Šta je novo?

Hyper X 1066 overclock?

Condor

Slavan
Učlanjen(a)
05.05.2009
Poena
395
Moj model je KHX8500D2/2G...
Po default-u, za 1066 MHz radi na 2.2 V ili po nekim specifikacijama na 2.25 V (moj radi na 2.2 V trenutno)!

Ono sto me interesuje jeste, da li dodatno podizanje napona RAM-a (npr. u mom slucaju na 2.25) moze da obezbijedi malo agresivnije latencije?
Ili u opstem slucaju, ako je brzina RAM-a fiksna, da li podizanje napona moze uticati na bolje timing-e (latencije)?
Poznato mi je da napon direktno utice na brzinu (takt) RAM-a, ali s obzirom da moj radi na 500 MHz i ne planiram (ne mogu) ga vise podizati, ostaje samo da se eventualno "igram" sa latencijama...

Znam da je o slicnoj tematici milion puta bilo rijeci, ali ne mogu nigdje da nadjem konkretan odgovor bas vezano za latencije i napon, nezavino od takta!?

I jos jedna sitnica: u kolikoj mjeri temperatura okoline moze uticati na stabilnost (overclock-ovanog) RAM-a, tipa da neki jednodnevni testovi nekad prodju, a pri malo vecim temperaturama, za par stepeni, ne...?

Neces se usreciti sa tom memorijom :S:, kroz servis gde ja radim proslo je bar 50 modula sto nisu hteli ni na 1066. Svi vraceni i zamenjeni novijim, od kojih je recimo polovina htela da radi i to jedva na 1066 2.2v, a polovina opet vracena nazad dobavljacu. Ko je i sta uvezao i da li je to remarkirana 800... verovatno ..cena nekad govori vise od imena firme ..

Znam da se necu usreciti, citao sam da je taj HyperX diskutabilan, ali kada sam ga kupovao, nisam imao puno izbora...
Trenutno ga tjeram na 1000 MHz (2x500 FSB, ploca ne moze vise), latencije 5-5-4-13, Performace Level 8 (testovi ne daju lose rezultate, stavise, ali to mi i ne uliva neko povjerenje)!

Ali u opstem slucaju, nevezano za ove Kingstonove modele, da podizanje napona moze uticati na bolje latencije, pri istom taktu memorije?

^ Pa to su vec dobre latencije za taj Kingston.

Pa nije lose, s obzirom koliko se zapravo ljudi zale na HyperX, jedino sto nije na punih 1066 MHz (ne znam koliko bih tad izvukao)...

^ Nista posebno. Razlika bi bila neprimetna (mizerna) , a samo bi se memorija grejala zbog veceg napona.

Hvala na odgovoru, tako sam i pretpostavljao (mada mi se nije dalo da licno testiram, vise mi je dosadilo njakanje sa overclock-ovanjem i sl. glupostima, a malo sam se i bojao da ne sprzim module podizanjem napona vise od deklarisanog)!

Poz!

Posle višegodišnjeg iživljavanja sa Bartonom kupio sam Intel mašinu P43, pomenuta memorija radi na 1066 (2.20 v) bez problema. Od sada furam samo fabričke specifikacije - bolje stabilna mašina nego zezanje sa komponentama. Ništa ne dobijaš u performansama za tih par MHz, ako su ga ljudi - profesionalci napravili da radi na 2.20 v ne igraj se i ne pravi na pametnijeg stavi je i ti da radi na 2.20v

Poslednja izmena:
Ja sam imao isti problem sa tom memorijom. Cak i kada sam dizao napon na 2.25 i latencije 5-15 nije hteo da bude stabilan na 1066 i stalno je pucao u ORTHOS-u. Problem sam resio tako sto sam digao NB voltazu na 1.20 ako me pamcenje dobro sluzi i od tada ni trunke o nestabilnosti. Tako da mozete i vi slobodno da probate isto, ne moze da skodi, a ono sto ne skodi znaci da koristi ;)

Koristan savjet, mr_gee_fox, nekom ce posluziti...
Mnogi krive memoriju, ali vjerovatno je nekad problem i do ploce (neki vid nekompatibilnosti memorije sa istom)!

Ja sam imao isti problem sa tom memorijom. Cak i kada sam dizao napon na 2.25 i latencije 5-15 nije hteo da bude stabilan na 1066 i stalno je pucao u ORTHOS-u. Problem sam resio tako sto sam digao NB voltazu na 1.20 ako me pamcenje dobro sluzi i od tada ni trunke o nestabilnosti. Tako da mozete i vi slobodno da probate isto, ne moze da skodi, a ono sto ne skodi znaci da koristi ;)

Pa to potpuno otklanja memoriju kao uzrok, vec svu odgovornost prenosi na plocu i memorijski kontroler! Oni nisu kako treba a ne memorija!

Pa da, uglavnom se ospe paljba po memoriji, ali ja vjerujem da je u velikom broju slucajeva problem ploca - ljudi uzmu jeftinije, niskobudzetne ploce, iz srednje ili nize klase (kao i sam), pa hoce da naguraju brojke po deklarisanim vrijednostima - ***, to nazalost cesto ne ide!

ljudi, ako hocete da vam memorija radi na def bez daljih podesavanja procitajte lepo QVL i tu se prica zavrsava. Nije vama niko kriv sto kupujete memoriju nasumicno jer su je nahvalili na forumu a ne znate kako da je naterate da radi stabilno na vrednostima za koje je deklarisana. Na mom QVL od ploce nema memorije koju ja koristim tako da bih postigao vrednosti za koje je predvidjena morao sam da odradim dodatna setovanja u BIOS-u. I u vecini slucajeva nije problem ni u ploci ni u memoriji vec u korisnicima koji su se edukovali tako sto su procitali nekoliko thread-ova na forumu i nekoliko stranica na ITsvet sa specifikacijama.

EDIT: update BIOS-a nekad ume da resi problem

Moduli iz QVL liste reshavaju problem. Sem toga, nije mi jasno zashto veliki broj ljudi kupuje OC fensi module, a ne planira OC? I za kraj, ako vec ne mogu da se nabave moduli iz QVL liste, treba juriti one koje rade (po def) na shto nizem naponu, a ne 2.3V i sl, pa se greju i na def. postavkama, a kamoli pri OC-u. I svima je poznato da su u KHX 800 ishli 667 chipovi, ali je ta Elpida ishla i na 1000, a sad ko zna shta trpaju pod hladnjake.

imam gore navedenu memo koja je stavljena na maximus ii formula , i memo konstantno zeza...
ne radi na 1066 nego na 800...

Poslednja izmena:
Ja sam isto uzo kingston hyperx tall hs i ne mogu da ih stavim da rade na 1t a po specifikaciji treba da rade na 1066 1T zato sam ih i uzo :(

^
Jesi siguran da mogu da rade na 1066 sa 1T? Koja je tacna oznaka memorije?

Evo ti kompletan datasheet za tvoju memoriju: http://www.valueram.com/datasheets/KHX8500D2T1K2_4G.pdf

Po ovom datasheet-u, ovo je standardna CL5 memorija kojoj treba 2.3v za rad na 1066. Samo sto ima dzinovske hladnjake :)

Ja ovde nigde ne vidim da ova memorija moze da radi sa CR 1T na 1066. Iskreno, ja dosad nisam video takvu memoriju.

kingston kaput

Izuzetno losa sa overclock.Samo modeli sa nizim naponima mogu se solidno overclockovati do 1250Mhz.:guitar:

srecom pa se sa OC memorije ne dobija puno u performansama, ali OC memorije znaci u ekstremnom OC-u sto takodje nije toliko bitno jer se taj extremni OC ne koristi za 24/7 vec samo za rez koliko moze i da izdrzi...

Dok sam je imao nije htela da ide vise od 1100Mhz,a meni je trebalo 1130 da bih mogao da kloknem procesor.Izgleda da je Kingston los.:wave:

ja je bas imam

ja imam 2x2 gb bas te kingston memorije sa visokim plavim hladnjacima. Overklokom procesora tj dizanjem fsb procesora sa 200 na 250, dobio sam da memorija radi na 1000 mhz a napon sam stavio 2,2 v u biosu! sve savrseno radi 24/7 i non stop se igraju igrice, ostatak mashine je intel e 5200, ati 4770, asus p5kpl/1600 i wd caviar black 640gb.

uspeo sam da je dignem na 1132 mhz latencije 5-5-5-15-60 2 T voltaza 2.33V

!!!!

Nemoj po svaku cenu da je cedis. Memorija hoce da crkne ili se u najboljem slucaju degradira od prevelikog napona. Ne znam kolika joj je preporucena voltaza za 1066 CL5 (ti Kingstoni umeju da traze i do 2.2v koliko se secam), ali 2.33v je malo iznad granice sigurnog (pa cak i sa nekim aktivnim hladjenjem).

Nemoj da juris brojke, juri najbolju kombinaciju.

Skini npr. Everest ako ga vec nemas i sa njime provrti Memory Benchmark.

Evo imas ovde temu sa dosta rezultata. Igraj se sa raznim kombinacijama i vidi sta ti donosi najbolje performanse (sto nizi latency, sto veci read pa onda sve ostalo).

Na protok memorije ti najvise uticu 1) sto veci FSB 2) strap (odnos FSB:RAM), sto veci strap to bi memorija trebala da ima veci protok ako me secanje dobro sluzi, a nizi strap omogucava procesoru da bude poteran vise. Takodje je jedna od najboljih kombinacija kada ti memorija radi u odnosu 1:1 - npr. FSB ti je 450 a RAM na 900MHz, onda imas 1:1 odnos.

Za jos detaljnije zatezanje skini MemSet. Performance Level je jako bitan - sto nize to bolje, npr. 6-7 bi bilo jako, jako dobro i treba imati dobru memaru da to izgura.

Sama frekvencija memorije, pa cak i "primarni tajminzi" uopste nisu toliko bitni koliko ove druge stvari. Igraj se pa vidi sta ti najvise donosi. Sa DFI plocom ko ume moze dosta da uzvuce iz memorije ..

Ma znas koja je fora sa tim Kingston-om ? To je zapravo 6400 RAM koji je npr. deklarisan na 800MHz CL4/CL5 @ 1.8v (standardno). I onda oni uzmi isti taj chip i stave ga da radi na 1066MHz CL5 ali pri 2.2v+. Fakticki ti prodaju istu memoriju za koju ti "deklarisu" vecu voltazu da bi radila kako treba. "Prave" 8500 memare treba da rade pri ne vise od 2.1v na 1066MHz CL5 pa i CL4 cak. Tako da ne treba na to da gledas kao da si je samo malo digao. Gledaj kao da joj je 1.8v zapravo def. voltaza i da radi na 800MHz. A 2.33v je dosta ...nece svaki chip da izdrzi toliko voltazu duzi period vremena. Ja sam posle nekih godinu dana ubio cetiri micron D9 chip-a sa 2.15v - inace micron ne trazi veliku voltazu za visoke frekvencije. Pri 2.2v ta memorija je radila na blizu 1300MHz (a bila je 800MHz CL4 1.8v def.)

Imas ti tu sasvim lep rezultat, ali kazem, nije bas sve u "megahercima". Verovatno da bi moglo to jos da se dotera sa sekundarnim tajminzima. A i da nije tako, nemoj mnogo forsirati i rizikovati memoriju zarad necega sto neces ni osetiti :) ..

Nazad
Vrh Dno