Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

Instal samm na kraju openelec i sve radi cool :)

Koliko je ovo para, perko 500 €? (Fali ti hdd). Mislim da možeš i jeftinije proći, samo definiši kakve igre planiraš.

Malo sam se igrao (tj. jos uvek se igram) sa naponima kod AMD E-350. :) Trenutno sam na 1.15V za CPU (default je 1.3V), takt je na 1440Mhz (default je 1600), spustio sam malo i napon NBa (ali to ostavljam za kraj).
Kako je ovo minimalni takt koji se moze podesiti u BIOSu, idem na sto nizi napon CPUa i NBa. Cilj je dakle sto manje zagrevanje.
Danas sam probao Lynx sa 12cm AC ventom (na 600RPM) preko CPU hladnjaka, i temperature su nize tipa 20C. :d

Jeste malo vise para...hdd imam neki ssd koji ce da zavrsi posao. Meni je veci problem hoce li to moci da se ubaci u kuciste i da li ce imati mesta za kasnije ubacivanje neke tv, wifi, i graficke kartice (ako bude zatrebalo).

605 ti je veliko kuciste, ja ga imam, moze tu svasta da stane..

Mogu da dođem u posed jednog Dell OptiPlex GX620

To je P4 mašina na 3GHza sa Intel 945 grafikom i 1GB rama.

Ideja mi je da na tome teram OpenELEC i koristim kao HTPC. Problem je što ima samo VGA izlaz, a i sama grafička ne može pustiti ništa od HD materijala, tako da mi ne gine da ubacim neku jeftinu grafičku (ima PCI-X mada ne znam koji, pune je dužine) slot.

Pitanja:
1. Da li uošte ima smisla da pokušavam da pravim HTPC od ove mašine?
2. Koja grafička bi dobro legla? Što jeftinije rešenje bez igranja.
3. Ima li boljeg rešenja od OpenELEC za ovaj setup?

Zašto da baci kad može za sitne pare da ubaci 8400GS/8500GT/GT210 ili nešto slično iz ATija i da dobije sasvim upotrebljiv HTPC (uz Windows XP).

Pozdrav svima.

Imam lap top koji ne koristim, u pitanju je HP6820s. Zelim da ga iskoristim da od njega napravim HTPC. Imam OPEN IPTV u kuci, mislio sam da povezem laptop na set-top box koji sam dobio od Telekoma, mada kada sam ih zvao, oni su mi rekli da tako nesto ne moze. Mozda je sluzbenik jednostavno neobrazovan, ne znam. Moze li neko da me uputi na sta bi bilo najoptimalnije, da li nesto treba da dokupim, kao i sta je najbolje resenje za moj konkretan problem? Ja se zanosim idejom da, posto imam 5 racunara u kuci, nekoliko smartfonova i tableta, napravim server na kome bih cuvao filmove, muziku, i kako bih mogao svemu da pristupim u bilo koje vreme, cak i iz inostranstva, preko nekog internet protokola ili drugacije.

Disclaimer: Znam da se ovde postavilo puno pitanja i stvari, i ja bih bio voljan da se nadjem sa nekim ko bi me uputio u sve ovo, i to da nadoknadim istom :D. Ovde se obracam, posto znam da je zajednica jaka, barem za moj SGS 1 I9000, sva pitanja i probleme koje sam imao reseni su.
Nadam se da nisam zatrpao temu glupom porukom.
Hvala svima.

TL;DR Imam HP6820s, LG TV, zvucnike, Open IPTV Telekom sa WiFi, i tablet+smartphone. Zelim da napravim Home Theater/Media centar, koji bi ujedno bio i server u kuci.

Mogu da dođem u posed jednog Dell OptiPlex GX620

To je P4 mašina na 3GHza sa Intel 945 grafikom i 1GB rama.

Ideja mi je da na tome teram OpenELEC i koristim kao HTPC. Problem je što ima samo VGA izlaz, a i sama grafička ne može pustiti ništa od HD materijala, tako da mi ne gine da ubacim neku jeftinu grafičku (ima PCI-X mada ne znam koji, pune je dužine) slot.

Pitanja:
1. Da li uošte ima smisla da pokušavam da pravim HTPC od ove mašine?
2. Koja grafička bi dobro legla? Što jeftinije rešenje bez igranja.
3. Ima li boljeg rešenja od OpenELEC za ovaj setup?
Ja bih stavio neku nV GT520 graficku.
To ce raditi sasvim ok kao HTPC, jedino sto masina nije mali potrosac.

Koliko vidim GT610 je isto što i GT520. Ova GT610 ima silent a čak je i za buck jeftinija.

Potošnja nije neki problem. Ako budem mogao da ugasim desktop koji sad radi 24h u svakom slučaju će biti smanjena u odnosu na sada.

Tnx.

@ljubanve Žao mi :)

btw, Sinoć pozajmio Rosebery Pi na test. Stigao sam samo da isntaliram OpenELEC i da pustim jedan 1080P 5.1 DTS. Ja zadovoljan. Videću za vikend malo više da se igram..

Koliko vidim GT610 je isto što i GT520. Ova GT610 ima silent a čak je i za buck jeftinija.

Potošnja nije neki problem. Ako budem mogao da ugasim desktop koji sad radi 24h u svakom slučaju će biti smanjena u odnosu na sada.

Tnx.
Da, to je isto GT520 i GT610. Imas i GT520 u Silent verziji, ja imam ASUS Silent GT520, ima slika na nekoj od prethodnih strana (1-2 strane unazad).

Evo i mene sa informacijama iz prve ruke za konfiguraciju AMD E-350.
HTPC je sledece konfiguracije:

MSI E350IA-E44 (2x1.6GHz, Radeon HD 6310)
2x2GB ddr3 1333MHz
HDD WD 3.5" 320GB
LC-Power LC-1320mi 75W (adapter umesto napajanja sa aktivnim hladjenjem zlata vredi)

Sve ovo me novo izaslo 95e, HDD nisam kupovao jer sam imao neki stari koji je odlicno posluzio.
Na njemu instaliran Windows 7 i za ove pare jednostavno ne postoji nista bolje, dok ovo pisem u brauzeru je otvoren 21 tab, ukljucen foobar2000 za muziku i naravno Dzej ovaj hocu reci torent :). Pusta 1080p kao od sale u svim mogucim formatima, kada je o igrama rec bas ovih dana igram Resident Evil 4 (najbolja igrica svih vremena koja se igra sa dzojstikom) u rezoluciji 1280x800 i lepo se nosi sa njom jedino malo opadne broj slicica kada se prikazuju velike vodene povrsine i kada pada kisa :). Treba uzeti u obzir da ova igra uopste nije pravljena za PC vec je portovana sa konzola pa nije bas dobro optimizovana. U Windows experience-u najslabiju ocenu ima procesor 3.7, graphics 4.4, gaming graphics 5.5 i po mom misljenju grafika nije losa ali za glatko koriscenje svega i svacega fali malo procesorske snage.
Sto se tice mog iskustva sa HTPC konfiguracijom tisina je na prvom mestu pa onda perfomanse i na kraju potrosnja. Tisina se najvise ceni, sirove snage naravno nikad dosta a i potrosnja je jako bitna jer se zbog torenta retko kad gasi.
Po mom misljenju od onog sto je trenutno dostupno bez ikakve konkurencije je AMD A10-5700, 4x3.4GHz (4GHz turbo core) sa radeonom HD 7660D i TDP-om od 65W! Kod njega postoji jedan jedini problem i to samo pod uslovom da ste kao ja zbog kucista ograniceni na miniITX plocu jer doticna ne moze nigde da se nadje (mozda je Intel tu umesao svoje prste :)).
Razmisljao sam i ja o kombinaciji i3-3225 ali samo iz razloga jer za njega ima u ponudi ploca u miniITX formatu i to je bio jedini razlog medjutim zakljucio sam da 2 jezgra i intelova HD 4000 grafika nisu isplativi za cenu koju moram da platim.
Vec odavno sam bacio oko na AMD-ov najjaci Kabini APU a oznaka mu je A6-5200, 4 Jaguar jezgra na 2GHz sa HD 8400 grafikom i sve to trosi 25W! Kada se uzme u obzir njegova cena i potrosnja bice ubedljivo najbolje resenje za HTPC samo treba docekati da ga neko napravi u kompletu sa maticnom jer se nece prodavati zasebno kao desktop procesor. Treba obratiti paznju i na Kaveri APU koji bi trebalo da se pojavi krajem ove godine barem prema najavama iz AMD-a. Kaveri APU procesori ce imati prilicno novina u sebi, Steamroller arhitektura koja mnogo obecava, nizi proizvodni proces, HSA podrska, pretpostavlja se da ce imati podrsku za GDDR5 memoriju kao kod PS4...i da ne nabrajam dalje u svakom slucaju ima lepe najave.

Imam jedno pitanje za one koji se razumeju u napajanja, naime kod mog LC Power kucista umesto standardnog napajanja koristi se strujni adapter (kao kod laptopa) od 75W a elektronika je u samom kucistu pa me interesuje ako bi kupio adapter od 120W da li bi elektronika iz kucista mogla iskoristiti tu snagu i da li bi tako nesto bilo opasno po komponente? Unapred zahvalan na svakom odgovoru.

Veliko izvinjenje svima na ovako dugackom postu!

Poslednja izmena:
@zeljo024
Sto se tice LC kucista sa napajanjem, zar se ne dobija AC adapter uz kuciste? Naravno, moze u adapter od 120W ali dzabe kad sama "plocica" daje najvise 75W.

Poslednja izmena:
Na AC adapteru koji naravno dolazi sa kucistem pise max 75W ali na plocici sa elektronikom koja se nalazi u kucistu nisam nigde nasao koji je maksimum isporucenih vati prema hardveru. Kako to najlakse mogu proveriti?

Poslednja izmena od urednika:
Pisao sam o mojim iskustvima sa komponentama koje se spominju u komentarima iako sam moj komentar nema direktne veze sa NASom ali eto kada sam poceo nisam se mogao zaustaviti pa sam malo zakoracio i u cetvrtu dimenziju :).

Na AC adapteru koji naravno dolazi sa kucistem pise max 75W ali na plocici sa elektronikom koja se nalazi u kucistu nisam nigde nasao koji je maksimum isporucenih vati prema hardveru. Kako to najlakse mogu proveriti?

Radi bolje sa adapterom od 120W. Probavao sam sa nekim starim Atom-om i bilo je problema sa slikom, odnosno podrhtavala je jer je napajanje bilo na ivici snage. Kad sam stavio neko od 120W, sve je proradilo bez problema. I tako optereceno je radilo bez ikavih problema u nekoj prodavnici, vise od godinu dana, ali vise coveku dojadilo podrhtavanje i odlucio da resi problem. Inace to mi se nije desavalo ni sa jednim AMD kompletom.

Posto kapiram da se zeljo nadovezao na moje postove, da odgovorim - ja sam vas pitao za masinu koja ce da sluzi i kao NAS i kao HTPC. A iz tih razloga i izbegavam taj E350 jer nisam ubedjen da je dovoljan.
@zeljo024 Sve lepo napisa. Steta sto nema miniITX ploca za AMD kod nas, jer definitivno jeste bolji izbor a i povoljniji.

Poslednja izmena od urednika:
Posto kapiram da se zeljo nadovezao na moje postove, da odgovorim - ja sam vas pitao za masinu koja ce da sluzi i kao NAS i kao HTPC. A iz tih razloga i izbegavam taj E350 jer nisam ubedjen da je dovoljan.
Nije dovoljan za sta? Meni E350 radi odlicno kao HTPC. :) E sad problem je sto neko pod pojmom HTPC smatra i povremen gejming.

@zeljo024 Sve lepo napisa. Steta sto nema miniITX ploca za AMD kod nas, jer definitivno jeste bolji izbor a i povoljniji.
Ummm, evo ti u potpisu moj htpc..radi bez ikakvih problema sa 1080p naslovima, a taj e350 je više nego dovoljan..sad kao što reče garson, ako hoćeš i igre, to je već druga priča

http://www.stavi-sliku.info/images/2013/06/06/LC_AC_Adapter.jpg
http://www.stavi-sliku.info/images/2013/06/06/LC_Plocica_01.jpg
http://www.stavi-sliku.info/images/2013/06/06/LC_Plocica_02.jpg
http://www.stavi-sliku.info/images/2013/06/06/LC_Kuciste.jpg

Kao sto vidite bio sam vredan i sve lepo slikao, plocicu sam izvadio iz kucista i slikao je sa svih strana :).
Na nalepnici od AC adaptera koji izgleda potpuno isto kao adapter od nekog laptopa pise koji je model i snaga u vatima, znaci mene interesuje ako na kuciste prikljucim adapter od 120W umesto ovog od 75W da li ce plocica sa elektronikom koja se nalazi u kucistu isporuciti komponentama tih 120W i da li ona pre svega moze da podnese preko 50% vise vati od fabricki isporucenih sa kucistem?

Na ovom japanskom sajtu prikazuju MSI SoC modele sa AMD i Intel procesorima koje su predstavili na computex-u u Tajpeju, koliko sam mogao primetiti spominje se ploca sa AMD A6-5200 procesorom i meni licno to bi bilo savrsenstvo za moj HTPC jer potrosnja u poredjenju sa E-350 konfiguracijom bi skocila jedva koji vat (18W-25W) a imao bi minimum duple vece perfomanse, AMD tvrdi da je CPU celih 120% snaznij.

http://www.4gamer.net/games/147/G014732/20130604083/

U Google Chrome imate opciju na desni klik misa da celu stranicu prevede na engleski i to prilicno dobro odradi.

Zavisi od specifikacije "plocice". Na njoj ne pise nista, ili bar ja ne vidim.

Onda je tesko reci. Jer "plocica" ima maksimalnu snagu koju moze dati, pored adaptera koji takodje ima svoju max snagu.

Da, 84W je max koji moze da da na izlazu. Dakle sa nekim adapterom od ~90W izvukao bi se maksimum iz plocice.

Znaci to je to neisplativo je nabavljati jaci adapter zbog par vati.
Idealna bi bila ova plocica
http://www.ioaspow.com/en/html/Constant_1212_270.html
i adapter od 120W, sa tom kombinacijom moze da se bira hardver za HTPC.
Gledam po nekim onlajn sopovima cene tih plocica i skupe su ko djavo, cene se krecu od 30$ pa na vise a ja sam kuciste sa adapterom i ugradjenom plocicom platio 40e (52$)!

Gledao sam na ebay-u ima od 150W za 22$ slicnog dizajna kao plocica koja je u mom kucistu.

Nazad
Vrh Dno