Šta je novo?

i jos jednom 970p ??

viewsonic sam imao 2 dana na stolu i nisam uspeo da ga podesim....sta god da sam radio u perfectsuitu
od tada je proslo 2 meseca a vlasnik monitora jos uvek se zeza sa podesavanjima....
da je kojim slucajem ispravno podesen fabricki onda moze da se diskutuje o ceni i kvalitetima - na behardware imaju i ocenu fabricke kalibracije monitora i tu je ovaj model jedan od najgorih http://www.behardware.com/articles/602-10/19-lcd-survey-2-3-4-6-8-ms-and-above.html ali oni imaju potreban aparat za podesavanje i nije im tesko da dovedu prikaz do savrsenstva
zbog ove gluposti monitor ne vredi uopste razmatrati....

Floyd je napisao(la):
i treba ti aparat koji kosta 300€ da bi ga pravilno kalibrisao,posto je fabricki neupotrebljiv a ako se dovatis perfect suit-a mozes samo da izgubis kosu....monitor jednostavno ne moze da se kalibrise bez
kalibratora ,naravno na behardware i tom`s hardware imaju spravu i onda im nije tesko da kazu za monitor da ima savrsene boje....

Poenta je da bi monitor i bez kalibracije trebalo da prikaže fine prelaze na gradijentu. Kalibracija samo određuje intenzitet kolornih kanala, eventualno se podešavaju kontrast i gamma i to je sve. Ne možeš 6-bit panel kalibrisati tako da "banding" nestane :)

Majstor je napisao(la):
HD filmovima? Sta je to?

Citam ovo 10 puta za redom i ne mogu da skapiram kakve bi to greske mogle biti. Jos kad bi neko mogo to da uslika digitalnim pa da svi lepo vidimo to...
:)

HD filmovi - filmovi u rezoluciji 1280 x 720 ili 1920 x 1080 piksela. 2.5 do 4.5 puta veća rezolucija u odnosu na standardni DVD.
Prikaz gradijenta sa "greškama" se javlja kada monitor ne može da prikaže pojedine nijanse, pa onda prikazuje nijansu koja joj je najbliža... rezultat te nemogucnosti se vidi kao niz paralelnih linija na gradijentu od crne do određene (osnovne) boje, odnosno kao niz linija na 24-bit fotografijama koje imaju ujednačeno obojene površine (wallpaperi sa nekom kompjuterski generisanom scenom ili slike neba, recimo)... Jel to dovoljno jednostavno objašnjenje?

Bahati [SiD] je napisao(la):
ok, ucinilo mi se da si ti razumeo sta je lucky hteo da kaze, a mi ostali n00bovi nismo imali pojma o cemu se prica. ;)
mada mi opet nije jasno kako znas da je pisao "sasvim tacno" kad si "gledao jos bledje"... ja jos uvek ne vidim sta ima (mnogo) komplikovanije da se kaze od: "6bitni je". :)

Nema potrebe da trazis nelogicnosti u mojim postovima, sve cu lepo da objasnim. :D
U to vreme sam razumeo o kakvom problemu prica tj. kakva je to negativna pojava na tft monitorima ali nisam razumeo one ostale tehnicke detalje koje je izneo, smatrao sam da bi tako nesto mogao da razume samo iskusan poznavaoc tft tehnologije, otud i ona opaska za bledo gledanje.
Njegovo izlaganje sam prokomentarisao kao sasvim tacno iz sadasnje perspektive, posle nekoliko tekstova na istu temu koje sam u medjuvremenu procitao a i onog teksta na geocities sajtu gde je sve to jednostavnije objasnjeno uz pomoc one slike koja pokazuje 8bit-ni i 6bit-ni gradijent.

Pozdrav

@vuk: poenta je da se ne mozes sloziti s necim sto ne razumes. a ako si dobro razumeo sustinu onda drugi nisu gledali bledo, jer su i drugi pricali da je panel 18 bitni. samo na srpskom... :D

al ok, nek ostane na tome da je nesporazum u pitanju, posebno sto je potpuni off topic. :)

byMaX je napisao(la):
Poenta je da bi monitor i bez kalibracije trebalo da prikaže fine prelaze na gradijentu. Kalibracija samo određuje intenzitet kolornih kanala, eventualno se podešavaju kontrast i gamma i to je sve. Ne možeš 6-bit panel kalibrisati tako da "banding" nestane :)
ovo moje se odnosilo na VP930,nisam mislio da se kalibracijom moze ukloniti takav nedostatak....eto ovaj viewsonic treba biti najbolji u toj klasi,jer ima sve sto treba da ima,ali zbog njihovog propusta da ga fabricki podese kako valja on ne moze takodje da konkurise cak ni TN panelima

Nadam se da mi je dug staz na benchu razvio instinkt pravilnog rezonovanja prilikom (ne)prihvatanja raznovrsnih saveta, tipa sve je super samo kataglinger ne hvata najpravilnije kod cuclanja magnitude, tako da iako to neces nigde u praksi primetiti, to super ipak nije super nego ****** :)

Salu na stranu, monitor je kupljen. Kvalitet izrade je stvarno mnogo jak, tako da daje neku eleganciju cak i na mom stolu iz osnovne skole iz 80ih :) Boje su jako prijatne a ko zeli to da potvrdi nek pogleda jedan pored drugog 970p i neki od BF-ova. Ugao gledanja je nesto neverovatno - utisak je kao kod CRT-a. Oproban je Call of Duty 2 i nigde nisu primeceni duhovi...Gledanje filmova - bez problema. Ono sto mi smeta jeste da slika preko TV Tunera ima malo vise snega nego na CRT-u, ali pretpostavljam da je to tako kod svih LCD-ova, ili? Takodje Magic tune i natural color su mi prilicno nestabilni i cesto zamrznu win, ali probacu da ocistim sistem pa da vidim da li ce to popraviti...
Pomenuti dithering sam video samo na testu monitora, i nigde ali nigde vise...toliko o toj prici

Da se i ja nadovezem, monitor je jednostavno sve sto sam cekao da TFT ima, nije bas savrsen ali je najblize tome u ovoj cenovnoj klasi. Da je full 8-bitni i da je jos malo brzi, cirkao bi pivo sa njim :D

Dihtering primecujem samo u ekstremnim situacijama, a sto se tice filmova - to mi je mozda najveca mana. U default 100% rezoluciji sve je odlicno, ali pri full screenu se pojavljuju neke gluposti, ne znam da li je od nedovoljnog odziva ili pomenutog dihteringa

Sve u svemu - odlican monitor!

Majstor je napisao(la):
... sve je super samo kataglinger ne hvata najpravilnije kod cuclanja magnitude, tako da iako to neces nigde u praksi primetiti, to super ipak nije super nego ****** :)
:):):)

Sad kad si presao sa CRT na TFT, hocu da cujem tvoje utiske igranja u 800x600 i 1024x768. Jel' slika mnogo losija nego na CRT ? Jesi li igrao nesto drugo osim COD 2 ? Koliko si zadovoljan ?

Na tftu sem nativne rezolucije sve ostalo izgleda ogavno za desktop! U pucacinama i voznjama moze da prodje 1024 sa aa, strategije i ostale detaljne igre ne dolaze u obzir ispod 1280... i tako dalje...

Za strategije se ne slažem, ali iskreno mi recite da li i na 19" CRT monitorima dolazi u obzir išta ispod 1024 rezolucije? Ja mislim da ne. To izgleda toliko ogavno da sam ja kada nešto nije htelo u barem 1024 to ostavljao sa strane i čekao bolje dane, tj. bolji komp...

10x7 se moze koristiti u igrama bez problema, 8x6 je zaista malo za 19" monitor, a pritom interpolacija u toj rezoluciji najlošije izgleda pa je zaista neupotrebljivo.

Ma igrao sam ja na 19" TFT-u u 800x600 igre i kada se čovek unese prestane da primećuje, ali ako jednom pokreneš tu istu igru u native rezoluciji teško je vratiti se na staro...

Aman, to niko ne spori :) Samo kažem da su igre ružne u niskim rezolucijama i na CRTu, a kamoli recimo u 800x600 na wide 19" LCDu. Tako da to ne bi trebao biti nikakav faktor prilikom kupovine.

Moji utisci sa igranja svih igara na wide LCD-u (zbog čega sam se i najviše plašio da li da ga uzimam) - odlični! od 1024x768 sve do 1440x900 (native) sve izgleda super, naravno da je slika u 1024 ružnija nego u 1440, ali i tada nije to toliko do monitora koliko recimo do činjenice da treba FSAA da se uključuje...A sve se igra fantastično i sve radi bez ikakvih problema.

Moja iskustva po prelasku na TFT: bar 2x AA postaje obavezan, i u native i u ostalim rezolucijama...

novi samsunzi...

Samsung je predstavio 971P, tako da svi kojima banding smeta, mogu da odahnu :) Mene su zayebali , samo sto sam pre par meseci kupio 244T, oni izbacishe 245T. Doduse, dosta je ruzniji, nema pivot i height adjust, deblji je i ima sve iste karakteristike osim ugla gledanja koji je 178 stepeni, dok je 170 stepeni kod 244T. Solidno je bolji u tome, mada nisam video kakav je odziv...

osim fantasticno ogromnih ekrana, OLED projektor-ekrana, i HD ekrana svih velicina, namena i tipova tehnologija (samsung stand je velicine nase hale na bazaru, a tu nije Mobile divizija - Samsunga ima ih u 6 hala). Pravi novitet su OLED ekrani klasicnih dijagonala - 17, 19, 20 inca koji izgledaju fenomenalno! Ja sam ostao jedno 40 minuta zavaljen gledajuci u 7.1 "sobi" CG crtać Robots u 1080p. Ekran je plazma, 1920 x 1080, precnika jedno 3 metra. Stvarno je dozivljaj...

aaaa....kako ti deluje oled uzivo???

Kako ce se kretati cene oled-a u odnosu na klasicne displeje,mislim pretpostavljam da ce biti skuplji ali jel se zna u proseku koliko???

p.s. Kad ce neki utisci sa cebit-a na sajtu?

Poslednja izmena:
byMaX je napisao(la):
Samsung je predstavio 971P
Negde sam pročitao: prodaja u Evropi tek od jula meseca...

Da se mi vratimo na temu - a to je 970p

Kako se kalibrise ovaj monitor??
Sta da radim sa onim kvadratima, nigde uputstva nema?

Kako nema uputstva? Imas help iconu u gornjem desnom uglu kad pokrenes kalibraciju, naravno ako pricamo o Magic Bright software-u.

Jel probao neko Magic Color, meni licno ne deluje previse upotrebljivo

byMaX je napisao(la):
Samsung je predstavio 971P, tako da svi kojima banding smeta, mogu da odahnu :)
kazes nema vise bandinga? dakle 971P je savrsena 19-ica? kakvi su prvi utisci? jel' ga vredi cekati, ili da se pazari 970P za 450e? moze jos neki info? koja mu je preporucena cena?

Spirit je napisao(la):
Kako nema uputstva? Imas help iconu u gornjem desnom uglu kad pokrenes kalibraciju, naravno ako pricamo o Magic Bright software-u.

Jel probao neko Magic Color, meni licno ne deluje previse upotrebljivo

Da ima help koji je potpuno neupotrebljiv

Nego, stalno mi zamrzava ovaj Magic Tune, pomaze samo hardverski reset. Jel se to jos nekom desava i zasto?

Ma, ima neko fensi postolje ... sad mogu i da ga nazovu Quad Hinge :D, tako da ceo koncept ide pod imenom "floating display". Uglavnom, prelepo je dizajniran (konacno pravi naslednik 193P) i videcemo da li je stvarno 24-bit 6ms gtg pva. Mada, LED ekrani izgledaju fenomenalno, bar pri prikazu staticnih slika...

imas li mozda neku sliku 971P :D

Hmm, star ukusa, ali meni se novo postolje ne dopada...

istina, postolje nije neko, ali je zavrsna obrada vrhunska, lepo se vidi sa slika.

Vrh Dno