Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

Danas mi, u svetlu price o zagrevanju pasivno hladjene masine, pade na pamet da probam underclock i undervolt AMD E350 APUa. Srecom, ASUS je otkljucao razne opcije u BIOSu, a nadjoj na netu program Brazos Tweaker sa kojim se mogu postici odlicni rezultati.
Za sad sam se poigrao sa BIOSom, underclock je moguc ali ne nesto previse, minimum je 1440Mhz (16x90Mhz). Naponi CPUa i NBa se mogu solidno spustiti.
Ovo sve zahteva i testiranje nekim stres testom, videcemo dokle cu dogurati. :)
Na kraju sam ostao na underclocku i undervoltu direktno iz BIOSa. Takt je ostao na 1440Mhz, sa default 1.3V za CPU dogurao sam do 1.1V, za chipset sa default 0.95V do 0.85V (sve stabilno radi na tim naponima). :) Sve ovo bi trebalo pozitivno da utice na zagrevanje, sto je i bio primarni cilji. :)

Planiram u nekom narednom periodu da pravim neku pomalo specificnu masinu koja bi bila nesto kao "polu-htpc".
Jedna stvar malo komplikuje celu situaciju, a to je sto bi masina trebala da bude hackintosh.
Ovako nekako sam to zamislio:
- kuciste http://www.itsvet.com/proizvod/cooler-master-elite-120-advanced-rc-120a-kkn1/comp_comp_case/54/1821 (da li ovde ide iskljucivo miniITX format ili recimo moze da se uglavi i neki mATX?)
- procesor - neki novi intel i3 tipa 3220
- ploca - recimo ovako nesto http://www.itsvet.com/proizvod/gigabyte-ga-h77n-wifi-(rev.-1.0)/comp_comp_mboard/16/2431 (mislim da je ova ploca hackintosh friendly, ne bih uzimao nesto skuplje).
- graficku vec imam - GF GTX650
- memoriju imam 2x2GB DDR3

Racunar bi bio spojen sa AV receiverom preko HDMI kabla (a reciver sa tv-om, naravno), i preko DVI konekcije bi bio spojen sa drugim monitorom (koji bih koristio u standardnom radu - office, net i dr.).

Svi saveti su dobrodosli. Ne bih da investiram previshe kesha u ovo i trenutna masina mi je i vise nego ok, ali bih presao na intel zbog MacOS-a, a kuciste bih promenio u ovo malo iz estetskih razloga.

Poslednja izmena:
U to kućište idu samo miniITX ploče.
i3 ti je suvišan za neku standardnu net/office/htpc primenu, uzmi Celeron G1610.
A napajanje? Prednost tog kućišta je što mogu da se ubace klasični ATX modeli.

Poslednja izmena:
Ta masina bi mi bila zamena za postojecu, koja je za moje potrebe sasvim solidna.
Trenutni Athlon X4 je od prilike u rangu sa tim pomenutim i3, pa sam zbog toga hteo da odradim da to bude manje-vise isto.
Imam napajanje neko u trenutnom kompu koje ce mi zavrsiti posao.

Samo me brine sto je prilicno mali izbor miniITX ploca.

Pa ova Gigabyte sto si pomenuo je sasvim ok, plus je hackintosh friendly. :)

PA eto, plus slanje, nece puno da kosta.
Sve je to ok ali ja sam se nadao da cu morati dokupiti samo adapter ovako bi to vec bilo neisplativo.

Da li neko zna kolika bi bila moguca najveca snaga sa pasivnim napajanjem? Najjace AC adaptere koje sam video kod nas u ponudi imaju snagu od max 120W.
Kod nas nema da se kupi nista jace od ovg mog kucista LC-1320mi koje isporucuje max 75W.

Na stranim sajtovima sam gledao da u ovo kuciste ubacuju celeron G530 koji ima TDP od 65W, ssd disk i jedan stap memorije. Koliko je to pouzdano ako se na primer ova konfiguracija optereti do maksimuma?

Poslednja izmena od urednika:
Da li neko koristi Laptop kao HTPC?

Nesto razmisljam o toj opciji jer treba da uzimam i laptop a i sklapam htpc. Uzeo bih neki za ~45k, sa i3 ivy +4gb rama, namena HTPC-a je surfing, muzika i 1080p sadrzaj. Bio bi nakacen na 5.1 i povezan sa HDMI na TV.

Sve je to ok ali ja sam se nadao da cu morati dokupiti samo adapter ovako bi to vec bilo neisplativo.

Da li neko zna kolika bi bila moguca najveca snaga sa pasivnim napajanjem? Najjace AC adaptere koje sam video kod nas u ponudi imaju snagu od max 120W.
Kod nas nema da se kupi nista jace od ovg mog kucista LC-1320mi koje isporucuje max 75W.

Na stranim sajtovima sam gledao da u ovo kuciste ubacuju celeron G530 koji ima TDP od 65W, ssd disk i jedan stap memorije. Koliko je to pouzdano ako se na primer ova konfiguracija optereti do maksimuma?
Zar nema i ono Chieftecovo itx kućište sa dosta jačim napajanjem..pogledaj na chieftec.eu

Poslednja izmena od urednika:
Poslednja izmena:
U pravu si samo taj model Chiefteca ima napajanje bez aktivnog hladjenja, cena kod nas je 22e bez napajanja i 57e sa napajanjem tj. sa AC adapterom i DC-DC napajanjem a maksimalna snaga je 90W sto opet nije dovoljno za neki jaci procesor mada bi tu mogao da se ukombinuje APU A10-5700 ili 6700.

Mislim da ce ovo napajanje biti idealno za AMD Kaveri koji izlazi krajem godine.

Najnovije igre ima da lete na naizgled obicnom HTPC-u :)

Pa imas klasicna pasivno hladjena napajanja od 400W, Seasonic recimo. Od ovih DC-DC plocica i AC adaptera, imas picoPSU od 160W, i AC adapter od 192W. S tim sto bi te to izaslo 100$ bez slanja. :p
http://www.mini-box.com/picoPSU-160-XT
Sto se ponude kod nas tice, jako je losa, DC-DC plocica i nema, AC adapteri isto jako lose.

Za AC adaptere mi je lako ali do 100W snage, u jednoj veleprodaji gde imam pravo kupovine adapter od 100W bi me kostao 9.6e, u drugoj veleprodaji adaper iste snage sa led displejom koji valjda pokazuje potrosnju kosta 13e.
Znaci za AC adaptere do 100W mogu povoljno i kod nas da se snadjem ali plocice ostaju problem :(
Kada bi moglo nekako da se ta plocica naruci kod nekog ko se bavi mikroelekronikom, kazem mu kolika izlazna snaga mi treba i on to sklopi od delova crknutih napajanja, maticnih i slicno :). Kod nekog lika sam vec sam narucivao da mi napravi neko cudo od mikrokontrolera, kada sam mu objasnjavao sta hocu da mi napravi on nije mogao da suzdrzi smeh koliko je moj zahtev bio neobican znaci smejao se celo vreme dok sam mu objasnjavao sta hocu da mi napravi ali je na kraju ipak napravio perfektno ono sta je meni trebalo. Vidjao sam po netu oglase gde otkupljuju crknuta napajanja i maticne pa mi je zbog toga ovo i palo na pamet jer logicno je da sa njih skidaju ispravne delove koje kasnije upotrebljavaju a mozda samo od 3 pokvarena naprave jedno ispravno.
Taj pasivni Seasonic od 400W verovatno ide u standardno (veliko) PC kuciste ali izazov je sklopiti sto je moguce manji HTPC koji je mali potrosac, tih i naravno da ima sto jaci hardver.

Poslednja izmena:
Evo mojih zamisli za HTPC iz snova:

Procesor: AMD APU Kaveri (naslednik modela A10-5700) ocekujem TDP 55-65W
Grafika: HD 7750 Low Profile TDP 55W
Memorija: 8GB DDR3 koja bi radila minimum na 2133MHz
SSD: Samsung 840 pro 128GB
Kuciste: neko poput Chieftec IX-01B

Logicno zelje su jedno a realnost sasvin nesto drugo ali vodio sam se ipak nekom logikom, procesor i graficka imali bi maksimalan TDP od 110-120W i po nekim predvidjanjima trebalo bi da rade u dual graphics rezimu s tim sto HD 7750 ima zero core tehnologiju pa bi se aktivirala samo kada to bude potrebno pa prema tome sve ovo zvuci prilicno realno. Chieftecovo kuciste navodim za primer jer je jako lepo "izbuseno" pa bi toplota imala gde da izlazi.
Kod ove konfiguracije mane i prednosti su sledeci:
Mane: naci kuciste slicno ovome u koje moze da stane Low Profile grafika, naci DC-DC plocicu i AC adapter koji daju minimum 150W, nije jos potvrdjeno da ce HD 7750 i grafika iz Kaveri procesora raditi u dual graphics rezimu i da ce naslednik procesora A10-5700 (A10-6700) imati TDP od 55W.
Svi ovi problemi nestaju ako se odustane od dodatne graficke kartice i uzme ovo chieftecovo kuciste sa fabrickim napajanjem.
Prednosti: u jednom uredjaju vrhunski desktop i htpc, potrosnja bi se povecavala zavisno od potreba, dobra kompatibilnost sa buducim igricama jer ce se one praviti za next generation konzole u kojima je skoro isti hardver, male dimenzije kucista koje ne bi bilo upadljivo.

Da, to i nije bas HTPC, vise neki all around desktop pc.

Poslednja izmena:
@zeljo024

Jes da mozes da stavis sta hoces, ali 8GB memorije..cemu ce ti to?

@zeljo024

Jes da mozes da stavis sta hoces, ali 8GB memorije..cemu ce ti to?

Zavisi za šta koristiš mašinu. Moja miniITX mašina ima višestruku ulogu - download mašina za torrente, remote desktop mašina kada sam van kuće, kao klasičan HTPC za puštanje filmova i muzike, na njemu mi je podignut WAMP (Apache, MySQL, PHP) server i Owncloud... Sve je to spakovano u MiniITX kućište (Ahtlon II X3 450 na J&W 6150SE-UC3, 4GB DDR3/1333, Radeon 6670, Crucial M4 64GB + Seagate 500GB), ali definitivno ponestaje resursa, tako da će uskoro ići upgrade.

Ali skrenulo se ovde debelo od teme, pošto je tema NAS, a ne HTPC. Doduše i za NAS treba brdo rama ako bi se neko upuštao u ZFS na FreeNAS-u.

Poslednja izmena:
Zamislio sam da mi taj nazovi HTPC odmeni oba kompa koja mozete videti pod opcijom "moja masina" jer on bi zahvaljujuci zero core tehnologiji pri surfovanju, gledanju filmova i slicno trosio nesto malo vise od mog sadasnjeg HTPC-a a ako bi hteo da se poigram bio bi daleko snazniji od mog trenutnog desktop PC-a.
Napajanje sa aktivnim hladjenjem ne dolazi u obzir jer 99% vremena koje provedem za kompom je surf, gledanje filmova, serija i slicno a sve to radim na trenutnom HTPC-u.
Znaci ovo je kombinacija 2 u 1, glavna namena je da bude HTPC koji ce sluziti za ono cemu je i namenjen HTPC ali i da ima mogucnost transformacije u masinu koja ce bez problema poterati i igrice koje izadju za nekih 2-3 godine (ne insistiram na nekim high podesavanjima i slicno). Malo kuciste je bitno zbog jednostavnijeg nosenja jer zasto bi se PES igrao samo kod mene kad moze i kod drugara koji bas i "nisu voljni" da ulazu u svoj PC :).

Poslednja izmena:
Post je bio u temi NAS, ali je kasnije nakon par postova koji se nisu uklapali u tu temu premesteni ovde

Ako je za NAS onda sto vise memorije to bolje...za HTPC, ono ok :p

Pozdrav,

da li neko ima iskustva sa ovom MSI mATX pločom:

five_pictures4_2730_20121115092736_m.jpg

http://www.msi.com/product/mb/C847MS-E33.html

dodao bih još neku karticu geforce gt510-610 ili slično, to bi bila osnova htpc računara, koristio bih ga za hd video, muziku i download, polazna ideja mi je da računar bude pasivno hlađen, sa što manjom potrošnjom, a da ima kakve takve performanse koje neće uticati na kvalitet video reprodukcije.

Svaki savet je dobro došao!

Poslednja izmena:
Kralju ovo cudo je perfektno!!!!!
Trazio sam i ja na dx-u ali nisam uopste nasao ove plocice a ti si nasao najsavrsenije moguce resenje.
Adapter velike snage sam nasao na nekom nemackom sajtu...
http://minipc.de/catalog/il/1426

Malo mi je čudno jer za DC-DC pločicu piše na DX-u piše :Input voltage range; 11.4VDC~12.6VDC;

Adapter koji si ti predložio 19V, tako da dobro proveri koji ti je potreban ulazni napon za DC-DC modul.

Tako je, potreban je AC adapter sa 12V.

Pozdrav,

da li neko ima iskustva sa ovom MSI mATX pločom:

Pogledajte prilog 116424

http://www.msi.com/product/mb/C847MS-E33.html

dodao bih još neku karticu geforce gt510-610 ili slično, to bi bila osnova htpc računara, koristio bih ga za hd video, muziku i download, polazna ideja mi je da računar bude pasivno hlađen, sa što manjom potrošnjom, a da ima kakve takve performanse koje neće uticati na kvalitet video reprodukcije.

Svaki savet je dobro došao!

Radice to sasvim ok. :)

Poslednja izmena:
Ajde molim vas za pomoc, 12.2 “Frodo” nema sanse da namestim da vidi nasa slova... uredno vidi š ali čć nikako! Probao sam sve moguce caracter set i nece i bog ranija verzija radila na centar europe (windows) bez problema sad ni da cuje...

Kod mene isto stoji central europe (windows), i vidi bez problema sva naša slova. U pitanju je takođe 12.2 verzija.