Šta je novo?

Huawei SmartAX MT882 + Linksys WRT54GC Ver. 2.0

alokiN

Čuven
Učlanjen(a)
14.12.2002
Poena
630
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 9 7950X & Deep Cool AK620 Zero Black
Matična ploča
ASUS ROG Strix B650E-F GAMING WiFi
RAM
Trident Z5 Neo RGB DDR5-6000 CL30-40-40-96 1.40V 64GB
GPU
Gigabyte RTX 4090 Gaming OC
Storage
Samsung 990 Pro 2TB, Kingston KC3000 1TB
Zvuk
HyperX Cloud II, Sennheiser HD350BT
PSU
Seasonic Vertex GX1000
Kućište
Lian Li LANCOOL 216 Black RGB
Monitor
Samsung Odyssey G9 49", Samsung CHG70 32", LGC1 55"
Miš & tastatura
Logi MX Master 3s & MX Keys
Laptop
Lenovo Legion 5 pro 32GB RAM, RTX 3070 8GB, SSD 1TB
Mobilni telefon
Xaomi Mi11i
Pametni uređaji
Xaomi watch
Pristup internetu
  1. Optički internet
Interesuje me kako valja povezati SmartAX MT882 sa ovim Linksys-om. Kada je povezan preko WAN-a ne mogu uopste da pristupim SmartAX MT882-u i net naravno ne radi. Kada ga prikljucim na lan port normalno mu pristupam preko web browsera i funkcionise deljenje neta. Poz

Interesuje me kako valja povezati SmartAX MT882 sa ovim Linksys-om. Kada je povezan preko WAN-a ne mogu uopste da pristupim SmartAX MT882-u i net naravno ne radi. Kada ga prikljucim na lan port normalno mu pristupam preko web browsera i funkcionise deljenje neta. Poz

Zavisi koji uređaj hoćeš da ti radi kao ruter.

Ako hoćeš da to bude Linksys, onda moraš preko WAN porta kačiš Huawei na njega. Huawei treba da staviš u Pure Bridge, a na Linksysu da napraviš PPPoE konekciju.
Ako je Huawei ruter, onda možeš preko LANa, i u tom slučaju će Linksys će da glumi običan switch.

Zavisi koji uređaj hoćeš da ti radi kao ruter.

Ako hoćeš da to bude Linksys, onda moraš preko WAN porta kačiš Huawei na njega. Huawei treba da staviš u Pure Bridge, a na Linksysu da napraviš PPPoE konekciju.
Ako je Huawei ruter, onda možeš preko LANa, i u tom slučaju će Linksys će da glumi običan switch.
To mi je trebalo:) Hvala. Ne bi bilo problema da mi huawei bude router da radi posao kako treba. Probacu da podesim ovo pa javljam kako je ispalo.
Poz

Hm. Probao sam da podesim ali mi nesto ne ide. Evo kako to izgleda

attachment.php

attachment.php

Da li u advanced routing-u, na linksys-u, treba nesto podesavati. Tamo stoji Gateway mod, a moze da se promeni i na router? Treba li nesto dirati u DHCP podesavanjima na Huaweiu?

Prilozi

• huawei.JPG
    huawei.JPG
    129.1 KB · Pregleda: 337
  • linksys.JPG
    linksys.JPG
    143.3 KB · Pregleda: 351
Ethernet kabl iz huawei-a spoji na wan port Linksys-a.
Nigde nisi naveo da li si tako spojio ili nisi.
Meni takav konfig radi sa tp-link wr-642g perfektno.
Tako je spojeno. Ajd molim te postuj svoja podesavanja huaweia( sva relevantna za ovaj problem) :)

Nije zdravo držati dva aktivna DCHP servera u istom subnetu, jer ne znaš koji će da dodeli adresu kad je kompjuter zatraži. Tako da, ako je DHCP na Huaweiju ostao upaljen, ugasi ga.
Na kompu uradi ipconfig /all pa vidi šta ti je dodeljeno kao default gateway. Ako je Huawei, onda je 99% njegov DHCP ostao uključen. Takođe, verovatno ćeš morati da repair-uješ mrežni interfejs na kompu da bi ponovo tražio adresu od DHCPa.

Iskljucim DHCP server na huawei-u, ustanovim da su mi default gateway, DHCP server i DNS Server 192.168.1.9 (linksys) i opet nista. Kada je u bridge modu, led dioda(huawei) za ADSL signal je zelene boje, dok u PPPoE modu je narandzaste i tada je sve u redu, sto me navodi na zakljucak da linksys ni ne uspe da ostvari PPPoE konekciju!?:S: Bas zamrsena situacija:mad:

oba rutera ti trenutno imaju isti Local IP opseg zato bi valjalo da im zadaš različite: jedan neka bude 192.168.1.1, drugi neka bude 192.168.2.1 i moći ćeš da pristupiš svakom od njih pojedinačno preko adresa koje im dodeliš.

Poslednja izmena:
Jel normalno da ne mogu nikako da pristupim Huawei-u preko WAN-a? Bilo da je u pure bridge modu ili PPPoE preko WAN-a ne mogu ni da ga pingujem ni da mu prostupim iz web browsera. Probao sam sve navedene savete, menjao i Local IP opseg...

Zakaci huawei direktno na komp, uloguj se, prebaci ga u bridge mod, save&reboot.
Za probu napravi ppoe konekciju u windowsu, ako tako radi i ako ti je na mreznoj javna ip adresa, huawei je uspesno prebacen u bridge mod.
Izvadi utp kabl iz kompa i utakni u wan port linksysa. drugi kabl ustekaj u jedan od switch portova linksys-a i u komp.
uloguj se na Linksys i podesi ppoe konekciju. tako bi trebalo da radi.
Sve jedno je da li je na huawei ukljucen dhcp server, jer kad je u pure bridge modu ne radi dhcp broadcasting, tako da jedino linksys salje dhcp broadcast pakete. Normalno je da kada ti je ovakva konekcija ne mozes da pristupis huaweiju jer je na njemu javna ip adresa i on glumi adapter izmedju atm mreze i tcp/ip mreze i samo konvertuje atm pakete u tcp/ip pakete. sav ostali posao odradjuje Linksys.

Znaci, pre nego sto zakacis huawei na linksysov wan port, budi 100% siguran da ti je huawei u pure bridge modu.

Nadam se da sam ti pomogao.

P.S. Kada huawei prebacis u pure bridge mod ne moze da pristupuis podesavanjima osim kroz usb kabl na 192.168.1.2 (drajveri za huawei moraju da budu installirani) ili da ga resetujes na ono dugme za reset pored tastera za ukljucivanje pa da pristupis na 192.168.1.1 ako je zakacen na utp kabl.

P.P.S. ADSL lampica svetli narandzasto kada je huawei u PPOE modu, a zeleno kada je u pure bridge modu. I treba da svetli zeleno jer Huawei tada ne vrsi autentifikaciju sa provajderon vec samo vrsi konverziju paketa iz tcp/ip u atm i obratno, autentifikaciju tada vrsi Linksys ili neki drugi ruter (u mom slucaju TP-Link).

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno