Šta je novo?

Hynix D43/D5 i A64

drfedja

Čuven
Učlanjen(a)
05.07.2000
Poena
736
Ako hocete da terate FSB na 300 Mhz sa hynix D43/D5 memorijama, ne bi bilo lose da odete u Madjarsku po DFI Lanparty plocu. Evo zasto. Memorija za stabilan rad na ovolikim magistralama zahteva DDR Skew Adjust opciju i to za dva modula od 512 - 128 i za jedan 64.
Takodje, Drive Strength je potrebno povecati na level 2.
Tako mozete da izvucete i 300 Mhz sa jeftinim Hynix D43 modulima, kojih ima na Kingston Value RAM memorijama.
Evo jednog linka koji to objasnjava.
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=43031
Inace, teoretski, moze da se dostigne toliki FSB uz pomoc WPCR set programa i WPCRedit kojim bi rucno iz windowsa editovali registre memorijskog kontrolera u AMD64 procesoru. Na taj nacin moguc je veoma velik FSB i uz pomoc Clock GEN programa.

Takodje, procitao sam na nekom stranom forumu da napucavanje VDIMM na A64 moze da izazove crkavanje MMU u A64 !!! Doduse, to su za sada glasine, mada retko koja ploca tera VDIMM preko 2.85 v.

drfedja je napisao(la):
Takodje, procitao sam na nekom stranom forumu da napucavanje VDIMM na A64 moze da izazove crkavanje MMU u A64 !!! Doduse, to su za sada glasine, mada retko koja ploca tera VDIMM preko 2.85 v.

Rekao bih da je ta informacija o crkavanju MMU-a prilikom rada vdimm-a na vecim voltazama apsolutno netacna.Kao primer cu uzeti usera sa xtremesystems foruma koji je na msi k8 neo2 terao memoriju 290(ali sihrono ! ) na 3.4v i sve to na 1T prime stable.Ako se ovako nesto moze postici,onda verujem da nema bojazni od toga.Naravno ovo je samo jedan primer,a ljudi koji drze svoju memoriju na 3.5v+ ima koliko oces,i do sada niko nije sprzio plocu,sem onih koji su probali ddr booster na 9NDA3+ i sprzili mosfete,posto ova ploca ne podnosi vdimm veci od 2.8v.

Ne radi se o spaljivanju ploce, nego o spaljivanju MMU jedinice u procesoru, ili njenom ostecenju. Pitanje je koliko dugo moze da radi tako overklokovana masina.
Za 9NDA3+ znam za jadac 😉 ne moze da radi ocz DDR booster, ali ko jos to ovde ima ?

Pa imam ga ja na primer 😉 BTW,znam da se ne radi o spaljivanju ploce,to sam samo naveo kao primer.Inace,lik drzi tako overklokovanu masinu vec par meseci bez problema(vdimm 3.4v),tako da verujem da racunar moze da radi i na duzi period sa vdimm-om preko 3v.Uostalom,to mogu i da potvrdim iz licnog iskustva.

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Ne radi se o spaljivanju ploce, nego o spaljivanju MMU jedinice u procesoru, ili njenom ostecenju. Pitanje je koliko dugo moze da radi tako overklokovana masina.
Za 9NDA3+ znam za jadac 😉 ne moze da radi ocz DDR booster, ali ko jos to ovde ima ?

Mislim da Urosh (ne Lax, nego Genijalcin) ima OCZ DDR booster, a ima i EPoX 9NDA3+ plocu 🙂

I have DFI :banana: ,and Kingmax-Hardcore DDR 500 :banana:

Poz

mhz je napisao(la):
I have DFI :banana: ,and Kingmax-Hardcore DDR 500 :banana:

Poz

Ok lepo,ali kakve to ima veze sa temom?

:wave: Ma malo se zekim, nema ljutish! 😀

Poz

Pa ajde kada se vec "zekis" budi i malo konstruktivan. Do koliko mozes stabilno da teras te D5 cipove sa pomenutim opcijama (DDR Skew Adjust i Drive Strength). Zanimljiv je i podatak o razlici, sa i bez.

Nemam dobar procesor da bi to postigao ali idem ka tome!

Poz

Ne razumem. Pa ako imas bilo kakav A64 procesor za tu plocu mozes sve da isprobas. Ovo je lepo otvoren thread. Spusti mnozilac i daj neku tezinu svojim postovima.

A64 Tweaker

Ako je neko raspolozen da se igra sa memorijom. Samo pazljivo da ne bude :-devil-:

Prilozi

Ako je neko raspolozen da se igra sa memorijom evo jos novije verzije.
ova je 0.5 XT !!! Moze da se igra i sa HT linkom. U arhivi ima cak i neko moje podesavanje, sa kojim Cors XMS 4400 radi i na 300 Mhz FSB-u.

Prilozi

Verzija 0.6 bi trebala da ima i DDR skew adjust i driving strength.

delimir je napisao(la):
Mislim da Urosh (ne Lax, nego Genijalcin) ima OCZ DDR booster, a ima i EPoX 9NDA3+ plocu 🙂
A jel on to probao ?
Usput, moguce da su spaljivali mosFET-e tako sto su naglo "odvrtali" voltazu na memoriji sto je uslovilo crkavanje ploce.
Nije prvi put da se nesto tako desi.

mali off:

imam konfiguraciju iz potpisa...
sta mislite, koliko max moze i sa kojim setingsima moze da se tera Corsair VS?

poz

Lepo onaj OCZ-ov memtest (gde mozes iz testa da menjas tajminge) u ruke i na posao. Ne znam doduse na kom FSB-u ce te Corsi ili KT880 zakociti , ali dok ne probas - neces ni saznati, jer ti to niko ne moze reci napamet.

Optimus Prime je napisao(la):
Pa imam ga ja na primer 😉 BTW,znam da se ne radi o spaljivanju ploce,to sam samo naveo kao primer.Inace,lik drzi tako overklokovanu masinu vec par meseci bez problema(vdimm 3.4v),tako da verujem da racunar moze da radi i na duzi period sa vdimm-om preko 3v.Uostalom,to mogu i da potvrdim iz licnog iskustva.
Takodje, moj NF7-S je ceo zivot proveo iznad 3V (fabricka ploca je overvoltovala, i davala do 3.07V... nakon toga je odradjen mod, pa je ostatak zivota 😀 provela na approx. 3.3V)

CAR je napisao(la):
Takodje, moj NF7-S je ceo zivot proveo iznad 3V (fabricka ploca je overvoltovala, i davala do 3.07V... nakon toga je odradjen mod, pa je ostatak zivota 😀 provela na approx. 3.3V)

Slicna situacija,moja NF7-S je overvoltovala vdimm do 2.96,a boosterom sam je pogurao do 3.25v,sto je bilo sasvim dovoljno i to i dalje sasvim lepo sljaka,sve do proleca i prelaska na an8+winchester e.Kada se samo setim sta je sve ploca izdrzala,uostalom siguran sam da znas o cemu pricam gledajuci na kakve si sve muke stavljao svoju plocu.Uzgred,da li je ono sto si rekao ,,do kraja zivota,, znaci da je ploca otisla u vecna lovista 😀 Znam da je aca nesto spominjao da si odvrnuo potenciomer u pogresnom smeru,pa se pitam da li si joj tako presudio?

Poslednja izmena:
CAR je napisao(la):

Da, ali kod tvoje NF7-S je memorijski kontroler bio u northbridgeu, a ne u procesoru. Ako ti crkne memorijski kontroler kod A64 mozes da bacis procesor tj. crkao je procesor 🙂

Skinuo sam hladnjake sa Kingmax HardCore DDR500

(Mancha da cutis tamo, ako mi crkne memorija i donesem je na reklamaciju 😀 )

Bilo je po Netu informacija da su u pitanju Hynix D5 cipovi i to je, izgleda, tacno. Iako sam u nekim thradovima citao da su i Samsung TCCD cipovi na ovim Kingmax-ima izgleda da to nije tacno.

Kingmax DDR550 se moze naci sa D5 i D43 cipovima, pa su ove prve ustvari malo overklokovane DDR500-tice 😉

Inace, TCCD radi jos bolje od ovih Hynix D5 i ide 275 - 1T - CAS 2.5 4-4-11... Nisam ja probao, vec Nebojsa Lukic i Urosh na EPoX 9NDA3+ i Winchesteru 3200+...To su oni PQI O/C moduli.

kingmax1.jpg

kingmax2.jpg

kingmax3.jpg

Poslednja izmena:
delimir je napisao(la):
Inace, TCCD radi jos bolje od ovih Hynix D5 i ide 275 - 1T - CAS 2.5 4-4-11... Nisam ja probao, vec Nebojsa Lukic i Urosh na EPoX 9NDA3+ i Winchesteru 3200+...To su oni PQI O/C moduli.

Da li su to mozda u pitanju PQI Turbo moduli sa Samsung TCCD cipovima?

Poslednja izmena:
Slicna situacija,moja NF7-S je overvoltovala vdimm do 2.96,a boosterom sam je pogurao do 3.25v,sto je bilo sasvim dovoljno i to i dalje sasvim lepo sljaka,sve do proleca i prelaska na an8+winchester e.Kada se samo setim sta je sve ploca izdrzala,uostalom siguran sam da znas o cemu pricam gledajuci na kakve si sve muke stavljao svoju plocu.Uzgred,da li je ono sto si rekao ,,do kraja zivota,, znaci da je ploca otisla u vecna lovista 😀 Znam da je aca nesto spominjao da si odvrnuo potenciomer u pogresnom smeru,pa se pitam da li si joj tako presudio?
Da. I nije pogresan smer, smer je bio pravi... ali su bili prejaki koraci 😉

Ploca je otprilike mrtva... kazem, "otprlike", jer postoje delovi za zamenu (onih koji su crkli), ali mi se covek koji je trebalo to da uradi ne javlja vec dugo, duuuugo...

2 Delimir:
Znam to 🙂
A to bogami ne bi valjalo 😉

2 Optimus:
Da, to su PQI Turbo moduli sa TCCD cipovima.

delimir je napisao(la):

Bilo je po Netu informacija da su u pitanju Hynix D5 cipovi i to je, izgleda, tacno. Iako sam u nekim thradovima citao da su i Samsung TCCD cipovi na ovim Kingmax-ima izgleda da to nije tacno.

Kingmax DDR550 se moze naci sa D5 i D43 cipovima, pa su ove prve ustvari malo overklokovane DDR500-tice 😉
Pa ta memorija bi bila malo skuplja da su TCCD cipovi na njoj. Corsair XMS4400 kosta 105 eura bez poreza, sa tim istim cipovima.

delimir je napisao(la):

Moji Kingmaxi su bez hladnjaka. Uslikao sam ih na "mestu" i jedina razlika u odnosu na tvoje je serija. Kod mene je u pitanju 447AA. Ovi moji nece bas stabilno (memtest daje greske 🙁 ) sa NewCastle-om i NF8 da rade 267MHz 1T. Mozda na 939 i Winchester-u prosijaju 🙂

Prilozi

• Memorija.webp
    Memorija.webp
    100.9 KB · Pregleda: 59
Da li su to mozda u pitanju PQI Turbo moduli sa Samsung TCCD cipovima?

99.9% da jesu (nisam skidao hladnjake), PCB je BrainPower verzija 808

http://forums.pcper.com/showthread.php?t=365550

oznaka je PQI3200-1024DBU (kao i kod Ananda), pored BH-5 jedino TCCD ima timinge (2-2-2-5 , by SPD na 200MHz, CPU-Z).

Nisam skidao hladnjake, izgleda da su zalepljeni ili imaju neku lepljivu traku.

Poslednja izmena:
CAR je napisao(la):
Da. I nije pogresan smer, smer je bio pravi... ali su bili prejaki koraci 😉

Ploca je otprilike mrtva... kazem, "otprlike", jer postoje delovi za zamenu (onih koji su crkli), ali mi se covek koji je trebalo to da uradi ne javlja vec dugo, duuuugo...

Ok,znaci prejaki koraci su bili u pitanju.Cini mi se da je bolja alternativa da ti donesem boostera kada zelis da postignes neki o/c rekord,nego da se ponovo desi nezgoda sa potenciomerima.U krajnjem slucaju,kada na boosteru previse odvrnes vdimm lako ga vratis,dok sa potenciomerima preveliko odvrtanje moze biti kobno.

BTW,neko se skorije zalio kako mu ne radi ploca i trazio je telefon lika koji moze da mu uradi servis ploce(zamenu kondenzatora mislim).Ne znam da li si i ti nosio plocu kod njega,vredi pokusati u svakom slucaju pogledaj ovaj tred tu je i telefon coveka http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=58872&highlight=zamena+kondenzatora

CAR je napisao(la):
2 Optimus:
Da, to su PQI Turbo moduli sa TCCD cipovima.

Hvala za info 😉

Lukija je napisao(la):
99.9% da jesu (nisam skidao hladnjake), PCB je BrainPower verzija 808

http://forums.pcper.com/showthread.php?t=365550

oznaka je PQI3200-1024DBU (kao i kod Ananda), pored BH-5 jedino TCCD ima timinge (2-2-2-5 , by SPD na 200MHz, CPU-Z).

Nisam skidao hladnjake, izgleda da su zalepljeni ili imaju neku lepljivu traku.
A odakle si ti iskopao te memorije... to je ono sto mene interesuje 🙂

Poslednja izmena:
NewEgg, samo treba da na'vatas nekog da ti donese.

Nazad
Vrh Dno