Šta je novo?

Huawei STB Q11

• Začetnik teme Začetnik teme g-man
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@t.jovann_ Nema. To ni nisu Android boxevi. To fura neki mini Linux distro.

U prevodu ako nisu aktivirani i u bazi Telekoma sa aktivnom MTS IPTV uslugom mogu da se bace u kantu.

Znam da je ovo prastari post ali mozda ima jok pokoji entuzijasta. Imam 3 ovakva boxa koji vise nemaju funkciju. Znam da sa Huawei firmverom ove kutije imaju media player i Youtube aplikaciju. Ova moja ima MTS softver (m:tel - Crna Gora) mtel i mts imaju isti softver, kada sam na mtel internetu pokrene mi mtel IPTV, kada se zakacim na Telekom, pokrene mi IRIS aplikaciju. sad konkretnije: zakacio sam se preko UART (ima 4 pin header na ploci), kada se uredjaj upali i pritiska OK na daljinskom uredjaj ulazi u RECOVERY mode, prvo trazi na mrezi a poslije timeouta trazi na USB (Imam MTS recovery.img ako nekome treba). u ovom moment mogu preko UART da prekinem boot i dobijem root pristup. Unutra je BysyBox linux sa vise zastita od Centralne banke. Moje znanje Linuxa je skromno ali ono sto sam mogao da vidim je da unutra ima "appdata" particija od 94MB na kojoj ima .ELF fajl koji je u stvari aplikacija koja se pokrece. nazalost nisam uspio da nadjem skript koji mountuje particiju (yaffs2) i pokrece aplikaciju. Huawei ne da nigdje da se nadje verzija softvera koja nije vezana za provajdera. Ono sto je meni bilo motivacija je desilo se par puta kada je box stajao upaljen danima da ga niko ne takne, odjednom se pojavi neki meni i imam YouTube aplikaciju, mogu da se logujem i da gledam sta god, ali posle restarta nema vise. Dakl aplikacija postoji unutra ali je nedostupna. mtel je ove boxove izbacio iz upotrebe i sad ima samo android i. smart TV aplikaciju. Ako neko hoce da se igra meka pise, poslacu sve sto sam uspio da dumpujem.

Kada si već aktivirao ponovo post, pokušao sam i ja da udjem u recovery, odnosno u bootloader (prateći UART (koristio sam CH341A Programmer)) pre paljenja na OK dugme na daljinskom (zapravo pokušao sam na svako dugme na daljinskom + kombinaciju tipa ok + power, power+menu, (malo razgovora sa veštačkom inteligencijom sam dobio neku kombinaciju, pa ko želi, može da proba) itd.) i nisam uspeo. Na matičnoj ploči takođe pored UART header-a/pinova, postoje još dve grupe, na drugoj stoji GND i Boot, na trećoj je VCC DM DP GND (nešto vezano za USB kako sam razumeo), pokušao sam pre paljenja da prespojim GND i Boot, ni to nije uspelo (opet AI je dao predlog). Negde sam pročitao da uređajima posle 2018-te godine je skroz ukinuta opcija ulaska u recovery preko daljinskog koji smo dobili (koliko je istina ne znam) ili na bilo koji drugi način. Jedino što nisam pokušao još, jer nemam originalni OS ili bilo kakav IMG, jeste da load-ujem softver sa SD kartice. Nisam siguran da li bi uređaj prvo pokrenuo bootabilnu sd karticu pre pokretanja Nand flash-a, pa ako te ne mrzi (i ako i dalje imas negde img na računaru, upload-uj na Mega (s obzirom da tamo fajlovi jako dugo vremena ostaju), pa možda nekom bude zanimacija. Jedina opcija (koja bi možda bila funkcionalna) je zapravo kompleksna i zahteva skidanje NAND čipa (nalazi se sa zadnje strane ploče), kako bi se čip pročitao (SPI mod na programmator-u), izvukao softver (kada se izvuče softver, kroz linux je moguće odraditi stvari što se tiče relativno svega (pisanje skripti, mount raznih particija, kompajliranje, itd.), izmenio i ponovo ubacio (programirao) čip. Meni konkretno je bila motivacija da se izvuče OS, ukloni Iris, odnosno MTS-ov softver i ubaci LightNVR (softver za IP kamere), moralo bi da se kompajlira, (i to je opet manji problem za razliku od dobijanja pristupa uređaju) i da se remap-uje daljinski. Poenta (moja barem) svega ovoga je bila da se napravi Tutorial za entuzijaste i da instalacija i konfiguracija bude što jednostavnije za korišćenje (plus nema dosadnih ažuriranja za jednostavnu funkciju, odnosno korišćenje uređaja). Znam da ima jeftinih uređaja i da se mnogo lakše konfigurišu za ovakvu vrstu namene (recimo), bez muke i specifičnih veština, ali eto opet kažem (meni barem) je bio zanimljiv projekat kroz učenje ovakvih stvari. U današnje vreme veštaška inteligencije, može mnogo da pomogne, pa sada ko ima volju i želju, može da se igra.

Nazad
Vrh Dno