Šta je novo?

I jos jedno pitanje za Ubuntu

Milan

Čuven
Učlanjen(a)
11.02.2002
Poena
619
Kada hocu da kopiram fajl koji sam skinuo sa neta recimo u usr folder ili da ga tamo ekstraktujem budem odbijem sa "You don't have the right permissions to extract archives". Zar nisam po default-u root?

Nisi :) Nego si obican user. Fajlove smestaj /home/milan npr tu imas pun pristup

Nisi :) Nego si obican user. Fajlove smestaj /home/milan npr tu imas pun pristup

OK.To mi daje, ali ako hocu da uradim recimo ovo? Sorry ako davim:)

Code:

sudo tar xvjpf msfonts.tbz -C /usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF/

Or, enable non-free, universe and multiverse repositories and install the Microsoft fonts:

Code:

sudo apt-get install msttcorefonts

You now have the Microsoft fonts installed. Let's configure your system now.

Download the xml files and extract the file into /etc/fonts/ as root:

Code:

sudo tar xvjpf fontconfig.tbz -C /etc/fonts/

sudo komanda ti privremeno daje administratorska prava. Dakle sa 'sudo' bi trebao da imas dozvole da to uradis. Pogledaj onaj moj drugi post koji gde sam ti napisao kako da bajpasujes sudo i postanes "pravi" admin ovaj root :)

kucaj id da vidis kako si prijavljen, tj kao koji user.
su kucaj da se prijavis kao root i mocices da radis bilo sta bilo gde. Naravno obazrivo.

U pirncipu ti mozes da bude rut :p
Za pocetak promeni root sifru (passwd root) i posle toga treba da otkucas su i da upises trazenu sifru.

Medjutim, posto si po difoltu korisnik koji ima mogucnost da koristi sudo (superuser do) komandu, nema potrebe da se logujes kao root :)

10X ljudi na savetima. SU radi ali imam neke tripove josh. Pored navedenog u mom drugom thredu pitao bih i ovo....sta god da startujem, nebitno Firefox,xmms ili nesto trece treba mu 2-3 sekunde da otvori program? Komp je c2d i sve sto ide uz to. Sav hardware je ubuntu uredno nashao i sve radi OK inache. Mislim da cu veceras da reinstaliram ponovo pa lagano.

Sta nije u redu sa tim sekundama? :) 2-3 sekunde je skroz ok za bilo koji program, i guess :)

Sta nije u redu sa tim sekundama? :) 2-3 sekunde je skroz ok za bilo koji program, i guess :)

Mnogo su duge, to nije u redu :). Elem nije 2-3, moja greska vec 8 mereno. Vreme brzo prolazi kad se zabavljash....chim mi se 8 uchinilo kao 2-3 :d

To jeste malo sporo... pogledaj da li je opterecen procesor nekim procesom (sumnjam). Verovatnije je da te usporava disk. Ako imas SATA disk i ako si namestio legacy mod u BIOS-u to moze drasticno da ti obori performanse u radu sa diskom (FEDORA Core je recimo formatirala dva SATA diska u RAID-u pola sata, a sa native modom dvadesetak sekundi na C2D masini.).

imas komandu top u konzoli pa pogledaj koliko ti je opterecena memorija i procesor dok podizes programe :)

To jeste malo sporo... pogledaj da li je opterecen procesor nekim procesom (sumnjam). Verovatnije je da te usporava disk. Ako imas SATA disk i ako si namestio legacy mod u BIOS-u to moze drasticno da ti obori performanse u radu sa diskom (FEDORA Core je recimo formatirala dva SATA diska u RAID-u pola sata, a sa native modom dvadesetak sekundi na C2D masini.).

Nije opterecenje CPU-a. Jeste SATA disk ali ne mogu da dodjem do te opcije u BIOS-u jer je laptop u pitanju i nemam tu mogucnost.

Dakle, da se vratimo na prvobitno pitanje, instalirao sam MS fontove preko "sudo apt-get install msttcorefonts" i sada bih hteo da odradim "Download the xml files and extract the file into /etc/fonts/ as root:
Code:
sudo tar xvjpf fontconfig.tbz -C /etc/fonts/". Ne mogu da ih prosto ekstrakujem u taj folder jer mi neda a kada pokusam iz konzole kao root kaze "root@milan-laptop:/home/milan# sudo tar xvjpf fontconfig.tbz /etc/fonts/
tar: fontconfig.tbz: Cannot open: No such file or directory
tar: Error is not recoverable: exiting now
tar: Child returned status 2
tar: /etc/fonts: Not found in archive
tar: Error exit delayed from previous errors". Ako bi mogao neko da mi kaze gde gresim.

kada si root '#' onda ti ne treba sudo i idi u dir u kome se nalazi fontconfig.tbz jer ti kaze 'fontconfig.tbz: Cannot open: No such file or directory'

Ili, navedi punu putanju do fajla koji hoces da raspakujes...
ie: #sudo tar xvjpf /home/user/neki_folder/fontconfig.tbz -C /etc/fonts/

ma za**** to root itd ....kucaj sudo nautilus i onda kopiraj brisi radi sta oces iz njega
najbolja varijanta

Imam jedno mozda malo glupo pitanje..
Jedna stvar koja mi ne prija bas kod ubuntu-a je ostrina gui-a i fontova, koja je bas losija u odnosu na win, barem na mom 19" tft . Interesuje me, da li jos neko to primecuje ?
Pokusao sam nesto sa podesavanjivam fontova, medjutim bez nekog sjajnog rezultata.
Da li sam ja bas navikao na win, ili ima nekog koga to isto nervira?

Poslednja izmena:
Pa ako si podesio rezoluciju koja je "native" za taj monitor, ne bi trebalo da imas bilo kakavp roblem sa ostrinom prikaza.

Jesam, naravno 1280x1024, ali svi fontovi mi izgledaju malo zamuceni, kao da je ukljucen cleartype kao u win-u. meni je npr bolje bez clear type a, tj ostrije...

kUdtiHaEX jel kako namestim refresh rate na vecim rezolucijama posto mi daje samo 60 Hz
ebiga u winu mogu da namestim dozvoljava mi drajver i grafika dok ovde njet

Poslednja izmena:
@CORE 283: pa onda nemoj da ga koristis :)

@zemun /etc/X11/xorg.conf, section screen

nije mi prepoznao monitor

Section "Monitor"
Identifier "Generic Monitor"
Option "DPMS"

e sad sam ja googlovo moj monitor ,CTX EX701F ,30-72kHz horizontal,50-160Hz vertical
dal da ubacim ove moje podatke selection monitor

Vrh Dno