Šta je novo?

Huawei P9

Meni je ovo smesno, mnogo se uobrazili, udaraju cene kao firme koje su osetno ispred njih.
99% kupaca kupuje Huawei zato sto je povoljniji nego Apple i Samsung i nudio je bolji odnos ulozeno/dobijeno (al nikad nije nudio najbolje, tako da oni koju su zeleli najbolje nisu kupovali Huawei). Sada su ponistili tu svoju prednsot, ja se sada pitam zasto bi neko pri zdravoj pameti i cistoj svesti dao tolike pare za Huawei kad za iste pare moze da uzme iP ili Galaxy S7 (Edge) koji su kud i kamo bolji proizvodi, a sada i cenovno manje vise isti.

Ova slika dovoljno govori gde je danas Huawei(Arsenal vise nije toliko zvucan)
wpid-messi-stal-reklamnym-licom-brenda-huawei._i_1.jpg

[emoji4]

Davno su oni prestali biti proizvodjac koji se probija tek na trzistu pa da nudi jeftinije, danas biju bitku sa Samsungom i Eplom na trzistu telefona, a na trzistu telekomunikacija su odavno ubedljivi lider.
Diktiraju cene i proizvode kako oni zele sada, a drugi ih slede.

Aha, aj uporedicemo broj prodatih P9 sa S7...

Prvi put cujem na ovom forumu da svi slede Huawei. Ali eto nauci se nesto novo svaki dan.
UI im je bukvalno pokusaj iOS-a, neuspeli naravno. Cim cuju da Apple nesto planira da uradi, tipa rose gold boja, 3D touch, safirno staklo i sl. Brze bolje izbacuju to na trziste, cak su i doradjivali neke vec postojece modele ako se ne varam. I onda ostali slede Huawei... svasta.

Mada vec godinama slusam price tipa: "Apple propada ove godine, Samsungu ne ide bas najbolje, Huawei prestize sve za 2-3 godine"...

Svakako ce biti prodavaniji s7, a njih dva debelo iza iphone-a ali kakve veze ima, ne zive oni od jednog modela, gleda se ceo asortiman(jedino epl ima samo tri modela, dok samsung i huawei mnogo vise), a to su jedina tri proizvodjaca koja godisnje prodaju preko 100 miliona jedinica.
Svi ostali su ispod i prate ta tri proizvodjaca.

Samsung pokido, 10 miliona S7 za 20 dana... Huawei da slavi ako za celu godinu proda toliko P9 sa ovim cenama...
Kakav bre crni lider, cena je jedini razlog njihove popularnosti a sramotno je koliko kopiraju druge. Apsolutno ne kontam zasto se neko lozi na Kineze, ok ako hoces jeftin telefon, ali ako trazis kvalitet zasto bi iko kupovao Kineza? Fanboy-izam na ovakve marke mi je potpuni fenomen....

Moz misliti, Messi ga reklamira, kontam da je i Pezo najbolji auto jer ga Novak reklamira, kakav crni BMW, Merc...

Poslednja izmena:
Svakako ce biti prodavaniji s7, a njih dva debelo iza iphone-a ali kakve veze ima, ne zive oni od jednog modela, gleda se ceo asortiman(jedino epl ima samo tri modela, dok samsung i huawei mnogo vise), a to su jedina tri proizvodjaca koja godisnje prodaju preko 100 miliona jedinica.
Svi ostali su ispod i prate ta tri proizvodjaca.

Pa Samsung samo u jednom kvartalu proda preko 80 miliona smart telefona, preko 300 miliona godisnje. I nikad nije bio "debelo" iza Apple-a po prodaji vec su tu negde po prodaji ali Samsung uglavnom proda vise smart telefona. Mislim sve je to nebitno za ovu temu, ali definitivno nisi dobro informisan. Stavljati Huawei u isti kos sa Samsungom i Apple trenutno je... nerealno.

Edit: Sad vidim da je Apple u prosloj godini prodao 230m, a Samsung 325m miliona. Razlika je veca nego sto sam mislio.

Poslednja izmena:
Napisao je obrnuto.

Mene zanima ko i u čemu sledi huawei?

Napisao je obrnuto.

Mene zanima ko i u čemu sledi huawei?

Moja greska. Mislio sam da je napisao da ce P9 biti prodavaniji od S7 sto mi je zvucalo neralno.
Cinjenica je da im ide odlicno, prosla godina im je bila najbolja, posebno kad znamo koliko do juce velikim Android igracima lose ide, ali ne treba preterivati. A i ja se isto evo pitam ko i u cemu ih sledi.

@emix gde sam to pomenuo?

Ispravio sam se, moja greska. izvini.

Poslednja izmena:
@emix gde sam to pomenuo?
Koloko vidim napisah "svakako ce biti prodavaniji s7.."

@lazans

Samsung 320 miliona jedinica
epl 230 miliona jedinica
huavei 108 miliona jedinica..ostali debelo ispod.
O kakvom onda fanbojizmu govoris? Nisam ih ja postavio na trece mesto.[emoji1] [emoji1] A Mesi je bio samo vizuelni primer koliko se ulaze u marketing kada imaju finansija da izdvoje za najboljeg fudbalera danasnjice.To nisam ja izmislio, to su cinjenice.E sad, to sto ti mozda imas nesto protiv kineza, to je vec nesto drugo.

Poslednja izmena:
Samsung pokido, 10 miliona S7 za 20 dana... Huawei da slavi ako za celu godinu proda toliko P9 sa ovim cenama...
Kakav bre crni lider, cena je jedini razlog njihove popularnosti a sramotno je koliko kopiraju druge. Apsolutno ne kontam zasto se neko lozi na Kineze, ok ako hoces jeftin telefon, ali ako trazis kvalitet zasto bi iko kupovao Kineza? Fanboy-izam na ovakve marke mi je potpuni fenomen....

Moz misliti, Messi ga reklamira, kontam da je i Pezo najbolji auto jer ga Novak reklamira, kakav crni BMW, Merc...

ovu istu pricu sa mslusao pre 8-10 godina od mog drugara koj mi je objasnjavao sve ovo samo za Samsung .... jer je jelte Nokia bila nepre****va, druze jesi ti u pravu ali ... malo udaras ko maksim po diviziji ... daleko je Huawei od loseg kvaliteta, ili bolje da kazem nije Samsung toliko ispred njega, a koliko znam u Kini se najvise proda Huawei telefona tj imaju najveci market share, daj im jos par godina i onda dodji i procitaj ovaj post.

A sto se tice kopiranja ? jel me *****avas ili si ozbiljan ? da li je moguce da i dalje neko fura tu pricu ... sta se bre kopira svi prave iste cigle i to sve vece i vece ko u nekom filmu ala Idiocracy ... nema vise normalnih telefona svi sa dobrim hardwerom su 5,5inca, i tanki do jaja = baterija presmesna .... sto se mene tice ... fail kod svih podjednak.

Poslednja izmena:
Po mom misljenju jesu kvalitetni, iskreno. Hardverski se ne razlikuju previse od ostalih. Ali danas je jako tesko biti drugaciji i razlikovati se, sve se svodi na manje vise iste komponente i sto veci displej i to je to.
Huawei mi nije jasan zato sto pokusavaju da urade nesto kao drugacije od ostalih ali i to ne urade kako treba, a sa druge strane za mnoge najbitnija stvar na telefonu softver im je nekakva kopije svega i svacega. Sve se svodi na nekakav hype i lazan marketing.
Problem je sto taj hardver ne znaju da iskoriste kako treba i da usklade sa softverom koji je los.

Marketing im je neralan ali moze im se.

Poslednja izmena:
Huawei nije kvalitetan?

Mate7 i Mate8 se bitno razlikuju..nemaju ni 5,5'',a ni presmenu bat. ;)

Ocito Huawei nije kvalitetan ;) mislim imamo Lazu iz Novog Sada velikog experta za telefone da nam kaze koliko ne znamo ;)

Pritom da elaboriram .... ne dizem ja Huawei u nebesa ... nego ukazujem da je to sve isto ****** drugo pakovanje ... a vi se lozite ovde ko je bolji, sto je najtuznije onaj iPhone objasnjava kvalitetom izrade evo vec par generacija negde od iPhone 4

A ti MAte 7 i 8 su jos gori ... 6inca ... jedino torbu da kupim za telefon ... ja brate u dzepu nema memsta za to ne znam za ostale ;)

Poslednja izmena:
Sto se tice toga ko ih sledi...slede ih svi ostali.U marketingu imate lidere, izazivace, sledbenike i takozvane tamponere.Kompanija lider je prva kompanija na trzistu(ili vise njih), dakle Samsung, izazivaci su oni koji su im konkurencija i teze da ih prestignu, da pobede konkurenciju, i ovom slucaju to su npr Epl i Huavei, a svi ostali su sledbenici koji se bore za ostatak trzista(danas su to lg, htc, sony, motorola, lenovo itd..) i na kraju imamo tamponere, tj kompanije koje popunjavaju sitne rupe na trzistu(tipican primer kopije ajfona i samsunga, manje firme, firme koje brendiraju oem, poput tesle itd)

Ako gledate da ima vise lidera(Samsung, Apple, Huawei) tada su im izazivaci lg, sony, htc, motorola, lenovo, xiaomi itd, sledbenici su tada one jos manje kompanije, tipa meizu, letv, a tamponeri bilo koja oem. I to se s godinama uvek menja, ne moze vecno neko da bude lider ili izazvac, jer je trziste takvo, promenljivo.

E sad to mozete da primenite i na nivou zemalja..U SAD lider je Epl. U Koreji lider je Samsung, a izazivac im je LG...itd..

@emix
e da zaboravih da razjasnim ono za ajfon da bi bio debelo ispred samsunga s7..mislio sam na model koji izadje s obzirom na to da je iphone 6s je prodat u 75 miliona promeraka, dok je s6 prodat u oko 45 miliona, tako da cenim da ce ajfon opet biti ubedljivo prodavaniji od s7, kada su konkretni modeli u pitanju, tj na to se odnosio onaj moj komentar, zatovje mozda zvucalo malo konfuzno s moje strane.

Poslednja izmena:
A ti MAte 7 i 8 su jos gori ... 6inca ... jedino torbu da kupim za telefon ... ja brate u dzepu nema memsta za to ne znam za ostale ;)
Od cega gori..iphone 6+ sa 5,5" je duži od Mate7.
Inace,ja obicno nosim trenerke ili farmerke..u te džepove staje. Sa haljinama,nisam probao.. :d
Hocu reci..samo onima sa manjom sakom mogu biti nezgrapni(vecini dama),za sve ostale je prava mera gledano cena/kvalitet/mogucnosti.

Apsolutno ne kontam zasto se neko lozi na Kineze, ok ako hoces jeftin telefon, ali ako trazis kvalitet zasto bi iko kupovao Kineza? Fanboy-izam na ovakve marke mi je potpuni fenomen....

Odavno nisam procitao gluplji komentar, ovako moze da prica samo neko kome je bitno sta pise na telefonu a ne sta ima u njemu, ili neko ko ocigledno nije uzeo u ruke ni jedan kineski telefon u poslednje vreme. Kineski telefoni od pre par godina i danas su nebo i zemlja, jedina mana, da tako kazem, jeste softverska podrska, i to za neke garazne modele, ovi ozbiljniji kinezi dobijaju podrsku na mesecnom a neki i nedeljnom nivou.
Mislim o cemu mi pricamo, Samsung do pre S6 edge nije ni imao premium telefon, njihovi premium telefoni koristili su jeftine plastike i smesne lajsne...tek sada sa S7 i A serijom se moze reci da odaju utisak neceg kvalitetnog. O softveru necu ni da trosim reci...
Ovo sve pricam kao Sony fanboy i posle svih Sony flagship modela sam presao na kineza i ne kajem se nikako! Zapravo, tek sada vidim kolika sam bu*ala bio sto sam izdvajao toliko novca samo zbog toga sto mi na telefonu pise Sony, Samsung ili LG

Zapravo, tek sada vidim kolika sam bu*ala bio sto sam izdvajao toliko novca samo zbog toga sto mi na telefonu pise Sony, Samsung ili LG
Prosle godine,moj drugar razgleda Mate7..i posle par min. rece "Šteta,što nije Samsung". :whip:

Pa gde ja rekoh da Huawei telefoni ne valjaju ili da su nekvalitetni?
Samo da kazem da je smehotresno da se cenovno poziciraju rame uz rame sa Samsungom i Apple, ali dobro to ce i sami shvatiti nakon debakla sa P9... Ako hoces da das 700e za telefon, zna se sta se uzima. Do sada su se probijali sa price/value, sad ce videti kako ce ici bez toga, tj kakav ce brodolom doziveti sa P9 osim ako znatno ne spuste cene za 20-30% pod hitno.

Interesantno mi je i kako na netu mislim da nema ni jedan review za P9 u kom su odusevljeni, uglavnom najbolje sto se moze procitati je u fazonu kao OK je sve to ali nista posebno, uglavnom se jasno pominje da je losiji od S7. Samo ovde na forumu neki fantaziraju da je to na nivou sa S7 i pre svega S7 E i da je OK da kosta kao oni... FHD ekran na novom falgship telefofnu, daj nemojte me z...

Pa FHD je extra oštro i na 6",dok 4k na mob sluzi samo da vise opteriti gpu i jos malo brze ostane bez bat..a inace sigurno ne bih dao 700€, ni za jedan.

Samo da kazem da je smehotresno da se cenovno poziciraju rame uz rame sa Samsungom i Apple, ali dobro to ce i sami shvatiti nakon debakla sa P9... Ako hoces da das 700e za telefon, zna se sta se uzima. Do sada su se probijali sa price/value, sad ce videti kako ce ici bez toga, tj kakav ce brodolom doziveti sa P9 osim ako znatno ne spuste cene za 20-30% pod hitno.

Interesantno mi je i kako na netu mislim da nema ni jedan review za P9 u kom su odusevljeni, uglavnom najbolje sto se moze procitati je u fazonu kao OK je sve to ali nista posebno, uglavnom se jasno pominje da je losiji od S7. Samo ovde na forumu neki fantaziraju da je to na nivou sa S7 i pre svega S7 E i da je OK da kosta kao oni... FHD ekran na novom falgship telefofnu, daj nemojte me z...

Vidi to su neke marketinske odluke .... ja kao slab poznavalac te tematike mogu da ti kazem sledece sto je moje misljenje proisteklo iz razgovora sa ljudima koji se time uspesno bave (BDRovi i Marketing direktori) nisam pricao bas za telefone ali, to je sve ista logika... Ne smeju da se pozicioniraju mnogo ispod cene, a jos je bolje ako zacepe ... jer imas dosta ljudi u svetu koji povezuju kvalitet sa cenom u Srbiji je to 80% potrosaca ... glupa srbenda ce da plati ko majmuncina i da se kurci time ... a ne shvata koliko je glup ... *** postoji razlog te cene telefona koju ni ja ni ti necemo razumeti do kraja.

Vidi, brojevi ce pokazati ko je u pravu ali to ce malo potrajati. Tacno je to da se nekada ide namerno sa visom cenom kako bi se kod neobavestenog kupca pre svega stvorilo misljenje skuplje je bolje, ali ovo kod telefona gde su brandovi toliko jaki i poznati tesko da ce da prodje. Viecemo za par meseci sta ce biti. Iznenadio bi se koliko sam upucen u tematiku i cime se bavim ali to nije ni bitno, ako mi verujes svodi se na to da oni vagaju (ili neka konsultantska kuca za njih) i ni sami ne znaju kojom cenovnom strategijom da idu i na kraju prelome i mole boga da su uboli pravu. Ja smartam da su pogresili (ali isto tako nisam 100% siguran), ali brojevi ce pokazati.

Covek u pravu. Moje misljenje je da sa njihovim soc nece nikada nista postici ili bar ne skoro. Deluje mi da huawei moras opasno da volis da bi ga koristio i da mu oprostis sve mane.

Vidi to su neke marketinske odluke .... ja kao slab poznavalac te tematike mogu da ti kazem sledece sto je moje misljenje proisteklo iz razgovora sa ljudima koji se time uspesno bave (BDRovi i Marketing direktori) nisam pricao bas za telefone ali, to je sve ista logika... Ne smeju da se pozicioniraju mnogo ispod cene, a jos je bolje ako zacepe ... jer imas dosta ljudi u svetu koji povezuju kvalitet sa cenom u Srbiji je to 80% potrosaca ... glupa srbenda ce da plati ko majmuncina i da se kurci time ... a ne shvata koliko je glup ... *** postoji razlog te cene telefona koju ni ja ni ti necemo razumeti do kraja.
Sve je to super al onda bi mogli i da ponude vrhunski proizvod po toj ceni, čisto onako reda radi [emoji23]
Covek u pravu. Moje misljenje je da sa njihovim soc nece nikada nista postici ili bar ne skoro. Deluje mi da huawei moras opasno da volis da bi ga koristio i da mu oprostis sve mane.
Soc je najbolja stvar na ovom telefonu...

Mislio sam na gpu deo. Sto se tice cpu i potrosnje baterije tu je sve super. Nisam se izrazio kako valja, mislio sam da ce te razumeti na sta mislim.

@emix
e da zaboravih da razjasnim ono za ajfon da bi bio debelo ispred samsunga s7..mislio sam na model koji izadje s obzirom na to da je iphone 6s je prodat u 75 miliona promeraka, dok je s6 prodat u oko 45 miliona, tako da cenim da ce ajfon opet biti ubedljivo prodavaniji od s7, kada su konkretni modeli u pitanju, tj na to se odnosio onaj moj komentar, zatovje mozda zvucalo malo konfuzno s moje strane.

Ja nemam tu informaciju da je iPhone 6s prodat u 75 miliona primeraka. Zaista ne znam. Apple objavljuje kvartalne i godisnje podatke, ali samo tipa: "iPhones sold", "iPads sold" itd. Apple nikad ne objavljuje rezultate za svaki model pojedinacno. A pored 6s prodaje se i 6s Plus, 6, 6 Plus, 5s, 5c...

Odavno nisam procitao gluplji komentar, ovako moze da prica samo neko kome je bitno sta pise na telefonu a ne sta ima u njemu, ili neko ko ocigledno nije uzeo u ruke ni jedan kineski telefon u poslednje vreme. Kineski telefoni od pre par godina i danas su nebo i zemlja, jedina mana, da tako kazem, jeste softverska podrska, i to za neke garazne modele, ovi ozbiljniji kinezi dobijaju podrsku na mesecnom a neki i nedeljnom nivou.
Mislim o cemu mi pricamo, Samsung do pre S6 edge nije ni imao premium telefon, njihovi premium telefoni koristili su jeftine plastike i smesne lajsne...tek sada sa S7 i A serijom se moze reci da odaju utisak neceg kvalitetnog. O softveru necu ni da trosim reci...
Ovo sve pricam kao Sony fanboy i posle svih Sony flagship modela sam presao na kineza i ne kajem se nikako! Zapravo, tek sada vidim kolika sam bu*ala bio sto sam izdvajao toliko novca samo zbog toga sto mi na telefonu pise Sony, Samsung ili LG

Izvini, a hoce li ta softverska podrska kod tih ozbiljnijih kineza trajati na tom nedeljnom i mesecnom nivou i u sledecih 5 god. od datuma objave telefona?

Sve je to super al onda bi mogli i da ponude vrhunski proizvod po toj ceni, čisto onako reda radi [emoji23]

Soc je najbolja stvar na ovom telefonu...

Hehe Vojkane kako to bre najbolja stvar :D

Pa single core performanse su mu ocaj u poredjenju sa drugim flagship modelima...multi core je blah, ima 8 jezgara pa je ponovo losiji od Exynosa, za 13% je brzi od LG G5 sa S820 i za 37% brzi od iPhone-a 6S koji ima dva jezgra, a ovaj 8..

Graficki podsistem prosek u najboljem slucaju... I oni za ovo traze 700 evra, how yes, no :D Leica kamera ih vadi i samo to i nista vise...ovo je telefon za mid range cenovni rang, dakle kao sto je neko napisao 150 evra niza cena minimum..i 500 evra da traze za ovo je komedija, a kamo li nesto vise :D

http://www.gsmarena.com/huawei_p9_and_p9_plus_hands_on-review-1421p4.php

Izvini, a hoce li ta softverska podrska kod tih ozbiljnijih kineza trajati na tom nedeljnom i mesecnom nivou i u sledecih 5 god. od datuma objave telefona?

Ako traje vec godinu dana i vise, ne vidim razlog da ne bude tako i u buduce. I nije uopste bitno, bar meni, da li ce telefon dobijati update na nedelju dana ili 6 meseci, bitno je da softver bude lepo upeglan i da sve funkcionise besprekorno! Da patim od toga da dobijem android M ili N onog trenutka cim ga google objavi, jurio bih nexus telefone..

Nazad
Vrh Dno