Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

Ne znam da li planiras neku decoding namenu za taj GF ali to je bas losa grafika, ja bih kupovinu VGA ostavio za kasnije i koristio integrusu.

SSD koji si izabrao je mSATA? Da li je to namerno? Ploce sa mSATA bas i ne mogu da se nadju za 8000...

CM Elite 110 je dovoljno veliko kuciste za DTX ploce, mana je PCIe 16x na kraju ploce pa moras traziti 1-slot VGA kasnije.

http://www.asrock.com/mb/Intel/H81M-DG4/
http://www.asrock.com/mb/Intel/H81M-VG4 R2.0/
FM2
http://www.asrock.com/mb/AMD/FM2A58M-VG3+ R2.0/
http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=5022#ov
10795_big.jpg
 
Poslednja izmena:
^ovo je vec pristojan HW u stiku. Kad ce biti u prodaji, ili je vec ?
 
Bice u prodaji za back too school sezonu.
 
da li neko ima mini racunar sa Z3735F ?
tipa
MEEGOPAD T01 koji se gasi zbog toplote
MEEGOPAD T02 koji navodno ne bi trebalo
wintel isto se gasi
Ainol
HNC Smile Portable Mini PC

Pitam zato sto mi je muka da mojima vise RE/DEmuxujem sa 5.1 u stereo i convertujem video fajlove.:mad:
 
Crkla mi stara 8800GTS video kartica (pojavili se artefakti cudne linije cim se upali kompjuter),
sta predlazete da se uzme za HTPC, filmovi u 1080 i poneka igrica tipa LoL, WoT, ...
gledao sam GTX750 ili GT730, isao bih pre na jeftiniju varijantu. Maticna je Maximus III Formula koja ima PCIe 2.0 x16.
Zaboravio sam i GT740
 
Poslednja izmena:
GTX750 nema mane, osim cene :D, Ti verzija pogotovo.
 
Resio problem, bas u to vreme slucajno procitam o fenomenu rerne i grejanje kartice,
pa rekoh ajde da probam, stavim je na 200 C - 20 min, ohladi se, vratim kuler upalim i sve radi.
Za sada ostaje stara karta pa nek sluzi do daljnjeg.
 
Vec nekolko godina koristim HTPC koji sam napravio (opis ovde)... i super me sluzi.

Jedina stvar je.... buka :D Dakle resio sam da sredim moj HTPC i da smanjim nivo buke kolko god je to moguce. Moj utisak je da najvise buke pravi ovaj stock cooler od procesora.

- Imate li neku preporuku za sto tishi cooler?

- Ubacio bih neko modularno napajanje, imate li neki predlog? Napomena: u kuciste moze da se smesti napajanje sa max dubinom od 140 mm. Bilo bi dobro da i napajanje bude sto tishe.
 
Mislim da modularnim napajanjem neces mnogo dobiti, jer su obicno snazniji modeli sa debljim i duzim kablovima u ponudi. Pokusaj sve ove kablove za diskove da smotas negde ispod optike ili izmedju optike i napajanja. Par onih zicanih vezica i eto srece.

8b0dd59f_vbattach189797.jpeg

Evo kako je kolega iz Svorige resio taj problem :)

Takav kuler i ja imam, samo ne znam da li jos uvek ima negde da se kupi. (Scythe Shuriken)
 
Chek, jel ovo sa slike kuciste isto kao i moje (SilverStone Milo ML03)? Deluje mi vece od mog.

Meni optika dosta zauzima... Mislim sve je skucheno u ovom kucistu krastavac... Probacu ovo sa kablovima kad budem imao vremena. Ume da bude to sve iritantno malo :)

Definitivno najvise buke meni dolazi od ovog CPU kulera. Cak sta vise, mislim da mi napajanje nije problem uopste. Inace imam jos 3 Noctua ventilatora sa desne strane koje sam naknadno ubacio (nema na mojoj slici), i iskljucio sam 2... i dalje je isto. Znaci nije ni do njih.

Ovaj kuler o kome pricas, nije buchan?
 
Koji TDP je procesor? Takodje preporuka za - Scythe Big Shuriken 2. Mozes ga naruciti na e-bay, i naravno je skuplji ali zavrsava posao (tih kao leptir).

Druga preporuka ti je GELID SlimHero Slim Hero 4Heatpipe Low Profile. Po spec. hladi i 100W ali nisam isprobao u praksi. Nesto jeftinija varijanta.
 
Poslednja izmena:
Ja sam tim kulerom hladio i5 2400s, u mnogo manjem kucistu (Chieftec BT-02) i najvise su se culi diskovi i 8cm na napajanju :)
 
Koliki su potrošači vaše HTPC mašine? Pitam zbog toga pošto bi meni služila i 24/7 kao torrent mašina.
 
Moja je mala potrošač. Pasivno eksterno napajanje i unutra AMD E-350. Kapiram da troši kao laptop.

A ova kućišta su baš velika. Šta planiraš da staviš unutra? Ne znam da li ti za HTPC treba toliko prostora... Moje kućište je LC Power 1340mi.
 
Jedan ssd (1x2.5") i dva hard diska velikog kapaciteta (2x3.5"), matična mini-ITX sa jednim slotom za neintegrisanu zvučnu kartu, fanless napajanje (ili sa nekim ultra tihim ventom) obavezno modularan zbog što manje kablova, procesor sa integrisanom grafikom i kulerom kao što je GeminII M4, štap-dva memorije. To je sve.

Ne bih stavljao optički uređaj, neintegrisanu grafičku, matičnu velikog formata, gomilu ventova.

Od softvera Windows 7 pošto bih uz HPTC želeo da bude i ponekad office mašina (Libre office, Adobe Reader, skeniranje i štampanje ponekog dokumenta).

Čekam još da vidim šta će da uradi Apple po pitanju Mac minija (septembar/oktrobar) pošto već imam NAS tako da bi i to bilo rešenje (uz eksterni DAC).

Kako ide UHD voleo bih da procesor sa interisanom grafičkom može da pokrene 4K filmove bez seckanja kao i 4K monitor, sve naravno na 60Hz.

Imao sam Mac mini (Late 2014) do nedavno tako da sam prvi put osetio šta znači tišina (kao da je sve fanless) pa ne bih voleo da se iz PC kućišta čuju neki zvukovi venta.
 
Nećeš imati problema sa bukom ako se komponente pažljivo biraju, ne može da se očekuje da tzv. "tiho" kućište čini čuda, ono samo skida nekoliko dB preostalog zvuka nakon dobrog izbora komponenata.

Ni jedna aktuelna integrisana grafička nije u potpunosti dovoljna za 4K HEVC/x265 reprodukciju, em zato što nema pun hardverski dekoder sa jedne strane pa se deo opterećenja prebacuje na CPU, em zato što takve "grafe" ne podržavaju HDMI 2.0 čak i na Skylake. Ako bi koristio Display Port onda nije važno.

Jedine grafe koje potpuno podržavaju takvo dekodiranje za sada su GTX 950 i 960.

Kako ti se čini CM Elite 130?
 
Poslednja izmena:
Fino je ali onda otpada filozofija mini ITX-a, pošto ide grafika kao i zvučna tada moram da imam minimum tri slota a to znači micro ATX. Kada kažem tri slota mislim na to da grafika zauzima dva.

Ako ću ići na micro ATX vidim da ima i ovako nešto:

https://ipon.hu/webshop/product/bitfenix_phenom_micro_atx_feher/647433

Videću prvo šta će da izbaci Apple pa ako ništa ne naprave kako treba uzeću PC, nekako više preferiram OS X od Windows-a. Nadam se da će da izbace mini sa neintegrisanom grafikom, 4K 60Hz podrškom kao i SSD-om u osnovnoj konfiguraciji...
 
Mada uz Win i GTX 950/960 možeš da koristiš madVR, ako ti nešto znači.
 
Znači i te kako ali nije presudno. PC uvek deluje (bez Windows-a) dva do tri puta jeftinije od Mac-a ali kada se uzmu malo kvalitetnije komponente (pažljivo birane) na kraju ispadne skuplji PC :) (kućište + napajanje + grafička + matična + procesor + memorija + hard diskovi)
 
Kako to? Hajde navedi konkretan Mac da vidimo poređenje.
 
Ne mogu direktno da se porede pošto Mac mini nema tu vrstu kućišta, matične sa tanderbolt-om i napajanjem kao PC ali evo nekog čisto radi reda primera:

Kućište: BITFENIX Phenom Micro-ATX 8.328,45 din.
Napajanje: SEASONIC X Series Fanless X400 (fanless, modularno): 16.364,74 din.
Matična: pošto Mac ima thunderbolt trebalo bi takvu neku naći sa tim izlazom (Two Thunderbolt 2 ports (up to 20 Gbps)
Procesor: i5 (ali je tamo oslabljena i5 verzija - mobilna, kao što se stavlja u većinu laptopova)
Memorija: 4 najjeftiniji mini ima 4GB
Hard disk: tamo je 500GB mada sam ja na mom miniju odmah ubacivao SSD.

Grafička ne ulazi u Mac mini priču ali pošto si naveo da za 4K HEVC/x265 reprodukciju treba minimum 950GTX nađoh je za 20.626,29 din. ZOTAC ZT-90601-10L GTX950 2GB GDDR5 Lite pack PCIE, to ne računamo.

Mini ima neke ugrađene zvučnike ali to je čisto radi reda. Isto tako bi trebalo ubaciti neku karticu pošto mini ima 802.11ac Wi-Fi wireless networking kao i Bluetooth 4.0 wireless technology i IR receiver.

E sada ja sam ovo sve pretraživao kod Mađara pošto već neko vreme slabo ulazim na domaće sajtove i gledam cenovnike.

Mini se po oglasima kreće 499 evra.

Caka je zašto sam naveo da je PC skuplji je zato što sam u 99% slučajeva kada god čitam bilo šta vezano za Mac pročitao da je Mac 2-3x skuplji od PC-a. Sada kada hoću da kupim kvalitetan i nečujan PC nema šanse da to izvedem sa 20.000-30.000 dinara zato što bi me toliko ispalo samo kvalitetno kućište + fanless napajanje, a gde je matična, procesor, memorija, hard, blutut, wifi, tako da ta priča ne stoji da je PC daleko jeftiniji.

Jeste jeftiniji kada odem i kupim kinesko kućište sa ugrađenim napajanjem sve za 3.000 dinara pa izaberem najjeftiniju matičnu, i najjeftinije ostale komponente, tada je PC 2x jeftiniji definitivno.

Ranije sam sklapao sebi jednu jeftinu mašinu i ubrzo sam je prodao i nikada više ne želim sebi to da priredim. Ako budem opet kupovao PC kupovaću kvalitetne komponente, tražiću danima jednu po jednu ali ću gledati i da matična ima redom sve konektore od tanderbolta do USB 3.1, da napajanje bude fanless i modularno, da zvučna bude neintegrisana, mislio sam da može da prođe 4K bez neintegrisane ali neću svakako kupovati najjeftiniju već najtišu ako ne postoji fanless 4K 60Hz grafička itd. kapiraš već o čemu govorim ;)
 
Poslednja izmena:
Šta spajaš na thunderbolt?
 
Trenutno ništa ali je bila ideja da kupim enclosure za 2x3.5" hard diskove, na kraju sam kupio Synology NAS DS215j.

Preskupi su i dalje rekovi za Tanderbolt...

Inače je mana Mac mašina što nemaju prostor za 3.5" hard diskove a meni je to potrebno. Kod PC-a sve smestiš u jedno kućište i rešena stvar dok kod Mac-a moraš i eksterni DAC i eksteni rack, sve eksterno....
 
Poslednja izmena:
Pa i MacPro su smanjili, ne može ni u njega skoro ništa da se ubaci
 
Moja je mala potrošač. Pasivno eksterno napajanje i unutra AMD E-350. Kapiram da troši kao laptop.

Ja imam isti procesor tj istu integrisanu grafiku valjda Radeon6310, ali nisam nesto zadovoljan kako izanje hdmi-jem za TV.
Imas neka podesavanja koja bi mi pomogla?
Cackao sam tamo u Graphic property-su ali uvek vise s*ebem nego sto napravim da mi je ok.
 
Nazad
Vrh Dno