Šta je novo?

HWBot takmicenje - Return to Celeron

trut_bar

Cenjen
Učlanjen(a)
06.11.2011
Poena
151
Izvjestaj sa online takmicenja na HWBotu.
Takmicenje je organizovano od strane HWBot-a i MSI pod nazivom Return To Celeron. Ideja je bila da naprave takmicenje koje ne bi zahtijevalo puno novca za komponente samom cinjenicom da je najskuplji Celeron za Sandy Bridge max 50e. Medjutim previdjeli su jednu cinjenicu a to je da za dobar rezultat pored procesora potrebna dobra ploca, memorija, napajanje...
Sto se tice hardvera za takmicenje sve smo imali osim procesora za koji smo mislili da je lako nabaviti. Ispostavilo se da da to nije tako lako na nasim prostorima i posto smo kontaktirali sve dobavljace u Crnoj Gori i dobili negativan odgovor presli smo na Srbiju. Posto sam posjetio sajt skoro svake prodavnice u Srbiji uspio sam da nadjem jedan primjerak. Organizovao sam kupovinu i dostavu za Crnu Goru i takmicenje je moglo dapocne.

Hardver koji smo koristili je sledeci:
  • CPU: Intel Celeron G540 2.5Ghz
  • Ploca: MSI Z68A-GD80 G3
  • RAM: OCZ Blade 2x2GB
  • Grafika: MSI GeForce 7900 GTO
  • Napajanje: PC Power&Cooling 1000W

dscn5601s.jpg

dscn5602h.jpg

Takmicenje se sastojalo iz tri dijela: wPrime 1024m, SuperPi 32m i UCBench 2011.

wPrime 1024m

Sto se tice wPrime testa tu nije bilo neke filozofije instaliran XP i da se vidi koji je maksimum procesora. Maksimum koji smo mogli da postignemo na faznom hladjenju bio je 108.8 MHz medjutim procesor nije mogao da odradi test na tom taktu. Pokusavali smo sa podizanjem napona ali ni to nije pomoglo, jednostavno 108.7 je maksimum na kom je procesor mogao da odradi test. Ipak mozemo da se pohvalimo da smo uspjeli da dobijemo zavidan rezultat u odnosu na konkurenciju, imali smo razliku manju od 1 sekunde u odnosu na takmicara ispred nas sa procesorom koji je isao preko 110bclk.

wprime708765.jpg

SuperPi 32m

Kod SuperPi 32m testa imali smo dosta problema. Pored toga sto memoriju nismo mogli da nategnemo bas onako kako bi smo mi to htjeli, najveci problem bio je to sto na tweakovanom sitemu nikako nismo mogli na instliramo MSI Control Centar i da iz sistema podesavamo bclk (prikazivao je neku cudnu gresku za koju nije bilo nikakvog resenja), pa smo presli na soluciju da bootujemo sistem na max bclk koji moze da prodje. Srecom procesor je uspio da butuje na 108.5 blck i na tom taktu smo i odradili test. Ovdje smo morali malo i da podignemo napon kako bi sve moglo da funkcionise.
Sto se tice memorije nju smo uspjeli da nategnemo da radi na 1012.5 MHz sa letencama: 7-7-6-20 1T.
Efikasnost koju smo postigli sa rezultatom je bila vise nego odlicna ali ipak nedovoljna da uzmemo neko od prva dva mejsta. Razmisljali smo se da test radimo na azotu ali ipak smo mi crnogorci ma nam je malo muka bilo raditi o tome a nije sigurno da bi procesor posao dovoljno da sustignemo protivnike 🙂

spi32m1139360.jpg

UCBench 2011

Ovo je nov test na HWBotu i malo ko zna nesto o njemu, zato mi je bio i jako interesantan. Trazio sam po netu ne bi li nasao neki tweak za njega ili savjet kako doci do boljeg rezultata ali nista. Poslije par dana eksperimentisanja dosao sam do par fora kako uzeti veci rezultat. O samim tweakovima necu pisati ovdje jer ce to biti posebna tema na forumu pa koga zanima moci ce tamo da sazna sve o testu.
U ovom testu smo malo eksperimentisali i sa naponom procesora koji nas je prijatno iznenadio. Stvar je u tome da je procesor svoje najbolje performance za ovaj test dao na nizim naponima - ispod 1.30v.

ucbencg3165.jpg

Moram priznati da me Celeron za Sandy Bridge platformu jako prijatno iznenadio svojim radom i da uopste ne lici na one Celerone od ranije. Ovo je jedan vrlo dobar procesor za svakodnevnu upotrebu koji bih preporucio svakome bez razmisljanja.

Sve u svemu to bi bilo to uspjeli smo da uzmemo trece mjesto i pored svih problema koje smo imali a moramo uzeti u obzir da takmicari koji su osvojili prva dva mjesta su imali mnogo bolje procesore koji su isli preko 110 bclk.

Pored teksta o UCBenchu uskoro ce biti i malo detaljnije o ploci koju smo koristili.

Zelio bih da se zahvalim kolegama Perica_barii i Mare085 bez kojih ovo ne bi uspio!

Nazad
Vrh Dno