Šta je novo?

Hwlp...vreme za upgrade

infinityNS

Čuven
Učlanjen(a)
02.09.2004
Poena
620
Moja oprema  
CPU & Cooler
i7 10700K + ML 360R AIO
Matična ploča
Gigabyte Z490UD
RAM
T.Force 16*2
GPU
Nvidia Gigabyte 3080 OC 10 GB
Storage
m.2 2tb Viper
Zvuk
Integisan
PSU
FSP 700
Kućište
ASUS TUF 501
Monitor
LG 34'' ultra vide 1080p
Miš & tastatura
G19+G502Hero
Laptop
Dell Latitude 5420
Mobilni telefon
Samsung s24 Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
pozdrav svima, posle par godina voznje 1155 xeon-a e3-1240v2 odlucio sam da odradim uprade, citajuci po forumima i informisuci se u nedomici sam oko ploce i memorije, trenutno imam 16 gb rama i imam 5 sata uredjaja *2 ssd 2* storage i dvd rw, grafika je rx580, igram se za sada u HD, pa sam odlucio da prvo odradim promenu platforme da da posle toga uzmem 34 wide, komp mi uglavnom sluzi za gejming i pomalo multimedije. planiram R5 3600, potrebna mi je ploca sa 6 sata prikljucaka, a planiram da uzmem i jedan nvme ssd za sistem da mi ova dva ssd od 512 ostanu za igrice. Nisam overkloker, samo stok, kuler prenosim i imam TRUE IFX-14 i vec sa porucio kacenje za AM4 koje mi stize uskoro. tako da sam i to resio, ako moze preporuka za plocu na duze staze (ako mi klikne da uzimem posle ovoga r7) i memorija koju bih uzeo sada, nek bude 16gb, preko toga mi ne treba imajuci u vidu gore navedeno, napajanje mi je 620 CM neko novije modularno...

Prva preporuka - prodaj ta dva SSD-a i kupi jedan (bilo SATA bilo NVMe) od 1-2 TB i koristi ga za sve. Zaista nema potrebe koristiti zasebne diskove ili particije za Win i za programe. Igre su svakako sačuvane na Steam-u, a prilikm reinstalacije, svi podaci ostaju gde jesu. Pri tom, Windows verovatno reinstaliraš jednom u 3 godine. Sve u svemu, bespotrebno

Što se ploče tiče, X470 i X570 imaju sve što ti treba. Možda naletiš i na neku B450 koja ima 5 SATA + NVMe, ali ne znam sad tačno koji model bi to mogao imati.

MSI B450 Tomahawk Max ili Pro-A Max, 2x8GB G.Skill TridentZ (Neo) 3200-3600MHz ili jeftinija varijanta kao HyperX Fury/Corsair Vengeance LPX, A-DATA ASX8200PNP-256GT-C/Kingston SKC2000M8/250G ili SA2000M8/250G ...

Poslednja izmena:
Kada ubodeš Nvme na A-pro ploču zaboravi na sata portove 5 i 6. Znači imaćeš 4 funkcionalna sata porta.

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

Isto važi i za Tomahawk Max.

Sent from H8266

Hm, znaci ta b450 otpada ostaje mi x470 ilix570, malo vidim da im je jaca cena, koju onda da uzmem,koje proizvodjaca da trazim, hteo bi da radio out of box, vidim da se svi nesto muce na prvim paljenjima

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Kažu da je Gigabyte X570 Aorus Elite OK mada je i cena jača, ali čekiraj prvo AsRock B450 Steel Legend.
X470 Taichi je hvaljena, ne znam da li i dalje može da se nađe.

Poslednja izmena:
ASRock B450 Steel Legend bi trebalo da je najbolji izbor. Jedan M2 slot deli magistralu sa PCIE slotom (no. 4), a on ti verovatno ne treba. Ionako ih ima previše :D. Drugi deli sa 2 SATA porta, pa što se NVMe-a tiče, samo treba paziti gde ga ubadaš :d
https://www.asrock.com/mb/AMD/B450 Steel Legend/index.asp#Specification
A i gnerealno je po mom mišljenju ovo best buy AM4 ploča. Jedino ovaj RGB smara, ali ako je kućište zatvoreno, nema problema :)

Al' ponovo, ja bih svakako razmislio o smanjivanju broja diskova u kućištu ;)

Što se prvog paljenja tiče, to je pretpostavljam do BIOS-a, pošto su B450/X470 starije od Ryzen 3000 serije, pa je potrebno ažurirati BIOS na nov(ij)u verziju. To će verovatno odraditi prodavac, ako mu tražiš.

Poslednja izmena:
ok, odlucio sam, nadam se da ce ovo biti ok

1. ASROCK B450 Steel Legend ATX
2. AMD Ryzen 5 3600 3.60GHz AM4 BOX Wraith Stealth
3. G.Skill 16GB Trident Z RGB DDR4 3600MHz F4-3600C19D-16GTZRB

Po cenama sa kp oko 370, mada bih mozda sam isao do segedina sa familijom pa to popazario i vratio afu, cekam da prorade pa cu videti

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno