p67 za overclock koji nije moguc (ne bukvalno, ali oc je minimalan) na ovom procesoru. Samo je pitanje da li bi kasnije mozda presao na 2500k.
Jedino ne znam odakle izvuce ovo napajanje. Ja bih ubacio vec preporucenog chiefteca ili 630W AXP Simple Power, ili LC Power LC600H-12

Mozda iz nekog razloga ne voli kvadove vec preferira dual-core 🙂
Kad vec daje ~400e ja bih dodao jos 40e i uzeo i5. Isto je Intel (kad voli), a mislim da je u danasnje vreme kupovina dvojezgarnih procesora neisplativa, osim ako se ne ide na totalnu ustedu u parama, ali 400e mi ne lici na to 🙂

Možda ipak AMD 🙂

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    90.5 KB · Pregleda: 117
Ja mu preporucujem da uzme neki najjeftiniji i5, amd nema sta da trazi pored najslabijeg i5.
A svi znate da je cpu za simulacije presudan.

Ako daje 400e neka dobaci jos 50 za i5, a ako bi mogao da sklopi konf sa i5 2500k i 5770 to bi bilo idealno, lako ce promeniti graficku kasnije.

Ako doda i za najjeftiniji i5 resio je pitanje kompa na mnogo duzi period 🙂
Ajde da je rekao da mu treba za net, multimediju i ponekad za igranje, jak je ovaj i3, jaci cak od phenoma II 965 u svim igrama osim u onim koje koriste 4 jezgra mada ni tu nije velika razlika, ali i5 ce stvarno znaciti za duzi period i te flight simulacije.

Ja mislim da treba da ide na intel cpu i amd graficku.

Ako doda i za najjeftiniji i5 resio je pitanje kompa na mnogo duzi period 🙂
Ajde da je rekao da mu treba za net, multimediju i ponekad za igranje, jak je ovaj i3, jaci cak od phenoma II 965 u svim igrama osim u onim koje koriste 4 jezgra mada ni tu nije velika razlika, ali i5 ce stvarno znaciti za duzi period i te flight simulacije.

Ja mislim da treba da ide na intel cpu i amd graficku.

Da bre taj i3 je toliko jak, da rushi kuce, cak sam cuo da je kriv za vecinu zemljotresa u Japanu, toliko je jak!!! :d

Poslednja izmena:
ja sam cuo da je i3 jaci i od Chak Norisa :beat:

Dobro momci, znam lepo je ispasti zanimljiv :d ali ja nisam intel fan, samo sam razocarani bivsi vlasnik 2 amd procesora [zbog pristupacne cene kupljenih, naravno] i cekam da vidim bulldozer procesore pa da presudim kakva ce biti moja sledeca konf.

Za pohvalu je to sto je PII 965 be ovako jeftin ali je sramota da najslabiji i3 koji je i jeftiniji ima iste performanse :

http://www.anandtech.com/bench/Product/102?vs=289

A tek potrosnja.. ne bih o tome.

E sad, normalno da je bolje danas imati 4 jezgra nego 2 i ja sam razmatrao kupovinu PII 965 be ali sam se poprilicno razocarao citajuci testove jer ja uvek trazim maksimalne performanse, pre cu sacekati jos malo i za 60e vise pazariti zver- i5 2500k jer na ovaj cpu moze da se racuna u buducnosti a na 965- ne moze.

Uz i5 2500k i za 2 god cu moci da ocekujem odlicne performanse i moci ce da isprati svaku graficku.
Ali ovo nije vreme za kupovinu- normalno cekam da vidim bulldozer procesore.

A ovom liku savetujem da kupi makar najslabiji i5 jer ako igra simulacije razne a nema nameru u skorije vreme da menja komp, sa trenutnom amd ponudom se nece usreciti, nije sve u raspalim GHz mada ovi phenomi ni tu ne sijaju bas. Dakle PII kao prelazna opcija do godinu ipo- da, i5 i i7 serija za sigurnu buducnost 😉

Možda ipak AMD 🙂

Na toj ploči Pll i nije neka sreća... Da bi mogao da parira i3 SandyBridge procesoru taj Phenom mora na neku 890 ploču sa DDR3 1600MHz-a memorijom, a to ozbiljno povećava cenu.

Za pohvalu je to sto je PII 965 be ovako jeftin ali je sramota da najslabiji i3 koji je i jeftiniji ima iste performanse :

http://www.anandtech.com/bench/Product/102?vs=289
😉

Nije navedena ploča za procesore te ne bi trebalo komentarisati taj test.

Gigabyte GA-PA65-UD3-B3
Intel Core i5-2300
Transcend 4GB DDR3 1333MHz
WD 1TB SATA3, 32MB
Sapphite Ati Radeon HD5770 1GB DDR5 128bit
LG DVD/RW
Chieftec BM-02B-500CTG

49.580

Ploča ima sve što ti treba i što će ti trebati (a kvalitetna je)
Proc no comment
RAM dovoljan (ako neko kaže da mu je bolje da uzme 1600MHz odmah ću skočiću sa trećeg sprata)
HDD 1TB, neće da se baci
5770 sasvim dovoljna
LG da slušaš ploče
i 500W u čeličnom kućištu.

Nazad
Vrh Dno