Šta je novo?

I-Kom kablovski:)

Perodeformero

Čuven
Učlanjen(a)
20.02.2005
Poena
620
Netju da u startu da pljujem,ali sami prochitajte i donesite zakljuchak🙂
Pre 3 nedelje sam "dobio" super giga-mega gratis kablovski net ovog "renomiranog" provajdera za neku cifru od 2000 dindzi u "promotivnom" periodu,gde je bio ukljuchen set-up,i pretplata za 2 meseca.Super,nije skupo,sve fenomenalno...I lepo je to radilo nedelju dana dok nisam pocheo da skidam za njih neverovatne kolichine podataka(100-150mb dnevno).Iznenada,ne mogu vishe nishta da skidam,protok skoro da i ne postoji,stranice uchitava za 1 minut,ili ih ne uchita uopshte.Od tada pochinje notjna mora sa stalnim cimanjem JEDINOG sitem-administratora koji je btw na odmoru,i dok njega nema niko nishta ne zna i ne moze da reshi.Posle 6 dana muchenja,glavni baja se konachno vratio na posao i kaze mi da skidam nenormalne kolichine podataka i da sam na listi ljudi kojima je ogranichen protok,t.j.pod prismotrom sam dok ne smanjim protok koji je ionako ogranichen na oko 6-7kbp/s(64).Na moje primedbe da modem radi 3 puta brze,chovek odgovara da je najbolje da se onda vratim na dial-up,ili da menjam provajdera :zgran: Poenta:Chemu flat,chemu kabl(kakav-takav)koji jedva mozesh da koristish za proveru maila.Napominjen da sam bio prinudjen da uvedem njihov budjavi net,jer iako zivim u centru(Dortjol),josh uvek sam na staroj centrali pa o ADSL-u mogu samo da sanjam,SBB nema razvuchene kablove u mom komshiluku,i ne mogu da se prebacim na njihovu mrezu. :wall: Savet svim (malobrojnim)potencijalnim korisnicima njihovih "usluga" je da preskochite I-Kom u shirokom luku,bar shto se tiche interneta.Pozz svima :wave:

Sam si rekao I-Kom. Oni su verovatno i najlosiji sto se tice kablovske TV - svi se zale na njih. Slika je bila ocajna i nestajala svaki dan, pa sam morao da promenim kablovskog operatera. Zasto bi sa internetom bilo drugacije ?

E ja se bas sad dvoumim
Sad sam na i comu ali se razmilsjam da li da predjem na sbb i uvedem net
U mojoj zgradi postoje instalacije ali imam jedno pitanje.
Kad se prebacujem sa i koma na sbb da li menjam sve kablove po kuci ili samo se drugi prikljucaj(sbbeov) prikljuci na moj stan ????

Meni je ljubazna sekretarica spustila slusalicu nakon sto sam je pitao kada ce kablovski net u Mirijevu. Naravno, prvo je odgovorila "nemam pojma".

Evo,meni se juche normalizovao protok,ali posle 3 dana praktichno nekorishtjenja interneta(nikakav download),ali opet naglashavam,koji je to flat, gde te uslovljavaju i ogranichavaju.Mozda zvuchi DonKihotovski,ali da li neko ima iskustva sa prijavljivanjima provajdera trzishnoj inspekciji?

to nije flat, vi ste prevareni, i treba da im zapretite tužbom...

Ako ti je to stvarno rekao administrator onda je to zaista tužno. Meni su obično govorili da nema struje i da će se brzo popraviti. Ukratko moje iskustvo sa flatom je ovakvo: Od februara do kraja aprila bez ikakvih problema downolad non-stop 7-7,8 KBs. U maju počinju problemi sa umanjivanjem protoka povremeno, jednom nedeljno, po nekoliko sati, nikada na ceo dan. Međutim u junu mesecu stvari se pogoršavaju. Nekoliko puta celodnevni potpuni prekid i nekolko dugačkih perioda koji se mere danima u kojima je protok usporen na manje od 2KBs što najčešće onemogućava učitavanje bilo koje stranice. Mislio sam da su to problemi sa nadprovajderom jer je bila seča optičkih kablova. Međutim ako je istina ovo što je administrator rekao, onda nema sumnje da je u pitanju njihova prevara i prodaja paketa za koje nemaju propusnu moć. To stavljanje na nekakve liste onih koji mnogo skidaju je direktno kršenje ugovora jer u ugovoru nigde ne piše koliko ko može da skida. Uostalom to je i smisao FLAT paketa, da nema ograničenja protoka. U svakom slučaju ako se i dalje budu nastavili ova situacija, neću imati drugog izbora nego da pređem na ADSL bez obzira što koristim IKOM kabl skoro dve godine, bez ikakvih pritužbi do pre dva meseca. Siguran sam da će tako uraditi i drugi korisnici FLAT paketa. Veliko je pitanje ko će uopšte biti spreman da kupi IKOM flat paket ako unapred zna da postoji neki administrator koji određuje neke limite.

Mogu samo da potvrdim u svoje i ortakovo ime ovo sto je Gagast napisao. Vec nekoliko meseci mi DC++ radi celu noc, i do pre 15-ak dana je sve bilo okej. Onda pocinje gorepomenuto smaranje.

Nesto ne koristim net bas stalno, ali imao sam i ja problema. Pocetkom juna, cesto mi je bio pokrenut BearShare, ali i malo veci upload (malo netipicno za prosecne korisnike 😀). I onda jednog trenutka, sve se prekida... nema download-a, ne mogu preko ftp-a da se povezem za upload... radi samo lokal, tj. mogu da vidim IKOM sajt i radi mejl. Posaljem mejl i bude mi odgovoreno da sam u prethodnih desetak dana skinuo malo vise od giga ipo, sto je "jako dobar rezultat" za 64kbit :zgran: i da smanjim p2p, pa ce mi i veza biti bolja :zgran: A ja onda preracunam, koliko je to giga ipo na nivou minuta - malko vise od 100kb/min iliti oko 15,5kbit. To i posaljem, kao i teoretski maximum koji se moze postici "cak" i sa 64kbit i posle nekog vremena, dobijem vezu nazad.

Sada imam povremena usporenja, ali dobro... razumem... zavisi od opterecenja i njihovog linka i sajtova koje otvaram i mnogo cega jos, tj. nisu oni krivi za usporenja. U svakom slucaju, zadovoljan sam. Prosecan download mi je malo slabiji od Gagast-ovog i na nivou sata ide od 22 do maksimalnih 26MB (ne bunim se), a upload od 17-21MB. Definitivno, upload je slabiji od download-a, ali eto... kao sto rekoh, profil prosecnog korisnika i nije "uploader titula" 😀 (uporedite 3.5/5.3GB za down/upload u jednom vremenskom periodu 😀).

Moje misljenje je da nije dozvoljeno limitiranje brzine i iskljucivanje veze, jer o tome nema ni reci u Ugovoru, a cak i pise u clanu 2 :

Na osnovu ovog ugovora IKOM se obavezuje da pruži Korisniku uslugu kablovskog Interneta 24 časa dnevno (on-line) pristupne brzine prema odabranom paketu usluga, a po aktuelnom cenovniku koji čini sastavni deo ovog ugovora.

Mi smo platili tu uslugu, jel tako? Oni nemaju kapacitete... zasto su onda prodali nesto sto nemaju? Ili imaju, ali ipak iskljucuju? Ili nesto trece? Nebitno... kao krajnjeg korisnika mene to ne treba da zanima.

Kazem, sada trenutno sam zadovoljan... neka tako samo potraje, pa da se i dalje druzimo i da od avgusta uzmem 128k.

Eto, toliko od mene 🙂

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Nema tu nikakvog sentimenta. Iako sam njihov korisnik od samog početka, nakon ovog cimanja mesec dana unazad, već sada sam odlučio da pređem na ADSL čim budem dobio digitalnu centralu. Ako oni nisu u stanju da omoguće 64Kbs neću ni da razmišljam o 128Kbs. Dakle da bi prodavali flat pakete oni moraju da imaju bandwidth koji to obezbeđuje. Ako nemaju. žao mi je, postoje drugi koji to imaju. Meni samo nije jasna njihova poslovna politika, koja se po nekim informacijama, nakon promene rukovodstva, promenila nabolje. Sudeći po kvalitetu interneta, to je krenulo nagore. Nikakvu perspektivu sa internetom oni neće imati ako se bude ustalila ova priča o ograničenju bandwidth-a. Nemam vremena da se cimam sa nekim tužakanjem, iako je sigurno prekršena ugovorna obaveza sa njihove strane ali sa moje strane su već dobili upozorenje da ih napuštam ako mi ne obezbede ono na šta su se ugovorom obavezali.

I-Com, ma to su najveci prodavci magle, ko sa njima
ima posla ima da pukne od nerviranja. A koliko sam cuo
a i video i SBB polako ide njihovim stopama. 😉

gagast je napisao(la):
Nema tu nikakvog sentimenta. Iako sam njihov korisnik od samog početka, nakon ovog cimanja mesec dana unazad, već sada sam odlučio da pređem na ADSL čim budem dobio digitalnu centralu. Ako oni nisu u stanju da omoguće 64Kbs neću ni da razmišljam o 128Kbs. Dakle da bi prodavali flat pakete oni moraju da imaju bandwidth koji to obezbeđuje. Ako nemaju. žao mi je, postoje drugi koji to imaju. Meni samo nije jasna njihova poslovna politika, koja se po nekim informacijama, nakon promene rukovodstva, promenila nabolje. Sudeći po kvalitetu interneta, to je krenulo nagore. Nikakvu perspektivu sa internetom oni neće imati ako se bude ustalila ova priča o ograničenju bandwidth-a. Nemam vremena da se cimam sa nekim tužakanjem, iako je sigurno prekršena ugovorna obaveza sa njihove strane ali sa moje strane su već dobili upozorenje da ih napuštam ako mi ne obezbede ono na šta su se ugovorom obavezali.

Pa to i jeste poenta mog posta....ako mi glavni sistem administrator sam kaze da promenim provajdera ako sam nezadovoljan( a ko ne bi bio kad ne postoji ni F od Flata i ostalih pogodnosti istog),to dovoljno govori koliko iz zabole da zadrze korisnike....Ali zaboravljaju da se dobar glas daleko chuje,a losh josh dalje,tako da se u ishchekivanju konachnog prikljuchenja na digitalnu centralu nadam da niko netje imati posla sa ovakvim ili slichnim provajderima( ne postoji tako malo slovo za njihovo poimanje poslovanja,interneta) :zgran: :-devil-:

Ja sam samo malo uzdržaniji u kritici samo zato što nisam lično čuo od administratora to što su tebi rekli (ograničenje flat-a zbog velikog download-a) ali nema razloga da ti ne verujem. Međutim do pre mesec dva dana bio sam zaista zadovoljan njihovom uslugom i o tome sam pisao. U svakom slučaju svako ko navlači potencijalne korisnike da kupe Flat paket a posle toga im priča priču kako mnogo skidaju, zaslužuje bojkot i ja sam se za to već odlučio.
PS: Trenutno umesto 64K imam manje od 24K i to unazad 24h.

Ovakav flat je stvarno smesan... Evo ja cu ovde da pohvalim SezamPro. ADSL 265/64 flat, skidam sigurno preko 50GB mesecno i nikada mi nije pala brzina ispod maksimalne.

Sa tim trebaju da se upoznaju ovi što prodaju FLAT paket i posle ograničavaju protok. Da se ne iznenade kada svi pređu na ADSL. Ovo čitaju stotine ljudi koji naravno ove informacije šire drugim potencijalnim korisnicima geometrijskom progresijom. Zaključak je jednostavan. Ili će IKOM imati pravi neograničeni FLAT paket ili će izgubiti i ovako mali broj korisnika.

Veruj mi,bio sam jako skeptichan shto se tiche njihovog neta,ali sam pre potpisivanja ugovora pazljivo chitao sve postove korisnika koji su na Dortjolu(ukljuchujutji i Tvoje),i nisam naleteo ni na jednu loshu kritiku,ali su se proshirivanjem internet ponude i obaranjem cene upleli u sopstvenu mrezu iz koje ochigledno ne znaju da izadju.Naravno da je jedan od razloga otvaranje teme i moja namera da se negativnim iskustvima korisnika I-Kom neta,dodje do cilja,a to je da novi vlasnik dobije informaciju o nekvalitetu sopstvene firme.

Perodeformero je napisao(la):
Naravno da je jedan od razloga otvaranje teme i moja namera da se negativnim iskustvima korisnika I-Kom neta,dodje do cilja,a to je da novi vlasnik dobije informaciju o nekvalitetu sopstvene firme.
Nemoj da si smesan, pa njih nikakva kritika ne dotice.

nidza je napisao(la):
to nije flat, vi ste prevareni, i treba da im zapretite tužbom...
bas tako, tuziti bagru i zatvoriti ih.
😡
prodaju flat a kazu - nenormalne kolicine?? MARS! :wall:

IKOM, koji su to prevaranti, pri uvodjenju njihovog kablovsko obecan mi je doticni internet u roku od 3 meseca, od tog dana proslo je cetiri godine, a ja sam u medjuvremenu nabavio adsl...

ATI FAN je napisao(la):
IKOM, koji su to prevaranti, pri uvodjenju njihovog kablovsko obecan mi je doticni internet u roku od 3 meseca, od tog dana proslo je cetiri godine, a ja sam u medjuvremenu nabavio adsl...

Aaaaaa, znaci ti si mi blokovski komsija.... ista meta, isto odstojanje.

Kablovsku sam i uveo samo zbog neta.... tek kasnije sam saznao da taj njihov net se odnosi samo na Dorcol. Nema veze... ADSL je zato tu.

Od svih divnih provajdera ti si ubo taj za koji prvi put cujem.Moj burazer je na SBB, radi kao podmazan, i to koristi onu tarifu 300 MB za 2 meseca.

sikili je napisao(la):
I-Com, ma to su najveci prodavci magle, ko sa njima
ima posla ima da pukne od nerviranja. A koliko sam cuo
a i video i SBB polako ide njihovim stopama. 😉

Poseti njihov zvanični forum na forum.sbb.co.yu i videćeš da hvale ima možda 5%(ako je i toliko)a ostalo su samo žalbe,smetnje i sl.Može im se da tako rade kad drže monopol!

Meni je otprilike jasna situacija sa prodajom flat paketa, ne samo kod Ikom-a već i kod svih drugig provajdera. Uvideli su da će se pojavom ADsL-a njihova priča sa internetom brzo i neslavno končati ako odmah ne izađu sa konkurentnom ponudom. Tako je recimo IKOM za 2000 din. uključio set-up, modem (koji sam ja, pre dve godine platio 100 eu) i dvomesečnu pretplatu flat paketa. Zaista više nego povoljno, čak i za one koji mogu da koriste ADsl. Naravno da je narod navalio jer je najvećem broju korisnika dovoljan i taj 64Kbs koji uz ugodan surf omogućava i skidanje dosta podataka, muzike i još koječega. Logična poslovna politika da obaranjem cena privuku što veći broj korisnika i trajno ih vežu za sebe. Tako se to radi svuda u svetu. Provajderi se takmiče da privuku što više korisnika koji se prvi put kače na internet, jer ako je usluga dobra, oni će provajderu ostati verni čak iako se u međuvremenu pojavi neka jeftinija ponuda. Tako sam i ja razmišljao. Dve godine sam njihov korisnik i obradovao sam se kada su uveli flat i to po zaista povoljnoj ceni od 900 din. Kada se pojavio i ADsl sa svojom ponudom nisam razmišljao da pređem, što iz neke vrste lojalnosti što iz skepse da i taj ADl u našim uslovima može da brljavi. Međutim nakon dva meseca odličnog rada sa stalnim protokom od 64Kbs, unazad dva meseca se javljaju problemi koji su sada kulminirali tako što mi je protok smanjen na trećinu i to traje bukvalno nedeljama. Nema sumnje da je provajder u međuvremenu prodao veliki broj paketa a da nije proširio bandwidth i eto belaja. Računaju oni da će korisnici biti zadovoljni i sa 20Kbs i da se neće buniti. Pa onda jednima govore da mnogo skidaju a drugima da je nestalo struje i da će se situacija brzo srediti. Novajlijama u početku verovatno daju celih 64Kbs da bi oni po komšiluku pričali da je sve OK. Ko krene da skida preko 150MB dnevno sledi ograničenje i to bez ikakvog pardona. Zakon o telekomunikacijama ne postoji i sve što rade provajderi na tom polju je zavlačenje i hohštaplerisanje. Brza zarada je motiv. Verovatno pretpostavljaju da će se jednog dana doneti zakon i da više neće moći da se prodaje 64Kbs flat a da se isporučuje 24Kbs pod izgovorom, brate mnogo skidaš. Ja u svakom slučaju prelazim na ADsl, poslao sam formular i čekam odgovor za nekoliko dana. Verovatno ću zadržati ovaj kablovski modem u slučaju da jednog dana firma IKOM primorana zakonskim odredbama, krene da isporučuje internet onog kvaliteta kako piše u ugovoru. Do tada doviđenja.

Dugorocno gledano, firme poput ikom ce jako skupo platiti takvo ponasanje prema korisnicima i prakticno nepostojecu razvojnu politiku. Propasce.
aDSL ce omoguciti gledanje TV-a preko telefonske linije, dovoljno bi bilo kvalitetnih 512k. U Francuskoj, neki aDSL ISP-ovi su se lepo dogovorili sa firmama koje nude satelitske programske pakete, kako bi unistili zajednickog konkurenta.

Telekomu, ikomu, i ostalim sharlatanskim organizacijama: vasi korisnici nece zaboraviti sta su sve trpeli, koliko su morali placaju usluge uzasnog kvaliteta, [...]. Ko mora nastavice na dial-up, ali ce doci trenutak gde ce biti mogucnost izbora. Docice vas trenutak.

@Merovingian
pa mi shto se "igramo" na tamo nekom internetu i nismo ikom-va ciljna grupa ...

Pošto sam lično razgovarao sa administratorom IKOM-a, mogu samo da potvrdim sve što je rečeno u uvodnom postu. Dakle 64Kbs flat nije flat, već se brzina spušta sa 64 na manje od 20Kbs svakom ko prekorači neki, administratoru poznat limit prenetih podataka. Na moje pitanje zašto mi je smanjena brzina odmah mi je odgovoreno zbog P2P programa. Ja ne koristim P2P ali zato slušam švedski internet radio i na taj način učim jezik i tu odlazi protok. Dakle nije zabranjen P2P nego je problem u količini podataka što je administrator potvrdio. Na svakoj uplatnici lepo piše 64Kbs flat i količina podataka neograničena. E sada na njihovoj internet stranici zaista piše da brzina od 64 Kbs nije garantovana ali to tako sročeno može samo da znači da oni ne garantuju da ćete sa svakog sajta moći da skidate podatke tom brzinom jer naravno može biti ograničenje na samom serveru gde se sajt hostuje.l To se jedino na taj način može shvatiti. To nikako ne znači da će korisniku biti oborena brzina kada prenosi veliku količinu podataka, jer kao što lepo piše količina podataka je neograničena. Dakle upotrebljena je korisna nejasnoća kako bi potencijalni korisnici kupili njihov flat paket. U svemu ovome je veoma indikativno da ovo ograničenje nisu primenjivali u prva dva meseca i da sam ja u to vreme dnevno skidao i više podataka nego sada kada su mi uveli restrikciju. Na kraju mi je naravno predloženo da promenim provajdera što ja možda i ne bih uradio ali pošto me je tako posavetovao administrator, nema mi druge nego da ga poslušam. Još mi je rečeno da se spremaju da uvedu flat paket bez korisnih nejasnoća u ugovoru i da će tada biti garantovana brzina od 64Kbs ali da če to koštati 6000 din. Za tu cifru može se kupiti godišnji dial-up flat i one koji budu kupovali taj paket treba odmah u Lazu na pregled.
Dakle sve je jasno, flat zaista flat u prava dva meseca a onda se meri protok i ko skida više od 150 Mb dnevno sledi rezanje protoka na manje od trećine ili potpuno ukidanje. Pošto njihovo tumačenje ugovora o negarantovanju protoka od 64Kbs ne prolazi nikakvu logiku, moraću da pozovem tržišnu inspekciju da se pozabavi ovom klauzulom. Moraće to lepo da preformulišu, pa onda to lepo napišu u ugovoru i puste u prodaju. Ovakvo navlačenje i zavlačenje neće moći više da prođe i ja sam administratoru obećao da će tržišna inspekcija doći, bez obzira što ja od sledećeg meseca prelazim na adsl.

Nazad
Vrh Dno