Kupio sam Mate 8, nov iz domaćih oglasa za 360 evra, ali single SIM varijantu (NXT-L09).
Prvi utisci su mi da je ogroman napredak u odnosu na moj stari telefon. Ne mislim samo na to što je neuporedivo brži, već i na celokupan dojam koji ostavlja, utisak kvaliteta.
Do sada sam nosio telefone budžet klase, tako da mi je ovaj svakako najskuplji telefon koji sam ikad kupio. (Znam da ima ljudi koji svake godine menjaju flegšipe i kupuju nove ajfone ili Samsungove S i Note modele, ali verujte da je meni i 360 evra bio priličan izdatak i da se nisam lako odlučio na kupovinu. Da imam više, verovatno bih kupio Mate 9.)
Nakon 3-4 dana korišćenja u principu sam veoma zadovoljan kupovinom Mate 8, ali nije baš sve sasvim idealno (o tome nešto kasnije).
Prvo dobre strane - kao što rekoh, telefon ostavlja utisak visokog kvaliteta. Dizajn, izrada, ponašanje u radu, baterija, zvuk, konektivnost, izuzetna brzina i fluidnost - sve je na najvišem nivou, ostavlja taj "premium" osećaj.
Čak je i kamera sasvim dobra. Upravo zbog kamere je ovaj telefon dobijao (retke) minuse u recenzijama, ali je kamera možda slaba samo kad se upoređuje sa flegšip modelima najjačih proizvođača, koji još uvek drže visoku cenu. Realno je foto-aparat odličan i veoma sam zadovoljan (mada nisam baš detaljno testirao).
Odgovaraju mi i dimenzije telefona. Baš ostavlja osećaj u rukama kakav sam želeo da ima. Ovo je verovatno gornja granica veličine koja bi mi odgovarala. (Dvoumio sam se između ovog telefona i znatno jeftinijeg Xiaomi Max ali mi je potonji delovao ipak prevelik pa ga nisam kupio i izgleda da sam bio u pravu.)
Ali malu zamerku imam na ekran, a upravo veliki i kvalitetan ekran je bio glavni kriterijum kod biranja novog telefona.
U čemu je problem sa ekranom? Rezolucija svakako nije, za mene je ovo savršeno oštra slika, iako znam da mnogi smatraju da je 1080p premalo za 6". Za mene je sasvim dovoljno. Dakle, nije rezolucija problem. Nema ni mrtvih piksela, osvetljenost je sasvim dovoljna itd.
Ali donji deo ekrana prikazuje nešto toplije boje nego gornje dve trećine ekrana. Da se razumemo - to se uopšte ne primećuje kad se gleda video, ili neka statična slika u više boja. Ali se primećuje na jednobraznim svetlim pozadinama. Npr. kad gledam sajtove i skrolujem, primećuje se. Pri dnu stranice je boja pozadine nešto toplija, vrlo blago vuče na žuto. Bela nije idealno bela kao gore na ekranu, nego je pomalo žućkasta. Govorim o blagoj nijansi, jedva se i primećuje - ali primećuje se.
Nisu u pitanju mrlje ili tako nešto, nego sam druga toplina bele ili sive boje.
Probao sam u sa menjanjem topline boje celog telefona i to donekle može da umanji ovu pojavu, ali ne sasvim.
Neko će reći da mnogo zakeram i da ne postoji savršen telefon. Toga sam svestan i nisam ni tražio savršen telefon. Znao sam da kupujem telefon koji nije ni najbrži (nekada jeste bio među najbržima), niti ima najbolju kameru, rezoluciju itd. Sa tim sam se pomirio i baš tim aspektima telefona sam sasvim zadovoljan. Ali nisam očekivao ovaj nedostatak ekrana (iako, ponavljam, govorim o vrlo blago izraženom nedostatku).
Nikada ranije nisam kupovao flegšip telefon (čak iako je ovo flegšip prethodne generacije i nije od najrenomiranijih proizvođača) pa sam zato očekivao da sve bude kako treba.
Dakle, imam mnogo razloga da mi se dopadne telefon i da budem srećan i samo jedan da kvari idilu. Na kraju krajeva - zadovoljan sam.