Šta je novo?

HTPC u najavi?

Space

Slavan
Učlanjen(a)
03.04.2006
Poena
440
Ovako drugari, treba mi vaše mišljenje, naime možda bi se našla u proizvodnji kod nas mašina sa specom ispod. Stoga interesuje me šta vi mislite o tome. Cena bi bila oko 28-30k.

MB: E35M1-I DELUXE = 16000 RSD (http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=9BmKhMwWCwqyl1lz )

P_500.jpg

MEM: Kingstone 1333 2x2 = 4GB
HDD: WD 640GB
Kućiste i napajanje:

big_Blueberry_CN-100BK-150.jpg

Optika: Slim optika Samsung 8x

Šta mislite o ovome? Nešto dodati ili ne itd?

Po čemu se ističe:

Prednosi:

1. Sistem je brži je od Intel Atom D525 procesora u kombinaciji sa ION platformom
2. SATA 3 podrška
3. EFI BIOS
4. Malih je dimenzija, neće zauzamti mnogo prostora pored televizora ili monitora
5. Totalno je tiha mašina (poseduje samo jedan ventilator koji može da se reguliše posredstvom BIOS-a)
6. Wireless
7. Overclock mogućnost (ne treba zanemariti :) )
8. Bluetooth 3.0 adapter

Poslednja izmena:
Licno mislim da je to previse za nase trziste. Funkcionalnost je sjajna (i sam cu nesto slicno sastavljati), ali ne mislim da ce biti dovoljno zainteresovanih da se isplati serijska proizvodnja.

Znam da se neces sloziti, ali uopste ne mislim da je overklok vazan faktor za ovakav racunar. ;)

Poslednja izmena:
Ma složiću se zašto da ne :) Postoji opcija pa sam je naveo. Ovo bi bila neka high end HTPC mašina. Cena bi možda bila još manja.

I meni je u planu htpc baziran na E-350, samo ovo bi mi bilo mnogo para, uzeo bi neku pločicu s njim a ostalo bi skrpio od krša što mi leži okolo, trenutno mi služi za to neka G41 ploča sa celeronom 420 al ne bi bilo loše da se još malo smanje dimenzije i potrošnja.

I ja nešto kontam da prodaja ne bi išla, malo raje kod nas i zna šta je to htpc a još bi manje odvojilo 250-300e za to, ne može prodaja da se bazira samo na forumašima koji će ionako pre sami nešto da skrpe.

Znam da je skupo, ali ovo bi imalo WiFi, BT, USB3, SATA 6GB :) i da si miran narednih 5 godina :)

E sad drugo pitanje ako bi se smao ploča prodavala recimo za nekih 15-16k din kako vam se to čini?

Poslednja izmena:
Besmisleno je.

Lično planiram da sklopim sebi nešto slično, ali da bude mini radna stanica. Kućište tih dimenzija, ali i5 cpu, 8GB RAMa, SSD itd.

Ovde ne vidim svrhu USB3, SATA3? BT u životu nisam koristio niti planiram. Sve te prednosti su za ovu primenu (skoro) nepotrebne dok se wireless podrazumeva danas. Za 10-15k kupiš media player koji sve to može, a spakovan je u manjem i lepšem kućištu.

Ta ploča je prosto preskupa jer za koju hiljadu više može da se uzme ploča sa i3 ili i5 procesorom.

Poslednja izmena:
odlicna HTCP masina ... meni se samo licno ne svidja kuciste :( ali to je nebitno ....
hm da ... 8GB rama biilo lepo ... ne znam samo da li je potrebno.
e mozda i treba proveriti da li integrisani GPU bolje radi ako mu se instalira brza sistemska memorija i da li dobici u performansama opravdavaju veca ulaganja

@marko_n ..... *** ove masine se takodje uzimaju zbog toga sto su necujne ... i trose smesno struje.

pitanje ... jel dolaze neke "snale" za kacenje kulera na ovaj pasivni hladnjak ? ne bi bila losa opcija

Poslednja izmena:
Pa ova "moja" mašina sa linka ide upravo na to, da bude mala, tiha i da malo troši. Sve te kriterijume ispunjavaju i fabrički media playeri, kao npr. onaj WD-ov. Opet to kućište tj. napajanje iz Spacemasterovog predloga je mačka u džaku i pitanje koliko je tiho i koliko se greje, naručito leti.

Upravo se ložim na ovakve mašine i veoma cenim male dimenzije, tišinu i nisku potrošnju, ali je ovo preskupo za mogućnosti koje nudi jer postoje dosta jeftinija rešenja koja završavaju taj posao. Sa druge strane, kad se već daje više keša, bolje neka uATX ploča + i3 ili i5 CPU pa da taj komp može da posluži još za nešto osim za puštanje AV sadržaja i surf.

Poslednja izmena:
Mislim da malo gubite fokus oko toga sta HTPC radi... a samo ime kaze ;) Ako hoces da koristis racunar i kao radnu stanicu i kao HTPC, kupis duzi HDMI kabl i provuces ga ispod lajsne ili kroz zid iz susedne sobe, i koristis standardni desktop.

Racunar je ipak daleko fleksibilniji od medija plejera (jednostavna izmena kodeka/softvera dodaje funkcije) i to je njegova najveca prednost.

Inace, nije za svakoga, retko ko ce u nasoj zemlji dati 150+ evra za nesto ovako, ali je to potpuno druga stvar.

Mislim da malo gubite fokus oko toga sta HTPC radi... a samo ime kaze ;) Ako hoces da koristis racunar i kao radnu stanicu i kao HTPC, kupis duzi HDMI kabl i provuces ga ispod lajsne ili kroz zid iz susedne sobe, i koristis standardni desktop.

Racunar je ipak daleko fleksibilniji od medija plejera (jednostavna izmena kodeka/softvera dodaje funkcije) i to je njegova najveca prednost.

Inace, nije za svakoga, retko ko ce u nasoj zemlji dati 150+ evra za nesto ovako, ali je to potpuno druga stvar.

Ma jasno, ali hoću da kažem da je ovaj HTPC sa cenom zašao u cenovni rang "full računara", dok je sa druge strane i dalje HTPC. A što se tiče kodeka, funkcija... sve to stoji, ali sa druge strane tu je i 5 puta veće kućište i komplikovanija upotreba za ostale ukućane koji možda nemaj potrebe da čačkaju i istražuju puno, nego im treba tačno ono što nudi jedan mali media player.

Poslednja izmena:
Cemu 8GB rama u HTPC masini? Ozbiljno pitam. :)

Po meni je ta ploca preskupa. Koliko je to bolje od Atoma D525+ION, kad je duplo skuplje?

High end HTPC, po meni uopste ne bi morao da ima toliko jak hardver (neki napucan i5 ili tako nesto, 8GB RAMa), vec besumno napajanje (recimo Seasonic X400), SSD kao sistemski disk, i 2 velika diska u RAID 1 modu u NASu koji bi stajao tamo negde u podrumu ili tako nesto. :D

Ne znam koga pitaš? :) Ovo moje je mala radna stanica, ne HTPC, a Spejs je predložio 4GB RAMa (mada je i to puno). :)

Slažem se sa tobom potpuno, ako koristimo high end u kontekstu HTPC, to na prvom mestu znači fanless mašinu, znači PSU sa pasivnim hlađenjem i SSD umesto harda. Takođe ozbiljna zvučna kartica mora da bude zabodena u slot. :)

Predloženi HTPC papreno košta, a ništa to nije bolje od, što garson reče, neke najjeftinije varijante atom + ploča.

Poslednja izmena:
pa 8GB rama lepo sluzi kad ne zelis da imas swap fajl .... *** nikad nece drndati OS po diskovima.
Ova ploca koliko vidim ima wireless ... mozda moze da se poveze sa nekim wireless NAS storage-om ? :)

Space , plocu da nam ne pada na pamet predlazmeo drugu ? sala mala ;)

Pa sad , sve je ovo extra i cena je ok ali zavisi zasta ce ti sluziti htpc , ako ces nekad odigrati neku igru ili nesto slicno zahtevno na njemu onda ok .
Za filmove potpuno ista funkcionalnsot se postize za manje novca .(jer procesoru su davno prestali da budu ikakav faktor u htpc masini odnosno sto jefitniji to bolji , graficka je preuzala primat)

Poslednja izmena:
Nepotrebno je 8GB rama za HTPC..gubite fokus...to je mulitmedijalni racunar a ne radna stanica za obradu u photoshopu...2GB je optimum, sve preko toga je bacanje resursa

dobro bre sta ste me razapeli :) .... ja volim da imam sto vise rama .... moguce da je 4GB dovoljno, ali 2GB ..... hm ...

i na kraju krajeva ... nisam gledao cene RAMa .... ali vole da padnu toliko nisko da je nenormalno, i onda treba kupiti sto vise, jer u trenucima ... cena se promeni duplo

Poslednja izmena:
Ne znam koliko pratite tehnologije, ali ovo je nova AMD platfoma. Ploča ima cpu, wifi sa antenama, bt, vga koja nije za bacanje itd. Akobi išla makina sa 2GB mem, ovo bi moglo da bude tu negde oko 26-27K. Media pleyer nema veze sa ovim, tj. ne možeš to ni porediti, jer HTPC u sebi ima ono PC :) na šta ide os na koga možeš da instaliraš šta hoćeš. :)
Jednostavno kao što reko neko gore ljudi kod nas ni ne znaju šta je HTPC :) otud i teško da smo spremni za tako nešto. :)

Poslednja izmena:
Osnovna stvar ; za sta ce se koristi htpc...
Svkoa ime svoje prhoteve... neko oce upali neku najnoviju igru i odigra na htpcu (mrzi ga pali komp ili ide u drugu sobu na konzolu ...)
Neko oce renderuje/encoduje whatver na htpcu dok ne radi nista ...
Sve prema zeljama- ne postoji univerazlno resenja za sve....
Za gledanje videa za mnogo manje para se sklopi potpuno ista funkcionalnost

Nepotrebno je 8GB rama za HTPC..gubite fokus...to je mulitmedijalni racunar a ne radna stanica za obradu u photoshopu...2GB je optimum, sve preko toga je bacanje resursa
8Gb jeste previse ... ali 2 ume da bude i nedovolno kad se pokrenu nekoliko aplikacija i oseca se zaostajanje... Sa danajsom cenom rama ne trebe ni razmisljati dal je 4 previse.

Poslednja izmena:
@smarac
Ma zato je najbolje da svako sebi napravi sta zeli, pa ko 'oce vise rama, ili prostora moze da stavi :)
Ovako za neku generalnu upotrebu, kao i ako se uzme za cinjenicu da ce se to prodavati consumerima, je potrebno naci balans cene i funkcionalnosti.

@weasel
Ma to nije tebi i meni i ostalima koji se u to razumeju... Ali ja pricam o prosecnom korisniku, koji ce da koristi to za gledanje filmova i nista vise.
Pa i taj browser i player nece zagusiti OS sa 2GB rama ako se cilja, ponavljam na odredjen odnos cene.

Poslednja izmena:
^^ Pa bas tako
to je to poenta htpc-a i pored drugih jos jedna velika prednost u odnosu na cheap media playere- svako sklapa onako kako mu treba

Ma slazem se, nego koliko sam razumeo Space-a on hoce to da komercijalizuje :) Tu se onda postavlja pitanje cene i svega ostalog..e tu veliku ulogu igra i to da li ce imati 2 ili 4, ovo ili ono...sve to povecava/smanjuje cenu. Ako se ide na masovnu proizvodnju i dostupnost, logicno je da bude sto niza cena, ako se pokriva odredjeni segment niche trzista onda to i nije toliko bitno :)

Ne znam koliko pratite tehnologije, ali ovo je nova AMD platfoma. Ploča ima cpu, wifi sa antenama, bt, vga koja nije za bacanje itd. Akobi išla makina sa 2GB mem, ovo bi moglo da bude tu negde oko 26-27K.

Sve je to lepo, ja prvi kad vidim onolike pasivne hladnjake umirem od sreće, ali relno, da li ima potrebe za tim kvalitetom ploče u HTPCu? Šta ta kombinacija može što najjeftinija Atom kombinacija ne može? Konkretno, ako može neki primer upotrebne vrednosti.

^^ Pa bas tako
to je to poenta htpc-a i pored drugih jos jedna velika prednost u odnosu na cheap media playere- svako sklapa onako kako mu treba

To je tačno, ali potstoji jedan veliki problem na našem tržištu, a to je slaba dostupnost hardvera za HTPC, naručito kvalitetnih kućišta i napajanja. Na prste jedne ruke mogu da se nabroje kućišta koja mogu da dođu u obzir, a kvalitetnih fanless napajanja skoro da ni nema, a ako se i nađe neko, ono je u full atx formatu i ne može da stane u ova manja kućišta.

@garson
Jel ima negde da se kupi taj Seasonic kod nas? :)

Poslednja izmena:
pa 8GB rama lepo sluzi kad ne zelis da imas swap fajl .... *** nikad nece drndati OS po diskovima.
Ova ploca koliko vidim ima wireless ... mozda moze da se poveze sa nekim wireless NAS storage-om ? :)
Koliki swap? 6GB? :D
4GB je prepuna kapa, mada je i 2GB sasvim dovoljno za ono sto bi HTPC trebao da predstavlja.

@garson
Jel ima negde da se kupi taj Seasonic kod nas? :)
Mozda u Gigatronu, bilo je modela iz X serija, al nisam siguran za model od 400W.

meni se svidja.

Neki remote control i eto cene od 300e sto je previse.
Sta ta razlika u odnosu na D525+Ion2 donosi sem vece cene kad je i dalje neupotrebljivo za igre?

Taj Zacate je realno receno djubre. Pa to kasni dobre dve godine sa izlaskom na trziste (cekao sam ga za neki buduci HTPC, ali to je Atom+ION u drugom pakovanju). Mozda LIano promeni situaciju.

Za cenu No Comment, ta ploca bi trebalo max 100e da kosta da bi imala smisla. Ako vec hocete da ponudite narodu sklopljen HTPC idite na kombinaciju mini-ITX + i3 za slicnu cenu.

Zacate ima smisla jedino u nekom tabletu, netbooku ili nettopu u fabricki sklopljenom (elegantnom) mini kucistu da bi se mogao prodati. Nesto poput Zotac resenja ili jos bolje nesto kao "Fit-PC3" racunarceta. Kod takvih resenja oprastam performanse zarad estetike.

Drug nemoj se ložiti, neće niko ništa da ponudi :) samo sagledavam stvari koje sam več juče apsolvirao , jednostavno mi nismo spremni za tako nešto. Ploča sa svim ovim stavkama ne može manje da košta, jer nije đubre koje može da se nađe na svakom ćošku bez pola stavki koje ima njen spec.

Malo sam ga preterao, znam. Toliko sam cekao AMD Fusion pa sam ocekivao mnogo, a ja nestrpljiv.
Zacate nije ni namenjen primarno desktop platformi vec je za tu svrhu namenjen Llano.

Llano samo sto nije i vredi ga sacekati, jer ce tu biti mnogo zanimljivijih ploca.
E tako nesto ce, verujem biti prava stvar za HTPC. Ipak vreme Fusion platforme tek dolazi.

Lepo je sve ovo ali licno mislim da od mnogo rama nece biti veceg selameta jer na toj ploci ce prvi cpu posustati ispred vecih izazova i samim tim koliko se isplati upucavati i gomilati sto veci kesh u nesto sto ce posustati u nadolazecoj poplavi prohteva i apetita koji ce se svremena na vreme javiti kod svakog HTPC vlasnika.

Drugacija je stvar kad se htpc napravi samo za pustanje videa i onda znas da si se odrekao svega ostalog, kod ove masine ima dosta vise nego sto je potrebno za video plejbek a nedovoljno za dosta toga sto bi mnogi pozeleli od buduceg htpc malisana, tako da si sa ovom kombinacijom ni tamo ni 'vamo po mom misljenju, ona je definitivno bolja od atom platforme ali tacno za onoliko koliko i kasni za njim te i ne donosi nesto spektakularno za danasnje pojmove. Verovatno ni drugi tabor nece blejati te ce izbaciti nesto jos malo bolje ali ali.....................

Vrh Dno