Šta je novo?

Hteo bi da nabudzim masinu - dal' Xp ili P4 ? Pomagajte .

Haludza

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
619
Sadasnja konfiguracija mi je :
Procesor : celeron 1000 oc. 1333
ploca :Asus tusl2-c
memorija : 256 npc
graficka : Gf2-Gts microstar
Tv- kartica PCTV

i to sve radi super , al ono ja bi ipak da nabudzim jacu masinu . Sta mi preporucujete ? Budzet je ako me us*re sljaka oko 500 eu . Ja bih i prodavao ove komponente sto imam pa me zanima koliko mogu da dobijem za njih posto su sve pod garancijom (mislim graficka , ploca , memorija , procesor) . Dal da uzmem kt333 ili kt266 mada mi rekose da je via generalno smece i da je n-force mnooogo bolje resenje . Bi dugo u intelovom taboru al mi se cini da ovaj xp razbija . Imam u studiju p4 sa rambusom i cini mi se da ovaj moj nasvirani celeron radi brze !? E a i dal mi se uopste isplati da budzim tj. dal cu osetiti razliku u performansama ? Imadoh abit bx raid 133 i strasno sam razocaran u abita . U odnosu na asusa mnogo neozbiljna ploca - mada i brza . Dal se isplati ovaj abit kx7-333 ? Cu da je asus n-force shit ploca al da microstar n-force razvaljuje - to vazi samo za n-force cipset . Dal za n-force treba onaj smrdljivi - 4in1 ? A mozda ipak intel ? Koji ? Hvala ...

Za te pare idi na more i iskuliraj. Ako ne zaradjujes od kompa (a i da zaradjujes) ne treba ti jace, ako bas nemas para za bacanje na 10% brze i 100% skuplje. Razliku neces primetiti, barem ne vredi 500evra.

Ma zna se da Unreal Tournament mnogo bolje radi sa Athlon nego P4 (papci nisu stavili SSE2 :D ).
A XP mi sasvim lepo radi bez onih smrdljivih drivera...

I da... kada je reč o smradu.... pazi na koje plaže ideš, neke su pune smeća... :mad: .

A pitanje da li treba za N-force onaj smrdljivi.... hahaha, pa to je za VIA...

Ma da bre pali na kupanjac za koji mesec, kakvo budzenje. Da ti je komp neka krsina, pa i da kazes...

XP vs, P4

Ovoizgleda kao super tema da se sukobe misljenja sta je bolje
i na kraju da opet svi ostanu pri svom stavu tako da bi trebalo
preskociti
To + 500e=bilo sto.
Ali mozda ipak n-force +XP:)
Ja licno bih se slozio sa Lazom(ajd das 100-200dm za ddr+sitnice) ali 1000?za sta ?

Sto se tice drugih stvari:To tvoje ne radi brze od rambusa bez obzira na testove,Tusl2-c svakako valja menjati za ddr,sto zbog brze memorije,i vise zbog sporog chipset-a u odnosu za ono sto se moze naci za iste pare(a ne 1000dm)

Hal covece poslusaj ljude idi na more ili sredi igraonicu :D

E koje gledo pink prosle nedelje moze da skonta da ove godine necu na more :) . Radim album celo leto - i kuci - i u studiju . A ako ne kupim nesto , pare cu potrositi u roku od 7 dana . Tako da bih cenio vase misljenje sto se tice hardvera . A najvise via kt333 ili n-force ? Hvala ...

Razmisli o SIS 645DX ploci (Asus P4S533 ili SiS 645 Abit SD-7 533) i Intelu P4 1.6a procesoru. Ta kombinacija je oko 300€ Asus, 20-tak manje Abit, a KT-333 Abit+XP1800+dobar kuler kosta vise...

Naravno, P4 bi trebalo da radi najmanje na 133MHz tj. 2133, a ako ga dignes na 150MHz magistralu (2400MHz) bio bi isti ili brzi od XP-a 1800 dignutog na 1700MHz.

Dakle, glava za glavu, Intel bi bio bolje resenje, pogotovo sto se ocekuje pad cena za koji dan, dok AMD poskupljuje (barem prema pricewatchu, u Americi).

DDR ti treba i za AMD i za Intela, a graficka prema sopstvenom nahodjenju...

Pozdrav!

Pa recimo:
- Abit KX7-333
- Athlon XP1800+
- GF3 Ti200

Ako moze za te pare...

Koji monitor imas? Da ja imam 500€-odmah bi uzeo 959NF.

Intel P4

Moj savet ti je kada vec radis upgrade, da ides na P4.
Ja volim tisinu, znaci AMD odpada, posto treba mnogo jak hladnjak da se ohladi, a ne podnosim buku racunara.
Manje bagova vezanih za rad sa muzickim i grafickim programima.
Brzi rad HDD-a, i malo brzi rad grafickih kartica.
Sto se tice kupovine, sacekaj 1 jul, posto ce tek tada da se oseti pojeftinjenje Intel-a.
Za CPU ti je dovoljan 1.6A, koji moze i do 2.8 da ide.
Za M/B ti je odlicna Asus P4B266, ona je oko 190E.
Memorija neka PC2700, da mozes da ga O/C.
To bi posle pojeftinenja izaslo oko 150 + 190 + 120 = 460 EURO
Racunao sam 512 DDRAM-a (!)

Re: Intel P4

laxduke je napisao(la):
Ja volim tisinu, znaci AMD odpada, posto treba mnogo jak hladnjak da se ohladi, a ne podnosim buku racunara.

Ne bih ovde da započnem novu diskusiju AMD vs Intel, međutim kada vidim ovakve nebuloze, moram da komentarišem.
I P4 se podosta greje, a tek kada se overklokuje...

Bagovi sa muzikom i grafikom ? Bez komentara...
O brzini neću sada...

Sto se tice kupovine, sacekaj 1 jul, posto ce tek tada da se oseti pojeftinjenje Intel-a.

Ovo bih voleo da vidim, naročito sa nekim tihim kulerom :D

Re: Re: Intel P4

Q: Ne bih ovde da započnem novu diskusiju AMD vs Intel, međutim kada vidim ovakve nebuloze, moram da komentarišem.
I P4 se podosta greje, a tek kada se overklokuje...

A: Ne znam da li ga imas (P4), ali moj primerak se ne greje skoro uopste. Inace ja sam napisao MOJE misljenje, znaci subjektivno, ne objektivno. Ja sam u moji glavi odavno odlucio Intel vs AMD, i izabrao Motorolu :)

Q: Bagovi sa muzikom i grafikom ? Bez komentara...
O brzini neću sada...

A: Ne znam koliko iskustva imas, ali znaj da sam probao sve od poker automata do hot swap raid masina od po 20000$.
Znaci kada ti dodje muzicar sa oko 150 DirectX plugin-ova, i pola secka i ima latency, ili hdd nece da ucita sektor od fajla, na via/amd platformi, onda daj sud, ovako nemoj da me vuces za tastaturu, posto bi kucao najmanje 3 dana da objasnim sta tu ne radi kako treba.
Ali evo jednog lepog testa koje su uradile suludi germani...

http://www.tecchannel.de/hardware/817/index.html

Q: Ovo bih voleo da vidim, naročito sa nekim tihim kulerom

A: Posto verovatno nisi ni video, imas priliku kod mene, P4 1.6A @ 2.72GHz, obican cooler Intel Box 2400rpm.
Cim nabavim TT Volcano 7CU+ i napravim modul za 1.85v, bice i preko 3GHz.

Sto se tice buke, Titan TTC-D5TB je skoro necujan. Neki kazu da lose hladi, ali za bar za 1700+ bi bio sasvim dovoljan. E sad to ne mozes da overklokujes na 3000 ali razmisli ko sto ti rece i zeljko, bolje da kupis neki dobar monitor, za 959NF se apsolutno slazem, ili bar 757NF, a za ostatak novca i ako prodas staro bi moglo da se skupi.

Re: Intel P4

laxduke je napisao(la):

Evo i ja sam u istoj dilemi...
Gigabyte 7VRXP + XP1600+ je bar 200dm jeftiniji od Asus P4B266e i P4 1.6A...

Skoro da sam se odlucio za skuplju varijantu zbog 3 godine garancije na Asusa i P4 , uprkos pohvalama koje sam dobio za Gigabyte VRXP :wave; , medjutim onda sam provalio da Asus, iako tako skup recimo ne podrzava USB2.0!!

Takodje, veoma bitan faktor mi je i tisina sistema... Trenutno imam Cel566@850 sa Titan TTC-D5TB... Da li bi Athlon XP1600+ mogao da radi i dalje sa ovim coolerom?

JOBAH je napisao(la):
Takodje, veoma bitan faktor mi je i tisina sistema... Trenutno imam Cel566@850 sa Titan TTC-D5TB... Da li bi Athlon XP1600+ mogao da radi i dalje sa ovim coolerom?

To ti najvise zavisi od prostora u kucistu. Taj titan trazi dosta prostora i trazi dobar protok vazduha, znaci ako imas i neki dodatni ventilator u kucistu i dosta prostora (horizontalno napajanje se podrazumeva) onda ce moci da hladi i xp1600. U suprotnom, obavezno neki jaci kuler.

Prvi problem kod ovog threada je što starter nije naveo za šta će koristiti makinu, a to je najbitnije pri izboru komponenti i konfiguracije.

Što se tiče buke, meni sada napajanje pravi mnogo veću buku od CPU kulera. Razlog je to što sam morao da promenim spor i nekvalitetan vent. u Leadman (Powmax) 300 W napajanju. A stavio sam dosta jak. Dva hard diska od 7200 rpm dosta vuku, tako da nije sve u CPU i MB.

Moj glas za P4.
Kod mene P4 1.6A radi na 2133, savrseno, sa Intelovim (tihim) kulerom, sa DDR 2100. Koliko sam ja testirao, za vise od ovoga ti treba DDR 2700. ps. ja sam imao isti celeron na 1000MHz, pre prelaska na P4, i razlika je primetna, pogotovo ako ces raditi u Premier-u.

JOBAH je napisao(la):
Evo i ja sam u istoj dilemi...
Gigabyte 7VRXP + XP1600+ je bar 200dm jeftiniji od Asus P4B266e i P4 1.6A...

Skoro da sam se odlucio za skuplju varijantu zbog 3 godine garancije na Asusa i P4 , uprkos pohvalama koje sam dobio za Gigabyte VRXP :wave; , medjutim onda sam provalio da Asus, iako tako skup recimo ne podrzava USB2.0!!

Mmm, uzeo si da gledas P4B266-E, koja je RAID ploca, i jos je kod nas dosta skupa, oko 220 EURO.
Inace sve P4B266-E podrzava USB 2.0 preko NEC procesora, u dnu ploce pored 5-6 PCI slota.
Sto se tice hladjenja, nisam siguran da li ce da izdrzi.
Imam isti CPU u drugoj masini, na Asus A7V266, i nije mogao da ga ohladi neki polu-obican cooler, pa sam morao da se prebacim na SPIRE polu-bakarni :mad:

Haludza je napisao(la):
E koje gledo pink prosle nedelje moze da skonta da ove godine necu na more :) . Radim album celo leto - i kuci - i u studiju . A ako ne kupim nesto , pare cu potrositi u roku od 7 dana . Tako da bih cenio vase misljenje sto se tice hardvera . A najvise via kt333 ili n-force ? Hvala ...

Ako ces pare potrositi u roku od 7 dana imam za tebe kreativnu ideju: Pogledaj malo B92, ili neki drugi kanal i idu uplati nesto za Kliniku u Tirsovoj.

Ajd' uzdravlje!

Re: Re: Re: Intel P4

laxduke je napisao(la):
Mmm, uzeo si da gledas P4B266-E, koja je RAID ploca, i jos je kod nas dosta skupa, oko 220 EURO.
Inace sve P4B266-E podrzava USB 2.0 preko NEC procesora, u dnu ploce pored 5-6 PCI slota.
Sto se tice hladjenja, nisam siguran da li ce da izdrzi.
Imam isti CPU u drugoj masini, na Asus A7V266, i nije mogao da ga ohladi neki polu-obican cooler, pa sam morao da se prebacim na SPIRE polu-bakarni :mad:

lax... pa ne bih ostavio Titana ako predjem na P4.. uzeo bih 1.6A box.. da li je to ok varijanta? Koji ram da uzmem (256mb) ?

Titan ostaje ako uzmem GA 7VRXP i Athlona XP1600+ i jos dodajem bar 200dm budzetu za more :)

Prilog za Tirsovu

Svaka cast.
Jos jedan glas za dobru ideju.Barem nekih stomaraka

Re: Re: Re: Re: Intel P4

JOBAH je napisao(la):
lax... pa ne bih ostavio Titana ako predjem na P4.. uzeo bih 1.6A box.. da li je to ok varijanta? Koji ram da uzmem (256mb) ?

Titan ostaje ako uzmem GA 7VRXP i Athlona XP1600+ i jos dodajem bar 200dm budzetu za more :)

Naravno, glupo je ostaviti Titana na P4.
Inace ako oces da kupis P4, sacekaj 01-05 jun, posto ce tada da nas podkaci pojeftinjenje od nekih 30 EURO.
Sto se tice ram-a, tesko je naci kvalitetan, tako da ces morati da ides na varijantu probaj i nadaj se da je ok :)
Ako uzimas AMD/VIA resenje, ne uzimaj nista brze od 1600+, posto se isto O/C kao 1600+, a 1600+ je nesto jeftiniji, tako da i tu stedis oko 20-30 EURO.

Re: Re: Re: Re: Re: Intel P4

laxduke je napisao(la):
.................
Ako uzimas AMD/VIA resenje, ne uzimaj nista brze od 1600+, posto se isto O/C kao 1600+, a 1600+ je nesto jeftiniji, tako da i tu stedis oko 20-30 EURO.

Heh, overklokovanje sa xp-ovima zavisi ponajvise od kvaliteta memorije. Doduse sada su se pojavile i pc2700 ddr memorije ali su dosta skuplje od obicnih.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Intel P4

leksa je napisao(la):
Heh, overklokovanje sa xp-ovima zavisi ponajvise od kvaliteta memorije. Doduse sada su se pojavile i pc2700 ddr memorije ali su dosta skuplje od obicnih.

Naravno, ali 1600+ moze da se O/C kao i neki 1800+, tako da ako se stedi, nema potrebe uzimati nista preko 1600+, bar sto se tice CPU-a.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Intel P4

laxduke je napisao(la):
Naravno, ali 1600+ moze da se O/C kao i neki 1800+, tako da ako se stedi, nema potrebe uzimati nista preko 1600+, bar sto se tice CPU-a.

Ma jok, 1700+ je danas best buy kod nas. Razlika u ceni izmedju njega i 1600+ je max. 10E. Uz malo srece, moze da se napravi 1900+ :)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Intel P4

omnik je napisao(la):
Ma jok, 1700+ je danas best buy kod nas. Razlika u ceni izmedju njega i 1600+ je max. 10E. Uz malo srece, moze da se napravi 1900+ :)

A 1600+ se svira do 2000+ koliko su meni rekli.

Nazad
Vrh Dno