Šta je novo?

i3 6100 + rx 470

lazar06

Cenjen
Učlanjen(a)
31.08.2013
Poena
150
Napokon sam se resio da kupim novi komp. Budzet mi je do 600e, i kupovacu kod nas, najverovatnije skoro sve u jednoj prodavnici, zbog kupovine na rate (mogu neki deo i za gotovinu da kupim), a i da kupujem i preko madjara ispalo bi neznatno jeftinije (manje od 5%).
Procesor ce mi sniziti na 14600 . PC cu najvise koristiti za gaming.
Zanima me da li se isplati dati 50e vise za i5 6400. Uspeo bih da se nekako protegnem do i5 ako bi mi puno znacilo, ali ako nije neophodno i ako mi nece mnogo uticati na performanse, ne bih. Znam da ce sigurno bolje raditi, ali opet je to skoro 50% skuplje u odnosu na i3.
Kuciste mi se dopalo https://shop.benchmark.rs/kucista/deepcool_mini_tower_smarter-80653 Jel zna neko kakvo je, ili ako imate neku preporuku? Samo mi je bitno da ima USB 3.0
A za napajanje bih vas molio da mi preporucite neko, ne treba mi nista fensi, samo da zavrsava posao.
Ako biste vi bilo sta drugacije kupovali, otvoren sam za savete.
Unapred hvala :D

Prilozi

• Capture.PNG
    Capture.PNG
    27.9 KB · Pregleda: 141
Ako hoces i5 idi na 6500, ne na 6400 jer nije isplativ 6400.

Napajanje Antec hcg 520 ti je sasvim dobro, ono je oko 9000.
Ako hoces jeftinije da prodjes imas lc power lc-600h 12 kao neku najjeftiniju varijantu. Na napajanju ne bih stedeo posto se uzima vredna konfa.

I5 je bolji od i3-ja, a sad da li ce ti i3 biti dovoljan to ces sam morati da zakljucis u zavisnosti od toga sta zelis igrati.
Za AAA naslove i buducnost i5 6500 i mirna glava.
Takodje gledaj da ploca bude ddr4 i da uzmes ddr4 ram.

Sto se graficke tice Rx 470 je dobar izbor, bezi od Gigabyte-a i juri Sapphire nitro+ ili Msi gaming x ili Xfx Rs verzije, i druge nereferentne su ok osim gigabyte-a ali daj prednost ovim navedenim.
Kucista koja daju najvise za ulozen novac su Ms Industrial Black Widow/Falcon/Titan, ali mislim da ih nema u e*** gde ti gledas jer ih ne prodaju tamo.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

I5 6500 nije zapravo toliko bolji od 6400. Ako se poredi turbo clock (a i radice manje vise uvek u turbo modu na maxu) razlika je samo 300 Mhz.
U praksi 6500 ce biti brzi za oko 5-8% a ako ti je gpu bottleneck mozda bude i manje razlike.

Sto se tice i3 bio bi sigurno zadovoljan sa njim. Jedino u nekim specificnim igrama bi primetio bitnu razliku ili ako za nekoliko godina dva cora postane bas ogranicenje. I3 cak ima i malo bolji single core performace.

Sa druge strane i5 ce biti siguran gaming standard dugo godina unapred (a novije generacije nece biti nesto bolje)

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Isplati se jer je tih 300mhz 10% u performansama, a razlika u ceni je mala.
I3 6100 je sasvim dobar procesor naravno, best buy za gaming ali je i5 osetno jaci i ako ima u startu para da ga kupi bolje da to uradi nego posle kad mu zafali da menja.

Edit: uf tek sad videh na Eponudi da je skoro 4000 razlika izmedju i5 6500 i 6400, onda se i ne isplati bas, neka realna razlika izmedju njih bi bila 2-2500
Din.

Poslednja izmena:
Ako mozes protegni se tih 50e za i5 6400, znacice dosta I sad, a kamoli za 2-3 godine.

Napajanje ti je minimum LC Power LC600H-12 V2.31 koji je 4200din, ispod toga nemoj da ides.

Itekako se isplati uzeti i5 (bilo koji, idealno i5 6500) u odnosu na i3. E sad, realno gledano jeste ali i nije vreme za kupovinu. Sa jedne strane nasi prodavci kao po pravilu dignu cene za novogodisnje praznike, umesto da bude obrnuto, a sa druge AMD Zen stize u januaru...Kako god, gledaj da se protegnes za i5 ako mozes.

6100 kod nas kosta 118e, a 6400 185e, tako da je bas velika razlika. O Zenu jos nemam neko misljenje, ali ne verujem da ce oni mnogo da budu jeftiniji za iste performanse. A i ako budu bili, nasi ce svakako da podignu cene da bi vise zaradili. Hvala vam puno na odgovorimo, ali cu verovatno da idem na 6100. Previse mi je 65e razlike u ceni. Ako budem primetio da mi fali procesorska moc prodacu i3 i kupicu i5, a mislim da cu i3 i dalje moci da prodam za dosta.

Model koji sam gledao u e***-ju je Asus Strix rx 470 gaming, od danas je nova cena od 26000, sto je jeftinije nego kod madjara.

Mnogo mi je 9000 za napajanje, a za to lc napajanje sam citao da je mnogo bucno i da nije bas najbolje za iole ozbiljnije konfiguracije. Spreman sam da izdvojim do 5, eventualno 6 hiljada, tako da ako znate za neko sa kojim ljudi imaju dobrog iskustva, bicu vam zahvalan.

Za napajanje jedino neki Chieftec GPE-500S ECO (tiho, tise od force serije, i iskljucivo teapo unutra; ma da i kod novijih force isto ide teapo), nema ovde normalnog napajanja za manje od 8-9k. Ako se planira u buducem upgrade cpu - onda i3, ako ne - bolje ici na fx63**/83**.

Poslednja izmena:
FX nikako nije bolje ni u kom slucaju. Sto se tice pomenutog LC napajanja ja nisam imao dodir sa njim, ali sam citao ovde na forumu da nije bucno...

Ja mogu i neku komponentu da uzmem za gotovinu, pa sam gledao kod fante napajanja. Ovo sam nasao
Chieftec GPS-600A8 - 47e, kod nas 60e
Chieftec CPS-750S - 54e, kod nas 85e.
Kakva su ona? Mogao bih i neko drugo da uzmem kod njega do nekih 55e.
A sledece godine cu moci vise para da izdvojim za pc, tako da mi nece biti tesko da zamenim i3 za i5.

Covece, pa imas malo klokovani fx6300 i sve jedno si ubedjen da je i3 jaci? Sta ti je marketing i reklama. Sila. :Klanjanje

Ja imam klokovani fx 6300 i u nekim igrama pogotovo onim koje zahtevaju jako jezgro je i3 6100 dosta jaci, cinjenica je da je taj procesor best buy za gaming sada jer radi na ploci od 50e bez hladnjaka, a za klokovan fx treba malo bolja ploca i hladjenje i stresira napajanje vise.

Neisplativo je ici na fx u ovom trenutku i to je neosporivo. Od kad imam komp koristim amd i uzecu zen kad dodje ali cinjenice su cinjenice.

Problem kod svih FX procesora uvek bio i jeste, su ocajne single core performanse, sto prouzrokuje kriminalne dropove fps-a u nekim naslovima. A i generalno i3 6100 je bolji gaming cpu, ne vidim logiku da neko u 2016-toj godini predlozi FX cpu za igre. Nisam je video ni pre 2,3 godine ali ajde, FX 6300 je tad bio ok, koliko toliko.
Sto se napajanja tice imas kod Fante Thermaltake Smart SE 530w za 58e ili EVGA 550w za 55e ili 500w za 50e, sva ce lagano odraditi posao uz dosta lufta. Thermaltake ubacio u nekoliko konfi, odlicno se pokazalo, tiho i hladno, jos modularno, takodje ljudi su ovde na forumu nahvalili ta entry EVGA napajanja kao odlican budget izbor.
I mali off, posto vidim da gledas chieftec napajanja, vec nekoliko godina nisu ni blizu onome sto su nekad bila, onako sveobuhvatno sto se kvaliteta tice, ima i kod njih naravno vrhunskih modela, ali ona prica o chieftecima od 50,60evra vise ne stoji, misljenja sam(a i praksi video, nazalost po korisnike) da ima boljih resenja.

I vidi dok je ta akcija da uzmes RX 470 STRIX-RX470-04G, a ne STRIX-RX470-4G model. I na njoj digni temp limit da ne bude throtlinga, mada taj problem je izgleda konstanta za vecinu korisnika i posle korekcija. Tu uvek mozes za slican novac kod "Madjara" da uzmes XFX Black Edition koja je vrh karta, mozda i najbolji model RX 470 dostupan kod nas, odnosno da probas da uzmes, posto rudari pokupovase sve RX 470 i RX 480:d
Ja bih tako uradio, ili ako ne mogu da nabave nju Sapphire Nitro tu je i ona sa cenom, ili Gigabyte G1 u Em^i-u.

Poslednja izmena:
Slazem se u potpunosti sa ovim iznad napisanim.

Hvala na odgovoru. Nisam ni hteo fx da uzimam, dosta su stari. Videcu onda da kod fante uzmem neko od tih napajanja i pozuricu, da sto pre podnesem zahtev, dok ne vrate staru cenu za graficku.

Vidim da je AMD Radeon RX470 Saphire OC 27000 dinara. Koja se izmedju nje i Strix-a bolje pokazala? Razlika od 1000 dinara je neznatna.
Ta sapphire je sa referentnim kulerom, ne bih uzimao to, bolje asus.

Sa obicnom da. Oc bi trebalo da je ok. Ja je zbog toga nisam uzeo, kazu i da sa gb ima problema...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nzm ja sto sam gledao juce testove po netu, ista prica iza OC varijantu, sad nzm imao sam kontakt samo sa obicnom Strix. Kazem za te pare bih ja uzeo XFX kod "Madjara".
Ploca ko ploca, isti k^rac:d

Pre nedelju dana sam uzeo graficku, ram i jos neke uredjaje preko kredita. E sad imam jedno pitanjce. Igrom slucaja moram da vratim neki uredjaj do kraja dana, i posto je preko kredita, ne mogu da mi vrate novac, nego moram da zamenim za neki proizvod koji imaju u radnji na stanju. Posto nisam jos uzeo napajanje za novi kompjuter, video sam da imaju na stanju http://www.emmi.rs/napajanja-i-doda...thermaltake-litepower.11.html?productId=56151
Zanima me hoce li biti dovoljno to napajanje za rx 470 + najverovatnije i5 6400 (sacekacu Zen pa cu se odluciti izmedju i5 i Zen, ali mislim da Zen nece biti zahtevniji po pitanju napajanja)?
Unapred hvala :D

Hoce, bice dovoljno

Nije bas najbolje ali bolje je od kineza.
Za 3000 vise thermaltake sps 530 je bolje napajanje, ako spada u budzet.

Nazad
Vrh Dno