Šta je novo?

i3 2100 ili A8 3850

SaleAch

Slavan
Učlanjen(a)
03.07.2005
Poena
310
Pozdrav forumasi, drugar zeli da se ponovi pa me je zamolio da ga posavetujem u vezi konfiguracije. Poceo je sa proucavanjem 3ds max-a, trenutno ima Duron na 1100mhz pa mozete misliti na kakvim je mukama... Budzet je trenutno ogranicen pa se moraju praviti neki kompromisi.
Moja dilema je da li je bolje ici na po-jezgru-brzi dvojezgarni i3 sa slabijom grafikom, ili na A8 koji je sporiji ali ipak quad-core procesor i ima bolju grafiku?
Drugo pitanje je da li su ovi graficki podsistemi upotrebljivi za rad u 3ds max-u ili bi se ipak moralo ici na odvojenu graficku karticu? Ako je to slucaj, da li je onda mozda bolje uzeti neki drugi procesor bez graficke koja nepotrebno dize cenu?
Da li se za novac koji bi se dao za kombinaciju i3+maticna / A8 3850+maticna, a to je nekih 170e, moze napraviti bolja kombinacija cpu+mb+vga?
Uzmite u obzir da momak jos nije "ispekao zanat", pa da mu nije potrebna neka high-end masina...
Hvala na svakom savetu!

Poslednja izmena:
Za rendering procesor sa 4 fizička jezgra je daleko bolje rešenje, ali se sa integrisanom grafikom se neće osrećiti. Po meni najisplatljivija varijanta za malo para je FM1 ploča, AMD FM1 X4 CPU 641 i nvidia grafika, za početak gts 450 sa ddr5 memorijom će sjajno završiti posao, sve tri komponente su oko 22000din + oko 3000din za 8gb ddr3.

Poslednja izmena:
Moja preporuka je A8 3850 i neka AMD Readon grafika , naprimer 6770 kad se te dve grafike saberu dobijas odlicnu grafiku......
Cetri jezgra su uvek bolja od dva jezgra

FM1 platforma je sto se tice procesorske snage dosta slaba, i3 2100 dodje nekako skup jer za iste novce ima Phenom II 965. Reci drugaru da pozuri i nek pazari ovo dok ima ...

FM1 641 cpu sa 4 jezgra nikako nije slab, jeste da mu je bazični takt od 2.6GHz nizak ali se lako overklokuje na 3,5GHz (može i preko 4, ali nema potrebe za preterivanjem), a za rendering je to daleko bolje nego i3 :) i5 je već druga priča ali za to čovek nema para, da mu treba računar za igrice svakako bi preporučio i3 2100 ovako ipak ne. Što se tiče programa za rendering obavezno nVidia, kombinacija Ati integrisane i posebne grafike je dobra za igrice ali za ozbljan rad nisam siguran da radi kako treba.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Ako vec ulazi u svet 3d modelovanja (dakle ne pravi jos uvek nista spektakularno) oba procesora ce mu zavrsiti posao. Bitnija mu je udobna fotelja.

Zato sto sa njim ne mozes da zaradis pare?

Ne vec zato sto je vreme novac a Intel stedi MNOGO vremena, naravno ako se radi o ozbiljnijim "projektima/radovima".

Siguran sam da stedi i MNOGO struje, a tu je onaj osecaj kada ugledas nalepnicu na kucistu

Nisam bas siguran sta si hteo ovim da kazes :trust:
Koliko je meni poznato ovaj A8 3850 cim se malo optereti trosi vise od I3 2100, a ako samo parafraziras moju izjavu o vremenu , I3 definitivno stedi bas mnogo vremena svako ko se bavi tim poslom to zna .

Zasto ne bi isao na Fenom II 960t, ili 965BE? Evo ima ih za 105-106 evrica.

To je svakako bolji CPU od i3-2100.

Pozdrav forumasi, drugar zeli da se ponovi pa me je zamolio da ga posavetujem u vezi konfiguracije. Poceo je sa proucavanjem 3ds max-a, trenutno ima Duron na 1100mhz pa mozete misliti na kakvim je mukama... Budzet je trenutno ogranicen pa se moraju praviti neki kompromisi.
Moja dilema je da li je bolje ici na po-jezgru-brzi dvojezgarni i3 sa slabijom grafikom, ili na A8 koji je sporiji ali ipak quad-core procesor i ima bolju grafiku?
Drugo pitanje je da li su ovi graficki podsistemi upotrebljivi za rad u 3ds max-u ili bi se ipak moralo ici na odvojenu graficku karticu? Ako je to slucaj, da li je onda mozda bolje uzeti neki drugi procesor bez graficke koja nepotrebno dize cenu?
Da li se za novac koji bi se dao za kombinaciju i3+maticna / A8 3850+maticna, a to je nekih 170e, moze napraviti bolja kombinacija cpu+mb+vga?
Uzmite u obzir da momak jos nije "ispekao zanat", pa da mu nije potrebna neka high-end masina...
Hvala na svakom savetu!

Sastavljam si novi home server koji mi sluzi i kao htpc pa me zanima kakva je integrisana grafika na tom Intel i3-2100 procesoru?
Ja sam za sebe gledao slican procesor koji nosi oznaku Intel i3-2100T (2x2,50GHz, 35W) zbog manje potrosnje jer mi server radi stalno.

Za FULLHD klipove i Windows 7 i vise nego odlicna. I3-2100 vec trosi 65w ako se ne varam, zar zaista mislis da ces sa 30w manje ustedeti onoliko, koliko ces izgubiti na performansama? Ne.. Naprotiv.

30W x 24h x 365dana = 262,8kWh
A to je i vise od jedno mesecne potrosnje domacinstva.

Koristim OS Ubuntu (apache, mysql, ftp, samba, torrent, gledanje HD filmova na TV-u).

i3-2100 i integrisana HD2000 bice pun pogodak! A ako si bas entuzijasta, sacekaj Ivy Bridge i3 sa neuporedivo boljom HD4000 grafikom za par meseci. Mada mislim da ti ne treba. :)

Inace, ne trosi on neprekidno 65W. :)

Poslednja izmena:
14 godina se bavim nelinearnom montazom, sa amd-ovima sam imao samo probleme, za neki takav posao samo intel.

(od durona pa do nekog x2, bilo je nekih 5-6 raznih konfiguracija po raznim montazama)

Poslednja izmena:
Kakve sam ja tek probleme imao sa Intel masinama (tipa laguje kretanje kroz win explorer), pa eto, opet ih ljudi koriste u NLE montazi.

Reci sta je konkretno bio problem, ovako generalizujes stvari i ostajes nedorecen.

Problem je bio sa nestabilnoscu masina na duzi render, ostavim preko noci i nisam siguran da ce da zavrsi.
Barton - retko kad zavrsio posao, problem nije bio do napajanja, graficke ili memorije, probano na drugim masinama i sve su radile stabilno
Neki atlon 754, isti problem, + sto je znao da mi nestane premier, obicno je to znak da memorija ne valja ali probana memorija sa nekim intelom i radila bez problema
Neki atlon 4000+ mislim je bio najstabilniji od amd-ova ali i on je znao da pravi slicne probleme
ploce su bile
MSI
asus
i mislim neki biostar

za ostale se ne secam tacno problema ali znam da su ih kolege izbegavale u sirokom luku.
Jedno 2 puta sam se pravio pametan i rekao im da ne znaju da instaliraju win cim je to toliko nestabilno ali izgleda da ni ja nisam znao da instaliram win kako treba

A da, jos jedna stvar, kad pustim render, bilo premier ili nesto drugo vise nema pipanja kompa, ako pokusam bilo sta drugo (eksplorer da iskopiram neke fajlove, browser ...) obavezno komp krene da secka i render pukne a cesto i bsod.

Znaci ne jedan amd procesor vec vise komada i to razlicite generacije i vise raznih ploca tako da ne bih mogao da krivim bas asus-a ili msi ili biostar ili nekog cetvrtog.

Na preskotu 3.2, 478 soket, snimao sam neki kanal sa skystar-a, pakovao nesto u virtual dub-u i gledao film, film nije seckao a nisam imao ni dropove u onome sto sam snimao sa skystar-a, virtual dub je radio sporije ali je radio i zavrsavao je render.
Po mom iskustvu za bilo kakav ozbiljan posao samo intel.

Ovo je vec konkretan odgovor ;)

Da li ja imam toliko srece pa uvek ubodem dobru kombinaciju hardvera ne samo sebi nego i drugima, ali ja ovakve probleme nikada nisam imao. Ne znam koje si tacno modele ploca imao, ali moguce da su one pravile problem, los VRM, lose hladjenje ili nesto trece.
Jedno 2 puta sam se pravio pametan i rekao im da ne znaju da instaliraju win cim je to toliko nestabilno ali izgleda da ni ja nisam znao da instaliram win kako treba
Instalirati Win nije nikakva nauka, ali ipak treba malo znanja za odrzavanje istog.

A da, jos jedna stvar, kad pustim render, bilo premier ili nesto drugo vise nema pipanja kompa, ako pokusam bilo sta drugo (eksplorer da iskopiram neke fajlove, browser ...) obavezno komp krene da secka i render pukne a cesto i bsod.
Da pukne render jer nesto drugo radim na kompu to mi se zaista nikada nije desilo. Jedan jedini put sam popio bsod na renderu i to onda kada sam istrazivao na prethodnom procesoru X4 B55 koji mu je minimalni radni napon na kojem je stabilan (zanimljivo prosao je occt, ali ne i render u afteru), povecao sam napon za 0.05v i posle toga je prolazio sve testove. Trenutoj masini vadim dusu, zauzece memorije je danima 8-10GB, nikakvih problema nema.

Vrh Dno