Šta je novo?

Huuuu...

Lale

Čuven
Učlanjen(a)
26.10.2003
Poena
609
Koji je po vama "bolji" aparat od ova dva: Canon A80 za 400e ili HP 850 za ~360e? Zum mi je potreban. Aparat mi treba za turizam... Kvalitet slike mi puno znaci! Gledao sam slike na pbase-u i mislim da su po kvalitetu fotografija jako blizu (skoro da nema razlike, mozda HP ima malo vise suma). Sta vi mislite?

Pozdrav!

Nisam neki poznavalac, ali mislim da se isplati tih 40 eura ekstra i uzeti Canona. Govorili su ljudi da treba izbegavati HP. Ja bih uzeo Canona.

Lale je napisao(la):
Koji je po vama "bolji" aparat od ova dva: Canon A80 za 400e ili HP 850 za ~360e? Zum mi je potreban. Aparat mi treba za turizam...

Ako ti je potreban zum, nema bas nikakve dileme - 850-ica ga ima sasvim dovoljno. HP 850 pravi veoma dobre slike, Canon ima ispeglanije rezultate, nekako cistije, ali 850 ima zaista odlicne boje i sjajan WB. Objektiv je dosta svetliji (F2.8-F3.1), iako je mnogo duzi. A80 nema bas najbolji objektiv.
A80 medjutim ima vise komandi i mogucnosti - puno manuelnih komandi, pokretni LCD, itd. Odlican nocni mod, itd. HP takodje ima AF lampicu i to cak i bolje odradjenu. A80 ima pokretni LCD, ali zato 850 ima mnogo bolji LCD.
Canon A80 je oznat i po odlicno izradjenim slikama, Canon zna da izvuce maksimum iz CCD-a. Medjutim, ni HP 850 tu ne zaostaje mnogo. ISO200 sum je sasvim prihvatljiv, malo je jaci aliasing (nazubljenost), ali je zato ostrina sasvim dobra. Fale manuelni modovi, ali zato ipak ima A i S modove, a zaista odlicno meri eksp. 850 takodje ima elektronso trazilo (EVF), nije kao na ovim novim 8MP aparatima, ali je sasvim upotrebljivo i meni se dopada.

Kvalitet slike ovde nije odlucujuci, HP 850 pravi odlicne slike i u vecini slucajeva vrlo bliske onima sa A80.
HP 850 pati od slabijeg interfejsa - vrlo sporo snima slike na fles, sporo fokusira (i A80 je tu los), itd. Ali je dosta pouzdan i pravi dobre fotke. Na kraju se svodi na objektiv - 300mm je 300mm - i to vrlo dobrih 300mm. Postoje adapteri koji omogucuju prikljucivanje 55mm adaptera i filtera na HP 850.

Da skratim predugacku pricu - A80 je manji aparat sa vise mogucnosti i nesto boljom krajnjom slikom, ali ne mnogo. HP 850 ima zaista dugacak objektiv koji se ne moze simulirati nikako na A80. Pod datim uslovima, ja bih odabrao HP 850.

Ima tu i nastavak umotvorina kao na primer "plati pa se klati", čini mi se da je canon precenjen u većini kategorija...

Uz to mislim da je Aleks, kao i uvek sve rekao šta treba i kako treba, a da ove proste i prosto proširene rečenice od ostalih mogu samo da zbune čoveka.

Da je Canon, ko što volite da odgovorite jedino i uvek pravo rešenje, ovi ostali ne bi ni postojali...

Poslednja izmena:
Neznam nijednog vlasnika HP-a koji se sa istim usrecio :|

Voleo bih kad bi oni koji imaju Canon A80 da napisu kakva iskustva imaju o njima, posto znamo da A70 ima puno problema oko kvaliteta izrade itd. Konkretno da li se neki od problema koji su bili prisutni na A70 vaze i za A80?

Stefan1 je napisao(la):
ja bi samo rekao Canon je Canon
Eh, ako je tako, onda bolje da Sony, Nikon, Olympus, Minolta i ostali pocnu da prave sivace masine i pegle, jer ce propasti pre ili kasnije, cim svi korisnici shvate da je Canon "najbolji"?
Ljudi zaista imaju meni neobjasnjivu potrebu da se identifikuju sa markom. Secam se svojevremenih ratova "Spektrum vs C64" i "Atari ST vs Amiga".. I danas na dpreview forumu se u svakoj konferenciji ucesnici obruse ako se neko drzne da im kudi cedo.

Ja tu vidim par cinjenica:
- Canon pravi odlicne foto aparate
- Drugi prave takodje odlicne foto aparate
- Canon aparati su cesto skuplji od slicne konkurencije
- Canon trosi najvise novca na marketing

Izgleda da se taj novac na marketing isplacuje..

Canon A modeli su u specificnoj situaciji jer prakticno nemaju kokurenta u svom rangu cena. Nema drugih aparata koji bi bili tako mali, sa toliko puno opcija i kontrole, mogucnostima dodatnih objektiva, itd. a da su slicne cene.
Sa te strane su A70 i A80 odlican pazar.

Dakle A80 je manji i sposobniji, a HP850 ima vrlo dug zum, oba prave vrlo dobre slike.

P.S. Da, moj kolega sa posla ima HP 850. Nosi ga na odmore i izlete i vrlo je zadovoljan njime.

P.P.S. Preporucujem da ne kupujes nista sto nisi sam probao, makar na par minuta!

joojant200 je napisao(la):
Neznam nijednog vlasnika HP-a koji se sa istim usrecio :|
ja sam vlasnik HP-a (635)i zadovoljan sam...naravno, da sam imao jos 100+e da izdvojim uzeo bih nesto drugo(A60),ali za ono sto meni treba i po toj ceni je bas to to...
s druge strane ,rekao sam coveku da mislim da je bolji pazar Canon jer zeli da da prilicno veliku sumu novca za aparat...u tom slucaju, uz svo uvazavanje HP-a kao firme, (konglomerat ili sta je vec, "brand", postavlja standarde, ali nikako u oblasti foto tehnike), ipak mislim da se treba odluciti za nekog ko je proveren i ima tradiciju u toj oblasti..a to Canon sigurno ima.
Anyway, Aleksandar ti je sve lepo objasnio u tekstu (kao i uvek), i na osnovu toga i tvojih potreba "prelomi pametno!":)

Nazad
Vrh Dno