Šta je novo?

Huawei P30/Pro/Lite

Pa i sadašnja Android 10 na kojem se zasniva EMUI 10 na P40/P30 seriji je AOSP.
Koja je razlika u kodu između AOSP i Google Edition androida?!

Huawei P40Pro+ & Tapatalk
Ajde da probam uprošćeno. Aosp ili ti Android Open Source Project je identičan klasičnom Androidu koji mi imamo, samo što nema gp servise, nema kernel sa drajverima za procesor i kameru i ostale hardverske komponente u sebi i "goli" je Android bez šminke. Kasnije je dostupniji za razliku od verzija koje dobijaju proizvođači za razvijanje sopstvenih "skinova" Androida. Znači u osnovi je sve isto, samo svaki od proizvođača nametne svoj skin i tako nastaju ONE UI, EMUI, MIUI, OXYGEN OS...
Androidi za p40 i p30 seriju su identični, samo p30 ima u sebi GS. U teoriji, da Huawei otključa bootloader za p40, mogli bi da instaliramo gs na apsolutno bilo koju verziju Androida koji je naravno portovan za p40 bez problema. Još bolje bi bilo da Huawei pusti kernel source, što se verovatno nikad neće desiti, ali tada bismo imali razne verzije Androida sa punom podrškom.

P30 Pro

Ajde da probam uprošćeno. Aosp ili ti Android Open Source Project je identičan klasičnom Androidu koji mi imamo, samo što nema gp servise, nema kernel sa drajverima za procesor i kameru i ostale hardverske komponente u sebi i "goli" je Android bez šminke. Kasnije je dostupniji za razliku od verzija koje dobijaju proizvođači za razvijanje sopstvenih "skinova" Androida. Znači u osnovi je sve isto, samo svaki od proizvođača nametne svoj skin i tako nastaju ONE UI, EMUI, MIUI, OXYGEN OS...
Androidi za p40 i p30 seriju su identični, samo p30 ima u sebi GS. U teoriji, da Huawei otključa bootloader za p40, mogli bi da instaliramo gs na apsolutno bilo koju verziju Androida koji je naravno portovan za p40 bez problema. Još bolje bi bilo da Huawei pusti kernel source, što se verovatno nikad neće desiti, ali tada bismo imali razne verzije Androida sa punom podrškom.

P30 Pro

I jos nesto vrlo bitno mada smo vec pomenuli vise puta AOSP je free, dok android 10, 11 je u rukama googla i za njegovo korišćenje treba licenca. P30 je Emui 10 sa bazom android 10 by google. P40 je emui 10 sa free Aosp bazom i nema nikakve veze sa googlom.
Emui 11 ako p30 ikad dobije nece biti na bazi Android 11 vec na Android 10 i kroz klasican ota.
U slucaju da se pojavi taj Harmony OS onda ce biti opcioni update kroz Support sa napomenom da se azuriranjem na Harmony OS gube google servisi. Mada se pominje dual boot opcija prilikom restartovanja ili Emui 11 ili HarmonyOS. To bi bilo vrh kad bi tako uradili.
I uopste ne razumem potrebu Huawei da ne dozvoljava otkljucavanje bootloadera. To im je bio veliki minus i automatski odvratio sve developere od sebe.

Sent from my ELE-L29 using Tapatalk

Grešiš opet, ne treba licenca za korišćenje Androida, on je sam po sebi free, plaća se licenca za GP servise. P30 serija ako bude išla na a11 neće imati podršku za GS i to je to, ali može da dobije EMUI 11 na a10. Možda čak i može da ima licencu jer se licenca daje na hardver koji registrujes kod Googleta, zato postoji p30 New edition, ali mislim da je trenutno to malo verovatno. Dali su im da zadrže gs na Androidu 10 i to je to.

P30 Pro

Ovo sto kaze Spanjeli i meni deluje kao realan scenario, prosto guraju dalje bez GS kako i koliko mogu dok ne puste neki svoj OS. P30 serija verovatno ostaje na A10 i polako pada u zaborav po pitanju nadogradnji...

Huawei P30

Betmenizsrbije, prodaj telefon, jedan je život. Previše gubiš vreme zbog Huawei, kupi sebi iphone.
Uživaj u životu

Hvala ti na savetu ali nemam uopste razloga da prelazim na Iphone. Toliko novca uzalud jer Android je sasvim dobar sada tako da mi je kupovina telefona od 1000€ bacanje novca. Sto se vremena tice, ja i kada dodjem sa posla ili sam na fonu ili kompu iz razloga jer i tada zaradjujem lovu. Dugo nisam bio na Androidu i sda kroz forum i ostalo se vracam polako. Nemam nameru da menjam Huawei pa i na AOSP da me prebace sa sadasnjim modelom. Jedino ako usledi Harmony a potrebne apk ne budu dostupne na isti.

Da javim samo da je battery drain zbog G store primecen i na 1+ modelima, Samsungu, Xiaomi, i nije vezan za iskljucivo Huawei kako smo mislili. Poceo je oceo sa verzijom G store 21.9.47 i jos uvek nije resen. Ja sam iskljucio automatsko azuriranje apk G store i baterija mi regularno traje. Tako da opusteno, nije do Huawei.

Poslednja izmena:
Grešiš opet, ne treba licenca za korišćenje Androida, on je sam po sebi free, plaća se licenca za GP servise. P30 serija ako bude išla na a11 neće imati podršku za GS i to je to, ali može da dobije EMUI 11 na a10. Možda čak i može da ima licencu jer se licenca daje na hardver koji registrujes kod Googleta, zato postoji p30 New edition, ali mislim da je trenutno to malo verovatno. Dali su im da zadrže gs na Androidu 10 i to je to.

P30 Pro

Tacno, licenca se placa za Play servise. Samo je nesporazum oko terminologije ja sam tu malo zakazo.... Sami nazivi Android 9, 10, Android 11 i bilo koji raniji gde su imali imena Oreo, Nugat, Pie... su proizvedeni u kuhinji Googla. Praksa Googla da dodaje ta imena N, O, P, Q, je zavrsena, i sad idu samo brojevi. I kad se u nasem kontekstu kaze Android 10 onda se misli na verziju koju Google izbacuje sa google servisima za svoj Pixel recimo.
Kada se Googlu "ćefne" izbaci Open Source i onda ostale free platforme inkroporiraju to. Tako Google "pokloni" Open Sorce nakon svojih vecih zakrpa, a ostale free platforme to ako zele ubace u svoje kao tipa AOSP koji je vec ima u sebi inkorporiran i android 11. Tako da mislim kada govorimo o p40 recimo korektno je da Huawei napiše da koristi AOSP baziran na Android 10, a ne da koristi Android 10. Mislim da u About Phone piše samo Android 10, a nije tacno, to je AOSP based on Android 10.

Znaci, sve se vrti oko googla.

Play store se primirio, nema više da drlja u pozadini?
1572b6225762fb316082e39c7d974757.jpg

Poslato sa VOG-L29 pomoću Tapatoka

Meni divlja, na 15% je potrosnje ali ne primecujem battery drain. Do G store je kao sto sam napisao gore. Inace, ne kapiram u cemu je fora al' ajd. Tebi je verzija, 22.0.16, meni 22.0.17, supruzi 22.0.18! Neka caka postoji, ja je ne znam. Jos se prilagodjavam androidu!

Meni divlja, na 15% je potrosnje ali ne primecujem battery drain. Do G store je kao sto sam napisao gore. Inace, ne kapiram u cemu je fora al' ajd. Tebi je verzija, 22.0.16, meni 22.0.17, supruzi 22.0.18! Neka caka postoji, ja je ne znam. Jos se prilagodjavam androidu!
Bre čoveče disable i nema te muči više. Ja sam je onemogucio, ako bas hoces nesto da azuriras enable, azuriras i opet disable. Mada sva axuriranja imas i na Appgalery manje više.

Pa koja je razlika između AOSP i Google Edition...osim GMSa?

Bre čoveče disable i nema te muči više. Ja sam je onemogucio, ako bas hoces nesto da azuriras enable, azuriras i opet disable. Mada sva axuriranja imas i na Appgalery manje više.

Nemam druze potrebe da radim tako nesto naveo sam vec! Baterija mi regularno traje i ne smeta mi. Svi ste "opalili" po meni kao da pisem ko zna sta. Ja sam se zainteresovao da se vratim u android svet i zato sam i aktivan ovoliko. Ne smeta mi jer ionako zbog dodatnog posla drzim fon u rukama. Ovo sa G store je na vecini brendova i zavisi od samog koriscenja. Npr na Samsungu sam video danas G store prvi na listi sa 4% a koleginica nije ni upadala u store niti ima sinhronizaciju ukljucenu, brat na 1+ G store mu povukla 12%, itd. Kako god, meni ne smeta resice google vec to. Polako ucim ponovo o androidu i nadam se da cu da naucim priblizno onome sto sam znao. To sto sam aktivniji u Huawei ne znaci da me ne interesuju drugi brendovi vec nemam u kuci drugi brend pa ne zelim da lupetam napamet.

@BricoGo, ti se sprdas, hahaha... kakav si ti lik.

Android 10 je stabilna full verzija sistema, kompletno napravljena od strane Google, a Aosp obican projekat gde se opet developeri igraju sa onim sto im google besplatno omoguci. Nas Emui na p30 je googlov Android 10 presvucen sa Huawei interfejsom.

A ako mislis na New Edition serije p30 to je Huawei tražio rupe u ugovorima da kupljene komponente uklopi u p30 seriju za koju ima jos uvek licencu za Android 9,10 i tako je prodavao cele godine.

Nemam druze potrebe da radim tako nesto naveo sam vec! Baterija mi regularno traje i ne smeta mi. Svi ste "opalili" po meni kao da pisem ko zna sta. Ja sam se zainteresovao da se vratim u android svet i zato sam i aktivan ovoliko. Ne smeta mi jer ionako zbog dodatnog posla drzim fon u rukama. Ovo sa G store je na vecini brendova i zavisi od samog koriscenja. Npr na Samsungu sam video danas G store prvi na listi sa 4% a koleginica nije ni upadala u store niti ima sinhronizaciju ukljucenu, brat na 1+ G store mu povukla 12%, itd. Kako god, meni ne smeta resice google vec to. Polako ucim ponovo o androidu i nadam se da cu da naucim priblizno onome sto sam znao. To sto sam aktivniji u Huawei ne znaci da me ne interesuju drugi brendovi vec nemam u kuci drugi brend pa ne zelim da lupetam napamet.

@BricoGo, ti se sprdas, hahaha... kakav si ti lik.
Evo na A50 kako izgleda.

Ispravka, Play store je negde pri kraju sto se tice potrosnje. Verzija 22.0.16-21

Послато са SM-A505FN помоћу Тапатока
1270dde1e9dcafb7f23c55ba159951ad.jpg

Poslednja izmena:
Android 10 je stabilna full verzija sistema, kompletno napravljena od strane Google, a Aosp obican projekat gde se opet developeri igraju sa onim sto im google besplatno omoguci. Nas Emui na p30 je googlov Android 10 presvucen sa Huawei interfejsom.

A ako mislis na New Edition serije p30 to je Huawei tražio rupe u ugovorima da kupljene komponente uklopi u p30 seriju za koju ima jos uvek licencu za Android 9,10 i tako je prodavao cele godine.

Da dodam da proizvodjaci prilagodjavaju Android dobijen od strane Google. Ne samo da npr. presvuku EMUI-om kao npr Huawei! Prilagodjavaju mnoge parametre Androida. Huawei je npr toliko prilagodio sam android i EMUI svom kirin-u da su zbog toga i imali i imaju tako dobru optimizaciju baterije. I hardver i softver sa Google apk i servisima mora da prodje sertifikat bezbednosti Google pre i tako dobije sertifikat. To je i fazon sa tim serijama P30 Pro/lite new edition, Honor 20/Nova 5T itd. Imali su sertifikat za kirin 980 i Android 9 i android 10 sertifikovan (P30 new edition je dosao sa sertifikovanim a10). Tako su iskoristili te rupe i privremene licence da izdaju te serije telefona. Nisu smeli da naprave ni najmanju promenu u Soc ili EMUI kako bi google mogao da sertifikuje te telefone jer sa novim karakteristikama kirin-a ili EMUI ne bi smeli da daju sertifikat jer nisu imali dozvolu za rad sa Huawei na novim uredjajima.

Sve što ste vi napisali ja znam...AOSP je free...pa naravno, samo mu ime kaže da je Open Source...znam ja da Google svima pošalje "svoj" android pa ga svi presvlače sa EMUI, MIUI, One UI, OksygenOS, Color OS itd. itd. Također znam da ako hoćeš da koristiš GMS moraš da platiš plus da igraš po njegovim pravilima...to je i bila svrha čini mi se 2013. kada je Google prebacivao važnije aplikacije i APIs iz AOSP u takoreći zatvoreni Google ekosustav...zbog čega...baš zbog ovoga danas...da može naplatiti i uvjetovati developers_ima i OEM_sima ako objavljuju aplikacije kroz njegove APIs i hoće koriste GMS. Jasno mi je i New Edition...minimalne izmjene Hardware da bi uređaj prošao "certifikaciju" (slično je bilo i na windows_u sa nekim software_om...ako si zamijenio neki ključni dio hardwares... HDD, procesor morao si obnavljati licencu jer je software novu konfiguraciju prepoznavao kao novi PC). Sve je to meni jasno...ali KOJA je razlika između AOSP i Google Androida kad se on na kraju presvuče sa skinom, izbace ne poželjnije mogućnosti i funkcije i ubace za koje OEM misli da su korisne (recimo huawei već duže vrijeme ima opciju screen recording a tek sada u A11 je to službena opcija)...koja je razlika osim GMSa?!

Sve što ste vi napisali ja znam...AOSP je free...pa naravno, samo mu ime kaže da je Open Source...znam ja da Google svima pošalje "svoj" android pa ga svi presvlače sa EMUI, MIUI, One UI, OksygenOS, Color OS itd. itd. Također znam da ako hoćeš da koristiš GMS moraš da platiš plus da igraš po njegovim pravilima...to je i bila svrha čini mi se 2013. kada je Google prebacivao važnije aplikacije i APIs iz AOSP u takoreći zatvoreni Google ekosustav...zbog čega...baš zbog ovoga danas...da može naplatiti i uvjetovati developers_ima i OEM_sima ako objavljuju aplikacije kroz njegove APIs i hoće koriste GMS. Jasno mi je i New Edition...minimalne izmjene Hardware da bi uređaj prošao "certifikaciju" (slično je bilo i na windows_u sa nekim software_om...ako si zamijenio neki ključni dio hardwares... HDD, procesor morao si obnavljati licencu jer je software novu konfiguraciju prepoznavao kao novi PC). Sve je to meni jasno...ali KOJA je razlika između AOSP i Google Androida kad se on na kraju presvuče sa skinom, izbace ne poželjnije mogućnosti i funkcije i ubace za koje OEM misli da su korisne (recimo huawei već duže vrijeme ima opciju screen recording a tek sada u A11 je to službena opcija)...koja je razlika osim GMSa?!

Sad vec ne razumem sta zelis da cujes ili ne znam?! Jedno od ta dva jeste.

Sad vec ne razumem sta zelis da cujes ili ne znam?! Jedno od ta dva jeste.
Zanima me koja je razlika između AOSP i "pravog" androida osim što prvi nema GMS?
Evo ovako...koja je razlika između vašeg A10 na vašim P30 uređajima i A10 AOSP na našim P40 uređajina...osim naravno što mi nemamo GMS?!
Ja sam prešao sa P30Pro direktno na P40Pro+ i osim nedostatka GMSa nisam primijetio ama baš niti jednu razliku. Sve funkcije koje sam imao na P30Pro što se tiče ANDROIDA imam i sada ili možda nemam a ja ne znam. Zato pitam.

Zanima me koja je razlika između AOSP i "pravog" androida osim što prvi nema GMS?
Evo ovako...koja je razlika između vašeg A10 na vašim P30 uređajima i A10 AOSP na našim P40 uređajina...osim naravno što mi nemamo GMS?!
Ja sam prešao sa P30Pro direktno na P40Pro+ i osim nedostatka GMSa nisam primijetio ama baš niti jednu razliku. Sve funkcije koje sam imao na P30Pro što se tiče ANDROIDA imam i sada ili možda nemam a ja ne znam. Zato pitam.

Osim sto ne rade aplikacije koje koriste GMS (vecinom bankovne) ne vidim drugu razliku osim navedenih. Ili je ne znam.

Pa zato i pitam [emoji41]
Šta to punokrvni može a ovaj moj poluproizvod kako ga nazvaše ne može...osim naravno ove priče oko GMSa...to i moja žena zna [emoji16] da je taj AOSP toliko SMEĆE kako ga svi predstavljaju.

Poslednja izmena:
Šta to punokrvni može a ovaj moj poluproizvod kako ga nazvaše ne može...osim naravno ove priče oko GMSa...to i moja žena zna [emoji16] da je taj AOSP toliko SMEĆE kako ga svi predstavljaju.

Ja P40 seriju nikako ne bih stavio u poluproizvode. Daleko od toga. Dok rade osnovne apk za komunikaciju (messanger-i, email, mape) itd to je to. Placao sam racune i pre bankovnih apk nije mi to neki problem. P40 serija je zaista ok. Kako god sve dok mogu sve te apk ja sam na Huawei i ne menjam brend.

Druže, odgovorio sam ti već iznad, NEMA RAZLIKE sem u onome što sam napisao.

Ama čoveče molim te da više ne pišeš nešto što ne znaš, opet teraš istu priču. Znači, A10 kao i 9 kao i svi ostali, prošli i budući, ne postoji u "full verziji" niti je aosp "običan projekat gde se developeri igraju". Ono što ti zoveš full verzijom je nešto najpribliznije onome što koristi Google na svojim pixelima. AOSP je osnovni Android bez ikakvih drivera i firmware-a za modeme, kao i raznih drugih optimozacija i opcija svojstvenih googlu. Svaki proizvođač koji aplicira za licencu dobije radnu verziju androida koju optimizuje za svoje uređaje, nakon čega ubacuje ili izbacuje opcije koje misle da treba. Oni u suštini dobijaju neku verziju aosp-a ali pre ostatka javnosti. Svaki od proizvođača (kada bi želeo), mogao bi da za svoje uređaje pruža podršku u nadogradnji za 10 godina ali im je komplikovano da pišu kernele, plaćaju licence i upgrade-uju opcije svake godine, a i ne isplati im se jer ne bi imali čime da pohvale na novijim modelima.
Ništa drugačije ne može ako izuzmemo GS, znači sve opcije telefoniranja, kamere, bt, WiFi, brzine 4g/5g su identične na Androidu sa gs i bez. EMUI 10.1 na p40 i p30 seriji su IDENTIČNI! Jedina "mana" aosp-a jeste što Huawei mora da čeka da bude dostupan javnosti pa da ga onda koristi, dok Samsung i ostali mogu odmah da pripremaju nove verzije za neki svoj novi flagship.

P30 Pro

Poslednja izmena:
Nakon updejta na novu verziju play stora, vratilo se u normalu sve... Play store je od jutros na 1,19% baterije...

Huawei P30

Koja je poslednja verzija?

Moja je 22.1.18-21

Huawei P30

Kod mene je 22.0.18 i prodavnica i dalje "divlja", ali čini mi se, što neko reče, da u realnom korišćenju to ne utiče na autonomiju baterije.

Kod mene je 22.0.18 i prodavnica i dalje "divlja", ali čini mi se, što neko reče, da u realnom korišćenju to ne utiče na autonomiju baterije.

Meni je verzija 22.0.17! Potrosnja 12,36% ali kao sto rekoh nisam primetio uticaj na bateriju. Do gugla je i ovi koji su dobili azuriranje G store na 22.1.18 javljaju da je bag ispravljen.

Vrh Dno