Šta je novo?

Huawei hg520c i AirPort Extreme

Ripper

Čuven
Učlanjen(a)
25.07.2000
Poena
650
Treba da mi stigne Apple AirPort Extreme pa malo razmatram kako da podesim Havajca.. Prebacim ga u Bridge mode, ugasim njegov WiFi.. i jel treba još nešto ? Da mu ugasim DHCP, tj stavim na none ili da ne diram ? (trenutno je dhcp na: server, ima još da se bira relay i none..šta je relay ? ) 10x

(DHCP) Relay je opcija kojom se ruteru kaže da u slučaju da dobije DHCP Discover paket, kojim mrežni uređaj traži DHCP server u subnetu, da ga prosledi na adresu spoljnjeg (u odnosu na subnet sa kojeg dolazi zahtev za mrežnim parametrima)DHCP servera.

A što se tiče AirPort-a , probaj da ga ovako konfigurišeš .

http://macbitz.wordpress.com/2010/07/06/getting-adsl-to-your-airport-extreme/

Hmm...muke Prebacio sam Havajca u bridge mode....isključio mu wifi i dhcp....Da li to znači da on zadržava svoj IP (192.168.1.1) i da može da mu se pristupi preko njega, za za ostalo se ponaša kao modem?
Nakačio sam AirPort Extreme...kad sve prođe automatski narandžast je...
podesio sam:
Connect Using: Ethernet
Connection Sharing: Distribute a range of IP adresses ili da stavim "Share a public IP adress" ? I jedno i drugo imaju smisla

E sad za TCP/IP..da stavim Using DHCP ili manual... ali ne vidim razliku između IP Adress i Router Address ? Subnet Mask je 255.255.0.0, A DNS da bude 192.168.1.1 (kao IP modema) ili ona 2 Telekomova DNSa ?

Ne vredi...pogubio sam se totalno..

Aj polako. Na HG520C iskljucis wifi i podesis DHCP, onda AirPort setujes na NAT + DHCP klijent mod i das mu DHCP Gateway adresu od HG520C it to ce da sljaka 100%.

Ovako...Havajac je posle prvog ubacivanja u bridge (na početku) izgubio sva podešavanja pa samim tim i username i pass za ADSL.. (a nemam ih u ugovoru) Zvao sam Telekom i neće da mi ih izdiktiraju preko telefona već da pošaljem mail sa onog njihovog telekom maila (pošto te jedino čitaju) pa da mi pošalju na kućnu adresu... a to će biti za nekoliko dana.... :(

p.s. Još meni čudno što nema interneta a Extreme svetli zeleno i pokazuje da sam sve lepo podesio...tad sam uredno pristupao i Havajcu kroz extreme al neta nije bilo...eeee mukoo...

Probaj da se ulogujes sa:

Username: telekom
Password: telekom

ili

Username: admin
Password: ztonpk

Pozdrav.

@Ribizla

Možda je čovek mislio na podešavanja za konektovanje a ne za pristup ruteru.
Barem sam ga ja tako shvatio.

Ah da u pravu si, izvinjavam se - mozak mi uvek radi na broadbendu lol.

Tačno...pristupim ja ruteru ali su iz WANa nestali user i pass :(

Elem...maznuo sam HG520c od švece (koji ima user i pass u sebi ) nakačio...iskonfigurisao (na Havajcu isključio DHCP i WiFi) , stavio extremu static IP 192.168.1.2...subnet 255.255.255.0...Router 192.168.1.1...DNS 192.168.1.1... Sve radi baš lepo, čak i štampač

E sad...javio mi je Double NAT problem koji sam ja ignorisao...(radi sve i sa tim) jel može neko da napiše šta bi trebalo uraditi povodom toga... Da isključim NAT na havajcu iz Basic/WAN ? ...ali bolje da ne čačkam dok neko ne potvrdi.. :)

Da tako je, iskljucis NAT na HG520C jer ti on sluzi kao modem. Naravno radice i sa duplim NATom ali zaista nema potrebe.

Kad isključim NAT na havajcu...nema interneta :D A na Extremu ne mogu da unesem NAT defaul host da bude IP extrema, pošto je Extremov DHCP (server) niz 10.0.1.2 - 200 ... (a njegov IP sam stavio da je 192.168.1.2) Međutim ako stavim da je niz njegovog DHCP servera 192.168.1.3 - 100 recimo... NEĆE ! (javlja pogrešna podešavanja i ne da mi ni da snimim , iako je dhcp isključen na havajcu) al izgleda da ne mogu da budu ni slični dhcp client i server :p

Vidi definitivno ti je problem kod extrema. Dakle iskljucis NAT i DHCP na HG520c - znaci da radi kao obican modem i njegovu adresu unosis u Extreme kao default gateway adresu [u DHCP klijent modu] i na njemu dizes NAT i on ce dalje praviti IP adrese po svom. Dakle to sto ti je jedan tip adrese ulazni [internet] a drugi DHCP - to tako i treba da bude.

Ako sam dobro razumeo podešavanja, ne možeš da isključiš NAT na huawei-u jer je on taj koji dobija spoljnu / javnu IP adresu a ne airport.

Poslednja izmena:
Verovatno je tako... :) Tako da trenutno radi sve sa double NATom...a ja sam recimo za uTorrent forwardovao port i na jednom i na drugom ruteru i sve radi lepo...zelena je lampica na uTorrentu :)

Al kad mi Telekom pošalje user i pass za mene...u principu mogu moj ruter da prebacim u bridge (sa isključenim natom i dhcpom) a da na Applu napravim PPoE :p

Za portove ti je najlakse da setujes upnp na oba rutera i svaka aplikacija ce ti raditi, a na utorrentu mozes opusteno staviti da rendomizira port pri svakom pokretanju.

edit: Sad štampač neće da štampa :( HP CP1025, Lion, najnoviji drajveri i firmware, nakačen na Extreme...uredno ga prepozna međutim pri svakom pokušaju štampe javlja : Unable to write print data: zˇ i pauzira štampač....proban reset print systema, reset extrema, brisanje štampača....nisam pametan više !!!

Ovaj štampač je glavni razlog što sam uopšte kupio extreme...i radio je na početku kad sam ga tek nakačio...i negde posle čačkanja i extrema i osposobljavanja neta....prestao je da radi...

Štampač je proradio posle isključivanja struje i na štampaču i na extremu....prvo sam upalio štampač i pustio ga da završi inicijalizaciju....onda uključio strujni kabal u Extreme i sve je proradilo... (našao na netu tutorialčić :D ) A nisam uključivao UPnP..radi sve i ovako ;)

Mali off:

Koja je cena AirPort Extreme i postoji li na tržištu neki kompatibilan uređaj tj. da li je ovo zapravo klasičan wirelles ruter ili ne?

Poslednja izmena:
Cena je blizu 20k, a ima da se kupi u Tehnomaniji. Inace ruter je malo nabudzen, ima dve bezicne mrezne 802.11n i gigabitni WAN i LAN. Vrlo lepa igracka ali za tu lovu ima boljih - recimo Fritz!Box 7270 ili Speedport 920 koji pored ovih karakteristika imaju i VoIP, SIP server, GSM gateway, QoS itd.. Inace preko mu je cena znatno niza - negde oko 70 USD i za tu lovu ja mislim da nema bolje.

Pozdrav.

Hvala puno za info.

Problem kod Fritz su dve stvari prvo ditributer za Srbiju koji je kad je u pitanju maloprodaja upućivao na dve firme a one pak da nikad nisu čule da su oni prodavci uređaja. Mislim da sad više i nema linka ka nekom distributeru u Srbiji na zvaničnom sajtu.
Drugi problem je cena koja ide i do 220 evra pa recimo na testovima tp link model koji počinje 8 ili 9 skoro po pravilu zauzima bolje mesto od Fritza pre svega jer ga oduva nekoliko puta manjom cenom

Za AVM kod nas, koliko znam, je zastupnik Logo vec dugi niz godina. Istina je da su preterano skupi i jedino sto se isplati narucivati je 7270 koji je papren i u Nemackoj.

http://www.logo.rs/AVM.htm

A logo koji radi samo velikoprodaju te uputi na Desk i CT a oni kažu nikad čuli d ami distriburiamo te uređaje

Nazad
Vrh Dno