Šta je novo?

Hyper TX3 ili Vendetta 2 ili nesto trece za AM3 platformu?

Serbianboss

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2005
Poena
660
Kao sto i naslov kaze, koji je po vama bolji cooler za AM3 platformu. Trenutno imam Hyper tx i doslo je vreme da zamenim kuler.

Ovako razmisljajuci deluje mi da je mozda Vendetta bolja zbog veceg ventilatora.

...Da li je hyper tx3 bolji od hyper tx 2 i koliko?...Da li ce posao zavrsiti hyper tx2 ili ne za intel e6300?
Posedujem i u ovom trenutku koristim i TX2 i TX3.
Ne vidim bitnu razliku u pogledu efikasnosti,pa čak ni glasnoće pri radu-dok temperatura CPU ne dostigne određeni nivo koji je u oba slučaja otprilike isti gotovo da se ne čuju ni jedan ni drugi ,na višim temperaturama čuju se oba jednako.
Ukoliko već imaš na raspolaganju TX2 nema nikakvog razloga da nabavljaš TX3.
Trebalo bi da korektno hladi e6300.
Za usko kućište srednje veličine kod koga bi ovi kuleri došli na par santimetara od napajanja poželjno je da kućište bude dobro provetreno ili bar da PSU ima fan sa donje strane da izvlači toplotu,inače dolazi do pregrevanja kulera (i CPU-a jer nema disipacije) i ventilator kod obe varijante postaje neprijatno bučan.

Poslednja izmena:
Ima li Vendetta 2 problema zbog svoje velicine sa memorijskim slotovima na nekim plocama? Pogotovo Gigabyte voli prilicno da odmakne slotove od ivice ploce, ka unutrasnjosti.

Poslednja izmena:
Da li se meni cini ili Vendetta 2 na AM2/AM3 platformi ne moze da se montira da duva "vodoravno" ka izduvnoj 12-ici, vec samo po osi "gore-dole"?

POZ

Poslednja izmena:
Ima li Vendetta 2 problema zbog svoje velicine sa memorijskim slotovima na nekim plocama? Pogotovo Gigabyte voli prilicno da odmakne slotove od ivice ploce, ka unutrasnjosti.

Ima problema samo ako koristis neku memoriju sa velikim hladnjacima (kao sto je moj patriot). Mada, uvek su tu druga dva slota.

Da li se meni cini ili Vendetta 2 na AM2/AM3 platformi ne moze da se montira da duva "vodoravno" ka izduvnoj 12-ici, vec samo po osi "gore-dole"?
POZ

Na zalost, po default-u je tako. Video sam ovde da je neko pravio (ili iskoristio postojeci) retention kit kako bi "valjano" postavio Vendettu.

Šta bi na kraju - jel se na AM3 ploči može montirati tako da izduvava vazduh van kućišta, tj. da uvlači vazduh iz smera RAM modula?

Jel probao neko Alpenfohn Brocken? Švabovani, ne vidim uopšte neke testove na netu al' čini mi se da je dobar kuler...

Inače, dvoumim se između ovih:

- Alpenfohn Brocken, 3.400 rsd
- Noctua NH-C12DO, 3.500 rsd
- Thermaltake Big Typ 14 Pro, 2.300 rsd
- OCZ Vendetta 2, 2.890 rsd

Mada, ova dva u sredini sam (kao) otpisao, jer je ventilator postavljen odozgo (kao i originalni), čuo sam da tako vraća toplotu na RAM i ostale komponente, diže temp za nekoliko stepeni... Htedoh Vendetu, sada ispade da ne može da se nakači "normalno", tj. da izbacuje toplotu izvan kućišta pozadi...

Da popizdiš! ;)

Any suggestion?

mc

Posedujem i u ovom trenutku koristim i TX2 i TX3.
Ne vidim bitnu razliku u pogledu efikasnosti,pa čak ni glasnoće pri radu-dok temperatura CPU ne dostigne određeni nivo koji je u oba slučaja otprilike isti gotovo da se ne čuju ni jedan ni drugi ,na višim temperaturama čuju se oba jednako.
Ukoliko već imaš na raspolaganju TX2 nema nikakvog razloga da nabavljaš TX3.
Trebalo bi da korektno hladi e6300.
Za usko kućište srednje veličine kod koga bi ovi kuleri došli na par santimetara od napajanja poželjno je da kućište bude dobro provetreno ili bar da PSU ima fan sa donje strane da izvlači toplotu,inače dolazi do pregrevanja kulera (i CPU-a jer nema disipacije) i ventilator kod obe varijante postaje neprijatno bučan.

Imam tx3 vec godinu dana i stvarno ga hladi ko blesav ovaj moj stari athlon venice.

Prilozi

• 333.jpg
    333.jpg
    237.8 KB · Pregleda: 62
Šta bi na kraju - jel se na AM3 ploči može montirati tako da izduvava vazduh van kućišta, tj. da uvlači vazduh iz smera RAM modula?

Jel probao neko Alpenfohn Brocken? Švabovani, ne vidim uopšte neke testove na netu al' čini mi se da je dobar kuler...

Inače, dvoumim se između ovih:

- Alpenfohn Brocken, 3.400 rsd
- Noctua NH-C12DO, 3.500 rsd
- Thermaltake Big Typ 14 Pro, 2.300 rsd
- OCZ Vendetta 2, 2.890 rsd

Mada, ova dva u sredini sam (kao) otpisao, jer je ventilator postavljen odozgo (kao i originalni), čuo sam da tako vraća toplotu na RAM i ostale komponente, diže temp za nekoliko stepeni... Htedoh Vendetu, sada ispade da ne može da se nakači "normalno", tj. da izbacuje toplotu izvan kućišta pozadi...

Da popizdiš! ;)

Any suggestion?

mc

Na kraju sam kupio Scythe Ninja 2 rev.B, cca 3.500 rsd.

Veoma sam zadovoljan (pisem ovo za one koji ce mozda upasti u isti "problem" u kome sam ja bio prethodne dve nedelje - izgubio sam kosu birajući kuler. ;)

Evo temperatura, by CPUID Hardware Monitor, sobna temperatura 20 C (majica/duks), zatvoreno kućište:

- default kuler
vrti preko 5.000 obrtaja u minuti pri full opterećenju
idle temp 36 C, full load (Prime95 15 min) 62 C
užasno bučan (turbina ;)

- Ninja 2 kuler
vrti 1.000 obrtaja u minuti pri full opterećenju
idle temp 30 C, full load (Prime95 15 min) 52 C
veeeeoma tih

Odlučio sam se za ovaj kuler jer sam želeo da bez dodatnog ulaganja i nekih modifikacija kojima nisam vičan dobijem strujanje vazduha prema zadnjoj strani kućišta, što je izgleda sci-fi za AM3 ploču.

Topla preporuka za ovaj kuler (ne, kum mi ne radi uvoz ;), zasta je tih, lako se montira, ne zahteva skidanje ploče prilikom montaže.

Ne znam kako bi se ponašao prilikom overclock-a.

U zdravlje,
mc

Vrh Dno