Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

Hajde da ti ne bude zapovedjeno da nam bacis jos slika, ovo je stvarno na kasicicu ***...
Uslikaj iz vise uglova , otvoreno zatvoreno itd...

Svidja mi se to kuciste, samo je cena pomalo odbojna :(

Jeste poskupo, i ja sam jedva progutao cenu, ali sad se uopste ne kajem, naprotiv. Kuciste je izuzetno cvrsto, tiho, hladno, zavrsna obrada i detalji na vrhunskom nivou.
Ja sam trazio kuciste u Hi-Fi stilu koje je nize od 150mm (jer mi je tolika rupa u polici za TV, vidi slike) i ovo je prakticno jedino kuciste koje sam uspeo da nadjem a da moze da udomi koliko-toliko solidnu konfiguraciju. Skoro sve nize od 150mm ima ventilatore manje od 120mm koji su bucni, ne podrzava standardna napajanja, ne moze da stane vise od jednog HDD-a ili ima neka druga ogranicenja koja meni nisu odgovarala jer sam ipak zeleo masinu koja moze da se koristi i za rad ako bas zatreba i da bude upotrebljiva za gaming ako se nekad odlucim da dodam graficku.
Takodje sam se trudio da sve bude maksimalno tiho, tako da sam i tu morao da pljunem malo vise para nego sto je moralo. Seasonic SS-380GB je stvarno najtise napajanje sa aktivnim hladjenjem koje sam do sada cuo (hvala korisniku McSteel na preporuci), ventilator cujem bukvalno tek kada zabijem uvo na njega. Svi ventilatori u kucistu su povezani na 7V, tako da su i oni prakticno necujni, CPU je undervolt-ovan na 1,05V (default takt, 2,6GHz) i hladi se pasivno sa Silverstone NT01-E koji je tek mlak na dodir. Idle temperature se krecu oko 43-44 stepena, prilikom reprodukcije FullHD materijala se popne na 56-57 stepeni, tako da je sve pod kontrolom. Posle pola sata Prime-a zna da skoci i na preko 70, ali je sve i dalje stabilno.

2011-09-15_14-40-59_9.jpg

2011-09-15_14-40-09_9.jpg

2011-09-15_14-39-45_622.jpg

2011-09-15_14-36-38_347.jpg

2011-09-15_14-33-20_195.jpg

2011-09-15_14-32-42_705.jpg

Tesno bogme :) Mislim da cu ipak prvo da krenem u avanturu testerenja jednog desktop ATX-a, posto ja imam drugi problem - polica je 35cm duboka :(

Koliko diskova imas i kakve su im temperature? Da li ove antivibro gumice pomazu? (nekada budu krute pa nicemu ne sluze)

@topuz
lepo sve izgleda, svidja mi se sto si odabrao silent varijantu za hladjenje cpu-a, nadam se da isti nece pregrevati kad mu je opterecenje na 100% duzi vrem. interval.
Verovatno je masina prilicno tiha, sta ti najvise "galami" sad u ovom htpc-u ?

@milanbb: Za sada imam samo jedan disk, WD Caviar Green 2TB. Ne znam da li je tih sam po sebi, ali ovako namontiran na gumice se apsolutno ne cuje. Jedino ako bas naslonim uvo na kuciste mogu da cujem kada nesto cita/upisuje. Gumice su napravljene od jako mekane gume i uz kuciste se dobijaju posebni srafovi za monitiranje hard diskova tako da disk uopste ne dolazi u kontakt sa metalnim delom kucista nego se iskljucivo oslanja na gumice. Sto se temperature diskova tice, nema brige, ovaj WD Green se vrti na 5400rpm i inace je dosta hladniji od diskova koji se vrte na 7200rpm, a i u blizini se nalazi 120mm ventilator ako bas zatreba.

@seizmos: Ako su 120mm ventilatori koji dolaze uz kuciste povezani na 7V, onda se ne cuje bukvalno nista sa daljine vece od 10cm, a ako rade na 12V, onda se cuje izuzetno tih huk, s' tim sto cak i to samo ja cujem, ljudi koji su bili u prostoriji a nisu obracali paznju kazu da nisu nista culi. Interesantno je da se temperature procesora dosta razlikuju u zavisnosti od toga da li su ventilatori na 7 ili 12V (iako je razlika u buci mala), u idle-u je razlika oko 7-8C, a pod opterecenjem i preko 10C.

Npr. ako su ventilatori na 12V, ambijentalna temperatura 27C, idle je za jedno jezgro 37C, za drugo 34C. Full load (~45min Prime) 59C maksimalna temperatura za oba jezgra.
Ako su ventilatori na 7V, ambijentalna isto 27C, idle je oko 44C, a Prime moze da ga zagreje na preko 70C opusteno (mada u relanom radu ne predje nikad 60C).

Poslednja izmena:
Pozdrav svima.

Imam želju da sklopim samostalno jedan HTPC, ali imam dosta nedoumica... inače nisam nešto stručan u ovoj oblasti, pa mi je potrebna pomoć. Nadam se da ću je ovde dobiti.

Da predjem na stvar:

-za kućište sam odlučio da bude jedno od silverstone-ovih serije grandia, a da li će to biti 04, 05, ili 06 nisam još.

-MB Gigabyte GA-880GMA-UD2H

-procesor... predložite (problem sa ovim kućištima je u tome što ako se stavi optika onda ostaje 700 mm prostora za kuler...) cena do nekih 60-ak €

-hdd... predložite... ne mora da bude veći od 1 tb, ali što tiši

-ram... 2x2 ili 2x4gb

-napajanje... tu imam najviše dilema, sve ostalo bi i nekako ali kod napajanja sam baš zapeo, stvar je u tome što bi najpre uzeo neko modularno da se ne patim sa kablovima ali cena istih je...

Vidim da se topuz uspeo izboriti sa kablovima njegovog napajanja.

Što ne pogledate neki antec fusion remote ili chieftec hm seriju od skupljih ili thermaltake od manje skupih, imaju bolji raspored unutra, procesore je "slobodan", tj. može se staviti pravi kuler, doduše malo nižeg profila. Ja imam fusion remote i stjau grafika (ili zvučna) pune veličine, normalno napajanje i kuler na procesoru koji je top down (cm geminIIs ili nešto slično).

@rzeljko: Antec nema nigde da se kupi, jedino da se narucuje nekim kombinacijama pa da se ceka, a Chieftec je po mom misljenju bezobrazno skup.

@Nican: Ako uzimas Grandia GD04/05/06 (unutra su identicni), prvo odluci cime ces da hladis procesor i koji nivo buke ti je prihvatljiv jer je izbor cooler-a uzasno ogranicen. Ne znam da li planiras da stavljas opticki uredjaj, bez njega mozes da monitiras cooler do 120mm visine, a sa njim samo 70mm. Ako imas samo 70mm dostupno, to te prakticno uslovljava da CPU hladis box cooler-om, ovim Silverstone-om NT01-E koji sam ja uzeo, ili da dovuces nekako iz inostranstva Scythe Big Shuriken. Bukvalno nista drugo ne moze da stane. Kazem ti to zato sto ako se odlucis za box cooler, onda ti je potpuno nebitno koji ces HDD i PSU da uzmes sto se buke tice, jer ce on svakako da bude glasniji i od HDD-a i od PSU-a. Imaj u vidu da ako uzmes NT01-E da on blokira prvi PCI-E slot tako da ne moze da stane graficka karta. Modularno napajanje bi bilo super, ali ipak mislim da je bitniji nivo buke (bar sam ja tako razmisljao kada sam sebi uzeo komponente), ima jedno mesto direktno ispred napajanja gde mogu lepo da se smotaju viskovi i ne smetaju protoku vazduha. Moja preporuka ti je prvo da gledas nivo buke koji PSU pravi, jer ces sa tim morati da zivis stalno, a kablove lepo smotas i sklonis u stranu i vise ti nikad ni ne padnu na pamet. Ovaj Seasonic SS-380GB je npr. stvarno izuzetno tiho napajanje, idealno za HTPC potrebe, a vrlo je kvalitetno (80+ Bronze) i moze da izgura i dobru graficku ako je nekad stavis.

GD06 nije unutra isti kao GD04 i GD05, nešto je duži i ima mesta za više hardova.

Vezano za tvoju konstataciju da taj CPU kuler blokira PCI Express slot, sa slika bih rekao da malo fali da bi grafička mogla da se ubaci.
Nije kod svih microATX ploča takav raspored, pretpostavljam da bi na nekima i mogla da stane?

microatx.jpg

Poslednja izmena:
Moguce da bi na nekoj drugoj ploci bila bolja situacija, na mojoj ploci cak nisam siguran ni da mi je prvi PCI-E 1x ispod PCI-E 16x upotrebljiv, mislim da cak i njega blokira, mrzi me da vadim sad kuciste da probam, ali bi moglo da se desi.

BTW, GD06 ima mesta za vise hardova, da, na to sam zaboravio. Veca dubina potice samo od deblje prednje maske, unutrasnja struktura kucista i osnovni ram su isti.

Poslednja izmena:
@topuz

Uzeo sam u obzir i napajanje kao tvoje pa ću da uzmem slobodan dan da se igram sa kablovima,ako se odlučim za njega... nego kad smo kod kablova jesi siguran da ne ometaju protok vazduha jer ako ti stoje ispred napajanja onda su tačno pred onim jednim fan-om?

@rzeljko

normalno, čitaj ne preterano skupo kućište, a da zadovoljava estetske kao i odredjene gabaritne uslove u ovoj našoj zemljici je teško naći. Izbor je velika muka za nekog ko je finansijski ograničen...

Ima mesta izmedju napajanja i ventilatora taman da se strpa visak kablova, otprilike 3-4cm. Ne brini previse oko protoka vazduha, ventilatori su veliki, i zato sto ih ima 3 komada a zapremina kucista je relativno mala bez po muke isporucuju hladan vazduh celoj unutrasnjosti.

Ako je neko bas ogranicen sa finansijama, moja preporuka je Recom Media Centar MC1, kosta 40e i stvarno nudi dosta za te pare: alu front, solidno mesta unutra, mogu da stanu kuleri vece visine, dobro hladjenje (2 x 12cm koje prave tunel), mogu da stanu full ATX ploce. Po meni najveca mana, dimenzije, koja su skroz u skladu sa HiFi uredjajima ali nazalost zarotirane za 90 stepeni pa je kuciste prilicno duboko. :(

Ja sam se przio i jurio nesto za oko 100e, bio je neki Antec koji je super unutra ali front plastika, te taj Silverstone (opet front plastika), te par Chiefteca (vrlo lepi ali unutra losi, lose hladjenje), i na kraju odlucio kad vec nema nista sto skroz zadovoljava kriterijume, da uzmem nesto jeftino. :D

^^
Da li si na kraju našao neko koje ima Hi-Fi dimenzije a da ne košta mnogo (recimo preko 50 €)? Odnosno koje je najjeftinije kućište a da se uklapa lepo sa pojačalom?

Garson, kada si uzeo Recom-a?

To mi je bio prvi pik, ali ne mogu da ga nadjem... poslednja informacija je da će ga ˝možda˝ biti za mesec-dva, pa sam se onda prešaltao na silverstone grandia seriju.

Uh, odavno, ima pola godine, mozda i vise.
Da li si kontaktirao uvoznika?

Silverstone je sigurno kvalitetniji, cvrsci, ali nema alu front i duplo je skuplji, sto me je navelo da uzmem Recoma.
Recom je sasvim solidne izrade, metal je ok, ima solidno mesta unutra, mogu da se stave 2 3.5" diska (ili 4 ali onda ne mogu 12cm ventovi da se koriste), najveca mana pored dimenzija je plastika od koje je front napravljen. Ona se i ne vidi puno jer je preko nje ide aluminijum.
Kao i ostala HTPC kucista, zna da bude malo zeznuto pri instalaciji komponenata, front se vrlo tesko skida, a mora da se skine zbog instalacije napajanja (na cudnom je mestu) i optike.
Ono sto je dobro ima dosta mesta za skrivanje viska kablova. :)

GD04 ima alu front, GD05 i GD06 nemaju.

Da, upravo sam mislio na GD05, mislim da je neko pisao review u Korisnicki opisi. Svidelo mi se sve sem toga sto nije alu front, a resio sam da dam oko 100e za kuciste. Posto svako u tom rangu ima poneku manu, resio sam da kupim nesto jeftinije kad vec mora da ima manu. :D

Ako je uvoznik ˝START-PLAY˝ onda jesam, od njih sam dobio info što napisah ranije.

***, mali uvoznik, verovatno nemaju ceste uvoze.
Jedino da pojuris jos negde, ako je mozda zaostao neki primerak u prodaji.

Ovaj rekom izgleda baš dobro. msm, neka je duboko ali zato staje sve i nešta ne smeta jedno drugom. Po meni, mnogo je bolje uzeti tako nešto pa možeš staviti i "normalno" napajanje i grafičku/zvučnu-na poslu imam neke ibm male mašine i crklo mi napajanje i nema šanse da nađem takvo, neko malo dugačko.

Pa da, kad sam rekao da su dimenzije mana mislio sam na dubinu, al to je cisto estetski gledano, tj uklapanja sa ostalim HiFi komponentama.
Meni ta masina stoji upravo sa HiFi pa malo odudara po dimenzijama.
Ko nema HiFi ili mu ne stoji sa HiFi, verujem da nije bitno. :)

Pročitao sam poslednjih 5 strana teme i nisam našao odgovore za neke nedoumice. HTPC segment ispratim tek površno, a brat je naumio da mu jedna lagana mašina bude video plejer, pa da uronim dublje u problematiku. Računar će da služi isključivo za AV reprodukciju umesto DVD plejera. Ne bih išao na miniITX standard.

-Da li je H61 čipset dovoljno dobar za ove svrhe ili mora jači i koji i zašto? CPU bi bio G620, nema overkloka, što zato što ne treba, što zbog zagrevanja.
-Iako G620 ima GPU, treba li ipak dodatna grafika za HD video ili može sve sam? Mašina treba da ima HDMI izlaz zbog TV.
-Kućište bi bilo Recom MC-1 ili neko tako kompaktno u koje može da stane (micro)ATX ploča, a kako ono ne dolazi sa napajanjem, pikiram Chieftec od 350W ili sličnog. Naglasci su na pristojnoj tišini (vent 12ica) i dugotrajnosti. Ovo je, očekujem, OK?
-Za one koji su vlasnici Recom MC-1 i Intel G620: ima li neki pasivan hladnjak da stane u ovo kućište i da solidno hladi pomenuti CPU?

Da li ima AMD varijanta u sličnom cenovnom rangu koja može da se uzme u obzir (bekap plan)?

Ta grafika i nije nesto za video, radice ali ce verovatno i CPU biti vise opterecen.
Po meni pogresan pravac, jaci CPU sa krs grafikom. Bolje neka jeftinija graficka tipa nV GT520, tada procesor i nije toliko bitan jer graficka odradjuje vecinu posla.
Inace, uzeh na poslu juce ASUS P8H61-M i Pentium G620, fina i jeftina kombinacija, doduse nisam probao video reprodukciju.

Poslednja izmena:
Tako sami i mislio, ali sa druge strane, ako će taj G620 da odradjuje sav posao - ne vidim problem. Pa samo zato se i kupuje. Da li će da se znoji on ili poseban grafički čip mene baš briga dokle god nema problema sa reprodukcijom. Na kraju krajeva, grafička se uvek lako dokupi.

Predpostavljam da H61 i neko solidno napajanje 300-350 vati rade posao?

Meni više deluje da kupuješ office mašinu sa ovim tvojim izborom. Nekako mi to ne ide u HTPC temu. miniITX si izbacio iz kombinacije, a nisi izgleda svestan šta se sa tom platformom može postići.

@Razbojnick

Jel uzimas nove komponente ili koristis sa nekog starijeg racunara?

Meni više deluje da kupuješ office mašinu sa ovim tvojim izborom. Nekako mi to ne ide u HTPC temu. miniITX si izbacio iz kombinacije, a nisi izgleda svestan šta se sa tom platformom može postići.
Uopšte ne kapiram zašto si ovo napisao. Kao da nisi pročitao prethodne strane i video od kakvih komponenti ljudi sklope HTPC. I da jeste ofis mašina, ako radi posao za koji je kupljen, šta me briga? Videh ovde bar jednu osobu ovde je ubacila G620 u svoj HTPC. Ako taj procesor nije dovoljan za danas najzahtevniju kućnu AV reproduciju (u šta sumnjam, ipak malo pratim dešavanja), recite mi koji jeste, da njega kupim.

MiniITX sam odbacio zbog kasnijeg apgrejda te iste mašine, raspoloživosti MiniITX ploča na tržištu i njihovih cena i onoga što nude u poredjenju sa (Micro)ATX konbinacijom.

@Razbojnick

Jel uzimas nove komponente ili koristis sa nekog starijeg racunara?
Nove. Nema smisla da ubacim svoj Q6600 ili snajin A64 3200+ u takvu upotrebu :)

Nazad
Vrh Dno