Šta je novo?

i3 2100,HT,avx i gaming

kondenzator

Cenjen
Učlanjen(a)
21.09.2010
Poena
169
evo mene sa drugim sandy bridge procesorom,uradio sam linx bez ht-a i rezultat sa avx instrukcijama je na slici,sa ht-om je rez bio 38 gflopsa sto me je malo zbunilo,e sad,moje pitanje je sledece:
posto se dobro secam i5 750 procesora i njegovog default clock-a 2.66 ghz i linx-a na defaultu 39 gflops-a (ne mogu da nadjem SS od default) i s obzirom da prva serija "core i" procesora ne podrzava avx,da li avx dovodi i3 2100 rame uz rame sa i5 750 (trenutno nemam grafiku da bi to proverio u gamingu)
ne bi ja ovo sve ni zapocinjao da me nije odusevila efikasnost 2 jezgra na sandy bridge procesoru,gde sam kod i5 2500k iskljucio 2 jezgra i u BF3 umesto 80-85 fps,a imao 65-75 fps-a na punom serveru sa gtx 470 i to klokovanom,a gpu usage je sa 99% pao na samo 80-ak % sto je za dva jezgra i klokovanu gtx470 po meni odlicno (da ne govorim o 60+ fps na bf3 sa "high" podesavanjima i 1920x1080 rezolucijom) sve govorim iz licnog iskustva,licno sam probao,a jedva cekam priliku pa i sa i3 2100 gde bi trebao da dobijem slicne rezultate
izvinjavam se zbog slika ako se pojavi vise komada istih imao sam problema da postavim pa sam odradio par puta nadam se da ce na kraju biti samo jedna
i3noht.JPG

Prilozi

• i3 no ht.JPG
    i3 no ht.JPG
    96.8 KB · Pregleda: 244
Poslednja izmena:
BF3 ne zahteva 4 jezgra tako da i3 i i5 mu dodju isto..

Nisi jos merio fps u BF3 sa i3, ovo je sve za i5 sto si napisao, jel?

EDIT: U prvoj recenici sam mislio na i5-2500k, tako da i i7-2600k mu dodje isto.

Poslednja izmena:
BF3 ne zahteva 4 jezgra tako da i3 i i5 mu dodju isto..

Nisi jos merio fps u BF3 sa i3, ovo je sve za i5 sto si napisao, jel?

EDIT: U prvoj recenici sam mislio na i5-2500k, tako da i i7-2600k mu dodje isto.

da,napisao sam za i5 2500k,iskljucio sam 2 jezgra na 2500k i fps je pao sa 85 na nekih 70 otprilike na istoj mapi isto igraca,sa i3 jos nisam merio ali cekam drugara da donese istu gtx 470 pa cu da vidim kako ce da radi,ocekujem 60 + fps na medium-low podesavanjima full hd

izmeri razliku u gta 4 ;)

pa pazi gta 4 je naj neoptimizovanija igrica ikada napravljena,les od grafike sa dx9 a treba joj server od racunara da bi radila na 60 fps (figurativno ali nije daleko) pre bi za poredjenje uzeo neki CRYSIS i BF3 i tako malo popularnije naslove i recimo COD,mada sto sve vise citam o sandy bridge (iako ga imam od letos,a sada sam presao na i3 :p ) sve mi se vise cini da je pored odlicnih 2500k i 2600k i i3 itekako dobar cpu za gaming,bez obzira sto ima "samo dva" jezgra,cekam graficku i radim test ;)

da,napisao sam za i5 2500k,iskljucio sam 2 jezgra na 2500k i fps je pao sa 85 na nekih 70 otprilike na istoj mapi isto igraca,sa i3 jos nisam merio ali cekam drugara da donese istu gtx 470 pa cu da vidim kako ce da radi,ocekujem 60 + fps na medium-low podesavanjima full hd

Pa tako sam i ja mislio da su "isti".. trebalo bi da dobijes isti fps.

Imam i3-2120 i veoma sam zadovoljan istim.

Ja sam iz tog razloga pazario i3-2130, ako hoćete mogu da provrtim neki test samo kažete koji, čisto da vidimo šta može. E da, grafika mi je GTX465.

Ja sam iz tog razloga pazario i3-2130, ako hoćete mogu da provrtim neki test samo kažete koji, čisto da vidimo šta može. E da, grafika mi je GTX465.

e pa moze,neka igrica novijeg naslova,uradi SS na afterburneru koliki je gpu-usage sa tom karticom

Zanimljivo je da na i7 koji ima 8 jezgara (4+4HT), postoje igre koje koriste 5-7 jezgara, ali je upotreba mizerna, maltene se svodi na to da jedno jezgro radi nekih 60% operecenja (70-75% u pikovima, nikad vise od ovoga), a ostala na 5-20%.

pa pazi gta 4 je naj neoptimizovanija igrica ikada napravljena,les od grafike sa dx9 a treba joj server od racunara da bi radila na 60 fps (figurativno ali nije daleko) pre bi za poredjenje uzeo neki CRYSIS i BF3 i tako malo popularnije naslove i recimo COD,mada sto sve vise citam o sandy bridge (iako ga imam od letos,a sada sam presao na i3 :p ) sve mi se vise cini da je pored odlicnih 2500k i 2600k i i3 itekako dobar cpu za gaming,bez obzira sto ima "samo dva" jezgra,cekam graficku i radim test ;)
Znam sve to , al ako ti nije tesko, mnogo me zanima :)
posto je moj i3 nesto slabiji od sb i3, al kad se nakloka sisa a za 10 %..pa zato me zanima, jer se razmisljam o kupovini i5 760 :)

Znam sve to , al ako ti nije tesko, mnogo me zanima :)
posto je moj i3 nesto slabiji od sb i3, al kad se nakloka sisa a za 10 %..pa zato me zanima, jer se razmisljam o kupovini i5 760 :)
pa vidi sad,prva generacija "i" procesora ima 2.5 GT/s "bandwith" u oba smera a sandy bridge ima 5 GT/s sto je duplo,ako se to uzme u obzir i3 sandy bridge dosta obecava,bar u gamingu koliko sam citao to je jedna od najbitnijih stvari,cekam korisnika "sinda" iz komsiluka da dodje do mene i przimo gtx 470 sa i3 2100 pa ce veceras biti dobrih SS-ova,on ima i5 750 koji je pazario od mene licno,pa cemo nas dvojica lako zakljuciti koje su razlike izmedju dva procesora,mozda i nekom olaksati kupovinu,naravno kao i uvek na sve obracam paznju,rezolucija,gpu usage (najbitnije od svega) minimalni fps itd....ht i bez ht-a.... :smoke:

Poslednja izmena:
E sad, moguce.
Ono sto znam, kad je izasao SB testirali smo uporedno ja i jedan clan benca oba procesora. Na def je obican I3 gubio, na 4 ghz je bila skoro tacno obrnuta situacija..
Immam rezultate neeegde u kompu xD

E sad, moguce.
Ono sto znam, kad je izasao SB testirali smo uporedno ja i jedan clan benca oba procesora. Na def je obican I3 gubio, na 4 ghz je bila skoro tacno obrnuta situacija..
Immam rezultate neeegde u kompu xD

pa pazi klokovan stari i3 predpostavljam da daje vise gflops-a,e sad,ne znam sta se desava sa avx-om,moj bez ht-a daje 42gflops-a ali sa avx,da li to ima neke veze osim sa linx-om i nekim programima koje ne koristimo,veruj mi ne znam,ali za gaming magistrale su razlicite pa ostaje da testiramo....testovima na netu ne verujem i ne mogu se naci konkretni,ja samo znam da cu dobro uporediti i3 2100 i i5 750 jer prvi imam a drugi ima drugar,ista graficka,isto memorije,ista rezolucija,ista igrica,samo drugi procesor,i3 2100 vs i5 750,po testovima sa ananda trebalo bi da su isti u gamingu,ali sta se desava sa gpu usage to je ono sto me najvise interesuje ;)
i5 750 ima 2.5 GT/s na default i freq 2.66 ghz na def a i3 2100 5 GT/s 3.1 ghz i samo dva jezgra,bice to gusta borba :)
ljubitelj sam 4 jezgra ali ako se i3 pokaze da moze da gura dobro graficku kao gtx 470 i minimalni fps da bude zavidan,za dva jezgra bicu izuzetno zadovoljan jer se odavno vodi polemika o gamingu i dual procesorima i quadovima,ali ajde da ne bude tresla se gora rodio se mis...cekamo sindu :D

Poslednja izmena:
@kondenzator
Evo probao sam igre koje trenutno imam instalirane. BF3 gpu usage 99% , dok COD MW3 i Sonic Generations tek nešto preko 70%. Ipak mislim da je GTX470 prevelik zalogaj za i3-2100. Ali ako uspeš baš probaj da vidimo kakva je situacija.:smoke:

Prilozi

• BF3.jpg
    BF3.jpg
    255.2 KB · Pregleda: 149
  • CODMW3.jpg
    CODMW3.jpg
    286.8 KB · Pregleda: 127
  • SonicGenerations.jpg
    SonicGenerations.jpg
    280.3 KB · Pregleda: 138
evo ovako,rezultati su vise nego odlicni,gpu usage je bio u 95% slucajeva zakucan na 99%,fps stabilan,graficka je gtx 470 referentna,3d mark score me je iznenadio (pozitivno) postavio sam sliku poredjenja i5 2500k i i3 2100-obratite paznju na fps-ove i generelno za dual core su rezultati po meni i previse dobri,cpu usage na task manageru je uglavnom bio ispod 80%,ht sam drzao upaljen sve vreme,multyplayer nisam uspeo na bc2 jer me mrzelo da cekam patch da se skine (potrajalo bi) bf3 je isprobao kolega gore,sve u svemu ispostavlja se da je i3 2100 itekako dobar cpu za danasnje igrice (bf3,crysis.......) i da iz 470 moze da izvuce max sto je odlicno za dual core ;) :smoke:

Prilozi

• 2500k vs 2100.JPG
    2500k vs 2100.JPG
    156.4 KB · Pregleda: 153
  • bc2 setup.JPG
    bc2 setup.JPG
    268.3 KB · Pregleda: 132
  • bc2.JPG
    bc2.JPG
    227.4 KB · Pregleda: 131
  • crysis 2.JPG
    crysis 2.JPG
    290.4 KB · Pregleda: 129
  • crysis 21.JPG
    crysis 21.JPG
    266.3 KB · Pregleda: 124
Poslednja izmena:
Odlično zaista, i kod mene kriza zakucano na 99%..;) i3 Sandy je stvarno pravo čudo od procesora, da se tako lako nosi sa tim kartama ipak je to "samo" dual core :p

Odlično zaista, i kod mene kriza zakucano na 99%..;) i3 Sandy je stvarno pravo čudo od procesora, da se tako lako nosi sa tim kartama ipak je to "samo" dual core :p

vidi bio sam skeptican kad sam uzimao.nas ono-dual core-ali sada.....procesor je neverovatan i po meni best buy,za 95 jura procesor koji tera gtx 470 u full-u...2 jezgra.... :laugh: preporuka svima koji se dvoume :exploder:

@kondenzator:

Sale,cestitam na kupovini,i stvarno sam impresioniran sa onim sto sam danas imao prilike da vidim!Cak sam i bio malo skeptican kada si mi javio da si pazario "dualca" medjutim,sve je palo u vodu kada smo ga danas provukli kroz par igara!Da mi je neko rekao da ce tako dobro da cupa ovu moju 470-ku,nebih mu verovao,ovako....sve pohvale!Sve sto smo danas isprobali islo je perfektno,bez ikakvih oscilacija FPS-a,jednostavno je teklo kao da cpu ne oseca ljutog fermija,koji je uzgred budi receno dosta gladan procesorske snage!Ko ima u planu da pazari ovaj cpu slobodno ima moju preporuku,znaci sve karte u rangu GTX470 radice extra u kombinaciji sa ovom zverkom od procesora!

Evo i mog 3d mark11 testa,sa i5 750,cisto da se podvuce neka paralela,znaci sve na default,i cpu i GTX470:

Prilozi

• reza.PNG
    reza.PNG
    590.2 KB · Pregleda: 126
Ja isto imam ovaj cpu, i stvarno sam prezadovoljan!
Nego, hteo sam da vas pitam da li ste radili neki OC ovog procesora ili makar AutoTune?

Klokovan nekih 200mhz,ako se dobro secam....ovi procesori nisu predvidjeni za OC.

Aha, ja sam radio neki AutoTune što ide uz P8P67 Pro ploču i podigao je na 3.2 ghz ali sam ga ubrzo vratio čisto da ne ˝zeznem˝ nešto.
Šta mislite, jel opasan OC od oko 100-200 mhz za ovaj procesor?

Bem li ga,nebi trebalo da je opasan....

Aha, ja sam radio neki AutoTune što ide uz P8P67 Pro ploču i podigao je na 3.2 ghz ali sam ga ubrzo vratio čisto da ne ˝zeznem˝ nešto.
Šta mislite, jel opasan OC od oko 100-200 mhz za ovaj procesor?

LOL... pa nisi digao 2000 MHz... sandy ide lepo do ~4.5 GHz na vazduhu....

LOL... pa nisi digao 2000 MHz... sandy ide lepo do ~4.5 GHz na vazduhu....
Da,ali ovde pricamo o overkloku i3 2xxx procesora koji nemaju "K" oznaku,tj imaju zakljucan mnozilac,pa im je samim tim i onemogucen overklok,tj moguce svega 200-300mhz ;)

sandy bez K oznake moze da se klokuje preko blcq-a i to sa 100mhz na nekih 106mhz,i tada dobijes 106 x 31 = 3.286 mhz e sad preko 106mhz nisam bas siguran da li sme :p

Pokušao sam 106.6 ili 3.3 ghz i izbacio mi je fail...

I ja mogu samo da pohvalim procesor, zaista je cudo koliko snage za dualcore. Igre su nakon prelaska sa G6950 koji je bio na 4350mhz prosto prodisale i zivnule. Totalno druga prica.

@Kondenzator Mozes li mi reci koji Windows koristis jer sad poredim moj LinX score koji je dosta manji. Koristio sam na istom Windowsu x64 3 razlicita procesora i uvek sam dobijao slabije rezultate od onih koje nalazim na netu. Pretpostavljam da je do mog Windowsa nesto, jer imam brdo programa instaliranih. Svi ostali rezultati 3dmark, Sisoftsandra, Everest, Heaven su isti kao i na netu ali mi LinX slabiji rezultat uopste nije jasan.

I ja mogu samo da pohvalim procesor, zaista je cudo koliko snage za dualcore. Igre su nakon prelaska sa G6950 koji je bio na 4350mhz prosto prodisale i zivnule. Totalno druga prica.

@Kondenzator Mozes li mi reci koji Windows koristis jer sad poredim moj LinX score koji je dosta manji. Koristio sam na istom Windowsu x64 3 razlicita procesora i uvek sam dobijao slabije rezultate od onih koje nalazim na netu. Pretpostavljam da je do mog Windowsa nesto, jer imam brdo programa instaliranih. Svi ostali rezultati 3dmark, Sisoftsandra, Everest, Heaven su isti kao i na netu ali mi LinX slabiji rezultat uopste nije jasan.
win 7 64 bit,ali moras da uradis update,pa da ti se instalira service pack 1 koji podrzava avx instrukcije,i treba ti linx koji podrzava avx instrukcije ,mozda imas jedno od ta dva a mozda nemas nijedno (desni klik na my computer.properties,i videces tamo gde ti pise verzija vindowsa ispod treba da pise SP1,ako ne pise uradi update,i kad zavrsis update ides opet na check update jer tek drugi put izbaci SP1 da ima da se udate-uje,shekiras sve i odradis)
nadam se da si skontao jer sam ga zakomplikovao upm :p :smoke:

Hej drugari, jeste probali još neke testove? Ja sam probao svašta, Winrar 64bit, TMPGEnc, Format Factory itd.. i rezultati su neverovatni. Ne vredi da kačim slike jer ništa vam ne znači pošto sam uzimao video parče jednog koncerta i igrao se s tim. U TMPGenc-u je ušio X6 Thubana 1090T, dok u ostalim mu je bio jako jako blizu. Zaista posle čuvenog C2D E8400 evo nama opet nakaze od dualca ;)

pa bas je nakaza-sije i bije :smack: sve dualce,i mnoge quadove inletlove i amd-ove,cak i 6 core amd.....:laugh:
u intelu nisu smeli da mu nakace K oznaku jer bi cpu istrcao iz kucista ;)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno