Šta je novo?

i pticice vec cvrkucu. no...nikon d200

Učlanjen(a)
10.09.2003
Poena
680
ako bude bio ovakav, tj kao manji d2x vjerujemo da ce to boom...yeees
e sada posto ce da kosta takvo zadovoljstvo?
ako bude bio oko 1500E, onda je super...sve preko je vec previse.
stvarno je vec bilo vreme, nikon je zbog svoje sporosti izgubio neku srednju klasu fotografa, koji su se naravno hvatali za d20. nije da preterujem d100 je i dalje takmac sa d20, ali nije fora izuti pare za aparat koji je vec 3 godine star.

link
http://www.kenrockwell.com/nikon/d200.htm

Poslednja izmena:
Ma šuška se već dugo o tome na forumima, samo se čeka zvanična prezentacija do koje distributeri ne smeju da pričaju ništa o tome. Biće za koji dan.

Ali, videste li vi taj objektiv. 18-200 f3.5-5.6 i to sa stabilizacijom. Ako bude optički ok i ne skuplji od juga, biće najuniverzalniji objektiv za deselerove do sada napravljen. Eleimisaće problem sa prašinom na senzoru. Nećete morati nikada da ga skidate. :)

Poslednja izmena:
ISO 100-800?!? (da li postoji još neki DSLR koji nema ISO 1600)
Flash sinhro 1/250?!? (D70s i D50 imaju 1/500)
12,4Mp (kome ovo treba?)
Frame rate: 3FPS na 12,4Mp i 5FPS na 6,8Mp

Ako su ovo karakteristike D200 plus cena od 1600$ nije mi jasno ko će da kupi ovaj fotoaparat.

18-200 izgleda ogromno kada se montira na D200 s obzirom na stabilizaciju biće verovatno i težak. Pošto je namenjen za DX senzor kvalitet neće biti vrhunski a samim tim i cena 600-800$.

Pozdrav

te specifikacije su praktično d2x copy/paste varijanta (s tim što je ovde 3-5fps, umesto 5-8), koliko sam ja ukapirao.. vrlo je moguće da nisu tačne.

Poslednja izmena:
Jasno, i dalje su sve spekulacije, dok ne izadje zvanicna objava, ali da se igramo..

Naravno da ima i ISO 1600, verovatno i 3200, ali ne u default rezimu, verovatno ne ni u ISO Auto, ako postoji, morace se otkljucati u meniju. Isto je tako i kod D2X aparata. Olympus E-300/500 recimo koriste ISO 100-400 dok se ne otkljucaju 800 i 1600.
Verovatno je fles sinhro 1/250, jer nema vise elektronskog zatvaraca, prelazi se na CMOS. Zato je tu ISO 100, pa ce biti slicno sto se tice fill-in-a po danu.
Ipak ce izgleda biti 10.4MP, kako sam cuo od nekoga ko kaze da je vec drzao aparat u ruci. I slazem se da je uglavnom previse.
Fram rate je najverovatnije 5fps u Hi modu, sa podesavajucim 1-4fps u LO modu. To nije jos potvrdjeno.
Bice super ako bude SAMO 1600$, spekulise se 1.700-2.000$. Pazi, radi se o preporucenoj ceni, bice niza u prodaji, ali ce sigurno biti visa nego za 20D.
RUS je napisao(la):
Pošto je namenjen za DX senzor kvalitet neće biti vrhunski..
Kakve veze ima sto je DX sa kvalitetom? 17-55/2.8 DX nije dovoljno vrhunski?
Nece biti vrhunski, jer ima ogroman opseg, 11x, i jer ne spada u tu kategoriju. Jedini objektivi tolikog zuma koji pucaju visoko su Canoni 28-300L IS i 35-350L IS, ali su oni mnogo krupniji.
Nikakve veze nema to sa DX oznakom. Vidjacemo sve vise i vise novih DX stakala, budi uveren u to.

Poslednja izmena:
Ima i mala Sigma 18-200, a IS je za alkose :D

Aleksandar je napisao(la):
Kakve veze ima sto je DX sa kvalitetom? 17-55/2.8 DX nije dovoljno vrhunski?
Nece biti vrhunski, jer ima ogroman opseg, 11x, i jer ne spada u tu kategoriju. Jedini objektivi tolikog zuma koji pucaju visoko su Canoni 28-300L IS i 35-350L IS, ali su oni mnogo krupniji.
Nikakve veze nema to sa DX oznakom. Vidjacemo sve vise i vise novih DX stakala, budi uveren u to.

Nespretna konstrukcija rečenice, meni takav objektiv više leži na nekom D50 nego na telu od 1600-2000$. Takav objektiv (sa tolikim rasponom) je pre namenjen amaterima koji ne žele da menjaju objektive (idealan za slikanje na putovanjima) nego profi fotografima koji bez najmanje 5 prime objektiva ni ne kreću na put.

Vrlo je moguće da D200 dobije CMOS iz Sony R1 od 10.3 Mp ali je njegova veličina manja (21.5 x 14.4 mm) od DX senzora iz D70;50 serije (23.7 x 15.7 mm).

Pozdrav

Izgleda da ce biti 10mp CCD kao što se i tvrdilo prethodnih par meseci..

Sad mi je jasno da si hteo da kazes da ne idu zajedno, objektiv i aparat. Sigurno da nece biti kit objektiv, ali je zgodan nacin da se prikazu 2 velike novosti odjednom.
Vrlo je moguće da D200 dobije CMOS iz Sony R1 od 10.3 Mp ali je njegova veličina manja (21.5 x 14.4 mm) od DX senzora iz D70;50 serije (23.7 x 15.7 mm).
Da, drugi "krop faktor" - 1.67 umesto 1.5. Zato ne verujem da ce biti taj senzor u pitanju, verovatno potpuno nov.

to ce me razocarati, ocekivao sam d2x za manje pare, i mislim da bi to bio pravi potez. no ni ovako se ne bih zalio, ali steta.
18-200 je objektiv kakav svaki fotoreporter zeli u svojoj torbi, prime je za prime, teskasi su teskasi...ali ne pravis ti svaki put fotoreportazu u kostolcu (a i da pravis, ovo ti je dovoljno), nego ode fotograf i na neki portret, pa ne bi bas da vuklja torbu. a i fotografi mahom imaju kuce...pa to na telo i pici....ako ima snimanje nego iznenadno; ti si light, OK, ready and steady.
objektiv je pretezno namenjen pro trzistu, zato je i VR, a naravno i amateri ce se snaci sa istim :)
kod nikona se uvek otkljucava od 800asa, ali uglavnom ide do skromnih 6400 posle kljuca.

Poslednja izmena:
da, grickam nokte u nekoj vrsti razocarenja. ocekivani d2x se ipak nije otelotvorio u mini izdanju...steta...steta.
to bi bio udarac u pleca svim proizvodjacima dslrova, a pogotovo kanonu.
ne sumnjam da je ovaj aparat sve sto coveku treba, u stvari i mnogo vise od toga. ali kod mene papucara uvek ostaje neki osecaj da si ucario, kao "hehe...cekao sam 8 meseci i dobio d2x u manjem izdanju", ali sipak.
ipak, mozda je AF kao u d2x-u, sto je vec uhuhu...
http://infodigitalcamera.blogspot.com/
http://www.fotografi.no/

ostaje pitanje cene?
canonu sada ostaje samo sjajan 10-22 objektiv kao razlog zbog koga bi se neko uopste drznuo da se kocka sa njihovom d20 serijom fotoaparata. (problemi sa fokusom, cesto crkavanje kada se aparat dosta rabi, nedostatak spot merenja)

Nikon je mrtav.... i slava mu, a sada ajde svi na Canon 20D i 5D ko hoce full format!

i, evo ga opet testthenext...suvi genije.
Nemoj da si takav.. Ja sam siguran da je hteo da obrazlozi svoju tvrdnju sa nekim dobrim argumentima, verovatno i iskustvom. Sigurno da nije zeleo da da izjavu bez pokrica koja onda nema nikakvu tezinu. Samo mu daj vremena.

nije isti AF kao kod d2h ili d2x. Multi-CAM1000 je dok je kod starije brace 2000rka.
cena oko 1700$.
dobro, sada samo cekamo da vidimo high iso.

Vrh Dno